`

Algemeen22.01.2019

Hoe de mormonen onlosmakelijk met Salt Lake City verbonden zijn


Waarschijnlijk denk je bij de stad Salt Lake City allereerst aan de Olympische winterspelen. De stad was namelijk in 2002 het decor van dit wereldbekende sportevenement. Het is al even geleden, maar de olympische spelen hebben veel voor de naamsbekendheid van de stad gedaan. Dat Salt Lake City daarnaast niet alleen de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah is, maar ook thuisbasis van ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’, is goed te merken wanneer je in Salt Lake City bent. Onder andere Temple Square en the Beehive house zijn de belangrijkste (toeristische) plekken in de stad en behoren allemaal tot dit geloof. Maar waarom is het geloof van de zogenoemde Mormonen onlosmakelijk verbonden met de stad Salt Lake City?

Church of Jesus Christ of the Latter-day Saints

Of ook wel ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’. Wereldwijd zijn er 16 miljoen aanhangers van deze kerk, waarvan vanuit Nederland ruim 7000 leden zijn aangesloten. De grondlegger van het geloof, Joseph Smith Jr., kreeg naar eigen zeggen in 1820 een visioen van God en Jezus Christus, waarna hij de nieuwe stroming ‘de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ oprichtte. Het ledenaantal bleef groeien, maar Joseph Smith Jr. werd jarenlang door een grote menigte vervolgd. Uiteindelijk werd hij in 1844 publiekelijk vermoord en vertrokken zijn volgelingen, onder leiderschap van Brigham Young, richting de stad bij het Grote Zoutmeer.

Salt Lake City werd de thuisbasis van de Mormonen. Want zo staan de leden van de kerk beter bekend: als Mormonen. Een bijnaam die ze te danken hebben aan het ‘Boek van Mormon’ dat Joseph Smith Jr. heeft geschreven. De leden van de kerk zijn er zelf niet blij mee zijn en worden liever aangeduid als ‘De Kerk van Jezus Christus’. Dat geeft volgens hen meer de verbinding met Jezus Christus weer. Niet aanhangers van het geloof vergelijken het Mormoonse geloof overigens vaak met een sekte.

`House of the Lord`, deze tekst staat geschreven aan de voorkant van de Salt Lake Temple.
`House of the Lord`, deze tekst staat geschreven aan de voorkant van de Salt Lake Temple.
De Salt Lake Temple is de grootste en bekendste tempel van de Mormonen wereldwijd.
De Salt Lake Temple is de grootste en bekendste tempel van de Mormonen wereldwijd.

Temple Square, Beehive House & the Lion House in Salt Lake City

Omdat in de eerste jaren van het geloof veel aanhangers, ook Europeanen, naar Salt Lake City vertrokken, woont vandaag de dag maar liefst 13% van het totaal leden in en rond de stad. Het moge duidelijk zijn dat het Mormoonse geloof, sinds de vestiging van de hoofdzetel in Salt Lake City, een belangrijke rol speelt in de stad. Niet alleen onder de inwoners, ook voor de toeristen die de stad bezoeken. Naast het Capitol State building, zullen veel bezoekers namelijk de tijd nemen om Temple Square te bezoeken. Temple Square is het kloppende hart van de kerk midden in het stadsdeel Downtown. Hier is onder andere de Salt Lake Temple te vinden. Dit is de grootste en bekendste tempel van de Mormonen wereldwijd. Maar ook Salt Lake Tabernacle, Salt Lake Assembly Hall en het Seagull monument zijn op Temple Square te vinden. Direct naast Temple Square is een enorm congrescentrum gevestigd waar o.a. diensten, bijeenkomsten en de kerstconcerten plaats vinden. Opmerkelijk is dat alle tempels, diensten en kerstconcerten worden gefinancierd dankzij ‘de oude wet van tiende’. Van alle leden wordt verwacht dat ze tien procent van hun inkomen betalen, om zo het werk van de kerk te bevorderen.

Weer even terug naar halverwege 1800. Nadat Joseph Smith Jr. was vermoord, werd Brigham Young president voor de Kerk. Hij was polygamist en liet voor zijn grote familie, veel vrouwen en maar liefst 57 kinderen, het Beehive House bouwen. Twee jaar later werd ook het Lion House, er direct naast gebouwd. Op dit moment worden beiden huizen gebruikt voor bijzondere ontmoetingen, bijeenkomsten en voltrekkingen. Het Lion House heeft echter op de begane grond een klein restaurantje zitten dat voor publiek geopend is. Zowel medewerkers, aanhangers en toeristen van het mormoonse geloof komen hier graag een lunch nuttigen. Dat resulteert in enorm lange rijen met zeer geduldige wachtenden.

Salt Lake Tabernacle, geschikt voor `house meetings`. Er is maar liefst plek voor 3.500 mensen.
Salt Lake Tabernacle, geschikt voor `house meetings`. Er is maar liefst plek voor 3.500 mensen.

Het Mormoonse geloof anno nu

Het geloof bleef gestaag groeien en verspreidde zich wereldwijd snel. Onder andere omdat er van de leden werd en nog steeds wordt verwacht dat zij op zending gaan om het geloof te verspreiden. Tijdens een kerstconcert in de stad, uiteraard georganiseerd door de ‘Heiligen der Laatste Dagen’, werden we aangesproken door een Amerikaanse dame die vloeiend Nederlands sprak. Zij werd als 18- jarige gezonden naar Nederland om in een jaar tijd zo veel mogelijk het woord te verspreiden. Geheel op eigen kracht de taal leren in een land waar geloof in steeds mindere mate een rol speelt binnen de samenleving. Indrukwekkend was dan ook hoe ze de taal in zo’n korte tijd eigen had weten te maken en dat na al die jaren nog steeds kon spreken. Pure toewijding richting het geloof. Zendingen zijn allerminst iets van vroeger en ook de Mormonen zoeken naar nieuwe manieren om te vertellen over het werk van ‘de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’. Zo is o.a. deze podcast opgezet door één van de volgelingen in Nederland, met als doel de vooroordelen van het geloof weg te nemen.

Salt Lake City is en blijft voorlopig nog wel de thuisbasis van de Mormonen. Waar geloof in algemene zin een belangrijke rol speelt in het leven van Amerikanen, neemt het geloof in Nederland een steeds minder belangrijke rol in binnen de samenleving. Dat blijkt wel uit de halfvolle kerken tijdens de kerstmissen op kerstavond. Toch deelden we het vliegtuig tijdens de terugvlucht met zo’n 30 enthousiaste en toegewijde jongeren. Allen onderweg naar hun missie in Nederland en andere landen binnen Europa. Klaar om het woord van Jezus Christus en de visie van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen te verspreiden.

Op vakantie naar Salt Lake City

Zin gekregen in een vakantie naar Salt Lake City? Deze handige reistips helpen je op weg.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Salt Lake en de Rockies vind je via Momondo.
  • De mooiste rondreizen naar Salt Lake City boek je via Djoser.
  • Hotels in Salt Lake City boek je via Booking.com. Een aanrader zijn de Hilton Homewood Suites.
  • Rondreizen met de camper? De beste camper vakanties boek je via Travelhome.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Salt Lake City

Salt Lake City, gelegen naast het Grote Zoutmeer, maar nog meer; ingeklemd tussen de bergen waar je perfect kunt wintersporten. Skiën of snowboarden op de Amerikaanse ‘greatest snow on earth’. Voor velen staat het...

Stedentrips25.01.2019

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Salt Lake City

5 redenen waarom Utah de perfecte wintersportbestemming is!

Het is januari en langzaamaan wordt alle sociale media weer gevuld met jaloersmakende plaatjes in de sneeuw. Het wintersportseizoen is begonnen! Waar velen afreizen naar Oostenrijk, Frankrijk of Italië staat een winters...

Winter14.01.2019

5 redenen waarom Utah de perfecte wintersportbestemming is!

Hoe is het nu in Salt Lake City: de stad van de Olympische Spelen

Salt Lake City is niet alleen de hoofdstad van de staat Utah in de Verenigde Staten, velen zullen de stad herinneren als de stad waar de Olympische winterspelen ooit zijn gehouden. De nadruk op ooit, want een precies jaa...

Winter12.01.2019

Hoe is het nu in Salt Lake City: de stad van de Olympische Spelen

Voor op je bucketlist: wintersport in Utah

Met een leeftijd van 8 jaar stond ik voor het eerst op de lange latten. Gevaar zag ik niet en ik was maar al te trots dat ik lekker snel naar beneden ging. Mijn ouders, die zelf pas op latere leeftijd leerden skiën, zag...

Winter08.01.2019

Voor op je bucketlist: wintersport in Utah

Verder lezen over Verenigde Staten

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

West-Amerika is de perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier vind je de mooiste nationale parken van Amerika. Overweldigende rotsformaties, duizelingwekkend diepe ravijnen en eindeloze landschappen. Je zul...

Natuur19.03.2021

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

7 bloedhete tips voor een roadtrip door Death Valley National Park

Death Valley is een van de nationale parken van Amerika. Wie er nog nooit is geweest kan zich er moeilijk een beeld bij vormen. En wie niet goed tegen zinderende warmte kan, moet er zeker niet naar toe gaan. Death Valley...

Natuur15.03.2021

7 bloedhete tips voor een roadtrip door Death Valley National Park

De 7 mooiste verborgen plekken in West-Amerika

Amerika is een van de beste vakantiebestemmingen om rond te reizen. Zeker het westen van het land is bijzonder. Wereldsteden zoals Las Vegas, San Francisco, San Diego en Los Angeles worden omringd door verbluffende natuu...

Natuur10.11.2020

De 7 mooiste verborgen plekken in West-Amerika