Natuur17.07.2014

De Corrèze, Longeyroux, Uzèrche en het Lac de Bariousses


Dag 7: Nationale feestdag in Frankrijk

Het is 14 juli, de Franse Nationale feestdag ‘Quatorze Juillet’. Dat is te merken want het is eindelijk gestopt met regenen. Vanuit St. Etienne de Furlac rij ik richting Meymac en kom ik in het departement de Corrèze, wat net als de Creuse en de Haute Vienne tot de Limousin behoort.

Op de Franse binnenwegen moet je blij zijn als je gemiddeld 50 km per uur kunt rijden. Voor een rit van 110 km ben je dus dik twee uur onderweg. De heuvels zijn allemaal wat hoger en steiler in deze streek. De natuur is er prachtig en verdient zoals zoveel plekken in Frankrijk meer aandacht. Als je houdt van Frankrijk is het iedere dag genieten. Ook vandaag staan er weer genoeg nieuwe plekjes op het programma.

14 juli Nationale Feestdag in Frankrijk
14 juli Nationale Feestdag in Frankrijk
Ondergoed en t-shirts als nationaal symbool
Ondergoed en t-shirts als nationaal symbool
Overal kom je dezelfde uitingen tegen rond de 14e juli in Frankrijk
Overal kom je dezelfde uitingen tegen rond de 14e juli in Frankrijk
Het vuurwerk voor de 14e juli op het Lac de Viess\u00e8re zie je twee keer
Het vuurwerk voor de 14e juli op het Lac de Viessère zie je twee keer

Op weg naar La Tourbière du Longeyroux (het moeras van Longeyroux) kom ik borden tegen met Ruines des Cars. Omdat alles vandaag in dezelfde streek te doen is besluit ik toch maar even te gaan kijken al vermoed ik niet bij een verzameling van oude auto’s te komen. Ruines des Cars blijkt uiteindelijk een ruïne te zijn van de Romeinen uit de tijd dat ze aan het knokken waren met de Galliërs. Als toetje is er dit jaar voor het eerst een Romeins feest georganiseerd en ontmoet ik eindelijk m’n stripheld Obelix, inderdaad die van Asterix. De producten die je er kunt kopen hebben Romeinse namen en prijzen. Duidelijk is dat het een succes is gezien het grote publiek dat erop afkomt.

Ruines des Cars in de Corr\u00e8ze
Ruines des Cars in de Corrèze
Ruines_des_Cars_obelix
Ruines_des_Cars_obelix
Ruines_des_Cars_romeinen
Ruines_des_Cars_romeinen

Na de Romeinen rij ik door naar het La Tourbière du Longeyroux. Je moet wel even goed zoeken wat het staat nergens duidelijk aangegeven. Dit prachtige natuurgebied is een waar feestje voor wandelaars en natuurliefhebbers. Hoewel het er uit ziet als een gewoon heidegebied merk ik in de eerste kilometer al dat we wel degelijk in een moeras lopen als de grond onder m’n schoenen begint te soppen. Neem dus vooral waterdichte wandelschoenen mee anders wordt het echt natte-voeten-werk. 

Het 250 hectare grote moerasgebied is tevens een spaarbekken voor de rivier de Vezère als er teveel water uit de bergen komt. Ik vind het er echt prachtig en de het aantal bloemen en insecten is enorm. De stilte is er fantastisch, geen geluid van auto’s maar het geluid van de natuur en die laat zich nauwelijks beschrijven.

Het moerasgebied van Longeyroux
Het moerasgebied van Longeyroux
Houten matten als paden om niet weg te zakken in de zachte bodem
Houten matten als paden om niet weg te zakken in de zachte bodem
la_tourbière_du_Longeyroux_natuur
la_tourbière_du_Longeyroux_natuur
De Romeinen en Obelix zijn duidelijk populair
De Romeinen en Obelix zijn duidelijk populair

Een stukje verder ligt de hoogste berg in dit gebied, de Mont Bessou. Op ruim 1.000 meter hoogte heb je hier een prachtig panorama. Op de top kun je een korte wandeling maken en vind je er een uitkijktoren. Die lijkt met het al fraaie uitzicht een beetje overdone, maar wie wil kan over de boomtoppen op de berg heenkijken. Op de Mont Bessou staat verder een grote uitzendmast en er is een klein winkeltje waar je wat drinken kunt kopen. Het blijkt voor de Fransen vandaag ook een plek te zijn om lekker te picknicken want het is er behoorlijk druk.

Het uitzicht vanaf de Mont Bessou
Het uitzicht vanaf de Mont Bessou
De top van de Mont Bessou op bijna 1000 meter
De top van de Mont Bessou op bijna 1000 meter

De route gaat verder naar heer historische plaatsje Meymac. Ik heb geen verklaring kunnen vinden maar in het dorpje is het rustig vandaag, je ziet bijna geen mensen op straat en ik mis hier de vele versieringen die ik onderweg ben tegen gekomen voor de 14e juli. De burgemeester heeft in plaats van de Franse vlag zijn Porsche voor de deur geparkeerd. Het plaatsje ligt tegen het parc naturel régional de Millevaches en Limousin waarin je de Mont Bessou en Longeyroux kunt vinden. In het dorpje zijn verder genoeg leuke restaurantjes te vinden waar je kunt genieten van een heerlijke lunch.

Meymac_correze_2
Meymac_correze_2
Meymac_correze_3
Meymac_correze_3
meymac_correze_1
meymac_correze_1
Le Marie de Meymac
Le Marie de Meymac

Als laatste bezoek ik het stadje Uzerche in de Corrèze. Beneden aan de rivier de Vezère vind je in een oude papierfabriek, La Papeterie, die inmiddels is omgebouwd tot een expositieruimte een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Henri Cueco die is opgegroeid in deze streek. Zijn werk wat hij hier noemt ‘espace memoire’ maakt hij op papier. Ik moest even wennen aan zijn schilderijen die soms mooi, soms dramatisch, groot en dan weer verrassend zijn. Je kunt de tentoonstelling die is te zien tot 21 september vanuit het oude centrum te voet bezoeken via een stijl pad naar beneden. Dagelijks geopend van 10.30 tot 12.30 uur en 15.00 tot 19.00 uur.

Overnachten doe ik in het L’hote du Lac. Nee het is geen typefout, de eigenaar Didier heeft de naam bewust zo gekozen. Dit kleine knusse hotel wat officieel een Bed & Breakfast is heeft 5 ruime kamers die modern zijn ingericht. Beneden is nog een groot appartement voor 6 personen. L’hote du Lac heeft het een capaciteit van 19 bedden en ligt aan het Lac de Bariousses vlak bij het plaatsje Treignac. De ligging is prachtig en als je deze mooie streek met vooral veel actieve mogelijkheden wilt bezoeken is dit een prima plek om te verblijven.

’s Avonds staan er ineens 5 borden aan tafel en eet ik samen met Didier, de directrice van het Bureau voor Toerisme, een collega en de vrouwelijke manager van de camping een stukje verder aan het meer. De camping heeft ruim 180 staanplaatsen naast mogelijkheden voor verhuur van appartementen en plekken voor Campers. 

Didier heeft met de kok zijn best gedaan en we eten meloen met ham op een bijzonder speciale manier klaargemaakt, een heerlijk vleesgerecht met champignons die je hier overal in de natuur vindt en zo kunt eten. Als slot eten we een tiramisu van appel die té lekker is.

Het Lac de Bariousses en het hotel, liggen op een paar kilometer van Treignac. Toch wordt het steeds drukker als blijkt dat we vuurwerk op een eilandje in het te zien gaan vanwege de nationale feestdag. Morgen hebben nog een dagje in de Corrèze waar ik de sportieve mogelijkheden van de streek ga bekijken. 

Le Papeterie in Uzerche waar de tentoonstelling van Henri Cueco is te vinden
Le Papeterie in Uzerche waar de tentoonstelling van Henri Cueco is te vinden
De entree naar het oude stadsgedeelte van Uz\u00e8rche.
De entree naar het oude stadsgedeelte van Uzèrche.
Straatwerkers in Uz\u00e8rche tijdens de Nationale Feestdag
Straatwerkers in Uzèrche tijdens de Nationale Feestdag
Waarzegster, wat ze zegt is echt waar zegt ze.
Waarzegster, wat ze zegt is echt waar zegt ze.
Le Lac du Vissiere
Le Lac du Vissiere
Onder de kerk in Uz\u00e8rche bevindt zich nog een oude graftombe.
Onder de kerk in Uzèrche bevindt zich nog een oude graftombe.
L`Hote du Lac
L`Hote du Lac
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne