`

Natuur20.12.2023

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld


Vulkaanuitbarstingen in IJsland komen regelmatig voor. En op dit moment is er ook weer een vulkaan aan het uitbarsten, en dat levert altijd spectaculaire beelden op. Door de lavafonteinen kleurt de lucht oranje en rood.

Vulkaanuitbarsting Grindavik in IJsland

Dat gebeurt op dit moment vlakbij het plaatsje Grindavik op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland. Dat ligt op een klein uur rijden ten zuiden van Reykjavik. Het zat er al een tijdje aan te komen, er werd namelijk zogenaamde ‘seismologische activiteit’ gemeten oftewel bewegingen in de bodem. Inmiddels is er een scheur in de bodem ontstaan van 3,5 kilometer lang waar lava uit stroomt.

Hoe indrukwekkend dat ook is om te zien, voor bewoners van het dorp Grindavik is het natuurlijk minder goed nieuws, want de lava lijkt hun kant op te stromen.

De beroemde Blue Lagoon ligt hier overigens ook vlakbij en is dan ook gesloten vanwege de uitbarsting.

Zelfs vanuit de stad Reykjavik kun je in de verte de vulkaanuitbarsting zien. Via onderstaande posts op Instagram krijg je een goed beeld van de situatie in IJsland.

Foto header: jag_cz – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.