Cuba

Cuba is een veelzijdig vakantieland in Midden-Amerika. Cuba ligt ten oosten van Mexico en ten zuiden de Amerikaanse staat Florida. Dit land heeft voor een vakantie meer te bieden dan alleen sigaren, rum en oude auto's. Hier lees je alles over vakantie naar Cuba, met ervaringen van reizigers en tips voor wie de eerste keer een reis naar dit vakantieland gaat maken. 

Cuba is een eiland in het Caribisch gebied. Er wordt Spaans gesproken op Cuba en de hoofdstad is Havana. Je denkt natuurlijk meteen aan dikke sigaren, oldtimers en de muziek van de Buena Vista Social Club. Dit land is echter veel veelzijdiger.

Terug in de tijd op Cuba

Wat heel bijzonder is aan een reis naar Cuba is dat je hier terug in de tijd gaat. Luxe is absoluut niet vanzelfsprekend. De charme van deze reis zit ‘m in het vervallen straatbeeld, de eeuwige lach van de Cubanen en de vrolijke sfeer. Het authentieke karakter van het communistische Cuba is echter aan het veranderen, dus zet dit land boven aan je bucketlist.

Cuba kent een turbulent verleden waarvan de sporen duidelijk zichtbaar zijn. De mensen zijn vrolijk, onwijs gastvrij en afgebladderde gebouwen in pasteltinten met portretten van Che Guevara op de muur sieren het land. De verschillen tussen stad en platteland zijn groot en het landschap verandert meteen zodra je de stad verlaat. Het Cubaanse binnenland oogt exotisch en rustgevend. Onderweg zie je oldtimers, maar ook paard-en-wagens komen voorbij, in Cuba nog altijd een alledaags vervoersmiddel. De locals hebben geen haast en al vrij snel ga je in die relaxte modus mee alsof je nooit anders gedaan hebt.

Rondreizen door Cuba

Rondreizen door Cuba is een uitdaging wanneer je niet alles van tevoren geregeld hebt. er is nauwelijks internet. Overnachten doe je het beste in een casa particular: een soort bed and breakfast, die je herkent aan een plaatje naast de voordeur. Steeds meer Cubanen verhuren kamers in hun huis aan toeristen voor een extra inkomen.

Reizen doe je gemakkelijk en voordelig met de bus. Een auto huren kan overigens ook, net als de taxi nemen: taxi colectivos. Wegen zijn lang niet altijd verhard en duidelijke markeringen ontbreken, maar je kijkt je ogen uit terwijl de kleine dorpjes aan je voorbijschieten.

Bezienswaardigheden Cuba

Cuba heeft veel bijzondere bezienswaardigheden. We hebben de mooiste must-sees op een rij gezet.

 • De kleurrijke hoofdstad Havana
 • La Habana Vieja, het oude centrum van Havana
 • Tabaksplantages in Valle de Viñales
 • Schiereiland Cayo Jútias met mooie Caribische stranden
 • De koloniale stad Trinidad
 • Kustplaats Varadero is een toeristische hotspot
 • Che Guevara Mausoleum in Santa Clara
 • Het mooie strand Playa Ancón

Praktische tips voor een vakantie naar Cuba

 • Er is een tijdsverschil van 6 uur.
 • Locals betalen met de Cuban peso, maar voor toeristen is er een speciale munteenheid: peso convertible. Neem contant geld mee naar Cuba, want pinnen kan lang niet overal en is een omslachtige en tijdrovende bezigheid.
 • Cubanen spreken Spaans en nauwelijks Engels. Leer wat Spaanse woorden uit je hoofd voor je vertrekt.
 • Je hebt een reisstekker of wereldstekker nodig als je op vakantie naar Cuba gaat.