IJsland

IJsland is een geweldige vakantiebestemming met schitterende natuur, watervallen, vulkanen en gletsjers. Een rondreis begint vaak in Reykjavik en neemt je mee langs alle hoogtepunten van IJsland, zoals de Blue Lagoon, de Golden Circle en het noorderlicht. Een vakantie naar IJsland móet op je bucketlist. Wij hebben de mooiste plekken en alle must sees voor je verzameld. 

Op reis naar IJsland

IJsland is een regelrechte droombestemming. De rust, de ruigheid en de afgelegen ligging maken IJsland zeer aantrekkelijk. Je vindt IJsland in de Atlantische Oceaan, tussen Groenland en Noorwegen in. Het land ligt op de rand van de poolcirkel. In IJsland wonen slechts 360.000 mensen en daarmee is het het dunst bevolkte land van Europa. Hier kun je eindeloos rondrijden zonder iemand tegen te komen. In hoofdstad Reykjavik wonen 120.000 mensen.

  • Het is ruim 3 uur vliegen van Amsterdam naar Keflavik, het internationale vliegveld.
  • Het tijdsverschil Nederland-IJsland is 1 uur: het is er 1 uur vroeger dan hier.

Geologische geschiedenis

Wat IJsland vooral zo bijzonder maakt, is de geologische geschiedenis die miljoenen jaren terug gaat. Er zijn delen die naar schatting 17 tot 20 miljoen jaar oud zijn. Het land ligt op een zogenaamde hotspot: een plek op aarde waar vulkanisme plaatsvindt. Dat zorgt ervoor dat het hier borrelt en pruttelt. Je vindt er geisers, vulkanen, bergen en watervallen.

Wat móét je doen

Er is één ding dat je hier móét doen en dat is rondreizen. Er is qua natuur zoveel spectaculairs te zien en dat wil je niet missen als je op reis gaat naar IJsland. Alleen liggen al die plekken heel ver uit elkaar. Hoe dun bevolkt het land ook is: afstanden zijn groot. Een huurauto is dan ook onmisbaar.

Golden Circle Route

Populair is de Golden Circle Route. Een reis lang route van 300 km langs drie populaire hoogtepunten van IJsland: Þingvellir, Gullfoss en Geysir. Omdat deze allemaal relatief dichtbij Reykjavik liggen, nemen veel mensen deze route. Er is echter nog veel meer te zien, bijvoorbeeld in het noordoosten. Houd je dus niet aan de Golden Circle Route maar ga weg van de gebaande paden en ontdek plekken waar het veel rustiger (en stiekem nog mooier!) is.

Hoogtepunten IJsland

Natuurlijk zijn er een hoop hoogtepunten in IJsland die je niet mag overslaan. We zetten er een paar voor je op een rij.

  • Hoofdstad Reykjavik
  • Thingvellir National Park
  • Blue Lagoon
  • Godafoss watervall
  • Geiser Geysir en Strokkur
  • Vatnajökull-gletsjer
  • Gletsjermeer Jökulsárlón
  • Strand Vik