Algemeen15.11.2021

Voor op je bucketlist: rijd de wijnroute door de The Prosecco Hills in Veneto


Simone en Charly Brunner zongen het al: ‘Prosecco für alle, Champagner ist aus’. Ken je deze schlager-hit niet? There’s no shame in that, maar geloof ons als we je zeggen dat je wél graag wilt kennismaken met The Prosseco Hills, waar de Italiaanse mousserende wijn wordt gemaakt. Door dit Unesco Werelderfgoed, tussen Conegliano en Valdobbiadene in de regio Veneto, loopt de Strada del Prosecco. Een route langs heuvels met ontelbare wijnranken, eeuwenoude abdijen en authentieke boerderijen en wineries.

<em>De prosecco hills in Veneto<\/em>
De prosecco hills in Veneto

The Prosecco Hills: Unesco Werelderfgoed

The Prosecco Hills liggen op een steenworp afstand van Venetië, aan de voet van de Venetiaanse Vooralpen, ten noordwesten van Treviso. Een gebied met bos, rivieren, gebergte en heuvels vol wijnranken. Hier rijpt de Glera-druif – of simpelweg Prosecco-druif – in de Noord-Italiaanse zon tot deze geoogst kan worden en kan fermenteren tot de feestelijke ‘sparkling wine’ prosecco.

Sinds 2019 staan de Prosecco-heuvels op de Unesco Werelderfgoedlijst. Die bescherming geldt overigens alleen voor het gebied, niet voor de wijn zelf. Het doel van deze regio is dan ook om op een duurzame manier meer toeristen aan te trekken. Zonder dat dit ten koste gaat van het karakter van het landschap. Vooral het voorjaar (maart t/m juni) en het najaar (vanaf oogstmaand september) zijn mooie periodes om dit gebied te bezoeken. Vanaf februari is de nieuwe ‘batch’ prosecco klaar, wat gevolgd wordt door een periode van evenementen en proeverijen. In het najaar beginnen de wijnranken na de oogst licht te verkleuren wat de wijnroute nog sfeervoller maakt.

Prosecco druif
Prosecco druif
<em>Velden vol met druiven die ooit prosecco moeten worden<\/em>
Velden vol met druiven die ooit prosecco moeten worden

Strada del Prosecco (Prosecco Route)

Er lopen verschillende routes door The Prosecco Hills, waarvan de bekendste de historische route tussen Conegliano en Valdobbiadene is. La via storica del Prosecco is één van de oudste wijnroutes in Italië. De route is tussen de 30 en 40 kilometer lang en kún je dus in 45 minuten rijden. Maarja, dat is dan zonder mooie plaatjes schieten onderweg en zonder bezoek aan één van de vele wijnhuizen langs de route. Je kun de route uitbreiden door via het noorden terug te rijden naar Conegliano. Je komt dan langs historische plaatsjes als Follina, Tarzo en Cison di Valmarino. Die laatste was onze uitvalsbasis, precies tussen Valdobbiadene en Conegliano. Je vindt hier bovenop de heuvel het indrukwekkende en chique kasteel CastelBrando (nu hotel) en het charmante ‘ik-wil-hier-later-trouwen’ I Giardini Segreti di Villa Marcedllo Marinelli. Hier kun je ook terecht voor Vespa tours, een picknick, een kookworkshop of gewoon een heerlijk Italiaans diner.

<em>Het sfeervolle I Giardini Segreti di Villa Mercedllo Marinelli<\/em>
Het sfeervolle I Giardini Segreti di Villa Mercedllo Marinelli
<em>Wat een schilderachtige plek om te verblijven  als je de prosecco route rijdt!<\/em>
Wat een schilderachtige plek om te verblijven als je de prosecco route rijdt!

Prosecco proeven bij Canevel

Het leukste aan het bezoek van The Prosecco Hills is – naast het rijden van de wijnroute zelf – een bezoek aan een wijnhuis. Hier leer je alles over het gebied, de druif en de productiemethode. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen prosecco en andere mousserende wijnen, zoals cava en champagne? Allereerst natuurlijk de herkomst. Zo komt champagne álleen uit de streek Champagne, cava uit Spanje en prosecco enkel uit de Prosecco-streek in Veneto. Daarnaast moet een prosecco minimaal voor 85% uit Glera-druif bestaan. Verder zitten er verschillen in de druifsoorten en het productieproces. Prosecco is overigens niet de enige mousserende wijn uit Noord-Italië. In Brescia hebben ze bijvoorbeeld de iets minder bekende Franciacorte, waarvan het productieproces meer op die van champagne lijkt.

<em>Prosecco proeven bij Canevel.<\/em>
Prosecco proeven bij Canevel.

Een lesje over prosecco

Bij het wijnhuis Canevel vlakbij Valdobbiadene geven ze graag een rondleiding tussen de wijnranken, gevolgd door een proeverij van verschillende prosecco’s, kazen en charcuterie uit de regio. Bij Canevel bezitten ze 26 hectare grond waarvan 1 hectare in het speciale ‘Cartizze’ gebied. Dit is een stuk grond in het zuidwesten van The Prosecco Hills waar de ‘Grand Cru’ van de Prosecco-streek vandaan komt. De Glera-druif die hier groeit, is zoeter door de gunstige ligging ten opzichte van de zon en doordat de bodem in dit specifieke stuk rijk is aan klei en mineralen.

Er zijn slechts 20-25 wineries die prosecco met druiven uit het Cartizze gebied maken, wat deze variant dus meteen een stukje duurder maakt. Ter illustratie: het DOC-gebied is 23,500 hectare en produceert jaarlijks 500 miljoen flessen per jaar. Het DOCG-gebied (hogere kwalificatie) beslaat ongeveer 8,000 hectare en produceert 90 miljoen flessen per jaar en het DOCG Cartizze gebied is slechts 108 hectare groot en produceert 1,2 miljoen flessen per jaar. Let wanneer je prosecco koopt dus trouwens ook goed op de DOC en DOCG kwalificaties en laat je niet van de wijs brengen door de term ‘dry’. In prosecco-taal is dit de volgorde van droog naar zoet namelijk extra brut, brut, extra dry en dry.

<em>Boek een rondleiding bij wijnhuis Canevel en leer alles over prosecco<\/em>
Boek een rondleiding bij wijnhuis Canevel en leer alles over prosecco

7 dingen om te doen rondom The Prosecco Hills

1. Breng een bezoek Osteria Senz’Oste, vlakbij Guia. Dit ligt praktisch aan de historische wijnroute, in het Cartizze-gebied, maar je moet het wel net even weten. Bij Osteria Senz’Oste koop je prosecco (en bijbehorende hapjes) uit een automaat en kun je vervolgens plaatsnemen op één van de vele picknickplekken tussen de wijnranken.

2. Voor het schieten van een mooi plaatje: rijd langs Molnetto della Croda in Refrontolo. Ook deze kun je prima combineren met de Prosecco-route.

3. Vanuit Valdobbiadene steek je de rivier ‘de Piave’’ over (sowieso al een mooi plaatje) richting Possagno. Dit is het geboortedorp van de beeldhouwer Antonio Canova. Onder andere het wereldberoemde beeld ‘Amor & Psyche’, wat nu in het Louvre staat, is van zijn hand. In Possagno is zijn geboortehuis omgetoverd tot Museo Gypsotheca Antonio Canova. Je vindt hier – naast de indrukwekkende beeldengalerij – nog originele kostuums tot zelfs de pruik die Canova droeg. Vanuit het museum loop je in enkele minuten naar de Tempio Canovian, gebouwd door de architect Palladio, die nu als mausoleum dient van Canova.

4. En als je dan toch in de buurt van Possagno bent: voor de actievelingen is er de Monte Grappa, enorm geliefd onder wielrenners en paragliders. Op de top vind je een enorm oorlogsmonument ter ere van de slachtoffers die rondom Monte Grappe vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

5 .Even tot rust komen van alle indrukken en prosecco? Verwen jezelf met een spadag in het prachtige Hotel CastelBrando in Cison di Valmarino. Je kunt hier overigens ook overnachten, het museum bezoeken of een rondleiding krijgen, of gewoon genieten van een lekker hapje of drankje in het restaurant of aan de bar.

6. Voor de natuurliefhebbers zijn er de Grotte del Caglieron in Fregona.

7. Of plan een dagje naar Venetië. Je kúnt dan natuurlijk Murano, de Rialtobrug, het San Marcoplein met de Basiliek en het Dogepaleis bezoeken tussen de influencers. Maar minstens zo leuk is het om het ‘onbekende’ Venetië te ontdekken. Slenter over de honderden bruggetjes en door smalle straatjes, ver weg van de mensenmassa. Zelfs deze gondeliers hebben het hier rustig en nemen de tijd om te genieten van de schoonheid van de stad.

<em>Een bezoek aan Veneti\u00eb kun je goed combineren met de Prosecco Hills<\/em>
Een bezoek aan Venetië kun je goed combineren met de Prosecco Hills
<em>In Veneti\u00eb zie je achter elke hoek wel een mooi plaatje.<\/em>
In Venetië zie je achter elke hoek wel een mooi plaatje.

▸ Tip: een bezoek aan The Prosecco Hills kun je ook goed combineren met een vakantie aan het Gardameer of een bezoek aan de romantische stad Verona. Dit ligt op iets meer dan 2 uur rijden vanaf Valdobbiadene.

Avatar foto
Kim Waninge

Kim is freelance content creator en co-founder van het online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na haar studie Communicatie/Journalistiek richting het zuiden van het land om haar droom te volgen: op de redactie van een (kook)tijdschrift werken. Sindsdien zijn eten en content haar ‘peanut butter & jelly’. Van kookboeken tot een culinaire persreis naar Italië: Kim schrijft over eten of eet om erover te schrijven. Inmiddels is ze een aantal carrières verder, maar combineer eten met reizen en Kim pakt per direct haar koffers!

Verder lezen over Italië

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Er zijn in Toscane in Italië nog genoeg plekken te vinden die minder bekend zijn. De mooiste ontontdekte plekken vind je hier.

Natuur12.07.2024

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Vanaf slechts € 3 kun je bieden op woningen in Sambuca, een stadje op het Italiaanse eiland Sicilië. Het zijn weliswaar echte opknappertjes, toch is het ook een dikke kans om voor een bescheiden bedrag een woning te bemachtigen op dit schitterende eiland.

Algemeen21.06.2024

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Verder lezen over Roadtrip

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Met vervallen houten luiken, die al jaren weer eens geleden geschilderd hadden moeten worden, nonchalant kalkstenen metselwerk en groene wijnranken is dit de Franse perfectie. En volgens wijnkenners komt hier de lekkerste rosé vandaan. De ideale plek dus om een (mini) roadtrip te maken!

Zomer22.07.2024

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Verder lezen over Wijnreizen

La Route des Grand Crus: de mooiste roadtrip door de Bourgogne

De Franse Bourgogne is de plek waar het Bourgondische leven bedacht is. het staat synoniem voor een levensstijl waarin alles draait om genieten. En dat is exact waar deze streek in het oosten van Frankrijk voor staat. Ma...

Algemeen11.11.2023

La Route des Grand Crus: de mooiste roadtrip door de Bourgogne

16 mooie stops
De 15 mooiste plekken aan de Beaujolais wijnroute

Het is zonder twijfel een van de mooiste wijnroutes in Europa: La Route des Vins door de Beaujolais in Frankrijk. Deze Beaujolais wijnroute is zo geliefd omdat hier hele goede wijnen gemaakt worden én omdat het landscha...

Algemeen07.11.2023

De 15 mooiste plekken aan de Beaujolais wijnroute

La Route des Vins du Beaujolais
De beste tips om wijnregio Chablis te ontdekken

Chablis ken je waarschijnlijk wel, het is de wereldberoemde witte wijn die onlosmakelijk verbonden is aan de Chardonnay druif. Het is ook een bijzonder charmant stadje én een wijnstreek in de Bourgogne, het kloppende ha...

Algemeen25.08.2023

De beste tips om wijnregio Chablis te ontdekken

Fietsen langs de Moezel in Duitsland: de populaire Mosel-Radweg

Het Moezel-fietspad, vooral bekend in het Duits als de Mosel-Radweg is een van de populairste rivierfietsroutes in Duitsland. De ruim 300 kilometer lange route begint in het Franse Metz en loopt door tot aan de uitmondin...

Ontspanning03.09.2021

Fietsen langs de Moezel in Duitsland: de populaire Mosel-Radweg

Dit zijn de 6 mooiste wijnroutes in Europa

Ben je gek op reizen én op wijn? Dan zijn er voor jou in Europa zoveel mooie wijnregio’s om te ontdekken. Wijngaarden in de regio’s Bourgogne, Rioja, Champagne en Elzas zijn wereldberoemd, maar er is nog veel meer....

Ontspanning29.03.2021

Dit zijn de 6 mooiste wijnroutes in Europa

De verrassende rust en schoonheid van de Jurançon wijnstreek

Frankrijk heeft ongeveer 30 wijnstreken, waar bekende Franse wijnen zoals de Bordeaux, Chablis en Champagne worden gemaakt. Maar er is ook een wijnstreek die wellicht wat minder bekend is, maar die wel heel bijzonder is:...

Ontspanning06.11.2018

De verrassende rust en schoonheid van de Jurançon wijnstreek

5 redenen voor een wijnreis naar de Gascogne

Frankrijk is wereldberoemd om de wijnen. Wijn is onlosmakelijk verbonden met Frankrijk en de Franse bourgondische levensstijl. Dit blijkt wel uit het feit dat het land nog altijd één van de grootste wijnproducenten ter...

Ontspanning22.09.2018

5 redenen voor een wijnreis naar de Gascogne

Tips voor een stedentrip Reims: cultuur snuiven en champagne proeven!

Op de weg van Luxemburg naar Parijs ligt de stad Reims, midden in de Franse streek Champagne-Ardenne. Een stad met historie, elegante pleinen, mooie parken en overal voel je die liefde voor het maken van de beste champag...

Stedentrips28.12.2015

Tips voor een stedentrip Reims: cultuur snuiven en champagne proeven!