Natuur24.11.2015

Oog in oog met berggorilla’s in Oeganda


In het zuidwesten van Oeganda aan de grens met Congo vind je een van de meest diverse regenwouden van Afrika: het Bwindi Impenetrable National Park. Bwindi betekent letterlijk ondoordringbaar en na een trektocht van een paar uur door deze dichte jungle word je verwelkomend door een familie berggorilla’s. Een ervaring om nooit te vergeten.

Zoeken naar berggorilla’s

Bij aankomst in Bwindi Impenetrable National Park worden we verdeeld in kleine groepjes. Elk groepje gaat opzoek naar een andere familie berggorilla’s. Samen met een ranger en een aantal trackers vertrekken we de jungle in. De trackers weten ongeveer waar de berggorilla’s zich bevinden, maar de gorilla’s verplaatsen zich constant en dat betekent zoeken. Met behulp van machetes maken we een weg door deze ondoordringbare jungle. Uitgeput na drie uur hiken vraagt de ranger ons om onze rugzakken weg te leggen en hem te volgen. We klauteren nog iets omhoog en als ik opkijk sta ik oog in oog met een berggorilla.

Met trackers op zoek naar de berggorilla`s
Met trackers op zoek naar de berggorilla`s

Ik vergeet bijna te ademen en ik kan niet geloven dat ik zo dichtbij ben. Een uur lang bevind ik mij van nog geen meter afstand van deze dieren. Een onvergetelijke ervaring. Ik kan niet beschrijven hoe dat voelt. Hoe mooi ze zijn, vredig en zoveel op ons lijken. Ze spelen, eten en trekken zich niks van ons aan. Geen moment voel je je onveilig. Zelfs niet als de blackback (een groot mannetje en tweede in rang na de silverback) besluit een stukje tussen ons in te gaan lopen. Met de grootste glimlach op mijn gezicht en nog kriebels in mijn buik beginnen we na een uur aan de weg terug.

Oog in oog met deze bijzondere dieren
Oog in oog met deze bijzondere dieren
Deze bijzondere dieren m\u00f3eten beschermd worden
Deze bijzondere dieren móeten beschermd worden

Diep verborgen in de groene heuvels van Oeganda leven de helft van de in totaal nog zevenhonderd berggorilla’s ter wereld. Naast Oeganda vind je nog berggorilla’s in Congo en Rwanda. Door oorlog, ontbossing en stroperij worden zij met uitsterven bedreigd. Toerisme zorgt voor bewustzijn bij toeristen en werk voor de lokale bevolking. Op deze manier krijgt de berggorilla een plekje in ons hart en dat draagt allemaal bij aan de bescherming van deze bijzondere dieren.

Tip: reisorganisaties Sawadee en Koning Aap kunnen je helpen bij het plannen van een reis door Oeganda om de berggorilla’s te zien.

Avatar foto
Renée Lommen

Renée loopt stage in een dierenkliniek als paraveterinair (dierverpleegkundige). Naast het verzorgen en beter maken van dieren doet ze niets liever dan de wereld ontdekken, hierover schrijven en dit vastleggen met haar camera!

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar