La Route des Grand Crus: de mooiste roadtrip door de Bourgogne

La Route des Grand Crus: de mooiste roadtrip door de Bourgogne

16 mooie stops

Vorig artikel Volgend artikel

De Franse Bourgogne is de plek waar het Bourgondische leven bedacht is. het staat synoniem voor een levensstijl waarin alles draait om genieten. En dat is exact waar deze streek in het oosten van Frankrijk voor staat. Maar de Bourgogne is natuurlijk het meest bekend om zijn prestigieuze wijnproductie en gastronomie. Deze regio produceert enkele van 's werelds beste rode en witte wijnen waaronder de Pinot Noir en Chardonnay. Les Climats de Bourgogne is een streek waar je als wijnliefhebber moet zijn geweest.

Beroemd en geliefd is de Route des Grand Crus. Een waanzinnige roadtrip door de Franse Bourgogne. En die hebben wij gereden. Al is een roadtrip maken door een wijnregio natuurlijk wel een uitdaging als je óók wil proeven van al die lekkere wijnen. Wie verstandig is geeft daar zijn eigen invulling aan. Overdag een klein beetje proeven en 's avonds genieten van deze mooie wijnen.

Dit moet je weten over de wijnregio's in de Bourgogne

De regio Bourgogne heeft vijf belangrijke wijngebieden: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Mâconnais. De onderkant bij Mâcon grenst aan een andere bekende wijnregio, de Beaujolais. En juist vanwege het grote verschil in deze wijnregio’s hebben wij ook onze roadtrip opgesplitst in drie verschillende routes.

En wat is er dan leuker om in deze regio een roadtrip te maken langs een aantal van deze wijngebieden, en op zoek te gaan naar de leukste plekjes en de beroemde Grand Cru wijnen? Het landschap bestaat uit glooiende heuvels met alleen maar wijngaarden, bossen en meer wijngaarden, zover als je kunt kijken. De wegen zijn er vaak smal, de veelal pittoreske dorpjes zijn gezellig en ook hier gaat het eigenlijk alleen maar over wijn. Bijna overal kom je Château's tegen waarvan een aantal hun naam weer hebben verbonden aan de zoveelste verrukkelijke wijn.

Deze roadtrip door de Bourgogne landschap rijden we op een luxe en duurzame manier met een 'grand voiture' van de DS Automobiles: een DS7 E-Tense 300.

Route_des_Grand_Crus_Bourgogne
De Route des Grand Crus lijkt al even te bestaan

La Route des Grand Crus: de mooiste wijnroute van Europa

In de categorie wijnroutes is de Route des Grand Crus de Bourgogne onbetwist de mooiste route in Frankrijk. En misschien wel van heel Europa.

Hier een roadtrip maken is bijzonder. Niet alleen de route zelf, maar ook de wijngaarden van wereldberoemde wijnen maken het speciaal. De officiële route zou starten in Dijon en eindigen in de regio bij Santenay en doorkruist maar liefst 37 dorpen. Wij hebben er voor gekozen om deze route zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat betekent langs plekken die leuk zijn om te bezoeken, soms informatief of om even heerlijk te genieten met de mogelijkheid een deel van de route (vanuit Beaune) op de fiets te maken.

Wij starten het noordelijk deel in Marsannay en volgen dan de route via Gevrey-Chambertin, Vougeot en Vosne-Romanée tot aan Beaune, het centrum van de Bourgondische wijncultuur en bekend om zijn Hospice de Beaune. Officieel zou de route eindigen in Santenay maar wij volgen de route nog een stuk zuidelijker via Macon om te eindigen op de grens van de Bourgogne en de Beaujolais.

Deze route is ongeveer 170 kilometer lang, maar kun je uiteraard korter en langer maken.

Tip: de route die wij gereden hebben vind je hier in Google Maps

la-route-des-grand-crus-frankrijk
170 kilometer genieten van de mooiste wijnroute van Frankrijk, of van heel Europa?
Route_des_Grand_Crus_Marsannay
Welkom in Marsannay

1. Startpunt van de roadtrip: Marsannay

Onze route begint in Marsannay bij de wijnkelders van Château de Marsannay. Dat heet goed beginnen. Het Château de Marsannay is vernoemd naar het gelijknamige dorpje. Deze wijnboer (wijnmaker of Propriétaire) heeft wijngaarden in o.a. Chambertin, Clos de Vougeot, Echézeaux, Gevrey-Chambertin en Vosné-Romanée. Ook bezitten zij wijngaarden van de Hospices de Dijon in Côtes de Nuits en Côte de Beaune. Dit is een wijnmaker die vrijwel alleen maar mooie wijnen maakt.

Ga hier gerust even proeven en verwen jezelf met een van de betaalbare wijnen. Het is ook de plek waar je je creditcard kunt testen want hier liggen Grand-Cru's van een superieure klasse. Ook vind je er beperkte informatie over de regio en zijn fameuze climats.

Als je vanaf hier de binnendoor route blijft (niet de doorgaande route) kom je langs veel prachtige locaties. Let vooral op de borden laag langs de weg.

Route_des_Grand_Crus_Marsannay
Het begin van onze roadtrip begint in het noorden bij Marsannay
Clos_de_Vougeot_Grand_Cru
In Marsannay wordt de toon gelijk gezet, Clos de Vougeot Grand Cru, de prijs zegt genoeg

2. Gevrey-Chambertin

Op amper 7 kilometer (volg de D122) ligt Gevrey-Chambertin. Wijnkenners krijgen hier een zweverig gevoel want de plek is wereldberoemd om zijn productie van prestigieuze rode wijnen. Dit is een van 's werelds meest vooraanstaande wijnregio's gelegen in de Côte de Nuits. Het is het walhalla van de Pinot Noir-wijnen met maar liefst negen Grand Cru-wijngaarden.

Bezoek zeker het gezellige dorpje maar bovenal, hier moet je echt even langs de Chambertin wijngaard rijden. Wat de waarde blijft een beetje een geheim maar afgerond komt het neer op onbetaalbaar. Hier komen wijnfanaten uit de hele wereld naar toe om bij deze muurtjes op de foto te gaan terwijl een fles openen. Wijn is niet alleen cultuur maar soms ook een cult. Het terroir, de ligging, het klimaat en de bodemsamenstelling zorgen samen voor de uitzonderlijke kwaliteit van de druiven die hier groeien.

Route_des_Grand_Crus_Gevrey_Chambertin
Een niet als te opvallend dorpje alleen die wijn die er vandaan komt is uitzonderlijk
Route_des_Grand_Crus_Chambertin
Stoppen in Chambertin bij de marktkoophal, gesloten op zondag maar wel een plek om wijn in te kopen
Route_des_Grand_Crus_Chambertin
Eenmaal hier ontkom je er niet aan om even langs de wijngaard van Chambertin te rijden

3. Château de Clos de Vougeot

Weer 7 kilometer verder over de D122 na Gevry- Chambertin ligt het kleine dorpje Vougeot. Hier ligt een ommuurde wijngaard waar de druiven rijpen voor de vermaarde Grand Cru van Clos de Vougeot. Naast deze topwijn is er ook bijbehorend Chateau wat tegenwoordig is ingericht als een museum van de wijnbouw in de Bourgogne.

Het Château is tevens het hoofdkwartier van een illuster gezelschap: de Confrérie des Chevaliers du Tastevin (vertaald de Broederschap van de Ridders van het Wijnproefschaaltje). Het moet iets speciaals zijn maar hierover hebben we maar geen vragen gesteld. Het is in ieder geval een leuk plekje om te bezoeken. Let wel op, want ook hier zijn de wegen uiterst smal. Vergelijk ze maar met de hals van een fles wijn en jouw auto als de kurk.

Route_des_Grand_Crus_Clos_de_Vougeot
Binnen kijken bij het Château de Clos de Vougeot
Route_des_Grand_Crus_Clos_de_Vougeot_1
Clos de Vougeot is tegenwoordig een museum met veel fotogenieke plekjes

4. Nuits-Saint-Georges

Buiten dat het plaatsje vooral bekend is vanwege zijn wijncultuur, is het het een van de meer toeristische bestemmingen van deze regio. De prachtige straatjes en de bouwstijl maken het net wat extra bijzonder. Hier vind je naast talloze wijnhuizen, kelders en proeflokalen ook nog andere winkeltjes en kleine restaurantjes die een stop hier wat extras geven.

Het hoogtepunt van het gelijknamige plaatsje is de Nuits-Saint-Georges Grand Cru, een van de meest begeerde rode wijnen in deze regio die vooral bekend staat om zijn uitzonderlijke kwaliteit.

De wijngaarden van Vosne-Romanée

Maar eigenlijk ligt het grote rijkdom van dit kleine gebied zo'n 3 kilometer terug. Je bent er namelijk voorbij zonder dat je het door hebt. Hier liggen de wijngaarden van Vosne-Romanée. Vergelijk het maar met een col van 1e categorie, maar dan gelijk ook de hoogste. De Vosne-Romanée is echt wereldberoemd en staat tevens bekend als een van de meest prestigieuze wijngebieden ter wereld.

De wijngaard, voornamelijk beplant met Pinot Noir-druiven, produceert een van de meest gewilde en (onbetaalbare) rode wijnen in de wereld. De Grand Cru wijnen kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per fles, afhankelijk van het wijnjaar enz.. Dit is echt het summun van de wijncultuur in de Bourgogne. We kunnen echter nog een trede omhoog want het bekendste domein is Domaine de la Romanée-Conti, ook bekend als DRC. Heel veel zorgen over deze wijn hoef je niet te hebben. Voor een fles Romanée-Conti’ ligt de marktprijs grof geschat op zo'n 10.000 euro. De oplage is beperkt tot zo'n 5.000 flessen per jaar en is vanzelfsprekend een wachtlijst.

Ga er kijken, maak een selfie en rij daarna op je gemak via de D974 naar Beaune waar je heerlijk kunt genieten van een mooi glas Pinot Noir op een van de vele terrasjes. Dit was het noordelijk deel van La Route des Grand Crus.

Route_des_Grand_Crus_Vosne-Romanée_1.
Vosne-Romanée als plaatsje ook leuk om te bezoeken
Romanee_Conti
De enige verwijzing naar misschien wel de ddurste wijngaard ter wereld Romanée Conti
Route_des_Grand_Crus_Vosne-Romanée.
De beroemde druivenranken van Vosne-Romanée

5. Beaune: het centrum van de Bourgogne

Beaune is een schilderachtige stad midden in Bourgogne en staat bekend om zijn rijke wijntraditie en historische betekenis. De schilderachtige straatjes, wijnkelders en jaarlijkse wijnveilingen trekken hier bezoekers van over de hele wereld aan. Wie deze stad gaat bezoeken kan dit niet doen zonder een bezoek te brengen aan het beroemde Hôtel-Dieu Hospices de Beaune. Dit ziekenhuis met zijn veelkleurige daken uit de middeleeuwen, hoort thuis in het rijtje van meest prestigieuze historische monumenten van Frankrijk. Bij dit opvallende gebouw behoort ook een gerenommeerde wijngaard van 60 hectare. Hier worden prachtige wijnen geproduceerd die jaarlijks op de derde zondag van november worden geveild.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Aan de rand van de stad vindt het splinternieuwe Cité des Climats et Vins de Bourgogne, dat de afgelopen zomer is geopend. Het is het belangrijkste informatiecentrum voor beroemde de Climats du Vignoble de Bourgogne. Binnen in het pand wordt veel aandacht besteed van de terroir-gebaseerde wijnbouw in de Bourgogne en de Côte d'Or. Deze staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen en wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze wijnstreken ter wereld.

Het strak ontworpen nieuwe pand is inhoudelijk een soort grote uitvoering van het Cité des Climats in Chablis. De opvallende architectuur en omvang geeft aan hoe belangrijk deze regio is. Er is een uitgebreide wandelroute met een bezoek aan het dak die wijnliefhebbers echt moeten gaan maken. Het is de plek waar je alles kunt komen te weten over deze beroemde regio. De video’s zijn een aanrader. En hoewel Beaune ergens in het midden van de Route de Grand Crus ligt zou je eigenlijk hier moeten beginnen. Adres: Cité des Climats et vins de Bourgogne, 21 av. Charles de Gaulle, Beaune.

Cite-des-Climats-de-Beaune
Beaune Cité des Climats et vins de Bourgogn geopend vanaf de zomer 2023
Cite-des-Climats-de-Beaune_geur
Binnen maak je kennis met alla facetten van het produceren van wijn

Tips voor een bezoek aan Beaune

Wie op zoek is naar een beetje alternatieve locatie om te overnachten in Beaune is het Greet Hotel een prima plek. Het hotel ligt aan de rand van de stad op loopafstand van het nieuwe Cité des Climats et Vins de Bourgogne, heeft een grote eigen parking met laadmogelijkheden voor EV-rijders en ligt aan de Route des Grands Crus.

Als je hier toch bent ga dan ook even eten in het centrum. Een leuke plek waar je heerlijk buiten kunt zitten is La Table du Square (La Table du Aquare 26). Het restaurant volgt het ritme van de seizoenen en maakt gebruik van selectieve ingrediënten van bevriende lokale producenten. De kaart wisselt bijna dagelijks en de gekozen gerechten worden geserveerd met zorg uitgekozen wijnen. Beste advies: volg de kaart van de dag en laat je verrassen.

Hôtel-Dieu_de_Beaune_2.
Een van de grootste publiekstrekkers in de stad, Hôtel-Dieu de Beaune

6. Fietsen langs de duurste wijngaarden ter wereld

Hoe leuk fietsen langs de wijngaarden is, hebben we al gemerkt tijdens het bezoek aan de Chablis-regio. In de Bourgogne is dat niet anders. Het lange gerekte gebied leent zich als geen ander voor een mooi tochtje langs de wijnvelden. Door het glooiende landschap en de beroemde heuvels van Les Terroirs de Bourgogne zijn e-bikes hier het favoriete vervoermiddel omdat je tijdens de route ook gedeeltelijk off-road gaat fietsen.

Fietsen huren bij Active Tours van Florian Garcenot in Beaune

De Bourgogne is een eigenlijk een gigantisch groot wijnveld, af en toe onderbroken door kleine dorpjes en wijnmakers. De beroemde wijnvelden lopen in elkaar over waardoor je geen afgebakende velden ziet. Daarbij is fietsen een leuke en gezonde onderbreking tijdens het rijden van een roadtrip en een absolute aanrader. Florian van Active Tours in Beaune (5 Allée du Docteur Bouley) brengt je persoonlijk naar de ingang van de duurste en meest exclusieve wijnvelden ter wereld die zich alleen onderscheiden door hun beroemde namen.

Bourgogne_Active_Tours_Beaune
Active Tours in Beaune: je kunt hier parkeren en een e-bike of gravelbike huren
Route_des_Grand_Crus_Puligny-Montrachet
Op de route kom je langs een van de duurste wijgaarden ter wereld: de Puligny Montrachet
Route_des_Grand_Crus_Cabottes
In veel wijngaarden zien we Cabottes, huisjes om te schuilen bij slecht weer

7. Puligny-Montrachet: laat je verwennen bij Maison Chanzy

Of je nu kiest voor een extra fietstochtje of toch besluit de route volledig met de auto te rijden maakt niet uit. Hier in de Bourgogne moet je echt stoppen. Bij het luxueuze Maison Chanzy in het kleine dorpje met die beroemde wijn: Puligny-Montrachet. Hier kun je lunchen in stijl. De stijlvolle tuin is een geschikte locatie om je eens heerlijk te laten verwennen op een Franse lunch.

De wijnkeuze is hier eenvoudig, laat je verrassen want Maison Chanzy is een vermaard adres voor prachtige Bourgogne-wijnen. Na deze lunch kun met de fiets het beste omkeren naar Beaune om de roadtrip met de auto verder af te maken.

Puligny-Montrachet_Maison_Chanzy_wijn
Relaxen, chillen, en heerlijk eten bij Maison Chanzy
Puligny-Montrachet_Maison_Chanzy
Twee heerlijke en ook nog eens betaalbare wijnen (rood en wit) van het huis zelf

8. Santenay: virtueel eindpunt van La Route des Grand Crus

Santenay hebben we opgenomen in de route van deze roadtrip omdat het vaak genoemd wordt als eindpunt van de Route des Grand Crus. Dat komt omdat Santenay in de Bourgogne wordt beschouwd als het zuidelijkste deel van de Côte de Beaune. Hierna ga je verder in de Côte Chalonnaise en loopt de Bourgogne nog wel even door.

Het is in ieder geval een leuk plaatsje om even te stoppen. Voor veel fietsers is dit wel een soort van eindpunt om om te keren. Vanzelfsprekend worden ook hier nog steeds mooie rode wijnen gemaakt en heeft het dorp een aantal Premier Cru wijngaarden.

Route_des_Grand_Crus_Santenay_3
Virtueel eindpunt, in werkelijkheid wel voor veel fietsers

9. Chateau de Saint-Aubin - Maison Prosper Maufoux

Château de Saint-Aubin en Maison Prosper Maufoux zijn letterlijk nauw aan elkaar verbonden. Het fraaie witte kasteel uit de 18e eeuw, vooral bekend om zijn architectuur ligt in de gemeente Saint-Aubin, niet ver van Beaune. Recht tegenover het kasteel ligt de ingang van Maison Prosper Maufoux, ook al van een uitzonderlijk design.

Het is een beetje een mix van heden en verleden op het gebied van design. Dat geldt ook voor de productiehal met duidelijke Scandinavische design invloeden. En dat wordt dan allemaal nog verder aangevuld met hedendaagse kunst. Wijn lijkt hier maar bijzaak maar niets is minder waar. De uitgebreide wijnproeverij levert dezelfde verbazing op als de architectuur. Duidelijk is dat deze wijnmaker niet aan het toeval wil overlaten. De luxe schrikt misschien af maar dat ervaar je niet als je eenmaal hier op bezoek gaat.

Château de Saint-Aubin is een aanrader voor iedere wijnliefhebber. Er worden volop rondleidingen en proeverijen georganiseerd. Echt leuk om hier op bezoek te gaan. Het geeft ook de veelzijdigheid aan van deze regio.

Chateau_de_Saint-Aubin
Chateau de Saint-Aubin en Maison Prosper Maufoux
Maison_Prosper_Maufoux_Kunst
Kunst in de wijnkelders van Maison Prosper Maufoux
Chateau_de_Saint-Aubin_Maison_Prosper_Maufoux
Twee werkelijk prachtige wijnen zonder de zware smaak van eiken vaten die soms dominant kan zijn

10. Overnachten bij Hôtel-Restaurant Le Château d'Igé

Château d'Igé (richting Macon) ligt op ongeveer 1.5 uur rijden van Chateau de Saint-Aubin. De mooiste route is die via de D981. De route via Chalon-sur-Saone lijkt logisch maar die kan echt enorm ophouden. Château d'Igé ligt redelijk verborgen in het dorpje Igé en is een prachtig 13e-eeuws kasteel met luxe accommodaties. Toch waan je je hier echt in een kasteel. De gastronomie is voortreffelijk, net als de wijnen.

Om het kasteel ligt een fraaie bloementuin en ook hier kun je wederom je EV gratis laden. Je krijgt hier een unieke ervaring met meer dan vriendelijk personeel. Wederom een aanrader en heerlijk om even te relaxen tijdens deze roadtrip.

Route_des_Grand_Crus_Château_dIgé.J
Het in alle opzichten bijzonder Château d'Igé
Château_dIgé_tuin.J
De tuinen van Château d'Igé

11. Het Cité des Climats et Vins de Bourgogne in Mâcon

Het Cité des Climats et vins de Bourgogne Mâcon is een zusje van het nieuwe informatiecentrum in Beaune en in Chablis. De opzet is identiek en is bedoeld als toegangspoort tot de wijngaarden van Zuid-Bourgondië. Het Cité in Mâcon richt zich op de geschiedenis en presentatie van de wijnstreken Mâconnais, Côte Chalonnaise en Côtes du Couchois.

Na wat dagen rondtoeren in de Bourgogne gaan de vele wijnregio’s en wijnen een beetje duizelen in je hoofd (ook als je nuchter bent) en dan bieden juist dit soort informatiecentra je net genoeg visuele informatie om ook wat meer te begrijpen van de volgende fameuze wijnregio.

Tip: Voor een in alle opzichten bijzondere wijnproeverij in Mâcon kun je terecht bij La Maison des Ateliers. De plek klinkt wat dromerig maar hier kun je het antwoord vinden op je verlangen naar ontdekking. Achter iedere deur van de vele kamers zijn de momenten uniek: van een kookles tot een yogasessie, van een kennismaking met wijnen uit de regio tot het genot van een ontspannende massage. Bijzonder plekje hoor!

Cité_des_Climats_et_vins_de_Bourgogne_Mâcon.j
Met een groothoeklens krijg je het net op de foto, Cité des Climats et vins de Bourgogne in Mâcon
Cité_des_Climats_et_vins_de_Bourgogne.
Dezelfde overzichtelijke ruimte met veel video en informatie over de regio

12. Een uitstapje naar Solutré rock

Na Mâcon maken we even een gezond uitstapje naar Solutré Rock. Een rotsformatie die je niet kunt missen al je met de auto richting Solutré-Pouilly rijdt. De rots is bekend vanwege zijn unieke vorm en hoogte. Solutré Rock staat verder bekend om zijn archeologische en historische betekenis vanwege de vele opgravingen die daar hebben plaatsgevonden. Deze zouden hebben aangetoond dat deze regio al in de prehistorie werd bewoond.

Heb je genoeg tijd dan is het zeker de moeite waard even (duur 45-60 minuten) naar boven te klimmen waar je wordt beloond met een panoramische uitzicht over deze regio met zijn beroemde wijnen.

Bourgogne_Solutré_rock
Bourgogne Solutré rock gezichtsbepalend voor deze regio

13. Maison Auvigue waar je verliefd wordt op de Pouilly-Fuissé

Niet ver van Mâcon en op een steenworp afstand van de Roche de Solutré in het plaatsje Fuissé vind je Maison Auvigue van de gelijknamige Cave Auvigue. Het is de plek van de Pouilly- Fuissé, niet alleen de meest bekende wijn van de Mâconnais maar ook tevens een van meest toegankelijke Chardonnay wijnen. Deze wijn vind je hier alleen in Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson en Chaintré. Deze relatief nog jonge wijngaard (volgens Franse normen) is opgericht in 1946. Inmiddels is Sylvain Brenas alweer de derde generatie die vandaag verantwoordelijk voor de wijnproductie. Hier gaat het over passie en doorzettingsvermogen. Sinds 2021 heeft het wijnhuis als eerste in deze regio een. Premier Cru. Dat betekent gelijk dat de verkoop van hun wijnen een boost heeft gekregen.

Sylvain is een soort wijn-entrepreneur en blijft door ontwikkelen aan hun Pouilly- Fuissé wijnen. Zo is hij geen liefhebber van de soms dominante smaken die wijn uit eiken vaten meekrijgt. Hij mengt wijn uit de houten vaten met wijn vanuit de grote stalen wijnvaten om meer frisheid in de wijn te creëren. Op dit moment experimenteert hij met stalen vaten ter grootte van een wijnvat om nog mee de smaak verder te ontwikkelen. De prijs van de wijn begint hier vanaf 12-14 euro en voor een premier cru bij 32 euro. Betaalbaar en van een hoge klasse met veel smaaksensaties. Aanrader dus om tijdens deze roadtrip hier eens te gaan proeven.

Maison_Auvigue_Pouilly_Fuisse_DS7
Op bezoek bij Maison Auvigue (Pouilly Fuisse)
Maison_Auvigue_wijnvaten
GHrote stalen wijnvaten bedoeld om meer frisheid in de wijn te creëren
Maison_Auvigue_wijnproeverij
Wijnproeverij bij Maison Auvigue, pakt u ze maar in

14. Chateau Moulin-à-vent op de grens van de Beaujolais en de Bourgogne

Vanuit Fuissé is het 10 minuten rijden naar Château du Moulin-à-Vent (oude naam Château des Thorins). Het eindpunt van deze roadtrip door de Bourgogne. Het domein valt nog wel onder de regio van de Maconnais maar is wel degelijk onderdeel van de Beaujolais. Hier zijn het niet langer de Chardonnay druiven en witte wijnen maar zijn het de Gamaydruiven die de basis vormen van de wereldberoemde rode Beaujolais.

Château du Moulin-à-Vent ligt in de top van de Beaujolais en dat geldt ook voor hun wijnen want hun kwaliteit van wijn behoort tot de beste van de 10 Beaujolais-cru wijnen. In de Beaujolais vind je geen Grand-Cru wijnen. Het domein is leuk om te bezoeken. Dagelijks zijn er (tegen betalingen) meerdere soorten rondleidingen die altijd eindigen met een wijnproeverij.

Château_du_Moulin-à-Vent.J
Wijnproeverij bij Château du Moulin-à-Vent op de grens met de Beaujolais

15. Overnachten bij Hotel les Maritonnes

Hotel les Maritonnes is een uitstekende locatie om even uit te rusten van een lange reis door de Bourgogne op amper drie kwartier rijden van Lyon. Het opvallende gebouw uit de 19e eeuw is volledig verbouwd met ruime kamers, een prima restaurant met de toepasselijke naam ‘Le Rouge et le Blanc’, en een grote tuin met een terras. Iedereen die met een auto met stekker (ook Tesla) hier logeert kan gratis laden. Er zijn meerdere laadstations. Het hotel ligt op een paar honderd afstand van het themapark Hameau Duboeuf.

Route_des_Grand_Crus_Hotel_Les_Maritonnes
Hotel Les Maritonnes
Tesla_charger_Hotel_Les_Maritonnes
Gratis laden met een Tesla Charger bij Hotel Les Maritonnes

16. Het themapark Hameau Duboeuf

Op de grens met de Beaujolais regio ligt het themapark Hameau Duboeuf gelegen bij het spoorstation van het gelijknamige stadje. Bij binnenkomst waan je je in de hal van het voormalige treinstation. Het is een begin van een reis door de wereld van de wijnen en tradities in de Bourgogne. Deels authentiek maar ook met nieuwe meer interactieve vormen van presentatie. Waar het de Cité des Climats & vins vooral over het heden en de natuur gaat word je hier meegenomen naar het verleden. Vooral voor ouderen is het een feest der herkenning. Voor de kinderen zijn er opdrachten, is er een groot restaurant met een orgel en danszaal en natuurlijk een enorm grote shop waar je naast wijn zo’n beetje alles kunt kopen. Het hoogtepunt is een 3D ruimte waar je staand in een gondel op een zweverige manier over de wijngaarden vliegt (funtime).

Onderweg naar de Beaujolais regio

De roadtrip hoeft hier niet te eindigen. Je kunt nóg een mooie route rijden, door het volgende wijngebied: de Beaujolais. Het gebied begint zodra je weer instapt in je auto. In de Beaujolais ga je verrast worden door een prachtige natuur, leuke mensen een Beaujolais wijnen die ons wat smaak echt hebben doen verrassen. Deze Route des Grands Crus combineren met de Beaujolais Wijnroute is dus een héél goed idee!

Bourgogne_themapark_Hameau_Duboeuf_1
Themapark Hameau Duboeuf wat je meeneemt in een reis door de tijd van de Bourgogne
Roadtrip_Bourgogne_DS7
Next stop Beaujolais

Op reis door de Bourgogne

Wil jij deze wijnroute door de Bourgogne rijden? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....