Algemeen31.05.2019

Gourdon, een middeleeuws pareltje aan de rand van de Dordogne


Het dorpje Gourdon, dat al meer dan duizend jaar oud is, is een van de pareltjes van het zuiden van Frankrijk. Gourdon ligt in op de grens van de Dordogne en de Lot in Zuid-Frankrijk. Bekende plekken zoals Rocamadour, Château de Castelnaud en Sarlat-la-Canéda liggen op een steenworp afstand. In Gourdon is het leven rustig en gemoedelijk. Of zeg maar gerust dromerig. Zo’n plek waar je pas na 20.00 uur bedenkt dat het avond is, en dat je nog wat moet eten. Omdat je er compleet de tijd vergeet. Tussen de geluiden van krekels en kikkers door hoor je er niets anders dan wind. Een fijnere plek ga je in het zuiden van Frankrijk haast niet vinden. Ik kom er al jaren, maar voel me er zo thuis dat het er nooit van gekomen is om iets over dit dorpje van goud te schrijven. Tijd om daar verandering in te brengen dus.

Gourdon is heel goed bereikbaar, de route er naartoe is fijn om te rijden. Vanaf Parijs is het de borden Orléans en Limoges volgen en zodra je de péage verlaat is het slechts een minuut of twintig tot je er bent. Zodra je de Franse snelweg verlaat komt de rust je tegemoet. De weg kronkelt door de heuvels van Occitanie en alles wat je om je heen ziet is groen. De lange reis – het is toch zo’n 1.000 kilometer rijden – ben je vrij snel vergeten. Het dorpje Gourdon zie je al van een afstandje liggen, het oude gedeelte ligt namelijk op een fraaie plek bovenop een heuvel.

Het kasteel van Gourdon

De geschiedenis van Gourdon gaat ver terug. In de geschiedenisboeken duikt het dorpje al op rond 1000 na Christus. Eén van de dingen waar Gourdon geschiedenis mee heeft geschreven is het kasteel. Nog steeds komen daar de meeste mensen op af, al is dat niet helemaal terecht. Gourdon had inderdaad ooit een kasteel, maar daarvan is nagenoeg niets meer over. Je kunt nog wel via de oude trap naar boven lopen naar de plek waar ooit het kasteel stond, vroeger uiteraard strategisch gezien een hele interessante ligging, maar er is niet veel meer over dan een paar muren. Toch is naar boven lopen zeker de moeite waard, want het uitzicht bovenop is fenomenaal. De afgelopen jaren is er gewerkt aan het renoveren van deze uitkijk en dat is goed gelukt. Er is een nieuw vlonder aangelegd en er staan bankjes. Het is een heel fijn plekje om even lekker te ontspannen en te genieten van het uitzicht – en overigens ook een hele goede aanrader voor de zonsondergang. Je kijkt er weids uit over de heuvelachtige regio die in het kleurenpalet eigenlijk alleen de groentint aanraakt.

Gourdon ligt op de grens van de Dordogne en de Lot
Gourdon ligt op de grens van de Dordogne en de Lot
Het oude stadhuis is het mooiste gebouw van de stad
Het oude stadhuis is het mooiste gebouw van de stad
Kijk zeker eens omhoog, naar dit soort mooie, oude panden
Kijk zeker eens omhoog, naar dit soort mooie, oude panden
Caf\u00e9 Divan is al jaren de stabiele factor in het centrum
Café Divan is al jaren de stabiele factor in het centrum
De geschiedenis va Gourdon gaat terug naar de middeleeuwen
De geschiedenis va Gourdon gaat terug naar de middeleeuwen
Mooie geveltjes in het oude centrum
Mooie geveltjes in het oude centrum
Ook hier wordt volop foie gras verkocht
Ook hier wordt volop foie gras verkocht
Gevels die aan Parijs doen denken
Gevels die aan Parijs doen denken
Restaurants wisselen nogal eens van naam en eigenaar, maar ze zijn er in ieder geval volop
Restaurants wisselen nogal eens van naam en eigenaar, maar ze zijn er in ieder geval volop

De mooiste plek om het oude centrum binnen te gaan is via de oudste stadspoort. Via deze poort kom je namelijk in de oudste straatjes van het dorp terecht. Geen bruisende, toeristische plek zoals de bekende dorpjes in de Dordogne, maar een authentiek dorp zonder poespas. Het is eerlijk gezegd juist fijn dat Gourdon niet overspoeld wordt met toeristen en dat je er ook op een zomerse dag in juli of augustus lekker rustig kunt rondlopen. De oude kerk in het centrum – Église Saint-Pierre de Gourdon – trekt aandacht, maar struin zeker ook door de andere straatjes heen.

Gourdon is een dorp dat door het jaar heen behoorlijk transformeert. In de wintermaanden is het hier namelijk heel erg rustig. De meeste restaurants sluiten hun deuren om pas weer open te gaan als de zon schijnt. De overgang naar de zomermaanden is bijzonder: zodra de -r uit de maand verdwijnt komt het dorp tot leven. Nieuwe winkeltjes open hun deuren en restaurants zetten hun terras weer buiten. Om het oude centrum loopt een ringweg waar je de meeste winkels, cafés en restaurants vindt, al is het dorp zeker wat groter dan dan. Restauranttips geven is lastig, want deze wisselen nogal eens van eigenaar. Wat het ene seizoen ons favoriete restaurant is, kan volgend jaar verdwenen of overgenomen zijn. Ze moeten het hier duidelijk van de zomermaanden hebben. Stabiele factor in Gourdon is Café Divan, het enige echte dorpscafé dat niet meer weg te denken is. Zo’n plek waar de locals de laatste roddels komen doornemen en waar speciaalbier over de datum kan zijn, want zo druk is het er ook weer niet.

gourdon-oude-details
gourdon-oude-details
Fraaie straatjes met uitzicht op de groene heuvels in de verte
Fraaie straatjes met uitzicht op de groene heuvels in de verte
\u00c9glise Saint-Pierre de Gourdon
Église Saint-Pierre de Gourdon
Het uitzicht wanneer je omhoog wandelt
Het uitzicht wanneer je omhoog wandelt
Bovenop vind je een mooi uitkijkpunt
Bovenop vind je een mooi uitkijkpunt
Het `kasteel` van Gourdon
Het `kasteel` van Gourdon
Uitkijken over de Dordogne en de Lot
Uitkijken over de Dordogne en de Lot
Het uitkijkpunt is onlangs compleet vernieuwd
Het uitkijkpunt is onlangs compleet vernieuwd

Doen in de Dordogne en de Lot

Gourdon is wat mij betreft de perfecte plek voor een zomervakantie in Frankrijk, al zijn de maanden mei, juni en september zeker zo fijn. In de zomermaanden kan het hier namelijk heel erg warm worden, en dan is de energie om veel te ondernemen toch wat lager. Gelukkig is er heel veel te zien en te doen. Omdat Gourdon op de grens van de Dordogne en de Lot ligt heb je een hoop bijzondere plekken binnen handbereik. Wat je in ieder geval wilt doen en zien in de omgeving is dit:

  • Op slechts 40 minuten rijden – via prachtige groene, smalle wegen – ligt bedevaartsooord Rocamadour. Vooral de ligging van dit stadje is spectaculair: tegen de rotsen aan. De smalle straatjes van Rocamadour zijn prachtig, net als de kapelletjes en de kerk.
  • In 25 minuten ben je in het stadje Domme, een van de pareltjes van de Dordogne. Ook Domme ligt hoog op een heuvel en is – zeker in de zomer – een gezellig en levendige plek. Je vindt er leuke winkeltjes, een mooie oude markthal, maar loop in ieder geval door naar het brede uitkijkplateau. In 180 graden kijk je uit over de glooiende heuvels van de Dordogne, een uitzicht dat nooit gaat vervelen.
  • Sarlat is net als Domme een van de plekken in de Dordogne die veel toeristen trekt en dat is niet voor niets. De weekendmarkt van Sarlat is tot in de wijde omtrek bekend. Honderden kraampjes vullen de straten van dit prachtige stadje.
  • Dit deel van Frankrijk staat bekend om de prachtige middeleeuwse kastelen aan de rivier, en als je er dan eentje uitkiest, laat het dan Château de Castelnaud zijn. Dit kasteel steekt hoog boven het landschap uit en is nog nagenoeg helemaal in tact. Een prachtige plek die ook nog eens heel mooi uitzicht over de regio biedt.
  • Zin in een sportief uitje? Huur een kano en peddel stroomafwaarts de rivier de Dordogne af. Begin in Vitrac en eindig in Beynac, onderweg kom je langs de mooiste dorpen en kastelen de deze regio rijk is.
Vue du cot\u00e9 sud
Vue du coté sud
Rondom het oude dorpje loopt een mooie boulevard met bankjes
Rondom het oude dorpje loopt een mooie boulevard met bankjes
Het oorlogsmonument dat slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdenkt
Het oorlogsmonument dat slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdenkt
Prachtig middeleeuw raam van de kerk
Prachtig middeleeuw raam van de kerk
Tot rust komen met dit uitzicht
Tot rust komen met dit uitzicht
De oude trap om bij het `kasteel` te komen
De oude trap om bij het `kasteel` te komen
Gourdon, een middeleeuws pareltje aan de rand van de Dordogne

Op vakantie naar Gourdon

Heb jij zin om op vakantie naar Gourdon te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Met de auto reis je snel (in 10 uur) naar Gourdon maar de trein is duurzaamer. Goedkope treintickets boek je via NS International.
  • Hotels in Gourdon boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is La Lezardiere vlakbij het centrum.
  • Of ga kamperen in de Dordorgne/Lot. De mooist campings boek je via All Camps of Suncamp.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne