Natuur07.07.2019

Wandelen op Madeira: ontdek de levada’s op het bloemeneiland


Het Portugese eiland Madeira is een van de beste wandelbestemmingen van Europa. Met meer dan 3.000 kilometer aan wandelpaden hoef je hier geen seconde stil te zitten. Wandelen is namelijk een van de beste manieren om de heuvels en bergen van Madeira te ontdekken. Zeker wanneer je een vakantiebestemming zoekt waar je kunt ontspannen én inspannen, dan is Madeira het perfecte eiland. Het milde klimaat en de schitterende natuur maken het tot een topvakantie op het ‘bloemeneiland’. Het is de bijnaam van Madeira, die bijna iedereen wel kent. Omdat het hier eeuwig lente is (de temperatuur schommelt tussen de 18 en 25 graden), zijn de omstandigheden voor bloemen en planten perfect. Ze geven het eiland kleur, het hele jaar door.

Ontdek de levada’s op het bloemeneiland

Levada’s zijn een systeem van ingenieuze irrigatiekanalen die door de mens zijn aangelegd. Dat gebeurde al in de 16e eeuw. Het noorden van het eiland is van nature zeer waterrijk, het zuiden is juist heel erg droog. Via levada’s stroomt water uit het vochtige noorden van het eiland naar het droge zuiden. Het is dé manier om het eiland qua vocht in balans te houden. Omdat deze levada’s ook onderhouden moesten worden, zijn voetpaden langs de ondiepe kanalen aangelegd. Uiteindeljk werden ze ontdekt door wandelaars. De levada’s stromen namelijk door de mooiste plekken van het eiland.

Hoewel de levada’s niet initieel bestemd waren voor toerisme, vormen ze inmiddels wel degelijk een van de belangrijkste redenen voor een vakantie naar Madeira. Ze nemen je mee langs bossen, bergen en watervallen en door prachtige, groene natuur. Levada’s variëren in lengte en in hoogtemeters. De meeste wandelingen zijn echter vrij vlak en voor iedereen toegankelijk. Daar hoef je geen getrainde wandelaar voor te zijn. Er zijn korte levada wandelingen te vinden van een paar kilometer, maar wie lange wandelingen wil maken kiest voor routes van zo’n 15 kilometer. Onderweg staan routes goed aangegeven. Zolang je de levada volgt kan er eigenlijk niets mis gaan.

Floresta de Laurissilva

Sommige wandelingen op Madeira lopen door Floresta de Laurissilva, het laurierbos van Madeira dat met 22 duizend hectare ongeveer een-vijfde deel van het eiland beslaat. De unieke flora en fauna in dit bos worden door UNESCO beschermd als natuurlijk erfgoed. Het Laurisilva stamt al uit het Tertiair en is inmiddels als meer dan twintig miljoen jaar oud. Het maakt het een van de natuurwonderen van Zuid-Europa. Er komen een paar endemische vogelsoorten voor wat het bos niet alleen voor wandelaars maar zeker ook voor vogelspotters bijzonder maakt.

De ruige kust van Madeira leent zich voor spectaculaire wandelingen
De ruige kust van Madeira leent zich voor spectaculaire wandelingen
Bordjes wijzen tijdens de levada wandelingen de weg
Bordjes wijzen tijdens de levada wandelingen de weg
Wandelen op Madeira langs bossen en watervallen
Wandelen op Madeira langs bossen en watervallen

De mooiste levada’s op Madeira

Wil je wandelen tijdens je vakantie op Madeira? Dan zijn dit de beste tips: deze levada wandelingen wil je niet missen!

 • Levada do Moinho: dit is een van de mooiste levada wandelingen van het eiland die je meeneemt door het westelijk deel van Madeira. Het voordeel is ook dat het een redelijk ‘onbekende’ wandeling is, het is er dus niet zo druk. Heen en terug is het een levada wandeling van 10,3 kilometer.
 • Levada do Alcerim: een ontspannen wandeling van zo’n 7,5 kilometer zonder echte hoogteverschillen. Deze levada wandeling loopt naar waterval Ribeira Grande, die je na ongeveer een uur kunt bereiken. De perfecte plek voor een verfrissende duik of een picknick. Via hetzelfde pad loopt je weer terug. Het uitzicht onderweg op Floresta de Laurissilva is schitterend!
 • Levada dos Cedros: deze spectaculaire wandeling begint in Fanal en loopt dwars door het Laurisilva. Het is een korte wandeling van 5,8 kilometer, met waanzinnig uitzicht. Zeker het begin is bijzonder, wanneer je langs prachtige watervallen wandelt. Ben je met de auto naar de start van deze route gekomen, dan kun je altijd dezelfde route weer terug nemen.
Een levada is een eeuwenoud irrigatiekanaal dat door de mens is aangelegd
Een levada is een eeuwenoud irrigatiekanaal dat door de mens is aangelegd
Levada do Alcerim, een ontspannen wandeling
Levada do Alcerim, een ontspannen wandeling
Ook tijdens het wandelen spot je overal kleurrijke bloemen
Ook tijdens het wandelen spot je overal kleurrijke bloemen

Avontuurlijke hikes

Wil je juist een avontuurlijke hikes maken en ben je niet bang voor flinke hoogteverschillen, dan zijn de toppen van de Pico do Arieiro en de Pico Ruivoaanraders. Het zijn de hoogste bergtoppen op Madeira (boven de 1.800 meter). De mooiste en meest uitdagende hike loopt van Pico do Arieiro náár Pico Ruivo, die enkel voor getrainde wandelaars weggelegd is.

 • Vereda do Areeiro: dit wandelpad verbindt de hoogste bergtoppen van Madeira met elkaar. Over een lengte van 7 kilometer loopt je van Miradouro do Pico do Areeiro naar Pico Ruivo. Een pittige wandeling waar je zo’n drie uur over doet. Het zwaarste stuk van deze hike is het laatste deel naar de top van de hut van de Pico Ruivo. In totaal zul je met deze hike zo’n vijf uur bezig zijn, want om van top tot top te lopen moet je er eerst zien te komen. De parkeerplaats van Pico do Areeiro en Achada do Teixeira vormen het werkelijke begin- en eindpunt. Laat je daar wel afzetten, want het is geen rondwandeling.
 • Vereda da Ilha: deze hike start bij de berghut op de top van de Pico Ruivo. Het bijzondere aan deze hike is dat je door het Laurisilva loopt, het oudste laurierbos ter wereld. Vereda da Ilha is ruim 8 kilometer lang, waar je drie uur over doet.
 • Vereda da Ponta de São Laurenço: deze wandeling loopt over het vulkanische gesteente van het oostelijke schiereiland van Madeira. Vereda da Ponta de São Laurenço is 8 kilometer lang (4 km heen en 4 km terug) en brengt je tot het uiterste puntje. Er zijn hier geen bloemen en planten te vinden en het kan er heel hard waaien, maar het is absoluut een van de mooiste wandelingen van Madeira. Het pad is glooiend maar niet echt pittig te noemen. Vanaf de parkeerplaats van Ponta de São Laurenço kun je eraan beginnen.
Zonsopkomst op de Pico do Arieiro, het perfecte moment om aan een hike te beginnen
Zonsopkomst op de Pico do Arieiro, het perfecte moment om aan een hike te beginnen
Floresta de Laurisilva is het natuurlijk werelderfgoed van Madeira
Floresta de Laurisilva is het natuurlijk werelderfgoed van Madeira
Vereda da Ponta de S\u00e3o Lauren\u00e7o is een hike naar het eindpunt van dit schiereiland
Vereda da Ponta de São Laurenço is een hike naar het eindpunt van dit schiereiland
Madeira tips

Heb je ook zin gekregen in een wandelvakantie naar Madeira? Dan komen deze reistips wellicht nog van pas.

Boek je reis

 • De beste reistijd voor een reis naar Madeira is er niet: het is hier eeuwig lente en dat maakt het een bestemming voor het hele jaar door.
 • Het is slechts vier uur vliegen naar Madeira. Met Transavia vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Funchal.
 • Een huurauto is onmisbaar. Huur een goede 4*4 om de bergwegen van Madeira te berijden, onder andere via Sunny Cars.
 • Zoek je goede hotels? Faja dos Padres is heel bijzonder om te slapen, maar ook hotel Estalagem do Ponta do Sol mét infinity pool is een aanrader.
 • Liever een complete pakketreis naar Madeira? TUI en Sunweb heben goede aanbiedingen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Madeira

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Kleurrijk Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers

Het Portugese eiland Madeira is een paradijs voor iedereen die gek is op natuur. Met hoge bergtoppen, spectaculaire kliffen en een weelderig begroeid binnenland is het een van de grote verrassingen van Europa. Naast al d...

Algemeen25.06.2019

Kleurrijk Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers

Op Madeira is het altijd lente

‘Er zijn diepe dalen, steile bergwanden en ronde toppen naast smalle hoge pieken. De vormen van de rotsen en zelfs van de steil oprijzende pieken zijn op alle plaatsen rond en zacht.’ Het zijn de woorden die de Zwits...

Ontspanning15.01.2017

Op Madeira is het altijd lente

en nog 5 redenen waarom jij nog dit jaar naar Madeira wilt
Op zoek naar de grenzen van Madeira

Ik zit in mijn eentje aan een ontbijttafel in een overvol restaurant. Om me heen zie ik koppels van ver in de zestig of over de zeventig. Sommige zitten zwijgend tegenover elkaar, andere delen een sinaasappel of een plak...

Ontspanning07.01.2017

Op zoek naar de grenzen van Madeira

Uitdagend eiland met wilde natuur

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera