Hoe het is om als dertiger op cruisevakantie te gaan

Hoe het is om als dertiger op cruisevakantie te gaan

naar Griekenland met de Celebrity Edge

Vorig artikel Volgend artikel

Een cruisevakantie. Voor de één een echte bucketlist reis, de ander moet er niet aan denken. Persoonlijk had ik nooit gedacht - zeker niet als dertiger - dat ik ooit op cruise zou gaan. Na een paar bootervaringen richting Newcastle en Capri ben ik enorm bang om zeeziek te worden en daarbij was er ook nog dat vooroordeel over het gemiddelde publiek op zo’n cruiseschip. Inmiddels heb ik al die vooroordelen overboord gegooid. We mochten meevaren op de indrukwekkende Celebrity Edge van Celebrity Cruises en sindsdien ben ik compleet overstag!

Een luxe jacht, Disneyland Parijs en moderne stad in één

Wat voor type mensen zijn er aan boord? Hoeveel tijd heb je per bestemming? Hoe is het eten? Over welke faciliteit aan boord heb je je het meest verbaasd? Is het leuk voor kinderen? Werd je zeeziek? Er zijn maar weinig reizen geweest waar ik zo veel vragen over heb gekregen. Begrijpelijk, want je kunt dit ook echt pas beantwoorden als je het zelf een keer hebt ervaren.

Al bij het opstappen kijk je je ogen uit. De Celebrity Edge, uit de Edge Series van Celebrity Cruises, is ruim 300 meter lang en telt 16 verdiepingen. Na een week lang cruisen kan ik dit schip het beste omschrijven als een combinatie van een luxe jacht, Disneyland Parijs en een moderne stad. En misschien ook nog een flinke dosis Las Vegas erbij. Je hebt werkelijk álles aan boord. Een casino, theater, (openlucht)bioscoop, jogging track, verschillende restaurants en cafés, zwembaden en jacuzzi’s, een club, fitness, spa, shops en kunstgalerij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de activiteiten. Van pubquizen tot ABBA Sing-A-Long, Silent Disco’s, origami vouwen en sneeuwvlokken uit papier knippen. Niets is te gek.

Deze betreffende reis vertrok vanuit de haven van het Italiaanse Civitavecchia, iets ten noorden van Rome. Vanuit daar werd er koers gezet naar de idyllische Griekse eilanden Santorini en Mykonos. Door de afstand brachten we de eerste dag door op zee, wat eigenlijk erg fijn was omdat je zo de tijd hebt om echt wegwijs te raken op het schip. Maar als je eenmaal weet hoe alles werkt en alles weet te vinden, hoef je het schip eigenlijk niet eens meer af. Ik denk dat je hier zelfs een maand kunt vertoeven en dan misschien nog niet eens alle activiteiten en faciliteiten hebt kunnen afvinken.

Bij aankomst in de luxe AquaClass® hut heb ik ook voor het eerst sinds lange tijd mijn koffer weer eens helemaal uitgepakt en alle inhoud netjes opgehangen en uitgestald. Dat is het grote voordeel van cruisen: je ziet in een korte tijd heel veel mooie plekken, maar je slaapt wel elke avond in je eigen hut. Het is ook heel relaxed dat je je niet druk hoeft te maken over het reizen zelf. Terwijl jij een cocktail drinkt in een jacuzzi word je naar de volgende bestemming gevaren.

celebrity-edge-cruise-dek
Aan boord van het super luxe cruiseschip Celebrity Edge
edge-cruise
Wauw, wat een bijzonder mooi schip
celebrity-edge-cruise-bar
Luxe dineren en borrelen aan boord van het schip
celebrity-edge-bakkerij
Taartje, iemand?

Als dertiger op cruisevakantie: yay or nay?

Hoe is het om als dertiger op cruisevakantie te gaan? Met vooral deze vraag in mijn achterhoofd ben ik aan boord van de Celebrity Edge gestapt. Ik had er van tevoren totaal geen voorstelling van, maar ik weet nu dat als ik weer de kans krijg, ik direct mijn koffers pak. Ik heb nog wekenlang na de cruise met een soort heimwee-gevoel rondgelopen, wat me enorm verbaasde, want normaal houd ik van kleinschalig, roadtrippen, natuur en cultuur. Maar na deze ervaring begrijp ik écht waarom mensen op cruisevakantie gaan. Het is even een compleet andere wereld. Het is zo zorgeloos en je wordt enorm in de watten gelegd. Als je je daar aan over kunt geven, heb je de meest ontspannen vakantie ooit. De service aan boord en de vriendelijkheid van de crew is ongekend. Het is daarnaast heerlijk om alles op één plek te hebben en zo goed als alles is inclusief. Je kunt een cruisevakantie echt nergens mee vergelijken en misschien is dat ook wel het vleugje magie wat de trip bijzonder maakt.

Op deze cruise waren zo’n 1.500 gasten en 750 man personeel aan boord. Normaal is dit het dubbele, letterlijk een klein dorp aan aantallen dus. Op de cruises in Europa is ongeveer de helft van de gasten Brits, daarnaast heb ik ook veel Amerikanen ontmoet. Wat betreft de vooroordelen over het typische 'cruisevakantie publiek': dit hangt echt heel erg van de bestemming, het schip en de maatschappij af. Op de Celebrity Edge zag ik gasten van allerlei leeftijden en samenstellingen. Waardoor het echt totaal niet raar voelt om daar als millennial tussen te lopen. Ook de activiteiten aan boord zijn enorm divers en daardoor is er voor elke leeftijd wat wils. Er waren uiteraard wat koppels op leeftijd, genietend van hun oudedag, maar ook genoeg jonge stellen, newlyweds, gezinnen met kleine kinderen en vriendengroepen. Er waren zelfs enkele solo-reizigers aan boord, waaronder ikzelf. Hier werd ook elke dag een Solo Travellers Meet & Greet voor gehouden, waar ik vervolgens wel solo aan mijn cocktail zat te nippen. Drukbezochter waren de events gericht op de LGBTQ+ community. De maatschappij staat er ook om bekend LGBTQ+ Friendly te zijn. Zo wordt Pride Month uitbundig gevierd en is het mogelijk om als gay-koppel legaal te trouwen op het schip, je wordt dan door niemand minder dan de kapitein zelf in de echt verbonden.

Je merkt wel dat alles gericht is op de iets ruimere portemonnee. Alles is chic, luxe en overweldigend en daar is het overgrote deel van het publiek ook wel naar. Er hangt geen backpackerscultuur, dus dat moet je ding zijn. Maar zo’n soort vakantie is het ook gewoon. Samen ongegeneerd genieten van alle luxe en service om je heen en ondertussen fantastische herinneringen maken op de mooiste bestemmingen. Het is een beetje als The Great Gatsby. Enorm overweldigend en soms een tikkeltje extreem, maar daardoor heeft het juist ook iets heel romantisch.

celebrity-edge-cruise-AquaClass
Mijn AquaClass hut
celebrity-edge-bar
Aan al deze luxe kan ik wel wennen!
celebrity-edge-eten
Puur genieten

Celebrity Edge: van magisch tapijt tot TikTokkende kapiteins

Het cruiseschip Celebrity Edge is het eerste schip uit de Edge® Series van Celebrity Cruises. De opvolgende schepen zijn Celebrity Apex, Beyond en Ascent (2023). De maatschappij en schepen staan bekend om hun moderne luxe, design en innovatie. Zo beschikken de AquaClass® en Concierge Class hutten over een 'Infinite Veranda', waardoor de kamer een stuk ruimer is en een ontzettend grote raampartij heeft. Je maakt er gemakkelijk een kamer met balkon van door de bovenste helft van het raam naar beneden te laten zakken. Een andere slimme oplossing vond ik de Magic Carpet, die je alleen vindt op de Edge schepen. De Magic Carpet hangt naast het schip, wisselend tussen dek 5 en 14 en dient overdag als bar. Wanneer je een dag op een bestemming bent waar niet aangemeerd kan worden in de haven, 'zweeft' de Magic Carpet naar de Destination Gateway op dek 2, en wordt dit als platform gebruikt om op de tender boats op te stappen. Kom je weer terug, dan staan ze je op dit platform te verwelkomen met vochtige handdoekjes en water met schijfjes sinaasappel of munt. Het maakt het op- en afstappen heel comfortabel.

Om je weg te vinden om een schip met 16 verdiepingen, heeft Celebrity Cruises een eigen app. Naast de handige plattegronden vind je hierin ook alle activiteiten en faciliteiten, excursies en informatie over de restaurants en bars. Het is sowieso goed om de app al te checken voordat je gaat inpakken. Op de dagen op zee is de dresscode ’s avonds Evening Chic en bij The Ultimate Deck Party was de dresscode bijvoorbeeld wit. Toch handig om te weten! En als je dan toch lekker digitaal bezig bent: verschillende kapiteins en crewleden zijn te volgen via TikTok en Instagram. Op de Celebrity Edge is dat op dit moment bijvoorbeeld Kapitein Tasos Kafetzis en op het zusterschip Celebrity Beyond heb je Kapitein Kate McCue en haar Sphynx kat Bug Naked.

Voor zeeziekte hoef je trouwens - uitzonderingen daargelaten - niet bang te zijn. Cruiseschepen beschikken over speciale stabilisatoren. Dit zijn vinnen aan weerszijden van het schip die het stabiel houden en voorkomen dat het gaat slingeren. Kun je met een gerust hart je piña colada drinken!

celebrity-edge-cruise-zwembad
Genieten aan het zwembad
celebrity-edge-cruise-kapitein
Ik neem een kijkje bij de kapitein
celebrity-edge-Magic-Carpet
Via het Magic Carpet kun je van boord om de Griekse eilanden te bezoeken

Eten aan boord van een cruiseschip

Als kiezen niet je beste eigenschap is (ahum), dan is een cruiseschip misschien niet helemaal de plek voor jou. Naast alle activiteiten en faciliteiten heb je natuurlijk ook nog de talloze restaurants en bars, waar je gerust een avondje voor uit kunt trekken. De vier Main Dining Restaurants op de Celebrity Edge zijn Cyprus, Normandie, Tuscan en Cosmopolitan. Het dineren in deze restaurants is inbegrepen, evenals het eten bij de Oceanview Café, een groot buffet restaurant waar je overdag echt alles kunt krijgen. Daarnaast zijn er nog talloze andere eet- en drinkgelegenheden, zoals de Grand Plaza met Martini Bar, BLU, The Sunset Bar, Raw on 5 en de Rooftop Garden Grill. Alles is enorm vers en ziet er fantastisch uit. Het eten op het schip is van hoge kwaliteit en doet echt niet onder voor restaurants aan wal. Mijn ultieme favoriet was het restaurant Eden. Dit restaurant ligt achterin het schip, heeft meerdere verdiepingen en de vorm van een opgerolde, slapende slang, waarbij de kop de dansvloer is. Hier zie je echt hoe goed er is nagedacht over het design van de Edge schepen.

Op de Celebrity Edge werken ze met de SeaPass. Met deze pas kom je je kamer binnen, maar hiermee reken je ook af bij alle shops, faciliteiten en restaurants. Het werkt als een soort creditcard. Aan het einde van de reis reken je de extra gemaakte kosten af. Zolang je bij de Main Dining Restaurants eet, is het eten inbegrepen, maar kies je voor een Specialty Dining Restaurant dan betaal je dus extra. Voor de dranken kun je verschillende pakketten afnemen. Met een Premium Beverage Package zijn bijvoorbeeld alle dranken tijdens de reis inbegrepen.

celebrity-edge-cruise-Eden
Met zoveel goede restaurants aan boord is het nog lastig kiezen
celebrity-edge-cruise-restaurant
Iedere avond weer culinair genieten
celebrity-edge-avond
Genieten van een mooie zonsondergang in Griekenland

De route: Italië en de Griekse eilanden

Eén van de redenen om een cruisevakantie te boeken is natuurlijk de bestemmingen waar het schip aanmeert. De cruise die ik gemaakt heb startte in Italië en maakte een mooie route via de Griekse eilanden.

In acht dagen ontdek je zo Santorini, Rhodos, Mykonos en Napels. Het leuke aan deze route is dat je veel mooie plekken in korte tijd kunt doorbrengen. En het schip vaart voornamelijk 's nachts - behalve de route tussen Italië en Griekenland, dan ben je de hele dag op zee - zodat je veel tijd op de eilanden en in Napels hebt.

Na onze aankomst in Civitavecchia vaart de Celebrity Edge door naar Sardinië, Portofino, La Spezia, Cannes, Mallorca en Barcelona. Ik kan niet ontkennen dat ik heb overwogen om onder het kingsize bed te gaan liggen in de hoop dat ze me niet zouden vinden. Een cruisevakantie is een fantastische beleving, die je eigenlijk gewoon eens in je leven moet meemaken als je die kans hebt. Het is écht onthaasten en ontspannen, een flinke dosis entertainment, enorme luxe en service en 24/7 lekker eten en drinken in de buurt. En nee, daarvoor hoef je dus niet eerst grijze haren te ontwikkelen. Je moet wél hard kunnen meezingen met Silent Disco’s en ABBA Sing-A-Longs.

cruise-italie-griekse-eilanden
De route die wij gevaren hebben
cruise-mykonos
Dwalen door de witte straatjes in Mykonos
mykonos-molens
De beroemde windmolens van Mykonos
cruise-santorini
Met de kabelbaan omhoog in Santorini
santorini-cruise
Picture perfect
cruise-napels
Genieten in het prachtige Napels
Kim Waninge

Kim is freelance content creator en co-founder van het duurzame online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies