Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l'Épine

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l'Épine

Vorig artikel Volgend artikel

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere plaatsen tekort te willen doen, is de prachtige stad Bouillon één van mijn persoonlijke favorieten.

In dit zuidelijke deel, waar de rivier Semois als een slang door het landschap kronkelt, is zoveel te zien en te ontdekken waardoor je er blijft terugkomen. Het is ook het gebied van spectaculaire wandelingen en prachtige vergezichten en van meanders die menig Instagram account hebben weten te vinden.

Een van onze nieuwste ontdekkingen in het zuiden van België is La passerelle du Moulin de l'Épine. Een schitterende hangbrug over het water, niet ver van de stad Bouillon. Een must-see!

La passerelle du Moulin de l'Épine

Deze prachtige hangbrug heeft een lengte van 55 meter en bevindt zich op een plek waar meerdere wandelroutes samenkomen. La passerelle du Moulin de l'Épine werd gebouwd om wandelingen vanuit Botassart en Corbion met elkaar te verbinden. De brug werd pas in 2020 opengesteld na jaren van een hoop juridisch gesteggel.

Aan de beide oevers van de rivier Semois bevindt zich een houten uitkijktoren. La passerelle du Moulin de l'Épine bestaat uit 22 gegalvaniseerde stalen elementen met houten planken die door twee sterke kabels omhoog worden gehouden. De brug wiebelt en schommelt er bij veel wandelaars flink op los, maar is verder zo veilig als het maar zijn kan. Hij is geen enkel opzicht te vergelijken met die andere beroemde oversteek van de rivier - Le Pont de Claies - een jaarlijks opnieuw gebouwde loopbrug over de rivier Semois.

La_Passerelle_de_lEpine
La passerelle du Moulin de l'Épine is nog vrij nieuw: geopend in 2020
La_Passerelle_de_lEpine_hangbrug
Via deze mooi hangbrug steek je de Semois over
La_Passerelle_de_lEpine_wandelroute
La passerelle du Moulin de l'Épine zorgt voor een verbinding van populaire wandelroutes

Een wandeling over deze mooie hangbrug is perfect te combineren met andere leuke dingen om te doen in de omgeving van Bouillon. In de omgeving van Bouillon vind je een groot aantal wandelingen die zo divers zijn dat je ze allemaal wel wilt gaan lopen. Dit zijn onze beste tips.

1. De laddertjeswandeling (lengte 5 km)

Eén van de bekendste wandelingen is ongetwijfeld de laddertjeswandeling (bekend als route 43, ongeveer 5 kilometer lang) die begint bij Rochehaut. Deze wandeling wordt vaak de meest gevaarlijke en uitdagende hike van België genoemd. "Af te raden aan gevoelige personen" is er op de bordjes te lezen. Uitdagend is hij zeker maar wij vinden hem gewoon tof, én een hike die je zeker moet gaan doen.

Laddertjeswandeling_Rochehaut
De fameuze ladderjeswandeling in Rochehaut

2. Sentier du Tombeau du Géant (lengte 8 km)

Als je vanuit Rochehaut de Semois volgt kom je uiteindelijk bij een meander met een enorm grote bult. Het plekje is vermaard en het uitzicht is geweldig. Hier ben je bij het 'graf van de reus'. In Wallonië noemen ze dit 'Le Tombeau du Géant' en dat klinkt net wat mooier.

Ook deze plek is bekend bij wandelaars want hier vindt je een populaire wandelroute 'Sentier du Tombeau du Géant'. Deze wandeling begint in het dorpje Botassart en is ongeveer 8 kilometer lang.

3. Sentier du Château d'Agimont et de la Passerelle de l'Epine (lengte 10 km)

Rond Bouillon zijn nog een aantal wandelroutes te vinden waarvan vooral de 'Sentier du Château d'Agimont et de la Passerelle de l'Epine' populair is omdat je hier een prachtige hangbrug over de Semois passeert. Het is vooral de ligging in het bos die deze hangbrug zo populair maakt en ook omdat je hier zonder hoogtevrees kunt oversteken.

Deze route begint in Agimont (7 kilometer van Bouillon). Je loopt hier langs de oevers van de Semois tot aan La passerelle du Moulin de l'Épine, een plek die je echt te voet moet bezoeken. Parkeren bij Agimont kan, maar is slechts beperkt tot een klein aantal auto's.

Tombeau_du_Géant.
Le Tombeau du Géant

Wandelroutes rond Bouillon

Naast de laddertjeswandeling bij Rochehaut heeft ook Bouillon een wandelroute waar je moet klimmen. Deze route begint bij de Pont de Cordemois (een brug achter het kasteel van Bouillon) en gaat naar de de Belvedère van Bouillon. Deze uitkijktoren staat op 180 meter boven de rivier de Semois en geeft je een adembenemend overzicht over Bouillon. Het is even klauteren want met 8 verdiepingen (161 treden) en een totale hoogte van 31 meter - plus de 180 meter hoogteverschil - kom je wel aan je hoogtemeters.

Ook leuk om te lopen is de 'Boucle du Saut des Sorcières' een wandelroute die begint in het centrum van Bouillon, langs de Semois-rivier en gaat naar het uitzichtpunt ‘Saut des Sorcières’ (lengte 6 km).

Naast deze wandelroutes zijn er nog tientallen andere wandelroutes en prachtige fietsroutes. In dit deel van Wallonië is zoveel meer te ontdekken waardoor dit echt een plek waar, als je van sportieve vakantie houdt, zeker naar toe moet gaan.

Wandelen_oevers_Semois
Wandelen langs de oevers van de Semois
Bouillon_wandelen_Wallonie
Bouillon is een prachtig vertrekpunt voor het maken van wandelingen in het zuidelijk deel van Wallonië
Wandelroutes_Wallonie
Wandelroutes in Wallonië zijn echte aanraders

Meer lezen over Wallonië?

Heb je zin in een weekendje naar het zuidelijk deel van de Ardennen om zelf een van deze toffe hikes te maken én om de mooie hangbrug La passerelle du Moulin de l'Épine te ontdekken?

▸ Bekijk dan hier de leukste accommodaties om te overnachten in Wallonië!

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....