Natuur02.01.2017

The Gibbon Experience in Laos: slapen en ziplinen in de jungle


Slapen in een boomhut op 40 meter boven de grond? Kilometers lang ziplinen door de jungle? Klinkt als een (kinder)droom toch? In Laos kun je deze droom uit laten komen! Reis af naar Huay Xai in het noorden, dit kleine plaatsje ligt vlakbij de grens met Thailand en is het vertrekpunt voor je trip naar de jungle van Nam Kan National Park. Boek van tevoren één van de 2-of 3 daagse trips, ze vertrekken bijna dagelijks. Blijf vooral niet te lang in Huay Xai, het is een slaperig dorpje waar weinig te beleven is. Reizigers komen hier vooral voorafgaand en na afloop van deze “once in a lifetime experience” door de jungle.

De tocht (te voet en vliegend) door het woud zorgt voor de nodige adrenaline kicks. Als je open staat voor een uniek avontuur en je gezondheid is goed (de hike is niet voor watjes!), twijfel dan niet als je de mogelijkheid hebt dit te beleven! Bonus: met (veel) geluk kun je gibbons zien….. En als je ze niet ziet dan heb je in ieder geval ervaren hoe het is om door de bomen te vliegen!

Er leven een aantal gibbon-families in het Nam Kan National Park
Er leven een aantal gibbon-families in het Nam Kan National Park

The Gibbon Experience is opzet met als doel de flora en fauna in de jungle van Bokeo (de naam van de regio) te beschermen. Door stroperij en ontbossing is er veel woud verdwenen en ook de diversiteit in diersoorten is schrikbarend afgenomen. De gelden die worden verdiend met deze trips worden gebruikt voor bescherming van de natuur en dieren in het nationale park.

Hiken en ziplinen door de jungle

Je onvergetelijke ervaring begint altijd in Huay Xai. Nadat je op het kantoortje van de organisatie een (instructie) filmpje hebt bekeken en je handtekening hebt gezet onder een formulier waarmee je aangeeft alles op eigen risico te doen, uiteraard. De jeeps die buiten klaar staan zetten je na een goed uur rijden af aan de rand van de jungle. Hier krijg je meteen je uitrusting aangemeten voor het ziplinen en dan kan de hike beginnen!

Helemaal klaar voor de hike!
Helemaal klaar voor de hike!
Dwars door het kleine dorpje aan de rand van de jungle
Dwars door het kleine dorpje aan de rand van de jungle

Met de hele groep (ongeveer 20 man + een aantal gidsen) beginnen we te lopen en klimmen door de jungle. Dit is een behoorlijk zware tocht, langs steile afgronden en over dichtbegroeide paden. Af en toe stoppen we om letterlijk op adem te komen en iets te eten en drinken. De geluiden van de bewoonde wereld verstommen al snel. We vinden het allemaal best spannend want we weten ook dat onze klim straks beloond wordt met kilometers lang ziplinen. Na een uur of 2 is daar dan de eerste zipline! Nu krijgen we toch wel even klamme handjes, we gaan dus echt over en door de jungle vliegen! Na een paar keer diep ademhalen laat ik me door de gidsen vastgespen en spring van het platform voor mijn eerste ‘vlucht’.

En zo ziet het er dus uit als je door de jungle vliegt!
En zo ziet het er dus uit als je door de jungle vliegt!

Het ziplinen blijkt een behoorlijke adrenaline kick te geven, maar vooral een enorm gevoel van vrijheid. Mijn angst verdwijnt dan ook al snel en ik kan niet anders dan met een grote glimlach hiervan genieten. We hiken en ziplinen urenlang door de jungle totdat we aankomen bij onze overnachtingsplaats: een boomhut op 40 meter hoogte. Uiteraard is deze alleen bereikbaar per zipline.

Slapen in een boomhut

We hadden van tevoren natuurlijk iedereen al verteld over onze unieke overnachtingsplek en eenmaal aangekomen vinden we het nog steeds onwerkelijk. Niet alleen wij, maar ook de rest van onze reisgenoten zijn zwaar onder de indruk. Van de boomhut, van het uitzicht, van alles wat we hebben beleefd vandaag. Na een korte toelichting van één van de gidsen (hier zijn jullie bedden, het water uit de kraan kun je drinken en morgenochtend vroeg graag om 08.00 uur klaar staan), vliegt deze weg en laat ons ‘alleen’ achter.

Gelukkig heeft de gids ook eten en drinken voor ons achter gelaten en weten we dat we alle resten op moeten bergen in een box. Ook onze schoenen moeten we goed opbergen, zodat we niet teveel last krijgen van ongedierte. We zijn dan ook constant op onze hoede voor monsterlijk grote spinnen en ratten.

Hier gaan wij slapen!
Hier gaan wij slapen!
Even vliegen naar je slaapplek
Even vliegen naar je slaapplek
Uitzicht uit de boomhut
Uitzicht uit de boomhut
Gelukkig laat de gids ook eten en drinken voor ons achter
Gelukkig laat de gids ook eten en drinken voor ons achter
De douche en het toilet zijn gewoon in de open lucht
De douche en het toilet zijn gewoon in de open lucht

Nadat we hebben gegeten begint het al snel donker te worden. Veel licht hebben we niet in de boom, maar wel genoeg om een spelletje te doen. Dit bleek een behoorlijke uitdaging te zijn, want wat kun je doen met een groep bestaande uit Nederlanders, Koreanen en een Italiaan? Met wat handen-en voetenwerk lukt het ons elkaar spelregels uit te leggen en we vermaken ons prima. Af en toe horen we geritsel rondom de prullenbak en dit blijkt een boomratje te zijn. Gelukkig niet van de monsterlijke grootte die we ons hadden voorgesteld.

Slapen doe je ook in de open lucht, op de grond van de boomhut. Hier liggen 2-persoonsmatrassen met doeken zodat je er een klein tentje van kunt maken. Dit wil je ook, want het idee van boomratten en die monsterlijk grote spinnen die over je heen kunnen lopen is niet heel aantrekkelijk. Eigenlijk is het ook best wel knus en terwijl je wegdommelt, hoor je de geluiden van de jungle.

Sunrise! Dit is nog eens wakker worden!
Sunrise! Dit is nog eens wakker worden!
Nog een keer ziplinen met geweldig uitzicht
Nog een keer ziplinen met geweldig uitzicht

Na een heerlijke nachtrust worden we wakker bij zonsopkomst. We hopen natuurlijk gibbons te horen en zien, maar helaas zitten die momenteel niet in de buurt van onze boomhut. Overigens zit er nog veel meer wildlife in deze jungle, maar deze laten zich aan ons niet zien deze dagen.

Onze gids komt stipt op de afgesproken tijd onze boomhut binnen vliegen en we gaan nog voor het ontbijt een rondje ziplinen. Prima begin van de dag natuurlijk!

Na een lekker ontbijt in de boomhut is het alweer tijd om te vertrekken. Maar we dalen gelukkig af en dat betekent dat we nog een paar keer mogen vliegen, de klapper is de laatste zipline van meer dan een kilometer! We balen wel een beetje dat deze ervaring alweer is afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s en filmpjes nog.

Ben je al enthousiast geworden? Bekijk vooral ook dit korte filmpje van de organisatie van de Gibbon Experience (en meer informatie vind je op de website). En bedenk je dan nog eens dat ook de rest van Laos meer dan de moeite van het bereizen waard is!

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan