Algemeen10.09.2014

​Zo bereid je je voor op een half jaar Australië


Stel, je vertrekt voor een half jaar naar Australië, om daar met twee vriendinnen een busje te kopen en het hele land door te rijden. Wat komt daar allemaal bij kijken? Deze voorbereidingen kun je treffen voor vertrek.

Ticket

Zonder ticket kom je natuurlijk niet in Australië. Op Momondo kun je checken wanneer je het goedkoopst kunt vliegen, met welke maatschappij en naar welke plaats. Als het je niets uitmaakt is Perth een goede optie. Bijna het hele jaar door vlieg je daar voor iets meer dan 500 euro naartoe met Malaysian Airlines. Alleen in onze zomermaanden lijken de tickets iets duurder te worden. Een retourtje is in verhouding iets goedkoper: het begin vanaf 900 euro. Houd er wel rekening mee dat je altijd een overstap hebt. Hoe goedkoper de vlucht, hoe vaker en langer je waarschijnlijk zal moeten overstappen. Heb je jouw ideale vlucht op Skyscanner.nl gevonden? Boek dan je ticket bij de maatschappij zelf.

Visum

Wil je langer dan drie maanden naar Australië? Dan kun je een zogeheten Working Holiday Visum aanvragen. Voorwaarde is dat je tussen de 18 en 30 jaar oud moet zijn als je het visum aanvraagt. Vervolgens heb je een jaar om te vertrekken en van het visum gebruik te maken. Tijdens een Working Holiday mag je een jaar lang in Australië wonen en werken, maar niet langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever. Je mag maximaal vier maanden studeren. Andere vereisten zijn – natuurlijk – een geldig paspoort en voldoende reisgeld (3.200 euro). Al schijnt daar in de praktijk niet vaak naar gevraagd te worden. Overigens kun je niet met elke nationaliteit een Working Holiday Visum krijgen. Nederland valt er in ieder geval wel onder. Het visum kost 365 Australische dollar en is online aan te vragen.

Als je je visum voor Australië wilt laten regelen door een bedrijf dan kan dat bijvoorbeeld via E-visums.nl Dit visumbureau is gespecialiseerd in het aanvragen van het toeristen en zaken visum voor Australië.

Reisverzekering

Wie zijn risico’s wil beperken doet er goed aan een reisverzekering af te sluiten. Dit is iets anders dan je ‘normale’ reisverzekering die je afsluit als je op vakantie gaat. Een ‘normale’ reisverzekering is vaak maar één of twee maanden achtereenvolgend geldig, ook als je een doorlopende reisverzekering hebt. Ga je langer op reis? Dan zul je daarvoor dus een speciale ‘lang op reis-verzekering’ moeten afsluiten. Na een klein vergelijkend warenonderzoek kwam de Australian Backpackers-verzekering van Allianz het best uit de bus. Hiermee ben je verzekerd voor je bagage, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, ongevallen, overlijden in de familie tot de tweede graad, extreme sporten (zoals duiken en skydiven), medische kosten, en wat niet? Bijkomend voordeel: reizigers onder de 27 jaar profiteren van een korting. Tot en met 26 jaar kost deze verzekering voor een half jaar 225 euro. Dat lijkt (en is) veel geld, maar je bent wel goed verzekerd. En dat voor omgerekend iets meer dan een euro per dag!

Geld

Los van het feit dat je natuurlijk heel hard moet sparen voor een reisje Australië, zijn er ook andere geldzaken waar je aan moet denken. Het aanvragen van een creditcard bijvoorbeeld. Vaak kan dit gewoon bij de bank waar je al zit. Het is handig om een creditcard te hebben, omdat je hiermee bijvoorbeeld borg kunt staan bij het huren van een auto, omdat je wellicht niet overal kunt pinnen en niet genoeg cash bij je hebt, of om (als het echt moet) iets te kunnen betalen wat je (nog) niet hebt. Pas wel op voor oplopende rentes! Ook je pinpas moet je tegenwoordig omzetten voor internationaal gebruik als je buiten Europa op vakantie gaat. Dit kan bij de meeste banken online.

Internationaal rijbewijs

Nee, je hoeft gelukkig niet opnieuw af te rijden. Wie in Australië wil rijden zal echter wel een internationaal rijbewijs moeten aanvragen. In theorie dan. In de praktijk schijnt ook hier weinig naar gevraagd te worden. En als je al een agent treft die je rijbewijs wilt zien, schijn je gewoon te moeten uitleggen wat er allemaal op jouw Nederlandse rijbewijs staat. Wil je geen risico lopen? Lees dan hier hoe je een internationaal rijbewijs kunt aanvragen. Een internationaal rijbewijs kost 18,95 euro (als je ANWB-lid bent 17,95 euro) en is een jaar geldig. Doe dit dus niet al te lang van te voren als je een tijdje in Australië wilt blijven.

Zo bereid je je voor op een half jaar Australi\u00eb
Zo bereid je je voor op een half jaar Australië

En dan dit nog

Om geld te besparen voor en tijdens je reis kun je het beste zo min mogelijk financiële verplichtingen aanhouden in Nederland. Verhuur je kamer/huis dan ook onder en zeg je sport- en telefoonabonnement op. Check trouwens ook meteen of je telefoon simlock-vrij is. Als je een half jaar in Australië bent is het namelijk handig een Australische simkaart te kopen. Daar kun je voordeliger mee bellen naar Australische nummers, wat nog wel eens van pas kan komen als je nieuwe vrienden hebt gemaakt of een baantje hebt. Voor het zoeken van een baantje is een Engelstalig CV trouwens geen slecht idee. Maak daarom voor je reis zo’n CV, of vertaal je Nederlandse CV naar het Engels.

Een laatste tip: scan belangrijke documenten zoals je paspoort en verzekeringspasjes in en mail die naar je eigen e-mailadres. Zo heb je die in noodgevallen altijd bij de hand. Ook noodnummers bij het verlies van je bankpas of creditcard zijn handig om altijd bij je te hebben. Nou, alleen nog een hostel boeken voor de eerste nacht en heel veel lezen in de Lonely Planet en je bent er helemaal klaar voor. De voorpret kan beginnen!

Australië reis voorbereiden

Wil je op reis naar Australië en ben je je reis aan het voorbereiden, lees dan ook nog even deze tips door.

Reis plannen

  • Vliegtickets zijn kostbaar en dus is het slim om te zoeken tot je een goed ticket hebt gevonden dat betaalbaar is. Hoe vaker je overstapt, hoe goedkoper de vlucht zal zijn.
  • Of kijk eens naar de prijzen van tickets naar Australië via TIX.nl of vergelijk prijzen via Momondo.
  • Of boek rechtstreeks je tickets naar Australië bij KLM.
  • Met de bouwstenen van Riksja Travel kun je zelf je reis naar Australië compleet samenstellen.
  • Liever een complete vakantie naar Down Under (vlucht + accommodatie)? Dan kan via onder andere Van Verre Reizen of via Djoser.
  • Een huurauto is onmisbaar. Betrouwbare auto's (100 procent verzekerd) huur je via Sunny Cars.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

[Afbeeldingen via Fotolia]

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Australië

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Goed nieuws voor iedereen die graag een reis wil maken naar het land 'down under'. Na 2 jaar de grenzen potdicht te hebben gehouden is het vanaf 21 februari weer mogelijk om als toerist Australië te bezoeken. Toen het c...

Algemeen07.02.2022

Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Australië heeft maanden te kampen gehad met hevige bosbranden. Na een lange tijd van slecht nieuws lijkt het er nu op dat bijna alle branden onder controle zijn. De brandweer kreeg daarbij hulp van Moeder Natuur: in kor...

Algemeen16.02.2020

Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Eu...

Vliegen02.07.2018

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Cairns is de hoofdstad van Queensland. Een stad die je niet mag missen aan de oostkust van Australië. Dat heeft alles te maken met de uitstekende ligging van Cairns. Het Great Barrier Reef, tropische regenwouden en lief...

Stedentrips07.06.2018

Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Het Great Barrier Reef in Australië is het grootste koraalrif ter wereld. Het Groot Barrièrerif heeft een lengte van ruim 2.000 kilometer en is duizenden jaren oud. Zeker van bovenaf is de aanblik op dit rif adembeneme...

Natuur25.05.2018

Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

Na een weekje in het centrum van Sydney te hebben vertoefd, verruilen we de stad voor toch wel het bekendste strand van Australië: Bondi Beach. Het is een graad of 30 en het hele strand ligt vol met zonaanbidders. De go...

Zomer30.03.2018

Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Na twee dagen ben ik in gedachten al naar deze stad geëmigreerd, wat is Sydney een toffe plek! Toen ik in Sydney ben aangekomen werd ik opgewacht door een vriendinnetje, en natuurlijk speelt dit mee. Je voelt je gelijk...

Stedentrips23.03.2018

De stad waar je wilt wonen: Sydney

Verder lezen over Reistips

7 handige tips tegen een jetlag

Een jetlag kan heel vervelend zijn en je reis flink in de war gooien. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid op het tijdsverschil.

Algemeen30.03.2024

7 handige tips tegen een jetlag

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter07.11.2022

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

5 top tips voor digital nomads

Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe gemakkelijk het is om vanuit huis te werken. Nu je weer de wereld over kunt reizen is dit hét moment om als digital nomad aan de slag te gaan. Als dit altijd al je droom is gewe...

Algemeen07.04.2022

5 top tips voor digital nomads

Remote werken en reizen
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

De zomervakantie is iets waar je waarschijnlijk al reikhalzend naar uitkijkt. Niets zo fijn om alvast een volgende vakantie te plannen. Het voorbereiden van een vakantie kan al een ontspannen gevoel geven en het is vaak...

Algemeen30.03.2022

Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Staat het maken van een wereldreis ook bovenaan jouw bucketlist? Het is een droom van velen, om voor lange tijd op reis te gaan om veel van de wereld te kunnen zien. Misschien wil je zelfs wel alle continenten bezoeken t...

Algemeen31.03.2021

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Voor sommige mensen is het een bucketlist-dingetje, terwijl anderen ervan gruwelen: alleen uit eten. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben op gebied van alleen uit eten. Voor mijn werk komt het namel...

Algemeen14.02.2020

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!