Lifestyle30.09.2016

Documentaire: wonen en werken vanuit een Volkwagenbusje


'Achter de horizon' laat zien hoe je dat doet

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een onafhankelijk leven. Een ‘vrije leefstijl’ waarin alle ruimte bestaat om op avontuur te gaan, om zo impulsief als maar kan te leven. Iets te bedenken en dat ook meteen uitvoeren, zoals naar de andere kant van de wereld reizen, niet wetende of en wanneer je terug komt. Dus exact het tegenovergestelde van de uitgestippelde toekomst van studeren, goede baan, koophuis, kinderen en twee keer per jaar op vakantie. Maar er zijn weinig mensen die weten hoe je dat doet, hoe je onafhankelijk en vrij kunt leven. En hoe je toch een gelukkig leven hebt, waarbij je wat goeds doet voor de wereld waarin we leven.

Om erachter te komen hoe je dat doet, zijn vier avontuurlijke mensen nu van je plan je dat te laten zien middels hun documentaire ‘Achter de horizon’.

Het verhaal

De documentaire Achter de horizon wordt gemaakt door Marnix Smalbil en Martijn Josephs, twee jonge filmmakers uit het zuiden des lands. De mannen zijn klaar met hun studie en zien op tegen de op papier kant-en-klare toekomst die voor ze ligt. Om te laten zie hóe je dat dus aanpakt, dat vrije leven, gaan ze samen met Steven en Diana Zwerink op reis door Mexico en Costa Rica. Twee mensen die al jaren als nomaden leven en die laten zien hoe je zonder vaste baan, zonder zekerheid van een inkomen en zonder een dikke spaarrekening kunt leven zoals in je dromen. Samen aan ze op reis in twee oude Volkswagen-busjes en deze video geeft je alvast een voorproefje.

Het is inmiddels al best wat jaren geleden dat Steven en ik samen trainden op de atletiekbaan van AV Attila in Tilburg, waar we allebei studeerden. Gingen samen naar Nederlandse Studenten Kampioenschappen en dat leven van sporten en studeren beviel prima. Met allebei een universitair diploma op zak gingen sloegen we een andere weg in. Ik wilde het liefste gaan schrijven en na 3,5 maand in het buitenland was ook wel duidelijk waar dat over moest gaan. Reizen. Sindsdien reis ik de wereld rond om zoveel mogelijk mensen te laten zien hoe mooi deze aarde is en hoe het je leven kan verrijken om al die mooie plekken zelf te ervaren.

Digital nomads

Steven pakte het echter anders aan en ging aan de slag bij een corporate organisatie. Hij had een topbaan en werkte de eerste jaren keihard. Tot het moment kwam dat hij wist dat dit niet het leven was dat hij wilde (en ook niet dat van zijn vriendin) en samen vertrokken ze naar Midden-Amerika. Sindsdien reizen ze als digital nomads de wereld rond en hebben ze ook een kindje gekregen.

Ik volg Steven en Diana van een afstand, vooral via Facebook. En iedereen keer vind ik het weer bewonderenswaardig wat ze doen. Ze zijn het levende bewijs van dat je niet hoeft te kiezen voor die uitgestippelde toekomst die misschien helemaal niet bij je past. Ze verdienen hun geld met waar ze goed in zijn: schrijven, fotograferen, webdesign en ze geven workshops wanneer ze in Nederland zijn. Wonderlijk werken noemen ze dat.

Steven en Diana samen met hun dochter Isa
Steven en Diana samen met hun dochter Isa

Hun unieke manier van leven is inspirerend voor velen en daarom is het zo ontzettend leuk dat hier een documentaire van wordt gemaakt. Ze willen in kaart brengen hoe het leven eruit zou kunnen zien als je zelf de regie in handen neemt. Een leven achter de horizon. Tenminste, dat is het plan. Deze mensen hebben nog wel een beetje hulp nodig.

Crowdfundactie

Het maken van zo’n documentaire, om anderen te inspireren, kost natuurlijk geld. En helemaal in het buitenland. Daarom zijn de makers nu op zoek naar mensen die financieel willen bijdragen aan dit project. Doneren kan via Cinecrowd, een crowdfundingplatform voor filmprojecten. Afhankelijk van je donatie ga je daar ook hele leuke dingen voor terug krijgen, zoals een ingelijste foto van een horizon die tijdens de reis is gemaakt, of een Skype-sessie met Diana en Steven.

Wie denkt hiermee een leuke vakantie te sponsoren, heeft het mis. Dat geld is nodig voor goede apparatuur, voor vervoer en brandstof en voor dingen als een kluis voor de kostbare apparatuur. Het tweede busjes wat ze zullen aanschaffen wordt weer aan een goed doel geschonken.

Achter de horizon wordt tussen eind november en eind januari opgenomen en moet na de zomer van 2017 klaar zijn. Ook zin om deze mensen te helpen, dan zijn alle donaties van harte welkom.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.