Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

be Finspired!

Vorig artikel Volgend artikel

Heb je een paar dagen over en heb je geen idee waar je naar toe moet? Ben je een natuurfreak, gelukszoeker, city lover en avonturier in één? Wil je graag op echt allerlei gebied geïnspireerd worden? Finland is the place to be! Dit Scandinavische land is tweede jaar op rij het gelukkigste land ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties; het World Happiest Report 2019. Tijd voor Travelvalley om eens polshoogte te nemen, hoe doen die Finnen dat toch?

Finland in feiten

Eerst even wat feitjes op een rij; Finland schurkt tegen Rusland aan, bestaat voor 75 procent uit bossen en strekt zich naar boven uit tot in Lapland. Hoe hoger je komt, hoe kouder de wintermaanden. De rest van Finland heeft een landklimaat, met de nodige neerslag dus, maar ook met warme zomers en hele lange nachten waarin het nooit meer donker wordt. Feesten tot de vroege uurtjes tijdens de midzomernachten! Finland is het land van de sauna’s, één op de drie mensen heeft een sauna thuis waar ze zo’n 3 à 4 keer per week zitten en wat neerkomt op zo’n 3 miljoen sauna’s. En heb je die niet, ga je de natuur in en gebruik je een van de vele sauna’s midden in de bossen op een van de duizenden eilandjes. Finland telt zo’n 188.000 meren en iedere inwoner heeft binnen een straal van 500 meter een bos tot zijn beschikking, hoe fijn. Water wordt gedronken uit de kraan, dit is namelijk nog schoner dan water uit plastic flessen. En ik moet dat extra onderstrepen, want het kraanwater is buitenproportioneel lekker! In Finland is het één uur later dan in Nederland. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen waarvan de meesten om en nabij Helsinki wonen, de hoofdstad, en daar is waar onze trip begint.

Zoek een Fin en het geluk

Geluk en basis veiligheid gaan hand in hand hier. Het sociale systeem is uitermate goed geregeld. Zo betaalt de overheid je een blijvend compleet salaris bij ziekte en werkeloosheid. Dat de Finnen letterlijk alles uit de natuur halen, is een ongedwongen feit. Een korte schetst van de Finnen: zij zijn altijd op tijd en liever vroeger dan te laat. Ze trekken zich dingen erg persoonlijk aan, zijn wat introvert en vinden het erg belangrijk wat andere mensen van hen denken. Maar eenmaal je vriend, dan heb je er een voor het leven. Hij of zij zal alles doen om jou gelukkig te maken.

De Finse campagne Rent a Finn neemt ons mee in het geluk vinden. De rode draad van het gelukkig zijn, is het hebben van ruimte en de natuur, daar is iedereen het in Finland wel over eens. Waar de Nederlanders naar de psych rennen, rennen de Finnen vrolijk het bos in al dan niet met een paar stevige kaplaarzen om de regen te trotseren. We ontmoeten een aantal Finnen die ons letterlijk meenemen in het hun geluksverhaal.

Lees ook: dit zijn de acht mooiste plekken in Zuid-Finland

finland-duizenden-meren
Eén van de duizenden meren
Nuuksio-finland
Nuuksio ligt op een prachtige plek aan het water
Elandmos
Elandmos en eetbare jonge berkenblaadjes

Oodi, dé high tech ontmoetingsplek voor jong en oud

Op de eerst dag van onze zoektocht naar geluk lopen we vanaf ons heel comfortabele, trendy Hotel Bulevardi (goede startplek voor Helsinki trouwens) in een mooie historische wijk midden in bruisend Helsinki naar het nieuwe futuristische Oodi – Helsinki’s centrale bibliotheek. Onderweg doen we onder andere de foodhallen aan en het drukbezochte Allas sea pool met kinderbad, verwarmd zoetwaterzwembad en natuurlijk sauna’s. Op de pier staat een reuzenrad waarvan een cabine als een sauna is ingericht. Oodi is niet zomaar een bibliotheek, dit is dé ontmoetingsplaats voor alle Finnen, jong en oud. Het is een innovatiecentrum, een studeer- en werkplek met 3D-printers, een plek om muziek te maken in de studio’s, high tech objecten te creëren met speciale lasers en het is een ideale plek om je met je kids te vermaken tijdens de koude wintermaanden en tijdens de regenachtige dagen. De Finnen gaan gemiddeld zo’n negen keer per jaar naar de bieb. Deze bieb, uitgerust met robots die de teruggebrachte boeken weer netjes naar hun plek terugbrengen, biedt ongeveer 100.000 boeken. Over de architectuur valt veel te zeggen, maar één ding in het bijzonder, de bewoners van Helsinki hebben er hun handje in gehad. Zij mochten zelf aangeven wat zij graag in hun bieb terug wilden zien. En daar is naar geluisterd en verwerkt in de spiral stairs naar de eerste verdieping. In het glas op de eerste verdieping zitten speciale vlokken die op barstjes lijken en het zonlicht weerkaatsen zodat het binnen niet te warm wordt. Het is een serene plek en veel mensen zitten er dan ook relaxt onderuitgezakt op een van de vele banken en stoelen, jas uit, schoenen uit, te lezen. Dit futuristische gebouw ziet eruit als een stofzuiger die de mensen naar binnenzuigt. Met een fijne bar (en terras) op de begane grond en een uitgebreide koffiecorner (met terras) op de eerste verdieping, kun je hier de hele dag heerlijk toeven. Daar wordt menig Fin gelukkig van. Lunchen doen we iets verderop bij het ontzettend toffe restaurant The Cock, met lokale, verse producten, een aanradertje!.

Oodi-bibliotheek
Oodi is niet zomaar een bibliotheek
Shoppen in Helsinki
Shoppen in Helsinki

'One who has happiness should hide it'

‘s Middags, de zon schijnt uitbundig en langzaam wordt bij mij het gelukshormoontje geactiveerd gaan we de natuur in, op zo’n 30 minuten rijden van Helsinki naar Kivinokka. Finland is ongelooflijk groen, ik wist niet dat er zoveel kleuren groen waren. Serieus mooi. En overal waar je kijkt zie je meren en eilandjes met typische houten Finse huizen. De rust, de ruimte, i love it. Bijna elk Fin heeft wel een extra cottage. Zo’n huisje in de bossen koop je al snel voor zo’n 30.000 eurootjes en dan heb je niets. Tenminste, wel een toffe houten hut met open haard op een fantastisch mooie plek in de bossen, maar geen stromend water, geen douche dus en geen wc. Dat heb je op een paar minuten lopen, voor algemeen gebruik. Maar dat boeit menig Fin nou net niet. Soort campinggevoel kruipt er bij mij omhoog als we de houten hut van onze Rent a Finn Katja bezoeken. Katja woont in Helsinki en is yogalerares. In het enorme bosgebied aan een groot meer staan op strategische plekken allemaal houten hutjes van dezelfde afmetingen die het hele jaar door te gebruiken zijn door de eigenaren.

We gaan met Katje de bossen in en zij laat zien dat overleven zonder meegebracht voedsel en water heel goed kan. We leren welke blaadjes, plantjes, spuiten van bomen, etc. we kunnen eten. Dit maakt haar gelukkig; wandelen door de bossen, niemand tegenkomen, leven in en van de natuur, de schone lucht, de ruimte, compleet één worden met de natuur. Bij een grote rots die aan het einde van een landtong ligt, gaan we allemaal zitten en Katja leert ons hoe je een wordt met de natuur en legt een oud Fins gezegde uit: "One who has happiness should hide it". Want happiness kun je kwijt raken aan iemand die het niet heeft. Maar Katja wil wel graag delen. "Sluit je ogen, luister naar de wind, het klotsen van het water, het ruisen van de bomen, de vogels, de stilte en adem. Diep in en uit." Ze leidt ons en we raken allemaal in extase, overweldigend. We voelen, ruiken en beleven alle aspecten van de natuur. En het maakt mij intens gelukkig.

's Avonds na een korte boottocht eten we op Klippan Island in het legendarische restaurant Saaristo, een bijzondere Art Nouveau stijl villa, gebouwd in 1899 en Helsinki’s meest imposante en traditionele restaurants. Alleen in de zomermaanden geopend. Het rivierkreeftseizoen (crayfish) is gestart, wat onze starter is. Een delicatesse! Ik ben wat stiller dan normaal. Ik voel nog steeds de natuur en wil meer ontdekken. Dat lukt de volgende dag.

Sluit je ogen, luister naar de wind, het klotsen van het water, het ruisen van de bomen, de vogels, de stilte en adem. Diep in en uit.
- Katja - Rent a Finn
Cottage-Katja
De cottage van Katja
finland-natuur
Zo'n plek maakt mij intens gelukkig

Van een houten hut naar een luxe blokhut

De Finse schone lucht doet mij goed en ik zie er strak en uitgerust uit. We rijden zo’n 45 minuten naar Hawkhill in Nuuksio waar onze volgende Finn genaamd Juho, spreek uit als Huho, op ons wacht. Hawkhill biedt een blokhut voor elk budget en wat voor blokhutten, olala! Luxe en moderne villa’s midden in het bos aan een meer. Eenmaal binnen in een luxe blokhut (met douche, wc en sauna, i like it) met privésteiger en adembenemend uitzicht, vertelt Juho zijn nogal bewogen levensverhaal. Dat hem via Japan uiteindelijk terugbrengt naar zijn zo geliefde Finland want die natuur maakt hem toch het allergelukkigst.

Het regent, dat belet ons niet om op zoek te gaan naar paddenstoelen, een activiteit die elke Fin leert van hun ouders. En we gaan op zoek naar kruiden voor herbal thee van te maken. Weer word ik een met de natuur. We lopen door het bos over heuvels, langs een legendarisch moeras waar voorheen een meer was met acid water. We komen berenuitwerpselen tegen, hoe spannend, en plukken ons gek. Soms doet het landschap me denken aan de film The Revenant met Leonardo Dicaprio. Terug in de bosvilla staat Annu, een van de eigenaressen van Hawkhill, zalm (uit het meer) voor ons te roken en bereidt ze de paddenstoelen op een rooster boven een knetterend vuur waarop ook de aardappelen liggen te smoren. De lunch is goddelijk! Bijna alle ingrediënten komen of uit het bos, meer of eigen tuin. Met een huisgemaakt 'berry pie' als toetje, nooit meer naar huis.

Daarna begint onze roadtrip: vijf uur in de auto, op naar het Saimaa-meer naar de plaats Punkaharju waar we slapen in het oudste, 18de eeuwse hotel, Hotel Punkaharju, van Finland. Waarvan de eigenaresse een voormalig topmodel is. Punkaharju is een grote onontdekte parel van Finland.

Blokhut-Hawkhill
De luxe blokhut in Hawkill
Hawkhill
Onze privésteiger bij de blokhut in Hawkhill

'Stop and be amazed'

Na een prachtige rit over binnenwegen met aan weerskanten water en de blakende natuur, ontmoeten we ons geluksguide Timo. Timo vind ik een typisch Finse viking, inclusief blonde baard en blozende wangen. Hij vertelt honderduit over ‘zijn’ Finland. Happiness vind je in de natuur, is zijn motto. En zegt hij; Finnen zouden nog gelukkiger zijn als ze zich realiseren wat allemaal kan in de natuur: "stop and be amazed", vind de wonderen. Leer allen te zijn en de stilte te waarderen. Want om geluk te delen moet je ook alleen kunnen zijn om je op te laden en met gevoel te kunnen geven. Wijze worden van onze blozende viking. We ontmoeten ook Saimi Hoyer, het eerste Finse internationale supermodel en nu eigenaresse van Hotel Punkaharju. Ook zij vindt haar geluk in Finland, ondanks vele tegenslagen en absurd mooie momenten die ze heeft beleeft in alle prachtige uithoeken van de wereld. Finland geeft haar rust, ruimte, de natuur.

Na een heerlijk ontbijt met lokale, natuurlijke producten en uitzicht op een blauw meer tussen ontelbare tinten groen, neemt Timo ons mee op dikke mountain bikes om te scheuren door de bossen. De uitbundige zon streelt mijn gezicht en weer ervaar ik enorm geluksgevoel, de vogels, de ruimte, de vrijheid. We fietsen naar museum en science centrum Lusto dat zich focust op Finse boscultuur en de interactie tussen de mensen en de natuur. Na een lunch in het museum is het tijd om af te varen met de boot van Timo naar een eilandje waar we in een boshutje genieten van heerlijke koffie gemaakt op een kampvuur en lokale zoetigheden. De omgeving is adembenemend mooi ondanks dat het lichtjes is gaan regenen. Na de koffie varen we naar een ander eilandje waar we het na een korte, frisse boswandeling tijd is voor de sauna midden in het bos. De zon piept soms weer door de bewolking en in de sauna kom ik helemaal tot rust, een duik in het koele meer waaruit ik gewoon water kan drinken, geeft mij moed voor nog twee rondes sauna. Met de handdoek nog om loop ik naar het kampvuur waar worstjes gegrild worden voor het diner dat we in een cottage boven op een heuvel nuttigen. Dit is geluk. Moe en gruwelijk voldaan varen we terug naar het hotel. Nog een nachtje en dan we terug naar het drukke Nederland vol met beton. Maar ook dat heeft wel weer z’n charmes. Finland: I’ll be definitly back, ik heb van je genoten.

Must do’s in Finland

  • Varen, eilandjes bezoeken, zwemmen en natuurlijk; naar de sauna.
  • Uit een meer drinken en van de bomen eten.
  • Ga met de Finnen in gesprek, ze zijn zo vriendelijk.
  • Ga hiken.
  • Doe met de nationale contest: Draag je vrouw.
  • Vind je geluk.
  • Pak een boot en vaar van cottage naar cottage, raadpleeg AirBnb.
  • Ga wijn drinken bij wijnbar Basbas in Helsinki, en ja, de alcohol is wat duurder, maar de moeite waard. En zeg: Kiepis! Wat proost betekent in het Fins.
  • Bezoek het Plaque Park in Helsinki waar grafstenen staan uit de 17de eeuw
wanda-sauna-finland
Na de sauna in het koele meer: dit is geluk...

Header: © lucaar - Adobe Stock

Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies