Natuur25.07.2014

The Rock cities: klimmen en hiken in het Tsjechische paradijs


Uitgestrekte bossen, ruige rivieren en wilde rotsformaties. De Boheemse natuurparken van Tsjechië zijn een paradijs voor hikers en klimmers. Hier kun je ontsnappen aan je drukke leven en genieten van de natuur. Wij gaan hiken door de ‘Rock cities’ van Tsjechië!

Boheems Zwitserland

In het noorden van Tsjechië, zo’n 100 kilometer boven Praag, liggen de beroemde natuurparken Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs. De parken worden ook wel de ‘Rock cities’ genoemd vanwege hun wonderlijke zandstenen rotsformaties.

Onze hike-tocht door Boheems Zwitserland begint in het sprookjesachtige dorpje Hřensko: de toegangspoort tot het natuurpark. Het super kleine plaatsje heeft maar 360 inwoners en ligt bijna op de grens met Duitsland. Door Hřensko stroomt de rivier de Elbe. En ondanks dat het een prachtig, schilderachtig dorpje is, is het alles behalve toeristisch: je ziet hier bijna niemand. Het is heerlijk om op deze manier, in alle rust aan je wandeling te beginnen. Hier hoor je alleen het fluiten van de vogels en de stromende rivier.

Met een bootje over rivier de Elbe
Met een bootje over rivier de Elbe
Klimmen in Boheems Paradijs
Klimmen in Boheems Paradijs
Het Hrub\u00e1 Sk\u00e1la kasteel
Het Hrubá Skála kasteel
Prachtig uitzicht op het Hrub\u00e1 Sk\u00e1la kasteel
Prachtig uitzicht op het Hrubá Skála kasteel
We made it to the top!
We made it to the top!

Hiken langs de Elbe

Het begin van de wandeltocht is niet zwaar. Als je van echte stevige wandelingen houdt, zal je je hier dus nog even moeten inhouden. We lopen langs de rivier de Elbe en tussen de ruige rotswanden door, maar de omgeving is nog vlak. Helaas lopen je hier niet door de ongerepte natuur. De Tsjechen zijn heel zuinig op het park en hebben liever dat de bezoekers op de paden blijven. Om die reden hebben ze op sommige plekken zelfs hekken geplaatst. Daardoor kom je vaak niet in de ruigere delen van de parken en zit pootjebaden in de koele rivier er ook niet in.

Na een klein uurtje lopen bereiken we een vertakking van de Elbe die zo smal is dat we met een houten bootje verder moeten. Dit indrukwekkende deel van het natuurpark is alleen per boot te bereiken. De rotsen zijn hier zo’n 150 meter hoog en hebben allemaal hun eigen unieke vormen. Niets voor niets hebben de Tsjechen de rotsen namen gegeven: ze lijken allemaal wel ergens op.

E\u00e9n met de natuur...
Eén met de natuur...

Pravĉickâ brána: de grootste natuurlijke brug van Europa

Na de boottocht lopen we verder richting het hoogtepunt van de dag: Pravĉickâ brána, de grootste natuurlijke brug van Europa. Het is het symbool van deze regio. Maar om dat te bereiken moeten we eerst nog zo’n tien kilometer lopen. Het grootste deel van de tocht gaat door de donkere bossen van Boheems Zwitserland. Hoe hoger we komen, hoe mooier het wordt. Onderweg begint het hard te regenen en onweren, wat de omgeving nog mooier maakt. We schuilen bijna een uur onder de rotsen. In de bossen hangt nu mist, een magisch gezicht!

Koud, nat en moe bereiken we de Pravĉickâ brána. De rotsformatie is 16 meter hoog en 27 meter breed. ‘De grootste natuurlijke brug van Europa’ worden de rotsen ook wel genoemd, al worden ze niet als brug gebruikt. Helaas kunnen we Pravĉickâ brána dus niet beklimmen, maar ook van een afstandje is hij prachtig.

De top is bereikt! En dan is er natuurlijk niets lekkerder dan een koud Tsjechisch biertje om de dag mee af te sluiten. Aan de voet van Pravĉickâ brána ligt een super leuk restaurantje waar we met uitzicht op de omgeving bij komen van de dag en genieten van een biertje.

Mist in de bossen, een magisch gezicht!
Mist in de bossen, een magisch gezicht!
Adembenemend mooi uitzicht...
Adembenemend mooi uitzicht...
Prav\u0109ick\u00e2 br\u00e1na, de grootste natuurlijke brug van Europa 
Pravĉickâ brána, de grootste natuurlijke brug van Europa 
Een welverdiend koud biertje met uitzicht op de Prav\u0109ick\u00e2 br\u00e1na
Een welverdiend koud biertje met uitzicht op de Pravĉickâ brána

Bijzondere zandstenen rotsformaties in Boheems Paradijs

Op de tweede dag van onze tocht door de ‘Rock Cities’ is het tijd voor het échte werk. We gaan klimmen en hiken in het tweede park, het Boheems Paradijs. Dit natuurpark beslaat zo’n 700 kilometer en ligt in het noord-oosten van de Tsjechische Bohemen. Het park staat vol met bijzondere zandstenen rotsformaties. De rotsen zijn honderden meters hoog. De hoogste berg is de Kozákov, met een hoogte van 744 meter. Als we het park inwandelen wordt het meteen duidelijk waarom de Tsjechen dit het Boheems Paradijs noemen. Al die hoge, slanke rotsen bij elkaar is een heel bijzonder gezicht.

Klimavontuur in de rotsen

In 2005 werd het Boheems Paradijs uitgeroepen tot een UNESCO Geopark. Dat betekent dat het gebied ook voor de wetenschap van groot belang is. Gelukkig mag er nog wel op de rotsen van zandsteen geklommen worden, hoewel de Tsjechen er erg zuinig op zijn. Even lijkt het erop dat ons klimavontuur niet door kan gaan omdat het geregend heeft en de rotsen daardoor te broos zijn. Maar onze gids, een professionele klimmer, heeft een droge rots kunnen vinden en we mogen alsnog naar boven.

De gids klimt eerst zelf omhoog om te controleren of alle knopen goed zijn gelegd en alle haken goed vastzitten. Het ziet er heel eenvoudig uit. Maar zodra ik ben ingesnoerd en aan de rots hang, blijkt het toch allemaal niet zo simpel. Het is heel lastig om de goede gaten en stenen te vinden om je aan op te trekken of je voeten in te zetten. En dan moet je ook nog eens zien te voorkomen dat je naar beneden valt… Na een tijdje heb ik de trucjes door en weet ik de top te bereiken. Het is fantastisch om te doen. Niet alleen omdat het spannend en leuk is, maar het is ook een super intensieve work-out. Tijden het klimmen gebruik je je hele lichaam. Dat blijkt ook wel als ik beneden kom: ik zit onder de schaafwonden en blauwe plekken. Een tip dus voor als jij ook een keer gaat klimmen: trek een lange broek en een T-shirt met lange mouwen aan.

Natuurpark Boheems Paradijs, met bijzondere rotsformaties
Natuurpark Boheems Paradijs, met bijzondere rotsformaties
We gaan klimmen in Boheems Paradijs!
We gaan klimmen in Boheems Paradijs!

Hiken door het Boheems Paradijs

Vanaf de grond zien de rotsen er prachtig en imposant uit, maar van bovenaf schijnen de formaties nog mooier te zijn. Tijd om naar de top te hiken dus. Een stevige wandeling van zo’n drie uur. Ondanks dat de rotsen van het Boheemse Paradijs een echte trekpleister is, is het in het wandelgebied erg rustig. Je kunt daardoor lekker rustig lopen zonder dat je iemand tegenkomt. De paden zijn breed en netjes aangelegd en daardoor wel een beetje saai. Maar op de meeste plekken is het stijl, wat de tocht toch uitdagend maakt.

Het eerste stuk lopen we vooral door begroeide bossen, maar hoe hoger we komen, hoe mooier het gebied wordt. Op veel plekken zijn uitkijkpunten waar we de rotsformaties kunnen zien liggen. Maar het allermooiste uitzicht is die over de beroemdste formatie: Hruboskalsko. Deze rotsen zijn zo’n vijftig meter hoog. Midden op de zandstenen rotsen staat het Hrubá Skála kasteel uit de veertiende eeuw – een betoverend gezicht. Als je goede benen hebt is het zeker een aanrader om ook nog naar Hrubá Skála te lopen. Je kunt daar heerlijk op het terras een Tsjechische goulash eten en van het uitzicht genieten.

Tijd om naar beneden te gaan en ons hotel op te zoeken. We lopen nog zo’n anderhalf uur voordat we weer op de plek zijn waar de tocht begon. Na al het hiken en klimmen is het natuurlijk de hoogste tijd om uitgebreid te relaxen. Gelukkig verblijven we in een heel geschikt hotel: Praha in Jičin. Praha heeft een Spa in de kelder. Dus je begrijpt vast wel dat wij ons intensieve hike-weekend afsluiten met Tsjechische bubbels in het bubbelbad!

Het veertiende eeuwse Hrub\u00e1 Sk\u00e1la kasteel
Het veertiende eeuwse Hrubá Skála kasteel
Bijkomen in het bubbelbad!
Bijkomen in het bubbelbad!
Avatar foto
Noortje Deutekom

Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.

Verder lezen over Tsjechië

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

Over de hele wereld vind je lange hangbruggen voor voetgangers. Dat zijn spectaculaire wandelingen die veel toeristen trekken. In China heb je een aantal lange hangbruggen en ook in Europa zijn er een paar te vinden. Zo...

Natuur17.03.2022

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

geopend mei 2022
Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent

Praag, de stad die schittert van de barok, waar Kafka bijna om elke hoe van de stad aanwezig is en waar romantiek de rode leidraad is. Bijna iedereen is er wel een keertje geweest. Allemaal kennen we de rondvaarten over...

Stedentrips12.10.2020

Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent

Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië

Dat Tsjechië het fantastische 'Reuzengebergte' heeft, wist je misschien al. Maar wist je ook dat hierin zoveel wonderen te zien zijn, en dat Tsjechië – de Bohemen gewoon een absolute must-go-to is? Ik was er op bezoe...

Natuur29.09.2020

Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Als je naar een stad reist betekent dat ook dat vaak dat je dóór een stad reist. Die ervaring weet onafhankelijk filmmaker Alex Soloviev heel goed te vangen in zijn korte film genaamd 'Prague Moves' die allerlei versch...

Stedentrips26.07.2017

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het Clementinum (in het Tsjechisch: Klementinum) is het voormalig jezuïetencollege in Praag. Vandaag is het een museum en vind je er de Nationale Tsjechische Bibliotheek, het eerste Mozarteum van de wereld en een unieke...

Stedentrips05.01.2016

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het voormalig Jezuïetencollege in Praag en tegenwoordig de Nationale Tsjechische Bibliotheek.
Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

Villa Tugendhat in het Brno (Tsjechië) is het absolute meesterwerk van modernistische architectuur. De villa werd in 1930 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in opdracht van Joodse echtpaar Fritz...

Stedentrips15.12.2015

Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

De architectuur is zo uniek dat UNESCO in 2001 besloot deze op de lijst van werelderfgoed te plaatsen.
De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Brno is de leukste kerststad van Tsjechië Op zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Praag ligt Brno, de tweede stad van Tsjechië. Praag is met z’n vele historische gebouwen en miljoenen bezoekers de onbetwiste publi...

Stedentrips11.12.2015

De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Met 3 kerstmarkten in één stad is Brno de leukste kerststad en een echte aanrader voor een stedentrip!

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera