Natuur19.03.2018

Danum Valley op Borneo is de droom van iedere jungle liefhebber


Ben je avontuurlijk aangelegd en deins je niet terug voor de ongemakken van de jungle? Wil je ervaren hoe het is om je heel klein te voelen in een immens regenwoud? En wakker te worden van het geluid van cicades en gibbons? Zet Danum Valley in Maleisië dan op je wensenlijstje!

Danum Valley: het tropisch regenwoud van Borneo

De kans is best groot dat je nog niet eerder van Danum Valley hebt gehoord. Het gebied ligt in Sabah, het oosten van Maleisisch Borneo. Een enorm tropisch regenwoud zoals je in natuurdocumentaires voorbij ziet komen. Jungle vol met leven, waar je je als mens heel klein voelt. Borneo bestaat voor een groot deel uit woud en de biodiversiteit is enorm. Hier leven orang-oetans, neushoornvogels, olifanten, beren, gibbons, nevelpanters en nog heel veel meer kleine en grote dieren.

Je reis plannen naar Danum Valley begint meestal al een paar weken of maanden van tevoren: het ligt zo ver van de bewoonde wereld dat je er niet zomaar even naartoe reist. Je zal vooraf moeten beslissen of je wilt verblijven op het Danum Valley Field Center of in de Borneo Rainforest Lodge. Als je voor de eerste optie kiest, zijn de faciliteiten basic en zit je tussen de wetenschappers die onderzoek doen naar allerlei flora en fauna. De lodge is daarentegen heel luxe en daarmee ook meteen vele malen duurder. Wij kozen ervoor om in het field center te verblijven en boekten een driedaagse trip via Sticky Rice Travel. Dit regelden we al vanuit Nederland, een maand of drie voor vertrek.

Zo ziet de zonsopkomst in de jungle eruit. Het geluid van de gibbons moet je er even bij denken.
Zo ziet de zonsopkomst in de jungle eruit. Het geluid van de gibbons moet je er even bij denken.
De short tail macaque (kortstaart makaak) kom je regelmatig tegen in de jungle.
De short tail macaque (kortstaart makaak) kom je regelmatig tegen in de jungle.

Lang wachten wordt beloond

Na een paar maanden voorpret is het eindelijk zover! In Lahad Datu worden we bij ons hotel opgepikt door een chauffeur van Sticky Rice Travel die ons in zijn 4×4 op komt halen. Op onze stoelen liggen de ‘leech socks’ al klaar. Hier waren we op voorbereid, één van de ongemakken van de jungle zijn de vele bloedzuigers. En in het staartje van het regenseizoen – wanneer wij er zijn – zitten er behoorlijk wat. Nadat we Lahad Datu achter ons hebben gelaten (wat geen straf is, want dit is zeker niet één van de meest boeiende plekken in Maleisië), gaan we al snel van de weg af om 75 kilometer ‘off road’ te rijden. Bijna meteen rijden we door dicht begroeide jungle en gooien onze autoraampjes open. Dit is onwerkelijk mooi en de geluiden zijn ook heel bijzonder! Er volgt een rit van zo’n twee uur met adembenemende uitzichten, dichtbegroeide jungle, apen die de weg oversteken en we zien zelfs in de verte gibbons in bomen zwaaien. En dan zien we eindelijk het Danum Valley Field Center in de verte!

Het Danum Valley Field Center

Aangekomen op het center checken we in en worden naar onze kamer gebracht. Een hele grote kamer (in the resthouse) die weliswaar vrij basic is, maar behoorlijk groot en voorzien van twee fijne bedden, een enorme kast en als bonus een veranda waar je fijn kunt zitten. Er is hier trouwens geen WiFi en ’s nachts ook geen stroom. De kamer heeft gelukkig wel een ventilator en dat is met temperaturen van boven de 30º Celsius heel welkom voor wat verkoeling. In het gezamenlijke restaurant wordt drie keer per dag eten gereserveerd en dat smaakt altijd prima. We mogen meteen mee lunchen en maken kennis met onze gids. Hij is net terug van een ochtendhike uit de jungle en komt aangelopen terwijl hij een bloedzuiger uit zijn navel haalt (ik verzin dit niet!). We weten nu meteen hoe die beestjes eruit zien – al had ik daar in Laos ook al eens kennis mee gemaakt – en waarom we die leech socks aan moeten trekken.

Onderweg naar het Danum Valley Field Center in onze 4x4
Onderweg naar het Danum Valley Field Center in onze 4x4
Net aangekomen op het Danum Valley Field Center, een paar uur rijden van de bewoonde wereld
Net aangekomen op het Danum Valley Field Center, een paar uur rijden van de bewoonde wereld
We zijn dan eindelijk op het Danum Valley Field Center!
We zijn dan eindelijk op het Danum Valley Field Center!
Je outfit in de jungle: sowieso een lange broek en leech socks
Je outfit in de jungle: sowieso een lange broek en leech socks

Red leaf monkeys en hiken door de jungle

We besluiten meteen de lange broek en leech socks aan te trekken en te hiken door de jungle. Je kunt rondom het center zelf rondwandelen, maar als je diep de jungle in wilt gaan heb je sowieso een gids nodig. Ik ben er oprecht van overtuigd dat je zonder kennis of overlevingsskills zoals Bear Grills nooit meer de weg terug vindt uit de jungle. Alle bomen lijken op elkaar en zeker in het primaire regenwoud (wat heel dicht begroeid is) is het erg donker en verlies je al snel je oriëntatie. Vlak voor we vertrekken voor onze eerste wandeling zien we in bomen op het center een grote groep Red leaf monkeys (rode langoer).

Het Danum Valley Field Center ligt aan een rivier en ook deze uitzichten zijn bijna surrealistisch. Het blijft nog wel even een onwerkelijke ervaring om zo diep in de jungle te zitten. Tijdens onze eerste hike komen we er al snel achter dat het behoorlijk zwaar is om door het oerwoud te lopen. Natuurlijk is het niet bepaald vlak, maar ook heel warm en vochtig. Binnen no time zijn we behoorlijk bezweet en slaan we de brutale bloedzuigers van ons af. Maar het bijzondere gevoel overheerst: hier lopen we dan, midden in de jungle, omringd door wildlife met het geluid van de cicades op de achtergrond. Het is ook spannend: je weet natuurlijk maar nooit welke wilde dieren je onderweg spot.

We zien in de dichtbegroeide jungle vooral veel kleine dieren: insecten, amfibieën en spinnen, maar ook de sporen van olifanten en orang-oetans. Onze geweldige gids loopt met gespitste oren en is een goede spoorzoeker. Na onze eerste hike staan we op het center meteen oog in oog met een bearded Pig (baardzwijn). Een groot zwijn met volgens onze gids een vriendelijk karakter. Hij besteedt in ieder geval geen aandacht aan ons en we gaan op onze veranda zitten om te bekijken wat er gebeurt nu de zon bijna ondergaat. De cicades worden nog luidruchtiger (dit is de Borneo six o’clock cicade) en er komen ook hertjes tevoorschijn.

Al snel spotten we de rode langoer
Al snel spotten we de rode langoer
Hoeveel red leaf monkeys zitten hier? Staarten tellen!
Hoeveel red leaf monkeys zitten hier? Staarten tellen!
Het Danum Valley Field Center ligt aan deze schitterende rivier
Het Danum Valley Field Center ligt aan deze schitterende rivier
De tractor millipede beweegt zich alsof hij bandjes in plaats van pootjes heeft
De tractor millipede beweegt zich alsof hij bandjes in plaats van pootjes heeft
Het Grote Vriendelijke Zwijn
Het Grote Vriendelijke Zwijn

In het donker wordt het nog mooier

Op het center heb je de mogelijkheid om iedere avond een night drive te maken. Je gaat, samen met een of twee spotters met een jeep rondrijden om wildlife te spotten. Van tevoren wordt ons al verteld dat er geen garanties zijn. Soms zie je helemaal niets, maar als het je geluksdag is zie je misschien wel een nevelpanter. De eerste avond zien we inderdaad vrij weinig wildlife, maar de tweede avond is het bingo. Het begint al met de sterrenhemel: het is helder en we zien een fantastische lucht vol sterren. Door het gebrek aan menselijk leven in de omgeving is er weinig lichtvervuiling, dit zie je in Nederland echt niet.

Maar ook de dieren laten zich deze avond beter zien. Het begint al goed met een vliegende eekhoorn in de verte, die na vijf minuten bewonderen zijn vliegkunsten laat zien. Wow!! Verder zien we onder andere de Goulds Kikkerbek (een nogal lelijke vogel die blijkbaar bijzonder lastig te spotten is) en een spookdiertje. Spookdiertjes zijn kleine halfaapjes en zien er met hun grote ogen heel schattig uit. Wat een super mooie ervaring om in het donker door de jungle te rijden!

Nog meer hiken, zwemmen en orang-oetans spotten

In drie dagen tijd hebben we vijf lange hikes gemaakt door de jungle en kwamen we er op de tweede dag achter dat we in de rivier bij het center ook konden zwemmen. Na een zweterige wandeling door de jungle geen overbodige luxe en fijn om af te koelen. Ook dit is weer zo’n onvergetelijke ervaring! Volgens onze gids (en die geloven we nog steeds graag) zitten er in deze rivier geen krokodillen.

Op onze laatste dag, tijdens de laatste hike en onze laatste uurtjes in Danum Valley, hebben we nog steeds de hoop een orang-oetan te zien. Al dagenlang hebben we ‘spoorzoekertje’ gespeeld, maar geen orang-oetan gezien. Onze gids geeft niet op en neemt ons tijdens de laatste hike mee naar een plek waar onlangs verschillende apen zijn gezien. En ja hoor, na drie dagen in Danum Valley zien we hoog in de boom een groot mannetje zitten. We vinden het best spannend, want het blijft toch een wild dier daarboven. Hoe kun je je dagen in het oerwoud nu beter afsluiten dan de echte ‘man uit de jungle’ te bewonderen?

De niet zo knappe - maar wel bijzondere - Goulds Kikkerbek
De niet zo knappe - maar wel bijzondere - Goulds Kikkerbek
Het spookdiertje dat wij hebben gespot
Het spookdiertje dat wij hebben gespot

Danum Valley tips

Mocht je na het lezen van mijn verhaal enthousiast zijn geworden over Danum Valley op Borneo en ook deze bijzondere plek willen bezoeken, lees dan mijn tips nog even door.

  • Ben jij ook van plan om naar Danum Valley te gaan? Neem zeker contact op met Sticky Rice Travel! Wij hebben hele goede ervaringen met deze organisatie.
  • Blijf niet te lang in Lahad Datu. Er is echt niets te doen en er is een gebrek aan fatsoenlijke hotels.
  • Vanaf Lahad Datu Airport (stel je hier niet teveel van voor: de vertrekhal heeft ongeveer de grootte van mijn woonkamer) vlieg je voor een paar euro (ja, echt!) naar Kota Kinabalu met MAS Airlines. Dit scheelt je een urenlange busreis als je toch die kant op wilt gaan;
  • Kijk ’s avonds in de jungle uit voor gekko’s en kikkers die zomaar op je hoofd springen. Even omhoog kijken onder afdakjes scheelt je misschien een kleine hartverzakking. Ja, ik spreek uit ervaring.
  • Laat je niet tegenhouden door de bloedzuigers! Je zal ze gegarandeerd tegenkomen in de jungle, maar vaak kun je ze van je af slaan voordat ze zich hebben vastgezogen. Klinkt enger dan het is!
  • Misschien vanzelfsprekend, maar toch belangrijk te vermelden: koop een goed insectenwerend middel met DEET. En vergeet het niet op te doen (ook overdag)!
Zwemmen in de jungle van Danum Valley!
Zwemmen in de jungle van Danum Valley!
Dagen door de jungle lopen en dan zit \u2018ie gewoon in een boom langs het pad
Dagen door de jungle lopen en dan zit ‘ie gewoon in een boom langs het pad
Je moet goed kijken, maar hij zit er toch echt. We hebben een orang-oetan gespot in Danum Valley!
Je moet goed kijken, maar hij zit er toch echt. We hebben een orang-oetan gespot in Danum Valley!
Wat een bijzonder, onvergetelijke plek!
Wat een bijzonder, onvergetelijke plek!
Ook enthousiast geworden over Danum Valley? Zet deze plek dan op je bucketlist!
Ook enthousiast geworden over Danum Valley? Zet deze plek dan op je bucketlist!

Boek je reis naar Borneo

Ga je op reis naar Borneo, dan komen deze reistips goed van pas.

  • Een op maat vakantie naar Borneo kun je laten samenstellen door Van Verre reizen, expert op gebied van individuele reizen naar Borneo
  • Liever je reis zelf samenstellen? Goedkope vliegtickets naar Borneo boek je via Momondo.
  • Of boek losse bouwstenen via Riksja Borneo.
  • Een andere goede touroperator die toffe reizen naar Borneo aanbiedt is Djoser (bijvoorbeeld ook groepsreis voor gezinnen).
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Maleisië

Deze 25 foto’s laten zien hoe mooi Maleisië is

Maleisië leent zich perfect voor een reis waarin avontuur, strand, cultuur en lekker eten gecombineerd kunnen worden. Kijk je ogen uit in de bruisende hoofdstad Kuala Lumpur, bezoek tropische eilanden voor de kust van M...

Algemeen28.12.2022

Deze 25 foto’s laten zien hoe mooi Maleisië is

Ontdek Gaya Island: een van de mooiste eilanden van Maleisië

Ontsnap naar een plek waar de beeldschone natuur van Maleisië samenkomt met een unieke locatie. Gaya Island komt zeker in aanmerking voor de titel van mooiste eiland van Maleisië. Het tropische eiland Gaya ligt voor de...

Natuur18.12.2022

Ontdek Gaya Island: een van de mooiste eilanden van Maleisië

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 12 coolste dingen om te doen in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de bruisende hoofdstad van Maleisië. Wanneer je op reis gaan naar dit land kun je eigenlijk Kuala Lumpur niet overslaan. De stad bestaat uit een bevolking van meer dan 7,2 miljoen mensen, ademt historie...

Stedentrips08.12.2022

De 12 coolste dingen om te doen in Kuala Lumpur

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De 7 hoogtepunten van een rondreis door West-Maleisië en Borneo

West-Maleisië is een van de meest charmante Aziatische bestemmingen. Zeker wanneer je West-Maleisië combineert met het overweldigende natuurschoon van Borneo, dan heb je een regelrechte droomreis te pakken. Wij hebben...

Algemeen02.09.2020

De 7 hoogtepunten van een rondreis door West-Maleisië en Borneo

een droomreis door Azië
Ontdek Langkawi, het tropisch paradijs van Maleisië

Langkawi is het tropische paradijs van Maleisië. Een schitterende zonnestemming waar je bent omringd door kristalhelder water en ongerepte stranden. Zo’n plek waar genieten vanzelf gaat. Met dramatische rotsformaties...

Natuur10.12.2019

Ontdek Langkawi, het tropisch paradijs van Maleisië

De 5 coolste dingen om te doen op Borneo

Maak je een rondreis door Maleisië, dan mag je Borneo niet overslaan. Borneo is een van de mooiste plekken van Azië, zeker voor natuurliefhebbers. Het eiland Borneo is verdeeld in drie delen: een deel hoort bij Indones...

Natuur24.01.2018

De 5 coolste dingen om te doen op Borneo