6. Schuif aan bij restaurant Sumu
Wist je dat Zuid-Finland in 2024 is uitgeroepen tot gastronomische regio van Europa? Nou, dan begrijp je dus dat het hier stikt van de goede restaurants – lucky us. Wij schoven aan bij Sumu en wilden stiekem veel langer blijven zitten. Zoals dat in een chic restaurant gaat begonnen we met een amuse met gefermenteerde aioli en courgette. Het eerste voorgerecht – ja, we kregen er maar liefst twee – was mangalitza kroket, dragonmayonaise, cantharellenijs, ingelegde cantharel en bosframbozen. De tweede bestond uit arancini van basilicum en appel met ingelegde jalapeño en jalapeño-gel.
Dan het hoofdgerecht met gebakken baars, bloemkoolcouscous, bloemkool en bloemkoolpuree met karnemelk en witte wijnschuim. En karamel en melk, chocoladetaart, bosbessenpuree, bosbessenkaviaar en bosvruchten toe. En dat alles in combinatie met passende wijnen. Het personeel was ontzettend lief en legde ons volledig in de watten. Spreekt het bovenstaande menu je niet zo aan? Geen zorgen, want het menu ziet er iedere twee maanden compleet anders uit.