Natuur19.12.2020

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom


zo werkt dat

Nu de wereld zo ongeveer stil ligt vanwege de coronacrisis, geeft dat deze aardbol ook een soort adempauze om even tot rust te komen. De afgelopen decennia hebben wij mensen een enorme aanslag op aarde gepleegd door te leven zoals we leven. De CO2-uitstoot die wij met zijn allen produceren is ongekend en zorgt voor de opwarming van de aarde, het smelten van de polen en een extremer klimaat. Maar de rust die is er nu, is bij lange na iniet voldoende om het probleem op te lossen.

Een deel van de oplossing zit ’m in het planten van bomen, want bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Bomen zijn ook in staat om onze uitstoot onder andere om te zetten in zuurstof. En dus moeten er simpelweg veel meer nieuwe bomen geplant worden. Gelukkig kan iedereen daar een steentje aan bijdragen. Zo zet de organisatie Treedom zich keihard in voor het planten van nieuwe bomen wereldwijd en kun jij een boom – of zelfs een mini-bos – kopen.

Wat is Treedom?

Treedom is een organisatie die gevestigd is in Florence in Italië. Al meer dan 10 jaar zijn zij gespecialiseerd in het planten van verschillende boomsoorten op plekken die zijn geraakt door de opwarming van de aarde.

Iedereen kan een boom kopen via treedom.net die door een lokale boer, op zijn eigen land wordt geplant. Dat gebeurt in landen als Haïti, Kenia, Tanzania en Italië. Jouw boom krijgt een exacte geo-locatie en wordt gefotografeerd zodat volledig transparant is welke boom ‘van jou’ is. En al die bomen zorgen er dus naar verwachting voor dat de opwarming van de aarde minder snel zal gaan.

Ook de lokale boeren die aan deze projecten meewerken profiteren hier om meerdere manieren van. Zo kunnen zij eten van het fruit dat bijvoorbeeld aan fruitbomen groeit, maar ze kunnen het fruit ook verkopen om de lokale economie te steunen.

Het leuke aan Treedom is dat het idee voortkomt uit een spelletje, dat je misschien wel kent: FarmVille. Daar planten gebruikers virtuele bomen en worden agrariërs in spe. Het heeft Treedom geïnspireerd om – met name op het zuidelijk halfrond – kleine, duurzame agrarische projecten op te starten om de planeet te redden. Dat resulteerde tot nu toe (sinds 2010) al in meer dan 1,5 miljoen bomen in 17 landen. Daarmee is maar liefst 427.176 miljoen kg CO2 gecompenseerd en worden 89.382 boeren wereldwijd geholpen. En met jouw hulp kan er weer een extra boom geplant worden.

Koop een boom: zo werkt dat

Nu zijn er volop organisaties die zich inzetten voor het planten van bomen wereldwijd. Maar het leuke aan Treedom vind ik dat je bewijs krijgt van je eigen boom. Je kunt de boom zien groeien. Sterker nog: je weet precies waar jouw boom groeit dus je kunt er zelfs naartoe.

  1. Kies jouw boom: een lokale boer plant jouw boom en draagt zorg voor het onderhoud. Jouw boom wordt gefotografeerd en je krijgt de exacte geo-locatie.
  2. Volg je boom: jouw boom krijgt zijn eigen pagina waar je op termijn kunt zien wat deze al bereikt heeft.
  3. Je ondersteunt lokale boeren: het fruit aan jouw boom is van de boer, die dat kan gebruiken om zelf te eten of te verkopen.
  4. Je draagt bij aan een groenere planeet: als jouw boom groeit, neemt hij CO2 op en beschermt zo ook de bodem en de biodiversiteit.

Je kunt voor jezelf een boom kopen, maar het is ook het perfecte cadeau om weg te geven. Niet alleen origineel maar ook heel bijzonder omdat je iets goeds doet voor onze planeet.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten bomen, zoals een avocadoplant, een baobab, een cacaoboom, een bananenboom en nog veel meer. Hier kun je het complete aanbod bomen van Treedom bekijken. De investering in één plant of boom wisselt, maar al vanaf 15 euro kun je iets goeds doen voor deze planeet.

Tip: je kunt ook kiezen voor een boom die hoort bij jouw sterrenbeeld! Je ziet dan ook meteen hoeveel kg CO2 die boom in staat is te compenseren. Zo hoort bij mijn sterrenbeeld (maagd) de calliandra calothyrsus die in één jaar 1.000 km uitstoot van een scooter compenseert.

Een heleboel nieuwe bomen en planten, klaar om hun definitieve plek te krijgen
Een heleboel nieuwe bomen en planten, klaar om hun definitieve plek te krijgen
De exacte geo-locatie van jouw boom wordt bepaald
De exacte geo-locatie van jouw boom wordt bepaald
Lokale boeren dragen de zorg voor het planten en onderhouden van de bomen
Lokale boeren dragen de zorg voor het planten en onderhouden van de bomen
Nieuwe bomen op Ha\u00efti
Nieuwe bomen op Haïti
En ook op Sicili\u00eb worden door Treedom nieuwe bomen geplant
En ook op Sicilië worden door Treedom nieuwe bomen geplant
Al meer dan 1,5 miljoen bomen in 17 landen
Al meer dan 1,5 miljoen bomen in 17 landen

Het Travelvalley-bos

Omdat wij heel graag duurzame initiatieven ondersteunen, en ons willen inzetten voor het redden van deze planeet voor toekomstige generaties, werken wij inmiddels een heus Travelvalley-bos. Een mini-bos wel te verstaan, met 50 bomen die in staat om aardig wat CO2 te neutraliseren. De locatie wordt nog bepaald, maar op termijn is er een plek waar we zelf naartoe kunnen om te zien hoe de bomen groeien. Een warme gedachte!

Wil jij je ook inzetten voor een groenere planeet? Kijk dan ook eens op de website van Treedom en koop een boom of geef er een cadeau!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Duurzaam reizen

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof