Algemeen09.09.2020

Een verrassende roadtrip Zuiderzee langs 8 historische pareltjes


Een nietsvermoedend rondje IJsselmeer wordt al snel een verrassend leuke historische ontdekkingstocht langs vestingen en vissersdorpen, hanzesteden en herenhuizen. Achter deze roadtrip gaat niet alleen een stuk roemruchte Hollandse geschiedenis schuil, maar hij geeft ook een inkijkje in het leven met het soms machtige water. Inmiddels ligt het IJsselmeer veilig achter de Afsluitdijk en nemen zeiljachten en kitesurfers bezit van de plas; maar in de eeuwenoude dorpen en steden herinnert alles aan de tijd dat dit de Zuiderzee was. Wij zetten de hoogtepunten voor je op een rij: acht historische pareltjes.

Route roadtrip Zuiderzee

Onze meerdaagse rit begint in Monnickendam en eindigt in Muiden. Amsterdam pakken we niet mee, maar die maakt de cirkel natuurlijk wel rond. Met een totale lengte van zo’n 360 kilometer, kun je instappen op elk moment van deze roadtrip. We tippen maar liefst vijf provincies aan en de route brengt je in tal van lieflijke dorpen en stadjes. Waar mogelijk volgen we de ‘Zuiderzeedijk’, soms bovenlangs met zicht op het water, soms onderlangs door het uitgestrekte polderlandschap waar koeien en schapen je nieuwsgierig gadeslaan.

Wij reden de route in het late voorjaar en namen er de tijd voor. Vijf dagen voor de complete route is het advies. En heb je tijd, plak er dan een nachtje Amsterdam aan vast. We hebben in ieder geval al een aantal leuke, sfeervolle hotels gespot!

Tip: Bekijk de complete route van het rondje Zuiderzee hier in Google Maps

De route voor deze roadtrip Zuiderzee van 338 kilometer lang
De route voor deze roadtrip Zuiderzee van 338 kilometer lang

1. Monnickendam, Volendam en Marken

Je hebt de rondweg Amsterdam maar net achter je gelaten en we nemen de afslag Monnickendam, Volendam, Marken. Dorpen die vaak worden overspoeld door toeristen, maar nu even niet. Monnickendam is de rustigste van de drie, met een oud centrum, haventje en mooie gevels. Op naar Marken, ooit een eiland, nu via een weg aan het vasteland verbonden. Dwaal door de nauwe straatjes en de groene houten huizen. Bewonder de vuurtoren ‘het Paard van Marken’ en neem een kijkje in het haventje.

Natuurlijk gaan we even ‘de Dijk’ op in Volendam, waar Jan Smit en Mona Keijzer (staatssecretaris) net een filmpje opnemen. Uit alles blijkt dat het palingdorp volledig is ingesteld op toeristen. Wij gaan snel door!

De eerste stop van onze roadtrip Zuiderzee: Volendam
De eerste stop van onze roadtrip Zuiderzee: Volendam
Genieten in het zonnetje op het terras in Volendam
Genieten in het zonnetje op het terras in Volendam

2. Hoorn en Enkhuizen

Via Edam, dat aan Volendam ligt vastgeplakt, gaan we de Zuiderzeedijk op. Lammetjes dartelen rond en kleurrijke kites hangen in de lucht. Een half uurtje verderop ligt Hoorn. Een absolute parel met prachtige gevels, sfeervolle grachten, gezellige terrassen en een rijke zeevaarthistorie. Die ontdek je in het Westfries Musuem en in de oudheidkamers van de Kaap-Hoorn vaarders. Op de kademuur aan de haven tref je de beelden van de scheepsjongens van Bontekoe, geïnspireerd op het gelijknamige boek.

Enkhuizen is nog zo’n historische havenstad uit de Gouden Eeuw. De stad was buitengewoon welvarend en dat zie je nog steeds terug aan de vele herenhuizen en monumenten. Het stadhuis, de Enhuizer Waag en de in het oog springende toegangspoort Drommedaris. Een heerlijke plek om lekker rond te lopen, want je hoeft nergens naar binnen om van de sfeer te genieten. Wil je meer weten, dan mag je het ZuiderzeeMuseum niet missen. Het bestaat uit een buiten museum met historische winkels en werkplaatsen, in het binnenmuseum vind je een grote collectie houten schepen.

Tip: heel leuk om te overnachten is het Ysbrantsz Boutique Hotel in Hoorn

Hoorn is een van de parels aan de Zuiderzee
Hoorn is een van de parels aan de Zuiderzee
Ontdek Enkhuizen, een prachtige havenstad uit de Gouden Eeuw
Ontdek Enkhuizen, een prachtige havenstad uit de Gouden Eeuw

3. Over de Afsluitdijk

De 32 kilometer lange Afsluitdijk is een imposant staaltje waterbeheersing en werd gebouwd om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Als onderdeel van de Zuiderzeewerken is in 1927 begonnen met de aanleg. Dit jaar is gestart met flink onderhoud. De dijk wordt verhoogd, het sluizencomplex wordt uitgebreid en er komt een doorlaat voor trekvissen. Op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand is een bezoekerscentrum ingericht, waar je de ontwikkeling kunt volgen.

Via de Afsluitdijk maak je de oversteek van Noord-Holland naar Friesland
Via de Afsluitdijk maak je de oversteek van Noord-Holland naar Friesland
Genieten van typisch Hollandse uitzichten tijdens deze roadtrip Zuiderzee
Genieten van typisch Hollandse uitzichten tijdens deze roadtrip Zuiderzee

4. Friesland in: op naar Hindeloopen

Op de Friese oever wacht een landschap van weilanden en meren. Overal zie masten van zeilboten aan de horizon, varend over sloten, vaarten en meren. Al gauw rijden we Hindeloopen binnen, een van de Elf Steden van Friesland. Wat een fotogeniek dorp! Gesticht in de 13e eeuw, maar de bloeiperiode lag in de 17e en 18e eeuw. Het is een dorp boordevol tradities en met een unieke taal, een combinatie van West-Fries, Engels, Deens en Noors.

Dwaal door het geordende doolhof van straatjes, grachten en houten bruggen langs de oude gevels. Proef het Fryske Sûkerbôle (suikerbrood) en een slokje Berenburger. Schaats- en Elfstedentochtliefhebbers mogen het Hindeloopen’s Eerste Friese Schaatsmuseum niet missen.

Wat een fotogeniek dorp is het Friese Hindeloopen
Wat een fotogeniek dorp is het Friese Hindeloopen
Gezelligheid in de haven van Hindeloopen
Gezelligheid in de haven van Hindeloopen

5. Urk: indrukwekkend monument

We vervolgen onze weg, eten een visje, en passeren het Hanzestadje Stavoren, dat bekend is van de oude sage ‘Het Vrouwtje van Stavoren’. Het verhaal gaat over een rijke koopmansvrouw die haar rijkdom steeds verder wil vergroten. Dat loopt niet goed af en ze raakt aan de bedelstaf.

Hoezeer de zee een rol speelde in de dorpen langs het IJsselmeer, ervaren we in Urk. Lang was Urk een eiland in de Zuiderzee. Slenterend door de oude steegjes komen we uit bij het Vissersmonument, een gedenkteken voor de vissers die nooit meer terugkwamen. Het beeld stelt een vissersvrouw voor die nog een keer achteromkijkt over het water. Op 34 marmeren platen staan alle namen van de Urkers die het leven op zee verloren. Indrukwekkend.

Werelderfgoed Schokland

Nu we toch in de buurt zijn, rijden we even langs Schokland. Dit UNESCO werelderfgoed was eeuwenlang een eiland in de Zuiderzee. Het wordt wel gezien als het symbool van de strijd tegen het water. Je vindt er natuur en cultuur, waaronder bijzondere woonterpen en tal van archeologische vondsten zoals een menselijke voetafdruk van 4.000 jaar oud.

Urk, een van de beroemdste plekken aan de Zuiderzee
Urk, een van de beroemdste plekken aan de Zuiderzee
Vissers die nooit meer thuis kwamen worden hier herdacht: indrukwekkend!
Vissers die nooit meer thuis kwamen worden hier herdacht: indrukwekkend!

6. Kampen, een echte Hanzestad

Bij Kampen komen we Overijssel binnen. Het blijkt een ondernemende stad aan de IJssel, met een lange handelstraditie en oude tabaksfabrieken. Nu is er alleen nog De Olifant, in deze voormalige fabriek zie je hoe sigaren met de hand worden gerold. Het compacte historische centrum heeft zo’n 500 monumenten, waaronder stadspoorten en een prachtig oud Raadhuis. De IJsselkade wordt gedomineerd door de prachtige zeilschepen van de Bruine Vloot.

Wandelen door Hanzestad Kampen
Wandelen door Hanzestad Kampen
Gezelligheid aan de IJsselkade
Gezelligheid aan de IJsselkade

7. Elburg, botters en kazematten

Ook een Hanzestad, maar veel kleiner dan Kampen is Elburg, dat sinds de inpoldering aan het Veluwemeer ligt. In de Middeleeuwen maakte het deel uit van het Hanzeverbond, een samenwerkingsverband van handelssteden in Nederland en Duitsland. Dit heeft het stadje veel welvaart gebracht, en dat zie je terug in de rijke gevels en monumenten. Niet te missen zijn de fraaie botters, traditionele houten zeilschepen die vroeger werden gebruikt voor de visserij. Vaar even mee!

In het 15-eeuwse vrouwenklooster, Agnietenconvent, is het huidige Museum Elburg gevestigd met onder meer de kazematten, de oude kanonkelders.

Tip: heel leuk om te overnachten in Elburg is Boutique Hotel Elburg en Tapperij

Fraaie botters in de haven van Elburg
Fraaie botters in de haven van Elburg
Mooie, historische panden in Elburg
Mooie, historische panden in Elburg

8. Naarden-vesting en het Muiderslot

De veelzijdigheid van de Zuiderzee route wordt ook weer bevestigd in onze volgende bestemming. Via Bunsschoten-Spakenburg zetten we koers richting Naarden, de best bewaarde vestingstad van Nederland met zijn beroemde stervorm. Binnen de vestinggracht en dubbele stadswallen ligt het oude centrum. Naarden werd in de 16e eeuw een militaire vesting vanwege zijn strategische ligging en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Bezoek het Arsenaal, wandel over de vestigingsmuur, huur een fiets voor een verkenning van de omgeving of kies een roeiboot voor een tochtje op de gracht.

Ook Muiden, slecht een paar kilometers verderop, is een vestings-havenstad met een klein historisch centrum, maar de echte blikvanger is natuurlijk het Muiderslot aan het IJmeer – IJsselmeer. Je kunt het dagelijks bezoeken. Vanuit Muiden pak je ook de boot naar het forteiland Pampus (jawel, van het bekende gezegde) of je bewondert de sluizen in de Vecht die in Muiden in het IJsselmeer uitmondt.

Wandel over de oude vestingsmuur van Naarden
Wandel over de oude vestingsmuur van Naarden
Het Muiderslot is het mooiste kasteel aan de Zuiderzee
Het Muiderslot is het mooiste kasteel aan de Zuiderzee

En daarmee zijn we rond en is het tijd om deze roadtrip Zuiderzee eens lekker te laten bezinken op een terras langs de kades aan de Vecht. Of plak er nog een nachtje aan vast in Amsterdam, want zo rustig zie je het vast niet meer…

Maak een roadtrip Zuiderzee

Heb jij zin om deze complete roadtrip zelf te maken? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Verder lezen over Roadtrip

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland