Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees

Vorig artikel Volgend artikel

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die regio de gevolgen van de klimaatverandering, waardoor de zekerheid op besneeuwde pistes elk jaar weer afneemt. Natuurlijk, ze hebben genoeg sneeuwkanonnen, maar de regio denkt al enkele jaren over de verdere toekomst. Daarom verschijnen er steeds meer parken en locaties voor zomeractiviteiten. Dat zagen wij ook al toen we twee jaar geleden met de Jeep Rubicon een roadtrip door het Sauerland maakten. Deze vakantieregio is meer en meer ook een plek waar je fantastisch kunt mountainbiken, hiken en survivallen. Sinds begin deze maand heeft Willingen, in het hart van die regio, er een bijzondere attractie bij: de Skywalk. Een stalen hangbrug die twee heuveltoppen net buiten het dorp, bij de Mühlenkopf skischans, met elkaar verbindt. Wij gingen er meteen maar eens even kijken en mochten, als eerste buitenlandse media, ook drone opnames maken.

Skywalk Willingen: voor daredevils...

Een wandeling over de Skywalk Willingen is niet voor mensen met een zwakke maag of hoogtevrees. De stalen hangbrug is maar liefst 665 meter lang en op het hoogste punt sta je 100 meter boven de grond. En die grond kun je niet alleen zien als je over de reling van de brug kijkt, want ook de vloer van de brug is ‘doorzichtig’. Een stalen rooster zogezegd.

Skywalk-a
De hangbrug is 665 meter lang. Naar de overkant lopen doe je, ook als het iets drukker is, in ongeveer 10 minuten. Als je een beetje doorloopt.

...zonder hoogtevrees

Nu hoef je echt niet bang te zijn dat je ervan af kunt vallen, maar tijdens onze wandeling over de brug hebben we toch wel wat mensen gezien bij wie hoogtevrees toe sloeg. De meesten van hen keerden al na een paar meter om. Anderen schuifelden wel naar de overkant, zich met bezwete handen vastklampend aan beide relingen van de Skywalk. Tsja, het overwinnen van de hangbrug is duidelijk een uitdaging voor daredevils zonder hoogtevrees.

Nu kunnen we dat in heel veel woorden uitleggen, maar veel beter is natuurlijk om het jullie te laten zien. Daarom hadden we immers ook een drone bij ons.

Niet verankerd aan de grond

Skywalk Willingen is niet alleen qua hoogte en lengte een unieke hangbrug. Hij is in anderhalf jaar tijd gebouwd en geplaatst. Pas enkele dagen voor de opening op 1 juli kreeg de organisatie de benodigde vergunningen om hem in gebruik te mogen nemen voor het publiek. Daar ging natuurlijk een uitgebreide periode met tests aan vooraf. Wat de Skywalk Willingen helemaal bijzonder maakt is het feit dat hij niet, zoals de veel kortere Geyerlei in de Eifel, met staalkabels verankerd is aan de grond. Hij hangt dus letterlijk vrij in de lucht tussen de twee heuveltoppen.

Om dat te kunnen realiseren zijn de bevestigingspunten voorzien van enorme hydraulische cilinders, die je overigens niet kunt zien. Die cilinders zorgen ervoor dat de hangbrug te allen tijde op de juiste spanning en hoogte blijft. Ook als het maximumaantal personen op de brug lopen. Mede daardoor mogen er op enig moment maximaal maar 750 personen tegelijk over de hangbrug lopen. Dat heeft als bijkomstig voordeel, met een lengte van 665 meter, dat het nooit heel erg druk wordt. Schuifelen hoeft dus niet. Dat doen, zoals gezegd, alleen de mensen met hoogtevrees die toch proberen de brug te overwinnen.

Ook open bij windkracht 5

Doordat de Skywalk op zijn plaats en spanning gehouden wordt met hydrolische cilinders, en het open ontwerp van de hangbrug – ook de zijkanten zijn ‘open’ – heeft de wind er geen of nauwelijks vat op. Dat betekent dat hij ook openblijft als er wat meer wind staat. Pas als er windvlagen gemeten worden die enkele tientallen seconden de 80 km/h aantikken, gaat de brug dicht.

De Skywalk beweegt echter wel. Als je er overheen loopt voel je je alsof je op een boot staat. Die beweging wordt echter volledig veroorzaakt door de mensen die er overheen lopen. En ja, we hebben geprobeerd te schommelen om hem extra te laten ‘slingeren’, maar ook met een paar man lukt het je echt niet om het 170 ton zware gevaarte zelf in beweging te zetten.
Skywalk-Walking
De Skywalk 'schommelt' als er veel mensen op lopen. De reling vasthouden is raadzaam.
Skywalk-Skischans
De Skywalk ligt pal naast de Mühlenkopf skischans

Een betaalbare attractie

Een retourtje over de Skywalk Willingen is best te doen. Het kost maar 11 euro. Als je een keer heen en weer loopt, zonder te stoppen voor foto’s, dan kun je binnen 20 minuten weer terug zijn. Ter vergelijk, in de buurt zijn ook een paar lange tokkelbanen (ziplines) waarmee je in een halve minuut over een dal ‘vliegt’. Daarvoor betaal je al gauw meer dan 40 euro!

Je kunt overigens aan beide kanten de brug bereiken en ‘bestijgen’. Het slimste is echter om naar de Skischans te navigeren. Daar is best wel wat parkeerruimte. In de zomer althans, want in de winter is de schans ook open. Is die parkeerplek vol, dan kun je ook nog parkeren aan de provinciale weg. Navigeer dan naar Auf dem Wakenfeld, 34508 Willingen. Dat ligt direct aan de B251 en daar zijn honderden, gratis, parkeerplaatsen.

Vanaf die parkeerplaats kun je de Skywalk ook op de minst uitputtende manier bereiken, via een met borden aangegeven wandelpad. Dat kronkelt 1,2 kilometer geleidelijk heuvelop tot bij de hangbrug. Wil je een workout? Klim dan vanuit de parkeerplaats bij de Mühlenkopfschanze met de trappen – die liggen aan weerszijden van de skischans – naar de Skywalk. Een hele klim, die wij ook gedaan hebben (bij 32 graden), maar wel met prachtig uitzicht onerweg. Naast de skischans is ook een klein treintje waarmee je tegen betaling naar boven kunt, maar houd dan wel rekening met lange wachttijden. Er is maar 1 karretje en daar kunnen maar zo’n 8 personen tegelijk in.

Skywalk-Hoogte
Zoals gezegd, de Skywalk is niet voor mensen met hoogtevrees. In het midden van de brug sta je zo'n 100 meter boven de grond. En die kun je heel goed zien door het open rooster.
Skywalk-UitzichtWillingen
Vanaf de Skywalk heb je een prachtig zicht op Willingen en een groot deel van de heuvels in het Sauerland.
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...