`

Ontspanning14.06.2019

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is


be Finspired!

Heb je een paar dagen over en heb je geen idee waar je naar toe moet? Ben je een natuurfreak, gelukszoeker, city lover en avonturier in één? Wil je graag op echt allerlei gebied geïnspireerd worden? Finland is the place to be! Dit Scandinavische land is tweede jaar op rij het gelukkigste land ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties; het World Happiest Report 2019. Tijd voor Travelvalley om eens polshoogte te nemen, hoe doen die Finnen dat toch?

Finland in feiten

Eerst even wat feitjes op een rij; Finland schurkt tegen Rusland aan, bestaat voor 75 procent uit bossen en strekt zich naar boven uit tot in Lapland. Hoe hoger je komt, hoe kouder de wintermaanden. De rest van Finland heeft een landklimaat, met de nodige neerslag dus, maar ook met warme zomers en hele lange nachten waarin het nooit meer donker wordt. Feesten tot de vroege uurtjes tijdens de midzomernachten! Finland is het land van de sauna’s, één op de drie mensen heeft een sauna thuis waar ze zo’n 3 à 4 keer per week zitten en wat neerkomt op zo’n 3 miljoen sauna’s. En heb je die niet, ga je de natuur in en gebruik je een van de vele sauna’s midden in de bossen op een van de duizenden eilandjes. Finland telt zo’n 188.000 meren en iedere inwoner heeft binnen een straal van 500 meter een bos tot zijn beschikking, hoe fijn. Water wordt gedronken uit de kraan, dit is namelijk nog schoner dan water uit plastic flessen. En ik moet dat extra onderstrepen, want het kraanwater is buitenproportioneel lekker! In Finland is het één uur later dan in Nederland. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen waarvan de meesten om en nabij Helsinki wonen, de hoofdstad, en daar is waar onze trip begint.

Zoek een Fin en het geluk

Geluk en basis veiligheid gaan hand in hand hier. Het sociale systeem is uitermate goed geregeld. Zo betaalt de overheid je een blijvend compleet salaris bij ziekte en werkeloosheid. Dat de Finnen letterlijk alles uit de natuur halen, is een ongedwongen feit. Een korte schetst van de Finnen: zij zijn altijd op tijd en liever vroeger dan te laat. Ze trekken zich dingen erg persoonlijk aan, zijn wat introvert en vinden het erg belangrijk wat andere mensen van hen denken. Maar eenmaal je vriend, dan heb je er een voor het leven. Hij of zij zal alles doen om jou gelukkig te maken.

De Finse campagne Rent a Finn neemt ons mee in het geluk vinden. De rode draad van het gelukkig zijn, is het hebben van ruimte en de natuur, daar is iedereen het in Finland wel over eens. Waar de Nederlanders naar de psych rennen, rennen de Finnen vrolijk het bos in al dan niet met een paar stevige kaplaarzen om de regen te trotseren. We ontmoeten een aantal Finnen die ons letterlijk meenemen in het hun geluksverhaal.

Lees ook: dit zijn de acht mooiste plekken in Zuid-Finland

E\u00e9n van de duizenden meren
Eén van de duizenden meren
Nuuksio ligt op een prachtige plek aan het water
Nuuksio ligt op een prachtige plek aan het water
Elandmos en eetbare jonge berkenblaadjes
Elandmos en eetbare jonge berkenblaadjes

Oodi, dé high tech ontmoetingsplek voor jong en oud

Op de eerst dag van onze zoektocht naar geluk lopen we vanaf ons heel comfortabele, trendy Hotel Bulevardi (goede startplek voor Helsinki trouwens) in een mooie historische wijk midden in bruisend Helsinki naar het nieuwe futuristische Oodi – Helsinki’s centrale bibliotheek. Onderweg doen we onder andere de foodhallen aan en het drukbezochte Allas sea pool met kinderbad, verwarmd zoetwaterzwembad en natuurlijk sauna’s. Op de pier staat een reuzenrad waarvan een cabine als een sauna is ingericht. Oodi is niet zomaar een bibliotheek, dit is dé ontmoetingsplaats voor alle Finnen, jong en oud. Het is een innovatiecentrum, een studeer- en werkplek met 3D-printers, een plek om muziek te maken in de studio’s, high tech objecten te creëren met speciale lasers en het is een ideale plek om je met je kids te vermaken tijdens de koude wintermaanden en tijdens de regenachtige dagen. De Finnen gaan gemiddeld zo’n negen keer per jaar naar de bieb. Deze bieb, uitgerust met robots die de teruggebrachte boeken weer netjes naar hun plek terugbrengen, biedt ongeveer 100.000 boeken. Over de architectuur valt veel te zeggen, maar één ding in het bijzonder, de bewoners van Helsinki hebben er hun handje in gehad. Zij mochten zelf aangeven wat zij graag in hun bieb terug wilden zien. En daar is naar geluisterd en verwerkt in de spiral stairs naar de eerste verdieping. In het glas op de eerste verdieping zitten speciale vlokken die op barstjes lijken en het zonlicht weerkaatsen zodat het binnen niet te warm wordt. Het is een serene plek en veel mensen zitten er dan ook relaxt onderuitgezakt op een van de vele banken en stoelen, jas uit, schoenen uit, te lezen. Dit futuristische gebouw ziet eruit als een stofzuiger die de mensen naar binnenzuigt. Met een fijne bar (en terras) op de begane grond en een uitgebreide koffiecorner (met terras) op de eerste verdieping, kun je hier de hele dag heerlijk toeven. Daar wordt menig Fin gelukkig van. Lunchen doen we iets verderop bij het ontzettend toffe restaurant The Cock, met lokale, verse producten, een aanradertje!.

Oodi is niet zomaar een bibliotheek
Oodi is niet zomaar een bibliotheek
Shoppen in Helsinki
Shoppen in Helsinki

‘One who has happiness should hide it’

‘s Middags, de zon schijnt uitbundig en langzaam wordt bij mij het gelukshormoontje geactiveerd gaan we de natuur in, op zo’n 30 minuten rijden van Helsinki naar Kivinokka. Finland is ongelooflijk groen, ik wist niet dat er zoveel kleuren groen waren. Serieus mooi. En overal waar je kijkt zie je meren en eilandjes met typische houten Finse huizen. De rust, de ruimte, i love it. Bijna elk Fin heeft wel een extra cottage. Zo’n huisje in de bossen koop je al snel voor zo’n 30.000 eurootjes en dan heb je niets. Tenminste, wel een toffe houten hut met open haard op een fantastisch mooie plek in de bossen, maar geen stromend water, geen douche dus en geen wc. Dat heb je op een paar minuten lopen, voor algemeen gebruik. Maar dat boeit menig Fin nou net niet. Soort campinggevoel kruipt er bij mij omhoog als we de houten hut van onze Rent a Finn Katja bezoeken. Katja woont in Helsinki en is yogalerares. In het enorme bosgebied aan een groot meer staan op strategische plekken allemaal houten hutjes van dezelfde afmetingen die het hele jaar door te gebruiken zijn door de eigenaren.

We gaan met Katje de bossen in en zij laat zien dat overleven zonder meegebracht voedsel en water heel goed kan. We leren welke blaadjes, plantjes, spuiten van bomen, etc. we kunnen eten. Dit maakt haar gelukkig; wandelen door de bossen, niemand tegenkomen, leven in en van de natuur, de schone lucht, de ruimte, compleet één worden met de natuur. Bij een grote rots die aan het einde van een landtong ligt, gaan we allemaal zitten en Katja leert ons hoe je een wordt met de natuur en legt een oud Fins gezegde uit: “One who has happiness should hide it”. Want happiness kun je kwijt raken aan iemand die het niet heeft. Maar Katja wil wel graag delen. “Sluit je ogen, luister naar de wind, het klotsen van het water, het ruisen van de bomen, de vogels, de stilte en adem. Diep in en uit.” Ze leidt ons en we raken allemaal in extase, overweldigend. We voelen, ruiken en beleven alle aspecten van de natuur. En het maakt mij intens gelukkig.

’s Avonds na een korte boottocht eten we op Klippan Island in het legendarische restaurant Saaristo, een bijzondere Art Nouveau stijl villa, gebouwd in 1899 en Helsinki’s meest imposante en traditionele restaurants. Alleen in de zomermaanden geopend. Het rivierkreeftseizoen (crayfish) is gestart, wat onze starter is. Een delicatesse! Ik ben wat stiller dan normaal. Ik voel nog steeds de natuur en wil meer ontdekken. Dat lukt de volgende dag.

De cottage van Katja
De cottage van Katja
Zo`n plek maakt mij intens gelukkig
Zo`n plek maakt mij intens gelukkig

Van een houten hut naar een luxe blokhut

De Finse schone lucht doet mij goed en ik zie er strak en uitgerust uit. We rijden zo’n 45 minuten naar Hawkhill in Nuuksio waar onze volgende Finn genaamd Juho, spreek uit als Huho, op ons wacht. Hawkhill biedt een blokhut voor elk budget en wat voor blokhutten, olala! Luxe en moderne villa’s midden in het bos aan een meer. Eenmaal binnen in een luxe blokhut (met douche, wc en sauna, i like it) met privésteiger en adembenemend uitzicht, vertelt Juho zijn nogal bewogen levensverhaal. Dat hem via Japan uiteindelijk terugbrengt naar zijn zo geliefde Finland want die natuur maakt hem toch het allergelukkigst.

Het regent, dat belet ons niet om op zoek te gaan naar paddenstoelen, een activiteit die elke Fin leert van hun ouders. En we gaan op zoek naar kruiden voor herbal thee van te maken. Weer word ik een met de natuur. We lopen door het bos over heuvels, langs een legendarisch moeras waar voorheen een meer was met acid water. We komen berenuitwerpselen tegen, hoe spannend, en plukken ons gek. Soms doet het landschap me denken aan de film The Revenant met Leonardo Dicaprio. Terug in de bosvilla staat Annu, een van de eigenaressen van Hawkhill, zalm (uit het meer) voor ons te roken en bereidt ze de paddenstoelen op een rooster boven een knetterend vuur waarop ook de aardappelen liggen te smoren. De lunch is goddelijk! Bijna alle ingrediënten komen of uit het bos, meer of eigen tuin. Met een huisgemaakt ‘berry pie’ als toetje, nooit meer naar huis.

Daarna begint onze roadtrip: vijf uur in de auto, op naar het Saimaa-meer naar de plaats Punkaharju waar we slapen in het oudste, 18de eeuwse hotel, Hotel Punkaharju, van Finland. Waarvan de eigenaresse een voormalig topmodel is. Punkaharju is een grote onontdekte parel van Finland.

De luxe blokhut in Hawkill
De luxe blokhut in Hawkill
Onze prive\u0301steiger bij de blokhut in Hawkhill
Onze privésteiger bij de blokhut in Hawkhill

‘Stop and be amazed’

Na een prachtige rit over binnenwegen met aan weerskanten water en de blakende natuur, ontmoeten we ons geluksguide Timo. Timo vind ik een typisch Finse viking, inclusief blonde baard en blozende wangen. Hij vertelt honderduit over ‘zijn’ Finland. Happiness vind je in de natuur, is zijn motto. En zegt hij; Finnen zouden nog gelukkiger zijn als ze zich realiseren wat allemaal kan in de natuur: “stop and be amazed”, vind de wonderen. Leer allen te zijn en de stilte te waarderen. Want om geluk te delen moet je ook alleen kunnen zijn om je op te laden en met gevoel te kunnen geven. Wijze worden van onze blozende viking. We ontmoeten ook Saimi Hoyer, het eerste Finse internationale supermodel en nu eigenaresse van Hotel Punkaharju. Ook zij vindt haar geluk in Finland, ondanks vele tegenslagen en absurd mooie momenten die ze heeft beleeft in alle prachtige uithoeken van de wereld. Finland geeft haar rust, ruimte, de natuur.

Na een heerlijk ontbijt met lokale, natuurlijke producten en uitzicht op een blauw meer tussen ontelbare tinten groen, neemt Timo ons mee op dikke mountain bikes om te scheuren door de bossen. De uitbundige zon streelt mijn gezicht en weer ervaar ik enorm geluksgevoel, de vogels, de ruimte, de vrijheid. We fietsen naar museum en science centrum Lusto dat zich focust op Finse boscultuur en de interactie tussen de mensen en de natuur. Na een lunch in het museum is het tijd om af te varen met de boot van Timo naar een eilandje waar we in een boshutje genieten van heerlijke koffie gemaakt op een kampvuur en lokale zoetigheden. De omgeving is adembenemend mooi ondanks dat het lichtjes is gaan regenen. Na de koffie varen we naar een ander eilandje waar we het na een korte, frisse boswandeling tijd is voor de sauna midden in het bos. De zon piept soms weer door de bewolking en in de sauna kom ik helemaal tot rust, een duik in het koele meer waaruit ik gewoon water kan drinken, geeft mij moed voor nog twee rondes sauna. Met de handdoek nog om loop ik naar het kampvuur waar worstjes gegrild worden voor het diner dat we in een cottage boven op een heuvel nuttigen. Dit is geluk. Moe en gruwelijk voldaan varen we terug naar het hotel. Nog een nachtje en dan we terug naar het drukke Nederland vol met beton. Maar ook dat heeft wel weer z’n charmes. Finland: I’ll be definitly back, ik heb van je genoten.

Must do’s in Finland

  • Varen, eilandjes bezoeken, zwemmen en natuurlijk; naar de sauna.
  • Uit een meer drinken en van de bomen eten.
  • Ga met de Finnen in gesprek, ze zijn zo vriendelijk.
  • Ga hiken.
  • Doe met de nationale contest: Draag je vrouw.
  • Vind je geluk.
  • Pak een boot en vaar van cottage naar cottage, raadpleeg AirBnb.
  • Ga wijn drinken bij wijnbar Basbas in Helsinki, en ja, de alcohol is wat duurder, maar de moeite waard. En zeg: Kiepis! Wat proost betekent in het Fins.
  • Bezoek het Plaque Park in Helsinki waar grafstenen staan uit de 17de eeuw
Na de sauna in het koele meer: dit is geluk...
Na de sauna in het koele meer: dit is geluk...

Header: © lucaar – Adobe Stock

Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Finland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

Wie in de zomer Fins Lapland wil bezoeken, zal een overstap moeten maken op Helsinki. Wij vlogen van Rovaniemi naar Helsinki. We boekten er een hotel, want, als je er dan toch bent, waarom zou je dan niet een dagje van d...

Stedentrips05.08.2023

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

Voor de zesde keer op rij zijn de Finnen door het jaarlijkse World Happiness Report benoemd tot de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch en hoe kun jij dit gevoel ook ervaren? Wij bezochten Fins Lapland in...

Zomer03.08.2023

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

ervaar zomer in Fins Lapland
Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je ei...

Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Verder lezen over Scandinavië

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Of korte vakantie, want ook in de omgeving is van alles te zien en doen. Wij bezochten de bruisende stad in de winter en werden verrast...

Stedentrips23.03.2022

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Als er één land is waar je waanzinnig mooie hikes kunt maken dan is het Noorwegen. Dit Scandinavische land is rijk aan verbluffende natuur en beeldschone landschappen. Noorwegen is rauw, indrukwekkend en soms ook overw...

Natuur28.01.2021

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Deze video laat je de sensationele schoonheid van Groenland zien

Ooit nagedacht over een vakantie naar Groenland? Het land van het eeuwige ijs, fjorden, walvissen en zeehonden. Groenland is het grootste eiland ter wereld, waar slechts 50.000 mensen wonen. Het is daarmee ook het dunst...

Natuur05.09.2020

Deze video laat je de sensationele schoonheid van Groenland zien

Trolltunga is dé hike die je in Noorwegen gemaakt moet hebben!

Noorwegen is een van de mooiste outdoor-bestemmingen van Europa. Rauw, grillig en oogverblindend mooi. Wie gek is op wandelen en mooie, lange hikes wil maken, moet de hike naar Trolltunga absoluut op de bucketlist zetten...

Natuur25.04.2020

Trolltunga is dé hike die je in Noorwegen gemaakt moet hebben!

Dit zijn de vijf leukste tips om te doen in Kopenhagen!

Kopenhagen is een stad die je heel vaak in lijstjes met verrassende stedentrips ziet opduiken en dat is niet voor niets. Deze hippe stad in Denemarken is lekker dichtbij, is modern en lekker compact. Vanaf Eindhoven Airp...

Stedentrips10.04.2020

Dit zijn de vijf leukste tips om te doen in Kopenhagen!

Noorwegen krijgt een waanzinnig mooi walvissenmuseum: The Whale

Noorwegen is over een paar jaar een spectaculaire attractie rijker: The Whale. Een bijzondere plek waar alles zal draaien om de walvis. The Whale is een museum en onderzoekscentrum in één, of een Arctisch Centrum zoals...

Natuur16.11.2019

Noorwegen krijgt een waanzinnig mooi walvissenmuseum: The Whale