Algemeen05.10.2022

F1 fan? Zo kijk je in het buitenland naar de GP’s


Formule 1-fans hebben het al gemerkt: je kunt niet overal alle Formule 1-wedstrijden volgen. Sommige GP’s zijn in Nederland helemaal niet te bekijken, terwijl ook andersom een probleem kan zijn: je kunt op vakantie niet kijken naar de wedstrijden die worden uitgezonden via bijvoorbeeld Viaplay. Vervelend, want je wilt natuurlijks niets missen. Gelukkig is daar een oplossing voor. Daarmee kijk je in het buitenland naar de GP’s.

Waarom kan ik geen Formule 1 kijken in het buitenland?

Je kunt vaak geen Formule 1 kijken in het buitenland, omdat dit is geblokkeerd. Niet omdat die landen iets tegen de Formule 1 hebben, maar vanwege auteursrechten. Televisiezenders betalen grof geld om de Formule 1 uit te mogen zenden. Helaas is het ‘part of the deal’ dat de zenders het alleen aan een publiek in bepaalde landen mogen tonen.

Zo is het zo dat in Nederland bijvoorbeeld Viaplay de rechten voor Formule 1 in handen heeft. En Viaplay mag het alleen tonen aan een Nederlands publiek. Zou deze aanbieder toestaan om in andere landen mee te kijken, dan zouden ze een clausule uit hun overeenkomst schenden.

Daarom wordt Formule 1 in het buitenland geblokkeerd. Maar er is goed nieuws: er is toch een manier om online in het buitenland mee te kijken, zodat je niets hoeft te missen.

Online Formule 1 kijken met een VPN

Heb je een abonnement bij KPN, Ziggo of Viaplay? Dan kun je wel in Nederland alle wedstrijden van de Formule 1 zien, maar niet in het buitenland. De gemakkelijkste oplossing daarvoor is het gebruiken van een VPN. Een VPN is een Virtual Private Network. Dat is een verbinding tussen jou en een server, die je verbinding versleutelt, beter beveiligt en anonimiseert.

Het grote voordeel is dat je een IP-adres van die server leent. En daar zit precies de crux: aanbieders van Formule 1 kijken naar je IP-adres om je locatie te bepalen. Heb je een Nederlands IP-adres? Dan krijg je toegang. Heb je geen Nederlands IP-adres? Dan wordt toegang geblokkeerd. Door in het buitenland een Nederlands IP-adres te gebruiken, lijkt het net alsof je gewoon in Nederland bent, en kun je dus meekijken.

Snelheid en kwaliteit

Om in het buitenland mee te kunnen kijken, heb je een snelle en stabiele VPN nodig. Er zijn VPN’s die zich specialiseren in ‘streaming’. Dit zijn de VPN’s waarmee je het best Formule 1 kunt kijken. Deze aanbieders zetten snelheid, een hoge kwaliteit en stabiliteit voorop. Voor hen is veiligheid ook belangrijk, maar niet het belangrijkst. Daardoor kun je gewoon meekijken, zonder storingen.

Wil je zeker weten dat je mee kunt kijken? Probeer dan eens zo’n VPN-dienst uit. Vaak is er zo iets als een 30 dagen geld-terug-garantie, of kun je eerst gratis een proefabonnement afsluiten. Bevalt de dienst niet, dan kun je zo weer opzeggen en een andere VPN-aanbieder proberen.

F1 TV Pro gebruiken

Met F1 TV Pro kun je in meerdere landen Formule 1 kijken. Het is nog een relatief nieuw platform, die veel verschillende dingen rondom de F1 uitzendt. Denk bijvoorbeeld aan trainingen, kwalificaties en races. Bijzonder aan deze dienst ook is dat je zelf de verschillende camerahoeken kunt kiezen. Daardoor mis je niets meer, en volg je alle actie vanuit verschillende hoeken.

Je kunt F1 TV Pro ook op vakantie in het buitenland gebruiken. Het is een heel interactief en compleet platform, maar misschien wel wat aan de prijze kant. Ook kun je alleen een abonnement afsluiten met een creditcard. Werkt F1 TV Pro niet op jouw locatie? Dan is een VPN gebruiken een goed alternatief.

Is een VPN gebruiken legaal?

Formule 1 kijken met een VPN is over het algemeen helemaal legaal. Het is weliswaar niet de bedoeling, maar er is geen wet die het verbiedt. Er zijn een paar landen waar je beter geen VPN kunt gebruiken, omdat het gebruik daarvan verboden is. Dan hebben we het over landen die vaak dictatoriale trekken hebben en waar censuur aan de orde van de dag is.

Maar stel dat je op vakantie gaat naar Spanje of Frankrijk en daar mee wilt kijken, dan is dat helemaal legaal. Een VPN is dan een prima mogelijkheid om niets meer te hoeven missen van je favoriete sport.

© adimas – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.