Zomer21.10.2016

Verborgen paradijs Coiba: het Galapagos van Panama


Voor veel reizigers ziet Coiba Island (aan de zuidkant van Panama) eruit als een droombestemming: de witte stranden, de helderblauwe zee en fantastische onderwaterwereld, de ongerepte jungle en de vele bijzondere diersoorten die je zowel op land als in de oceaan vindt. De verwachtingen zijn van tevoren dan ook behoorlijk hoog gespannen. De voorpret thuis belooft al veel goeds: prachtige foto’s en video’s van walvissen, haaien en een eiland dat zo als decor voor Expeditie Robinson kan dienen. No pressure voor Coiba, dus. Ik kan alvast verklappen dat Coiba Island alle verwachtingen heeft overtroffen. Het is nu nog een verborgen paradijs, zonder massatoerisme, hotels of elektriciteit. Verblijven is alleen mogelijk op het ranger station en dien je ruim van tevoren te boeken. Er zijn maar 60 gasten per nacht op het eiland toegestaan, zodat het toerisme beperkt blijft en de natuur ongerept. Het gebrek aan luxe wordt ruimschoots gecompenseerd door alle indrukken en belevenissen die je op gaat doen in dit nationale park dat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Hoe Coiba de bijnaam Galapagos kreeg

De onderzeese bergketen van de Galapagos loopt door tot aan de kust van Costa Rica en door de Stille Oceaan bij Coiba. Tel daar de endemische diersoorten bij op die je (net als bij de Galapagos) hier tegen kunt komen en je begrijpt hoe Coiba aan zijn bijnaam is gekomen. Van 1919 tot 2004 werd het eiland bewoond door zo’n 3.000 gevangenen. Ontsnappen was onmogelijk: het eiland ligt te ver uit de kust en wordt omringd door haaien. Gelukkig heeft de regering van Panama het eiland in 2005 de status van Nationaal Park gegeven en het opengesteld voor (beperkt) bezoek.

Op naar Coiba Island!
Op naar Coiba Island!

Via Santa Catalina naar Coiba Island: gelukkig niet zeeziek

Om bij Coiba Island te komen, zul je vanaf Santa Catalina of een dorpje in de buurt een bootreis van zo’n 70 kilometer moeten maken. Dit tripje duurt 2 tot 6 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden en de boot waarmee je vaart. Verwacht ook hier geen luxe, de meeste boten hebben alleen een paar houten bankjes (en ja, daar zit je dan een paar uur op) en als het begint te regenen kun je niet schuilen. Heb je snel last van zeeziekte? Dan raad ik je aan zeker voorzorgsmaatregelen te treffen: de tocht kan nogal een bumpy ride worden. Na vertrek maakt het vasteland van Panama al snel plaats voor de wildere Stille Oceaan, omringd door onbewoonde eilanden, waarvan de meesten helemaal bedekt door jungle. Onderweg kan het zomaar gebeuren dat er dolfijnen een stukje naast de boot mee zwemmen of dat je in de verte al walvissen spot. Dan neem je die volle blaas en houten billen wel op de koop toe.

De aankomst op het eiland is onwerkelijk: het is er stil, heel stil. Er liggen een paar kleine bootjes afgemeerd voor de kust en er is welgeteld één ranger aanwezig op ANAM ranger station.

Onderweg naar Coiba: eilandjes met dichtbegroeide jungle
Onderweg naar Coiba: eilandjes met dichtbegroeide jungle
We zijn er bijna!
We zijn er bijna!
Gevonden: het verborgen paradijs Coiba
Gevonden: het verborgen paradijs Coiba
De cabanas liggen aan het strand
De cabanas liggen aan het strand

Overnachten op Coiba doe je zo

Na een bliksembezoek aan het toilet (er zijn een paar toiletgebouwen op het eiland) kunnen we ons melden en krijgen onze cabana toegewezen. Ook hier geen luxe: een huisje met 6 oude bedjes in een zaaltje, een wasbak en kleine douche met koud water en een niet-werkend toilet. Hier zijn we op voorbereid en eigenlijk valt het ons nog enorm mee. Het is behoorlijk primitief, maar je hebt geen keus als je naar Coiba gaat. Verblijven op het ANAM ranger station is de enige optie. Hotels zijn er niet. Elektriciteit trouwens ook niet, op een paar uur verlichting door een generator na. Even je telefoon opladen is er dus niet bij. Ach, aangezien er ook geen WiFi is, doe je gelukkig wel veel langer met de batterij. In de half overdekte eetruimte wordt gekookt in het aangrenzende keukentje en dit gebeurt als het nog licht is. Daarna kun je eten en genieten van de prachtige zonsondergang en een glas Panamese rum. Dat gebrek aan luxe vergeet je heel snel op Coiba. Net als de rest van de wereld.

Uitzicht bij zonsondergang
Uitzicht bij zonsondergang

Walvisactiviteit

Al vrij snel na aankomst meldt onze gids (je kunt niet op eigen houtje Coiba bezoeken) op droge toon dat er in de verte ‘walvisactiviteit’ te zien is. Wij draaien ons om en zien niet ver uit de kust inderdaad dat er iets gebeurt. “Ze springen uit het water” vervolgt onze gids en door zijn enthousiaste toon weten we niet hoe snel we onze spullen moeten pakken en klimmen weer in de boot.

Op slechts een paar minuten varen zwemt een moeder met baby bultrug (van ongeveer 6 meter lang) voor de kust rond. Het wordt een ervaring waar we kippenvel van krijgen. De walvissen springen omhoog uit het water en zwemmen af en toe zelfs naast onze boot. Bultruggen kun je van juni tot begin november spotten rondom Coiba. Na een paar honderd mislukte pogingen slagen we er uiteindelijk in om een mooie actiefoto te maken. Het kost ons uiteindelijk wel onze camera (deze bleek niet zo goed bestand tegen zeewater), maar dat is deze foto wel waard.

Van juni tot begin november kun je walvissen spotten rondom Coiba
Van juni tot begin november kun je walvissen spotten rondom Coiba

Coiba’s onderwaterwereld

Coiba is misschien niet de bekendste duikspot ter wereld, maar zou als duiker absoluut op je verlanglijst moeten komen. De onderwaterwereld is werkelijk adembenemend. En hou je niet van duiken? Ga dan sowieso snorkelen. Je wil dit niet missen!

Omdat het eiland en de wateren eromheen nog zo ongerept zijn, is er ontzettend veel te zien. Het koraal is nog gezond en kleurrijk en met een beetje geluk zwem je tussen de haaien en schildpadden. Als je nog meer geluk hebt kun je walvishaaien zien. In de diepere wateren zwemmen ook hamerhaaien, potvissen en stierhaaien. Zelfs orka’s worden af en toe gespot. Wij zien, naast heel veel prachtige vissen, een paar kleinere haaien, schildpadden, een octopus en pijlstaartroggen. De rifhaai maakt ons na een tijdje snorkelen rondom zijn rif duidelijk dat het tijd is om weg te gaan. “Hij is op zich pas gevaarlijk als er nog meer soortgenoten komen“, volgens onze gids. Dat besluiten we niet af te wachten.

We gaan snorkelen!
We gaan snorkelen!
De perfecte plek om te snorkelen op Coiba
De perfecte plek om te snorkelen op Coiba
Schildpad tussen het koraal
Schildpad tussen het koraal
We spotten een witpuntrifhaai
We spotten een witpuntrifhaai
En een pijlstaartrog!
En een pijlstaartrog!

De jungle en mangrove

Naast de geweldige onderwaterwereld zijn de jungle en mangrove op de eilanden absoluut een bezoek waard. De eilanden bestaan voor 80 procent uit ongerept regenwoud. Als je mazzel hebt spot je hier bijvoorbeeld de Coiba brulaap, wurgarend of geelvleugel ara. De jungle blijkt dicht begroeid en op de meeste plekken is geen duidelijk pad zichtbaar. Als je je voeten niet helemaal open wil halen, is het aan te raden schoenen mee te nemen. De Coiba brulaap hebben we niet alleen gehoord, maar ook gezien. Hij houdt ons goed in de gaten en als we te dichtbij zijn boom komen, plast hij naar beneden en wij begrijpen de hint.

Onze gids blijkt groot vogelliefhebber te zijn en dan zit je op Coiba goed, er komen 147 vogelsoorten voor. Zelf ben ik geen grote vogelkenner, maar de grote groep rondvliegende ara’s die we zien vind ik wel heel indrukwekkend.

Stukje varen door de dichtbegroeide mangrove
Stukje varen door de dichtbegroeide mangrove
Aanmeren en de jungle in!
Aanmeren en de jungle in!

Op Coiba vergeet je al snel de tijd en kun je je alleen maar overgeven aan wat het eiland je biedt. En dat is behoorlijk veel. Na drie dagen nemen we afscheid van het eiland en dat valt ons best zwaar. Coiba heeft heel veel onvergetelijke indrukken achter gelaten. Gelukkig weten we dan nog niet dat de terugreis nogal stormachtig zal verlopen en we niet alleen een volle blaas en houten billen krijgen, maar ook zeiknat en koud van de regen worden. Als het vaste land weer in zicht komt zijn we dus opgelucht. Een paar uur en warme douche later hebben we alweer heimwee.

Er worden eendaagse dag- en duiktrips naar Coiba georganiseerd, maar ik zou hier zeker een meerdaags verblijf van maken. Je kunt dan meerdere duik- of snorkeltripjes maken met eventueel een nachtduik. Er zijn diverse aanbieders in en rondom Santa Catalina. Check online de reviews zodat je weet dat je boekt bij een betrouwbare touroperator. Wij maakten gebruik van Tanager Tourism.

Oh ja, ik wil zeker nog een keer terug. Dan zorg ik ervoor dat ik een nieuwe camera heb waarmee ik nog meer walvisactiviteit kan vastleggen.

© header: ian woolcock – Fotolia.

Op reis naar Panama

Wil jij op reis naar Panama? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Eilanden

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Kreta: een eiland vol geschiedenis, natuur, strand en culinaire verrassingen. Van ruige bergen en groene valleien tot charmante dorpjes en prachtige stranden. Beleef een fantastische vakantie met onze 9 ultieme tips!

Zomer06.07.2024

9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Verder lezen over Midden-Amerika

7 tips en weetjes over reizen door Nicaragua

Nicaragua is zo’n land waar je steeds meer mensen over hoort, maar waar de meeste mensen nog maar weinig over weten. Vandaar dat ik de 7 belangrijkste tips en weetjes over reizen in Nicaragua voor je op een rij heb gez...

Algemeen26.05.2019

7 tips en weetjes over reizen door Nicaragua

Wat te doen in San Juan del Sur in Nicaragua?

San Juan del Sur in het zuidwesten van Nicaragua staat bekend als surfers paradise. De omgeving kenmerkt zich dan ook door parelwitte zandstranden in idyllische baaien aan de Grote Oceaan. Nicaragua is niet super toerist...

Ontspanning29.04.2018

Wat te doen in San Juan del Sur in Nicaragua?

Hét surfers paradise van Nicaragua
5 tips voor een bezoek aan Ometepe in Nicaragua

Met haar twee vulkanen die trots uit het Meer van Nicaragua reizen, maakt Isla de Ometepe vanaf het vaste land al flink indruk. Kun je nagaan wat er gebeurt wanneer je voet aan wal zet op dit vulkanische eiland! Ometepe...

Zomer24.04.2018

5 tips voor een bezoek aan Ometepe in Nicaragua

3 must sees in en om Granada in Nicaragua

Granada is de populairste stad van Nicaragua. Deze koloniale stad is dan ook mooi gerestaureerd en gelegen in een prachtige omgeving tussen vulkanen en het Meer van Nicaragua. Dit maakt Granada en omgeving tot een niet t...

Stedentrips05.02.2018

3 must sees in en om Granada in Nicaragua

5 redenen voor een bezoek aan León in Nicaragua

Veel reizigers naar Nicaragua kiezen ervoor om een van de koloniale steden León of Granada te bezoeken. Vaak trekt León hierbij aan het kortste eind. Onterecht, vinden wij. León lijkt op het eerste gezicht misschien w...

Stedentrips01.02.2018

5 redenen voor een bezoek aan León in Nicaragua

Prachtige video toont Panama in al zijn aspecten

Panama staat al bol van de tegenstellingen, maar als je een professionele videomaker er op los laat wordt het helemaal prachtig. Vincent Urban was drie weken lang op reis door het land, van Bocas Del Toro door de bergen...

Vliegen31.05.2017

Prachtige video toont Panama in al zijn aspecten

Ontdek het mysterieuze Monteverde Cloud Forest in Costa Rica

Wanneer we over een lange hobbelige weg met onze 4x4 drive rijden naar onze slaapplaats in Santa Elena, het dorpje dat grenst aan het beroemde nevelwoud in Costa Rica, zien we opeens dat naast ons iets beweegt. Aan een a...

Natuur20.02.2017

Ontdek het mysterieuze Monteverde Cloud Forest in Costa Rica

Swingend Panama City: stad met twee gezichten

Een knallende skyline met eindeloze wolkenkrabbers doemt op. Midden in de zee ligt een stad omringd door moerassen. Het is de swingende metropool van Panama. Hier gaan grote moderne bouwprojecten en historische wijken ha...

Stedentrips03.11.2016

Swingend Panama City: stad met twee gezichten