Algemeen11.11.2020

Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen


Dat Curaçao een paradijslijk eiland is, met heerlijke zandstranden en wuivende palmbomen, dat is bij veel mensen wel bekend. Maar dat op Curaçao ook een schat aan cultureel erfgoed te vinden is, dat weten niet veel mensen. Hoogste tijd dus om het best bewaarde geheim van Curaçao te onthullen en je mee te nemen op een reis door het cultureel erfgoed van eiland Curaçao. Enjoy!

De geschiedenis van Curaçao

De geschiedenis van het eiland Curaçao gaat duizenden jaren terug, naar de tijd dat de indianen (vermoedelijk afkomstig uit Zuid-Amerika) het eiland bewoonden. Op verschillende plaatsen zijn sporen en resten gevonden uit die tijd. Inmiddels behoort Curaçao tot het Koninkrijk der Nederlanden, maar in de tussentijd is een hoop gebeurd. Ten tijde van de 16e, 17e en 18e eeuw zijn er verschillende machtsovernames geweest, waarna het eiland uiteindelijk in de handen van de Nederlanders is gevallen. Het grootste deel van het cultureel erfgoed stamt dan ook uit de tijd van de slavernij, die in de 17e eeuw begon.

▸ Tip dit zijn de mooiste plekken om te ontdekken op Curacao!

Het Kura Hulanda Museum
Het Kura Hulanda Museum
Landhuis Bloemhof
Landhuis Bloemhof
Het museum van Landhuis Knip
Het museum van Landhuis Knip

Het indrukwekkende Kura Hulanda Museum

Wil je het meest complete beeld krijgen van het culturele erfgoed van eiland, en met name een kijkje nemen in het Curaçao ten tijde van de slavernij, dan is het Kura Hulanda Museum de beste plek. Je vindt het Kura Hulanda Museum in de wijk Otrabanda in Willemstad, binnenin het Kura Hulanda Village. Het museum is opgericht door de Nederlander Jacob Gelt Dekker, die van het Kura Hulanda Museum een indrukwekkende plek heeft gemaakt waar je af en toe een brok van in je keel krijgt.

Het museum heeft een aantal zalen en ruimtes waar je verschillende exposities kunt zien, maar de expositie over de slavenhandel is absoluut de meest indrukwekkende expositie van allemaal. Hier zie je een hoop documenten zoals papieren en foto’s uit die tijd, maar ook voorwerpen waarmee de slaven gemarteld werden. Waar iedereen even stil van wordt is het ruim van een nagebouwd slavenschip.

Ga ook zeker even kijken bij de collectie Afrikaanse voorwerpen en muziekinstrumenten, een van de leukste collecties in het museum. Je kunt zelf door het museum wandelen en de exposities bezichtigen, maar neem vooral een rondleiding met een gids om de echte bijzondere verhalen erbij te horen.

Het indrukwekkende Kura Hulanda Museum
Het indrukwekkende Kura Hulanda Museum

50 landhuizen op Curacao

Op Curaçao vind je nog steeds ongeveer 50 landhuizen die stammen uit de periode van de slavernij. Het zijn de voormalig woonhuizen van de plantagehouders, ook wel plantagehuizen genoemd. De meeste landhuizen doen nu dienst als museum of andere culturele instelling. De plantagehouders waren rijk en bouwden een luxe villa, die vaak boven op een heuvel gebouwd werd om zo het land in de gaten te kunnen houden. De landhuizen die je nu nog kunt bezoeken liggen dan vaak ook op een bijzonder mooie plek met prachtig uitzicht. Wij bezochten een paar van deze landhuizen, zoals Landhuis Jan Kok, Landhuis Knip en Landhuis Rooi Katootje.

1. Landhuis Jan Kok

Landhuis Jan Kok is een van de oudste landhuizen van Curaçao en is misschien ook wel een van de mooiste gebouwen van dit eiland. Het uitzicht is er prachtig, je kijkt uit op de zoutpannen van de St. Marie-baai waar je – als je gelukt hebt – ook flamingo’s kunt zien. Tegenwoordig kun je er de kunstwerken van Curaçaose kunstenares Nena Sanchez bewonderen.

2. Landhuis Knip

Landhuis Knip vind je wat verder naar het noorden van het eiland. Onder leiding van Tula begon hier aan het einde van de 18e eeuw de slavenopstand, wat Landhuis Knip misschien wel het belangrijkste landhuis van het eiland maakt als je het historisch bekijkt. Een kleine expositie laat voorwerpen zien die stammen uit de periode van de slavernij en onze gids laat ons dansen en meezingen op liedjes die hier honderden jaren geleden gezongen werden. Hier kun je overigens ook heerlijke typische Curaçaose gerechten eten, iets wat je zeker een keer moet doen.

3. Landhuis Rooi Katootje

Landhuis Rooi Katootje heeft ook in de geschiedenis van Curaçao een belangrijke rol gespeeld. Op deze plek werd in 1954 de ronde-tafelconferentie gehouden over de autonomie van de Nederlandse Antillen. De plantage was eigendom van Salomon Maduro, die een enorme collectie aan van bijzondere boeken, documenten en foto’s in zijn bezit had die allemaal te maken hadden met het jodendom. De erfgenamen van Maduro hebben ervoor gezorgd dat achter het huis een prachtige en hypermoderne bibliotheek gebouwd werd, die voor iedereen toegankelijk is. The Mongui Maduro Library leent niets uit, maar iedereen mag er komen lezen.

Landhuis Jan Kok, het oudste landhuis van het eiland
Landhuis Jan Kok, het oudste landhuis van het eiland
Zowel binnen als buiten vind je bij Landhuis Jan Kok kunst van Nena Sanchez
Zowel binnen als buiten vind je bij Landhuis Jan Kok kunst van Nena Sanchez
Landhuis Knip speelde een belangrijke rol tijdens de slavenopstand
Landhuis Knip speelde een belangrijke rol tijdens de slavenopstand
In de bibliotheek van Landhuis Rooi Katootje ligt een schat aan boeken en documenten
In de bibliotheek van Landhuis Rooi Katootje ligt een schat aan boeken en documenten

Mikvé Israël-Emanuel Synagoge

Je zou het op deze plek wellicht niet verwachten, maar op Curaçao staat de oudste synagoge van het Westelijk halfrond: de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge. Zowel vanbinnen als aan de buitenkant is het een prachtig pand om te zien, dat nog steeds in gebruik is. Binnen hangen prachtige kroonluchters, meubels zijn van donker mahoniehout en er ligt zand op de vloer. Je kunt hier een dienst meemaken, maar ook voor een bezichtiging mag je naar binnen. Naast de synagoge vind je het Joods Cultureel Historisch Museum die je een kijkje geeft in de wereld van de Joodse geschiedenis van het eiland.

De Joodse synagoge op Curacao
De Joodse synagoge op Curacao
Binnenkijkje in de Mikv\u00e9 Isra\u00ebl-Emanuel Synagoge
Binnenkijkje in de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge

Cultuur snuiven in Willemstad

Natuurlijk maakt ook Willemstad onderdeel uit van het culturele erfgoed van Curaçao. De beroemde handelskade, met de gekleurde panden, is niet alleen de meest gefotografeerde plek van Curaçao, maar heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de economie. Ooit was dit namelijk een drukke plek waar schepen kwamen laden en lossen. Tegenwoordig vind je aan de Handelskade gezellige terrasjes en zie je vee toeristen poseren op de beroemde Koningin Emmabrug met de gekleurde panden van de Handelskade op de achtergrond. Niet voor niets is dit deel van Willemstad ook aangemerkt als cultureel erfgoed door UNESCO.

Cultuur proeven in Marshe Bieuw

Wie wat meer Curaçaose cultuur wil opsnuiven, maar dan op culinair gebied, moet de overdekte oude markt Marshe Bieuw induiken. Hier eet je aan lange houten tafels van Curaçaose gerechten die vers voor je worden klaargemaakt. Het eten is er niet duur en wordt gemaakt met lokale ingrediënten, volgens traditionele Curaçaose recepten.

Marshe Bieuw is een van de lokale gerechten
Marshe Bieuw is een van de lokale gerechten
De overdekte markte Marshe Bieuw, waar je lokale specialiteiten eet
De overdekte markte Marshe Bieuw, waar je lokale specialiteiten eet

Op gebied van cultuur hoef je je op dit eiland dus absoluut niet te vervelen. Maar wie een culturele ontdekkingsreis wil combineren met pure ontspanning, zoals watersport en relaxen aan het strand, is er natuurlijk ook volop te beleven op dit fijne eiland. Onze beste tips om te doen op Curacao lees je hier.

Op vakantie naar Curacao

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 10 uur vliegen naar Curacao. Dat kan rechtstreeks met verschillende luchtvaartmaatschappijen (onder andere TUI Fly en KLM.
  • Je kunt natuurlijk ook een complete ontspannen zonvakantie boeken (vlucht+hotel) naar Curacao. Kijk eens bij de aanbiedingen van TUI.
  • Of kijk eens bij Corendon voor goedkope Curacao vakanties.
  • Een goede huurauto is op Curacao ook heel handig. Deze boek je het beste via Sunny Cars.
  • Losse hotels op Curacao boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Pietermaai Boutique Hotel in Willemstad.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Curaçao

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Chillen met je billen op Mambo Beach. Een hagelwit strand, azuurblauwe zee, de zeebries die door de palmbomen waait, cocktail in je hand en Caribische loungemuziek door de speakers. Het paradijselijke Curaçao is niet vo...

Algemeen21.07.2022

Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

Wie naar Curaçao gaat, moet echt (ja, moet, ja) Klein Curaçao bezoeken. De naam zegt het al: een klein eilandje voor de kust van Curaçao. Het soort bounty tropisch gevalletje; ongelooflijk helder blauw water, geen men...

Zomer24.01.2022

Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

Wie aan Curaçao denkt, denkt aan de vrolijke, gekleurde huisjes in de wijken Punda en Otrobanda in Willemstad, mooie witte stranden en het azuurblauwe water. Maar Curaçao brengt je zoveel meer dan dat. Ik laat je Cura...

Zomer21.11.2020

De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao

over de onbegaande paden
Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s

Wat een heerlijk eiland is Curaçao! Het is er altijd lekker warm en met een beetje geluk staat er een lekker briesje. Je vind er talloze mooie stranden, prachtige natuurlijk en heerlijk veel keus aan lekkere restaurantj...

Zomer11.07.2020

Naar het strand op Curacao: de mooiste plekken in 15 foto’s

Curaçao met kinderen: vijf redenen om te gaan!

Ben je het weer in Nederland helemaal zat? Klinkt een vakantie met je gezin naar een zon zekere bestemming je als muziek in de oren? Curaçao is een prachtplek voor je babymoon of juist een vakantie met jonge kinderen. N...

Zomer21.06.2020

Curaçao met kinderen: vijf redenen om te gaan!

Dit zijn de vijf leukste dingen om te doen op Curacao!

Curaçao, een klein maar wonderschoon Caribisch eiland. Je hebt vast wel eens verhalen gehoord van vrienden of de meest mooie plaatjes gezien van witte stranden en turquoise water. Maar Curaçao heeft nog veel meer te bi...

Zomer18.06.2020

Dit zijn de vijf leukste dingen om te doen op Curacao!

Ook op dit eiland kun je zwemmen met varkens!

Misschien is je eerste reactie bij het lezen van de titel van dit bericht: kan een varken zwemmen? Oh ja zeker! Dat bewijzen de zwemmende varkens op Pig Beach op de Bahamas. Tot voor kort dacht ik dat je alleen op de Bah...

Zomer28.04.2018

Ook op dit eiland kun je zwemmen met varkens!

Playa Porto Mari op Curaçao

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes