Natuur11.05.2016

‘Into the Netherlands’ in Drenthe


De gedachten spoken bij iedereen wel eens door het hoofd: een nachtje overnachten op een plek waar het eigenlijk niet kan of mag. In gemeente Aa en Hunze in Drenthe maakte ze daar juist een speciale overnachting van: logeren op het noordelijk deel van de hondsrug in de bossen van Staatsbosbeheer bij Gasselterveld. Natuurhuisje.nl biedt het aan als één van de meest bijzondere plekjes die de natuur in Nederland rijk is. Drie dagen Into the Netherlands in een zogeheten kunstkeet.

Een week eerder had het er nog gegoten, gehageld en zelfs gesneeuwd. “Mensen kwamen ’s ochtend uit hun tentje en de kinderen hadden al een sneeuwpop gemaakt’”, is het verhaal als we aankomen. Jawel, april deed wat hij wil. De kunstkeet, feitelijk een keet als kleine toercaravan, maar dan met een tweepersoonsstapelbed, staat al op zijn plek, maar door de winterse buien kunnen we met de auto maar tot ongeveer 1 kilometer van de keet komen om uit te laden. De moddersporen over het pad beletten ons door te rijden. We gaan verder met een bolderkar. En de 6-jarige metgezel vindt het nu al leuk worden: de tocht naar het onbekende.

Bewoonde wereld

We rijden 2 kilometer in een streep de bossen in, met aan het eind die bekende lichttunnel. Waar gaat dit heen vragen we ons. De geur, het licht en de bladerenzee geven ons steeds meer het gevoel dat we de bewoonde wereld hebben verlaten. Niets, maar dan ook niets is voorhanden in een omtrek van ongeveer 3 kilometer. Nu het nog licht is zijn we hoogstens met wat wandelaars en mountainbikers in de bossen – we zien er overigens maar weinig – , maar straks is het donker en dan zijn we volledig op ons zelf aangewezen. Bij angsten doen we gewoon de deur op slot, bedenk ik me nog. Maar de kleine metgezel wordt overheerst door de spanning van alleen het plezier dat komen gaat.

bos-drenthe
bos-drenthe
natuur-huisje-drenthe
natuur-huisje-drenthe
natuur-drenthe
natuur-drenthe

Buitendouche

Na het bolderen komen we aan bij een kleine keet met de deuropening richting een vennetje waar twee ganzen zich hele dag ophouden. Vast een paar dat net verliefd is, want ze wijken niet van elkaar. Ze vliegen er enkel ’s avonds even op uit. Verder hangt er aan een boom een waterzak om onder te douchen en staat er net buiten de keet een chemisch toilet, een kookstelletje, een vernuftige waterpomp en is in de keet alles aanwezig om als het moet een driegangendiner te serveren. Maar wij doen zoals dat hoort bij kamperen: eten uit het kommetje van de hand, als het moet.

Het tweepersoons stapelbed is een leuke bijkomstigheid. Je ziet ze niet veel en het slaapt heerlijk op een plek waar het qua slapen toch eigenlijk wat ruiger zou moeten zijn. Wat een vrijheid om midden in de bossen even naakt te douchen. De kleine vakantievierder weet het zo net nog niet: ,,Dan zien alle mensen mij.” Dat die er niet zijn, krijg ik nog niet duidelijk gemaakt. Dan maar gewoon onder die warme waterkraan op de camping, 3 kilometer verderop en dat doen we op de fiets door de bossen, over het mountainbikepad. Spanning alom.

Wildlands

Omdat het weer steeds beter wordt is het zicht op Drenthe ook steeds mooier. We ontdekken de mooiste plekken. Er is meer dan we kunnen doen in drie dagen. Het wordt dus kiezen. Het wordt Wildlands Adventure Zoo Emmen. Daar pak je direct drie dierenwerelden in één: de Jungola, Nortica en Serenga. Toch eens wat anders dan de hunnebedden. Neem het dierenrijk alleen niet te veel in je hoofd mee terug naar de slaapplek. Dat slaapt niet zo fijn. Als het er eenmaal donker wordt, zijn alle zintuigen gericht op het geluid. De inmiddels gortdroge bladeren zorgen voor opvallende geluiden. Maar angsten, nee. Je ervaart het dierenrijk in de vrije natuur, al is dat niet zo rijk als in het nieuwe dierenpark van Emmen.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Nederland

Hoteltip: ontdek het romantische boutique hotel Flora Batava

In de prachtige Gooi-en Vechtstreek staat een landhuis dat is omgebouwd tot chique hotel: Flora Batava in Nieuwersluis. Van de kamers tot de ligging en het heerlijke eten in het restaurant: van een of meerdere nachtjes in dit hotel krijg je geen spijt!

Ontspanning27.06.2024

Hoteltip: ontdek het romantische boutique hotel Flora Batava

aan de Vecht in Nieuwersluis
Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Centraal in de Achterhoek vind je de stad Doetinchem. Wij gingen 24 uur op pad in Doetinchem en hebben de leukste dingen om te doen, te eten en te slapen voor je op een rijtje gezet.

Stedentrips19.06.2024

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda