Algemeen07.10.2015

Ontdek de geheimen van Petra in Jordanië


een wandeling door een wereldwonder

De oude stad Petra in Jordanië is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Een bezoek aan deze bijzondere, historische stad mag je niet missen wanneer je door Jordanië reist. Ontdek de rotswoningen van Petra, de schatkamer Al Khazneh en verdwaal tussen de rotsen van een van de meest mysterieuze plekken op aarde. Petra ligt midden in de woestijn van Jordanië en dat maakt deze stad nog extra bijzonder!

Het is 1812 als de Zwitserse archeoloog Johann Ludwig Burckhardt een lange reis door het Midden-Oosten maakt. Samen met een groep schapen- en geitenhandelaren trekt hij van Nazareth naar Cairo. Onderweg hoort hij spannende verhalen over een historische, verborgen plek. Het gaat om de ruïnes van een geheime stad, gelegen in een bergvallei, ergens in de woestijn van het huidige Jordanië. Vermomd als handelaar huurt Burckhardt een lokale gids in die hem stiekem naar de plek brengt. En daar vindt hij ze: de prachtige oude tombes, tempels en paleizen. Uit de zandstenen heuvels gehakt, verstopt tussen de bergen. “Het is zeer waarschijnlijk dat deze ruïnes van het oude Petra zijn“, noteerde Burckhardt stiekem in zijn aantekeningen. De oude stad Petra in Jordanië en de rotswoningen zijn ontdekt.

Petra in Jordanië: UNESCO Werelderfgoed

Nu, meer dan honderd jaar na de ontdekking van Burckhardt, is Petra een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Jordanië. Een onmisbaar hoogtepunt voor iedere reiziger. De stad werd in 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en staat ook op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen, naast bijvoorbeeld de Chinese muur en Machu Picchu in Peru. Petra ligt in het zuid-westen van Jordanië, niet ver van de grens met Israël. Het is in een natuurwonder, met lange kloven, hoge rotswanden en kalksteen in roze, rode, gele en bruine kleuren. Maar het is de architectuur die de stad en de rotswoningen overweldigend maakt: uit de rotsen gehakte graven en tempels van tientallen meters hoog.

Heel vroeg in de ochtend, als de zon opkomt, is de oude stad op haar allermooist. Met de rode gloed op de bergen en de stilte in de vallei is het alsof je rondloopt in een sprookje. Betreed de oude stad met haar rotswoningen dus zo vroeg mogelijk, bij het ochtendgloren als de meeste toeristen nog slapen.

Wist je trouwens dat de naam Petra in het Hebreeuws ‘rots’ betekent?

Op weg naar de historische stad Petra in Jordani\u00eb
Op weg naar de historische stad Petra in Jordanië
E\u00e9n van de zeven nieuwe wereldwonderen
Eén van de zeven nieuwe wereldwonderen
Het is het hoogtepunt van jouw reis door Jordani\u00eb
Het is het hoogtepunt van jouw reis door Jordanië

Een stinkend rijke stad

Bijna alles wat je in Petra ziet is ooit gecreëerd door de Nabateeërs. Al zo’n 6 eeuwen voor Christus trok dit handelaarsvolk naar de regio. Wandelend langs de ruïnes is het bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe het leven er hier meer dan tweeduizend jaar geleden uitzag. Het waren de gloriedagen van de stad. Er leefden 25.000 mensen; handelaars van geiten, schapen, kamelen, paarden en olijven.

Petra was een belangrijk knooppunt voor veel handelsroutes. Die strategische ligging maakte de stad stinkend rijk. Daarna groeide de stad uit tot een levendige, welvarende plek. Maar rond het jaar 105 verloren de Nabateeërs hun koninkrijk. De scheepsvaart maakte de handelsroute over land vervolgens overbodig en het volk kon niets anders dan Petra verlaten.

Het geheim van de Bedoeïen

Toen de Nabateeërs Petra eenmaal hadden verlaten, trokken de Bedoeïen, een nomadisch volk, naar de stad. Zij wisten Petra verborgen te houden, tot 1812, toen Burckhardt de ruïnes ontdekte. Nog altijd woont er een klein aantal bedoeïen in de grotten. Zodra je de stad betreedt komen groepjes jongens op je af, die zich voordoen als echte bedoeïen. Het zijn de hartenbrekers van de vallei. Ze proberen de mooie westerse toeristes te versieren. Voor je het weet nodigt een van de jongens je uit om samen een kopje thee te drinken in zijn grot. Als je dat niet wilt, kun je ook natuurlijk ook alleen een rit maken op een van de ezels of kamelen die ze verhuren.

Maar de mooiste manier om de rotswoningen in Petra te verkennen is te voet. Een bezoek aan de stad begint met een wandeling van zo’n half uur tussen de hoge kloven. Het is het enige pad dat naar de stad leidt. Onderweg kom je langs eeuwenoude graftombes en kunstwerken. En dan, compleet onverwacht, zie je aan het eind van de smalle kloof het hoogtepunt van de oude stad liggen: Al Khazneh, de schatkamer.

Het beste verken je Petra te voet! Wandel door de hoge kloven.
Het beste verken je Petra te voet! Wandel door de hoge kloven.
Een bijzondere wandeling door de Siq, de kloof die de oude hoofdweg naar de stad is
Een bijzondere wandeling door de Siq, de kloof die de oude hoofdweg naar de stad is
Bedoe\u00efen jongens in de stad
Bedoeïen jongens in de stad
De indrukwekkende schatkamer Al Khazneh
De indrukwekkende schatkamer Al Khazneh
Al Khazneh, de schatkamer, is een van de hoogtepunten van Petra!
Al Khazneh, de schatkamer, is een van de hoogtepunten van Petra!

De mooiste plekken van Petra

De schatkamer is werkelijk adembenemend. De Nabateeërs bouwden deze graftempel zo’n 85 jaar voor Christus. Al Khazneh is 40 meter hoog en 25 meter breed. De pilaren, in Griekse stijl, zijn een meesterwerk. Maar dit is pas het begin. Petra heeft nog veel meer geheimen.

Loop ietsje verder en je komt bij het prachtige amfitheater met duizenden zitplaatsen. Of klim omhoog, naar een van de uitkijkpunten met een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet ook geen bezoek te brengen aan het klooster, dat aan het eind van een trap met bijna duizend treden ligt. Een stevige wandeling, maar zeker de moeite waard. Het klooster is zo’n 85 jaar voor Christus gebouwd. Zorg dat je er rond zonsondergang bent. Blijf een tijdje rondhangen en geniet van het prachtige uitzicht terwijl de zon de bergen rood kleurt en je in de verte de rotsformaties van de stad ziet liggen. Een onvergetelijke ervaring.

De oude stad heeft zoveel te bieden, dat een bezoek van een dag eigenlijk te kort is. Als je een paar dagen de tijd hebt, huur dan een gids in en ga buiten de gebaande paden, zodat je de stad echt goed leert kennen. De gids neemt je mee naar de plekken waar niemand anders komt. Met een beetje geluk kom je echte grotbewoners tegen die je met alle liefde historische verhalen en weetjes vertellen.

Verborgen geheimen in Jordanië

Maar het complete verhaal over Petra is volgens kenners nog nooit verteld. Nog altijd heeft de stad veel geheimen. Historici, wetenschappers en archeologen blijven gefascineerd door Petra en de rotswoningen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat nog lang niet alles is ontdekt. Totdat het verhaal van Petra compleet is, blijven ze haar onderzoeken. En nu en dan stuiten archeologen op een nieuw hoofdstuk.

Wist je trouwens dat de rotswoningen in Petra ooit in mooie kleuren werden geschilderd, maar dat door erosie deze verdwenen zijn en alle bouwwerken daarom nu een rozerode kleur hebben?

Kamelen in Petra
Kamelen in Petra
De hartenbrekers van de vallei!
De hartenbrekers van de vallei!
Het prachtige oude theater
Het prachtige oude theater
De indrukwekkende tombes
De indrukwekkende tombes
Uitzicht op het theater van bovenaf
Uitzicht op het theater van bovenaf
Er is zoveel te zien!
Er is zoveel te zien!
Neem ruim de tijd voor je bezoek aan Petra
Neem ruim de tijd voor je bezoek aan Petra

Tips voor een bezoek aan Petra Jordanië

Staat een bezoek aan de oude stad Petra in Jordanië, het nieuwe wereldwonder, op jouw bucketlist? Dan is het goed om deze tips nog even goed door te nemen. Plan je bezoek goed, dan beleef je veel meet plezier aan het ontdekken van deze oude stad en de rotswoningen.

Er is heel veel te zien en te doen dat het slim is om vooraf een lijst te maken van dingen die je sowieso wilt zien. Vervolgens kun je een ideale route plannen om alle bezienswaardigheden van jouw lijstje in Petra te zien. Het is altijd slim om locals in Jordanië om tips te vragen; zij kennen deze plek immers het allerbeste. Zoals voor zoveel bezienswaardigheden geldt, geldt ook voor Petra in Jordanië: kom zo vroeg als je kunt. Dan is het nog enigszins rustig in de oude stad.

Het is zeker ook handig om een kaart van Petra te bemachtigen, dan kun je bijvoorbeeld doen bij het bezoekerscentrum. Daar kun je ook kaarten krijgen met wandelroutes die je langs de meeste bezienswaardigheden leiden. Goed om te weten is dat je je hier een hele dag kunt vermaken, en dan nog heb je niet alles gezien. Er is echt heel erg veel.

De vier must sees in Petra

Ben je een reis door Jordanië aan het plannen? En wil je dit wereldwonder een keer met eigen ogen zien? Om niet compleet verloren te raken in Petra, zijn dit dé vijf must sees die je op je lijstje mag zetten.

1. Siq: de hoofdweg

Siq – of ook wel el Siq – is de oude hoofdweg naar de stad Petra toe. En wat voor een hoofdweg is dat.. Het is een lang pad dat door de rotsen heen kronkelt, alsof je door een smalle kloof (canyon) loopt. Alleen al hier rondlopen is een van dé bezienswaardigheden. De rotsen steken soms tientallen meters boven je uit; zeer indrukwekkend! Op sommige plekken is de Siq echter maar slechts een meter breed. Het is de plek waar je bezoek aan Petra écht begint. Kom zo vroeg mogelijk (rond 08.00 uur), dan is het rustig en is een wandeling door deze smalle kloof magisch mooi.

2. Al Khazneh: de schatkamer

Al Khazneh is de schatkamer, de meest beroemde plek van heel Petra. Waarschijnlijk heb je Al Khazneh al eerder op foto’s gezien en is dit ook precies wat je voor je ziet als je aan deze oude stad in Jordanië denkt. Al Khazneh is het meesterwerk van de stad dat door de Nabateeërs gebouwd werd als graftempel, zo’n 85 jaar voor Christus. De schatkamer is maar liefst 40 meter hoog en zeer indrukwekkend. Als je vanuit de Siq komt aanlopen die je aan het einde plotseling ’the Treasury’ verschijnen, een kippenvelmoment.

Overigens is het mooiste uitzicht op Al Khazneh niet wanneer je er vlak voor staat, maar van bovenaf. Op verschillende plekken kun je naar boven voor een uitzicht van bovenaf dat nóg veel spectaculairder is. Volg de oranje route en je hebt het beste uitzicht.

3. Ad Deir: het klooster

Ad Deir is het klooster van Petra, tevens ook het grootste monument. De ligging van Ad Deir het klooster is schitterend boven op een berg. Ooit diende het als tempel voor een koning van de oude stad. Ook dit klooster is uitgehouwen uit de rotsen en schitterend om te zien. Met 50 meter breed en 39 meter hoog is het zelfs nog iets groter dan de beroemde schatkamer. En eerlijk gezegd vond ik het klooster misschien nog wel indrukwekkender dan de schatkamer.

4. Het amfitheater

Wat je ook niet mag missen tijdens een bezoek aan Petra is het amfitheater, zeker een van de bezienswaardigheden. Onderweg er naartoe kom je langs oude graven. Het theater is een van de bouwwerken van de Nabateeërs, maar is door de Romeinen nog verder uitgebreid. Bijzonder zijn de banken voor toeschouwers die ook weer uit rotsen zijn uitgehouwen.

Tegenover het theater vind je de koningsgraven. Prachtige monumente die waarschijnlijk voor voormalige koningen zijn gebouwd, al is dat niet helemaal zeker. De Urn tombe is de mooiste.

Boek een reis naar Jordanië

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Jordanië? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Verder lezen over Jordanië

Maak de mooiste foto’s in Jordanië: tips voor Petra en Wadi Rum

Een reis naar Jordanië is onvergetelijk. Al is het maar omdat het land zo fotogeniek is, dat we die beelden voor altijd vast willen leggen. Petra is één van de zeven wereldwonderen en waarschijnlijk ook het meest gefo...

Algemeen30.07.2022

Maak de mooiste foto’s in Jordanië: tips voor Petra en Wadi Rum

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

Jordanië is een fantastische reisbestemming. Wereldwonder Petra is een van de hoogtepunten van een reis naar Jordanië. Net als een bezoek aan de Dode Zee of een rit door de woestijn Wadi Rum. Er zijn een aantal dingen...

Algemeen27.07.2022

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

dit moet je weten
Roadtrip door Jordanië: 750 km en 5 onvergetelijke plekken

Onze roadtrip door Jordanië begint in Amman, de hoofdstad. Amman is ooit gebouwd op zeven heuvels - de Jabals - er woonde rond 1940 slechts 20.000 mensen. Bijna 80 jaar later is deze stad thuis voor meer dan 4 miljoen i...

Algemeen23.06.2018

Roadtrip door Jordanië: 750 km en 5 onvergetelijke plekken

Google Street View trekt door Jordanië

Nu Jordanië – buurland van Syrië – op dit moment misschien niet de ideale reisbestemming is, komt Google Maps met de oplossing: Jordanië in al zijn glorie op Google Street View.

Algemeen26.11.2015

Google Street View trekt door Jordanië

In full screen graag
De highlights en must-do’s van Jordanië

Jordanië is een wonderlijk land met veel verrassingen. Hier vind je alles waar je als wereldreiziger in het Midden-Oosten naar op zoek bent. Dit zijn de hoogtepunten die je niet mag missen. Maak een tocht door de woest...

Algemeen20.10.2015

De highlights en must-do’s van Jordanië

Zo wordt je rondreis onvergetelijk: de 5 hoogtepunten
Adembenemende rondreis door magisch Jordanië

Jordanië is één van de meest bijzondere landen in het Midden-Oosten. Een land met zoveel hoogtepunten: de oude stad Petra, hoofdstad Amman, wilde woestijnen en de Dode Zee. Maak een rondreis door Jordanië en ontdek d...

Algemeen29.09.2015

Adembenemende rondreis door magisch Jordanië

Ontdek dit land vol verrassingen
Jordanië, parel van het Midden-Oosten

Staat een reis naar Jordanië nog niet op jouw travel wishlist? Wacht maar tot je dit filmpje helemaal gezien hebt! Het is het land van één van de 7 wereldwonderen, waar je kunt blijven drijven op de Dode Zee en waar j...

Algemeen29.07.2015

Jordanië, parel van het Midden-Oosten

Must see video + tips om te doen
De helende werking van de Dode Zee

Het is het laagst gelegen meer ter wereld: de Dode Zee tussen Jordanië en Israël, op 400 meter onder het zeeniveau. Het meer dankt de naam aan het feit dat er geen levende wezens te vinden zijn door de hoge concentra...

Ontspanning28.03.2015

De helende werking van de Dode Zee

Verder lezen over Travel Bucket List

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben