Algemeen31.10.2016

Nederlanders gaan weer meer op reis


Nederlanders gaan weer vaker op vakantie. In de eerste helft van vakantiejaar 2016 is het aantal vakanties van Nederlanders gestegen met maar liefst 6 procent. De crisis lijkt daarmee nu echt voorbij. En de verwachtingen voor de rest van dit vakantiejaar zijn ook goed. Dat blijkt uit de presentatie van Ad Schalekamp van NBTC-NIPO die nieuws en ontwikkelingen in de reissector presenteerde.

Niet alleen gaan Nederlanders vaker op vakantie, ook de bestedingen nemen flink toe. Zo is er in de eerste zes maanden drie procent meer uitgegeven aan reizen. Wat daarin opvalt is met name de groei van de korte binnenlandse vakanties. Maar ook korte vakanties in het buitenland zorgen voor een groei. In totaal zijn we met alle vakanties weer terug op het niveau van 2012.

Populaire vakantiebestemmingen

Als het gaat om populaire vakantiebestemmingen, dan zijn de kaarten al jaren geschud. Frankrijk en Duitsland zijn de topbestemmingen en wisselen van positie als het gaat om aantal dagen en bedden. Oostenrijk is de favoriete wintersportbestemming en België en Spanje vullen de top vijf verder aan. Is er dan niets veranderd? Ja, toch wel.

Bestemmingen rond de Middellandse Zee zijn flink teruggelopen. De onrust in landen als Turkije en Egypte zorgt ervoor dat Nederlanders minder vaak voor deze bestemmingen kiezen. Overig Europe en intercontinentale reizen weten daardoor te plussen. Veiligheid heeft meer dan ooit impact op de keuze voor de vakantiebestemming.

Totaal vakanties eerste helft dit jaar
Totaal vakanties eerste helft dit jaar

86 procent online boekingen

De teller van het aantal online boekingen staat inmiddels op 86 procent. Geen verrassing dat dit alleen maar verder oploopt. Wel opvallend is dat het daadwerkelijk boeken van een reis voor het overgrote deel gedaan wordt via desktop of laptop. Volgens deze cijfers zou slechts tussen de één en vier procent van de reisboekingen via een smartphone gedaan worden.

Wat als laatste nog opvalt is dat het aantal samengestelde vakanties groeit: reizen waarbij vervoer en verblijf los van elkaar geboekt wordt. En dat komt natuurlijk weer omdat dat online best wel eenvoudig is en ook een stuk voordeliger is dan een compleet pakket afnemen. Pakketreizen lopen dus terug.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.