Natuur27.06.2014

Middernachtzon in Tromso Noorwegen is een must see


In de zomer is het hier 24 uur licht

In Tromso (Tromsø) in het hoge noorden van Noorwegen kun je een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde te zien: de Middernachtzon. Een uniek verschijnsel waarbij het in de zomer niet donker wordt. Dat wil je natuurlijk een keer mee maken. Ik vertel je er alles over!

Middernachtzon in Tromso

Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt. Als de aarde rond de zon draait, zorgt deze kanteling ervoor dat de noordpool naar de zon gekanteld is tijdens de zomer, waardoor de zon niet ondergaat. In de winter is dit precies andersom, waardoor de zon niet opkomt en het donker blijft.

De middernachtzon in Troms\u00f8 is echt prachtig
De middernachtzon in Tromsø is echt prachtig

24 uur licht

Het fenomeen van 24 uur daglicht zorgt ervoor dat het leven er extra energie krijgt, en na 3 dagen Tromso lijkt het haast wel zo want de dagen zijn inderdaad oneindig. Het is een bijzondere ervaring omdat ons lichaam en geest blijkbaar zijn ingesteld op dag, avond en nacht. In de winter moet het een heel andere ervaring zijn als je zon niet ziet (de poolnacht is van eind november tot half januari). De periode dat de Middernachtzon in Tromso te zien is loopt van 20 mei tot 22 juli. Nog noordelijker, bijvoorbeeld in Longyearbyen (Spitsbergen), is deze te zien van 20 april tot 22 augustus.

Hier kun je uren naar blijven kijken
Hier kun je uren naar blijven kijken
Uitkijk om middernacht op Tromsdalstinden op 1.238 meter hoogte
Uitkijk om middernacht op Tromsdalstinden op 1.238 meter hoogte
Troms\u00f8 gezien vanaf mount Floya
Tromsø gezien vanaf mount Floya

Tromso (Tromsø) is de hoofdplaats van de provincie Troms en de belangrijkste plaats in het noorden van Noorwegen. De stad heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam ‘Parijs van het Noorden’. In de stad tref je er meer dan 100 verschillende nationaliteiten aan. Dit komt vooral omdat de universiteit van Tromso (met de meest noordelijke universiteit ter wereld) studenten van over de hele wereld aantrekt.

Ondanks de noordelijke ligging van Tromso heeft de stad, zoals ze dat hier noemen, een mild eilandklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 2,5°C. De winter is meestal nogal sneeuwrijk met als uitschieter de maand april in 1997 toen er een recordhoogte van 2,4 meter sneeuw werd gemeten. De haven van Tromso blijft het hele jaar ijsvrij.

De haven van Troms\u00f8
De haven van Tromsø
De haven van Troms\u00f8
De haven van Tromsø
Dagelijks worden er vistochten in de Fjorden georganiseerd
Dagelijks worden er vistochten in de Fjorden georganiseerd
Uitzicht op de haven
Uitzicht op de haven
Het `fake` treinstation van Troms\u00f8 waar nooit een trein zal aankomen
Het `fake` treinstation van Tromsø waar nooit een trein zal aankomen

Wie door de straten van Tromsø loopt komt veel gekleurde houten gebouwen tegen. Tegenwoordig mogen deze niet meer worden gebouwd vanwege het grote brandgevaar. De kleuren vertellen iets over hoe kapitaalkrachtig de bewoners waren en zijn. Wit is hier duurder dan rood en dat heeft alles te maken met de prijs van verf en de gebruikte grondstoffen. 

_DSC2337
_DSC2337
Bouwstijl uit Bergen 
Bouwstijl uit Bergen 
Bouwstijl uit Trondheim
Bouwstijl uit Trondheim

De bezienswaardigheden van Tromso

Wat opvalt aan de houten winkels en gebouwen is dat bij een aantal het hout verticaal staat (stijl die komt uit het Noorse Bergen) en bij andere horizontaal is geplaatst (stijl die is overgenomen uit het Noorse Trondheim). De outlaws in de stad hebben natuurlijk een combinatie.

Belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn:

  • Het Tromsø Museum in het Volkspark laat meer zien over de natuurkundige en culturele geschiedenis van noord-Noorwegen. Ook is er uitgebreide informatie over het verleden en heden van de Saami, de oorspronkelijke bewoners uit de poolgebieden.
  • Het Tromsø stadmuseum in de middeleeuwse vesting Skansen is een aanschouwelijke voorstelling van de geschiedenis van de stad.
  • Het Poolmuseum (Polarmuseet), wat is ondergebracht in een oud en beschermd gebouw van de douane, stamt uit het jaar 1830. Het museum biedt, wat de naam al doet vermoeden, een permante tentoonstellingen over de poolreizigers en de jacht in de poolgebieden. Ook de culturele verschillen zijn hier goed te zien als het gaat om de jacht op dieren.
Het Poolmuseum (<em>Polarmuseet<\/em>)
Het Poolmuseum (Polarmuseet)

Met de kabelbaan Fjellheisen (cable car) kan men naar boven naar mount Fløya om van een prachtig panorama over de stad en de omgeving te genieten. Boven is een restaurant met een terras en kun je als je wilt te voet naar de punt van Tromsdalstinden op 1.238 meter. Wel warme kleding meenemen want ook zomers kan het er verradelijk koud zijn.

Uitzicht vanuit de kabelbaan
Uitzicht vanuit de kabelbaan
De Troms\u00f8 Cable Car
De Tromsø Cable Car

De IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) is nog betrekkelijk nieuw en werd afgebouwd en ingewijd in december 1965. Het moderne gebouw heeft een glazen 35m hoge gevel. Het gebrandschilderd glasraam werd op 25 juni 1972 ingehuldigd. Het is 23m hoog en heeft een oppervlakte van 140 m².

Het bedekt de hele oostelijke wand van de kerk en weegt 140 ton. Het is een werk van Viktor Sparre. In de zomermaanden als de middernachtzon te zien is er iedere avond om 23:30 uur een middernachtconcert wat exact om 00:00 uur is afgelopen. Bijzonder om mee te maken. Wie om middernacht weer buiten staat ervaart hoe fit je eigenlijk nog bent.

Ishavskatedralen waar de middernacht concerten worden gehouden
Ishavskatedralen waar de middernacht concerten worden gehouden

Winkelen in Tromso

Wie er echter voor kiest om eens een dagje lekker Noors te gaan winkelen heeft in Tromso veel mogelijkheden:

  • Nerstranda is met drie verdiepingen het grootste winkelcentrum van de stad en heeft een gunstige ligging. Je vindt er veel typisch Noorse winkels met veel regionale producten.
  • Aan de andere kant van het Tromsø Eiland , dicht bij de luchthaven, vind je Jekta Storsenter. Dit moderne overdekte shopping center met 56 winkels en een handige optie voordat je terugkeert naar Nederland of België.
  • Amfisenter Pyramiden is een goed alternatief voor mensen die over een auto beschikken. Dit winkelcentrum heeft 32 winkels en is slechts een paar minuten van de Arctische Kathedraal verwijdert.

Maar leuker is natuurlijk door de hoofdstraat van Tromso, de Storegata te wandelen waar je in de vele houten panden leuke en bijzonder winkels vindt.

De ingang van de Storegata de winkelstraat van Tromso
De ingang van de Storegata de winkelstraat van Tromso
Tromso_city
Tromso_city
Tromso_Storegata
Tromso_Storegata
SAS_Oslo_airport
SAS_Oslo_airport

Hoe kom je in Tromso?

Tromso is meest noordelijke grote plaats boven de poolcirkel. Wie naar de kaart kijkt krijgt ook het gevoel dat het ver weg is. Toch ligt dit prachtige gebied op maar goed 3.5 uur vliegen van Amsterdam. SAS vliegt dagelijks meerdere keren op Tromso. Vanuit Amsterdam moet je wel overstappen op de luchthaven van Oslo. De kosten voor een retourvlucht naar Tromso zijn 326 euro inclusief luchthaven belasting.

SAS vliegt o.a. met moderne Airbus modellen. In onze heenvlucht hadden we inmiddels WiFi aan board maar dat geldt nog niet voor alle modellen. Omdat je van Oslo uit naar Tromso een binnenlandse vlucht boekt moet je wel zelf zorgen voor je bagage. Bij de terugvlucht naar Nederland wordt deze automatisch voor je overgezet. Oslo is eeen grote luchthaven die op dit moment wordt verbouwd. De luchthaven van Tromso is echter klein maar wel gezellig. Wie dit gebied al langer op z’n bucketlist heeft staan moet er zeker een keer naar toe gaan. Het gebied en de natuur zullen je enthousiast maken. Wij hopen er zeker nog een keer terug te komen om dat andere bijzondere natuurverschijnsel te ervaren, de Aurora Borealis.

SAS Airbus 319
SAS Airbus 319

Middernachtzon in Tromso

Wil jij een keer de Middernachtzon in Tromso, Noorwegen beleven? Dan komen deze tips goed van pas!

Plan je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Noorwegen

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 leukste skigebieden in Noorwegen

Wintersport in Noorwegen is verrassend leuk. De natuur in de Noorse bergen is waanzinnig mooi, met bijzondere uitzichten gegarandeerd! Je skiet er tussen de wilde dieren, kijk uit over ongerepte natuur en ervaart winters...

Winter02.11.2023

Dit zijn de 5 leukste skigebieden in Noorwegen

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
10 redenen waarom je deze winter wilt skiën in Noorwegen

Ben je al bezig met het plannen van je wintersportvakantie voor komende winter? Waarschijnlijk ga je kiezen tussen Oostenrijk en Frankrijk. Of wordt het dit jaar Zwitserland of Italië? Er is echter nóg een land waar sk...

Winter14.11.2022

10 redenen waarom je deze winter wilt skiën in Noorwegen

Nordic Nomads: Noorwegen ontdekken in een 4×4 met daktent

Het is een van de leukste manieren van reizen: in een auto rondtrekken met een tentje achterin. Het is het ultieme gevoel van vrijheid, gaan en staan waar je maar wil. Stel je nu eens voor dat je door Noorwegen gaat reiz...

Ontspanning05.04.2022

Nordic Nomads: Noorwegen ontdekken in een 4×4 met daktent

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Of korte vakantie, want ook in de omgeving is van alles te zien en doen. Wij bezochten de bruisende stad in de winter en werden verrast...

Stedentrips23.03.2022

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Verder lezen over Scandinavië

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Of korte vakantie, want ook in de omgeving is van alles te zien en doen. Wij bezochten de bruisende stad in de winter en werden verrast...

Stedentrips23.03.2022

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Als er één land is waar je waanzinnig mooie hikes kunt maken dan is het Noorwegen. Dit Scandinavische land is rijk aan verbluffende natuur en beeldschone landschappen. Noorwegen is rauw, indrukwekkend en soms ook overw...

Natuur28.01.2021

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Deze video laat je de sensationele schoonheid van Groenland zien

Ooit nagedacht over een vakantie naar Groenland? Het land van het eeuwige ijs, fjorden, walvissen en zeehonden. Groenland is het grootste eiland ter wereld, waar slechts 50.000 mensen wonen. Het is daarmee ook het dunst...

Natuur05.09.2020

Deze video laat je de sensationele schoonheid van Groenland zien

Trolltunga is dé hike die je in Noorwegen gemaakt moet hebben!

Noorwegen is een van de mooiste outdoor-bestemmingen van Europa. Rauw, grillig en oogverblindend mooi. Wie gek is op wandelen en mooie, lange hikes wil maken, moet de hike naar Trolltunga absoluut op de bucketlist zetten...

Natuur25.04.2020

Trolltunga is dé hike die je in Noorwegen gemaakt moet hebben!

Dit zijn de vijf leukste tips om te doen in Kopenhagen!

Kopenhagen is een stad die je heel vaak in lijstjes met verrassende stedentrips ziet opduiken en dat is niet voor niets. Deze hippe stad in Denemarken is lekker dichtbij, is modern en lekker compact. Vanaf Eindhoven Airp...

Stedentrips10.04.2020

Dit zijn de vijf leukste tips om te doen in Kopenhagen!

Noorwegen krijgt een waanzinnig mooi walvissenmuseum: The Whale

Noorwegen is over een paar jaar een spectaculaire attractie rijker: The Whale. Een bijzondere plek waar alles zal draaien om de walvis. The Whale is een museum en onderzoekscentrum in één, of een Arctisch Centrum zoals...

Natuur16.11.2019

Noorwegen krijgt een waanzinnig mooi walvissenmuseum: The Whale