Winter02.03.2022

4 winterse droomreizen met de trein


Reizen met de trein: dat is niet alleen een duurzaam vervoersmiddel maar het is ook nog eens heel erg leuk. En comfortabel. Ontspannen achterover leunen en genieten van het landschap dat aan je voorbij trekt. Zeker in de winter is reizen met de trein genieten. Een besneeuwd landschap heeft namelijk iets magisch. Je kunt er uren naar blijven kijken. En vanuit een warme treinwagon is dat echt genieten. Daarom hebben wij 4 winterse droomreizen met de trein voor je verzameld. Niet alleen in Europa, maar ook verre treinreizen die het meer dan waard zijn.

1. Glacier Express – Zwitserland

De nummer één winterse droomreis met de trein is de Zwitserse Glacier Express. Het is de trein van Zermatt naar Chur, via onder andere St. Moritz en Andermatt. Het is in de winter de mooiste treinreis die je kunt maken. De Glacier Express wordt ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd, en dat ‘ie niet zo snel gaat is maar goed ook. Het is bijna onwerkelijk wat je vanuit de trein gaat zien. De Glacier Express gaat door 91 tunnels en over 291 bruggen door het berglandschap van Zwitserland heen. Gletsjers, sneeuw, ravijnen, rotsen en lieflijke alpenweiden. Het is er allemaal. Deze trein heeft ook geen gewone ramen maar veel grotere panoramaramen (plus een plafond van glas) zodat iedereen heel veel van de omgeving kan zien.

  • Afstand: 300 kilometer
  • Duur: 8 uur

2. Schotland

Je waant je bijna in een Harry Potter-film als je de met de trein door Schotland reist. Zeker als je de West Highline Line aflegt. Reizen met de trein over prachtige viaducten terwijl het schitterende en ruige Schotse landschap aan je voorbijtrekt. En het allermooiste? Je reist per stroomtrein, een unieke ervaring. De West Highland Line verbindt Glasgow met de havens van Oban en Mallaig. Je kunt sowieso prachtige reizen maken per trein door Schotland. De West Highland Line rijdt alleen in de zomer, maar andere treinen rijden het hele jaar door. Het uitzicht is in alle seizoenen mooi en de routes sprookjesachtig.

  • Afstand: 264 kilometer
  • Duur: 2,5 uur van begin tot eind

▶ Bij de ANWB kun je een 9-daagse treinrondreis door Schotland boeken, inclusief de West Highland Line.

3. Bergensbanen – Noorwegen

De Bergensbanen is de route tussen Oslo en Bergen in Noorwegen. Tijdens de Bergensbanen treinreis kom je door maar liefst 182 tunnels en ga je meer dan 300 bruggen over. Saai is de route absoluut niet: de Bergensbanen hoort bij de mooiste treinreizen ter wereld, zeker in de winter. Veel reizigers van deze trein stappen in Myrdal over op de ronduit spectaculaire Flåmsbana naar het plaatsje Flåm, een van de mooiste delen van deze route. Een boek meenemen voor onderweg is absoluut niet nodig want niemand kan zijn ogen van het landschap afhouden. Reis je van Bergen naar Oslo, zorg dan dat je aan de rechterkant van de trein zit, daar is het uitzicht het allermooist.

  • Afstand: 500 kilometer
  • Duur: 7 uur

▶ Bij de ANWB kun je een 7-daagse winterrondreis boeken, inclusief de treinreis met de Bergensbanen.

Van Bergen naar Oslo (of andersom) in de winter \u00a9 mariusltu - Adobe Stock
Van Bergen naar Oslo (of andersom) in de winter © mariusltu - Adobe Stock

4. Rocky Mountaineer – Canada

De Rocky Mountaineer is een winterse droomreis met de trein door de Canadese Rocky Mountains. Deze treinreis gaat van Vancouver naar Jasper of Banff (er zijn verschillende routes mogelijk). Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou kunnen komen en reist door een ronduit spectaculair landschap. De klassieke route is de First Passage to the West en gaat van Vancouver via Kamloops naar Banff, een treinreis van twee dagen. Je kunt reizen met de Rocky Mountaineer combineren met allerlei stops en overnachtingen, om meer van het westen van Canada te zien. Zeker in de winter is het Canadese berglandschap schitterend om naar te kijken. Neem ruim de tijd voor deze treinreis en stops want voor natuurliefhebbers is dit echt een droom.

  • Afstand: minimaal 900 kilometer
  • Duur: twee of drie dagen

▶ Boek een rondreis door Canada en de Rocky Mountains bij Van Verre.

Een winterse droomreis door de Canadese Rocky Mountains \u00a9 Jeff Whyte - Adobe Stock
Een winterse droomreis door de Canadese Rocky Mountains © Jeff Whyte - Adobe Stock
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Treinreizen

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel

De vertrouwde Thalys, de super snelle trein naar onder andere Parijs, heeft een nieuwe naam. Vanaf nu heet deze trein de Eurostar. Thalys is sinds oktober 2023 Eurostar geworden. Nog steeds is het een hogesnelheidstrein die rechtstreeks van Amsterdam via Rotterdam naar Antwerpen, Brussel en Parijs rijdt. En dat kan op dit moment voor een zeer voordelig tarief.

Algemeen16.01.2024

De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel

Dit is de langste treinreis ter wereld: van Portugal naar Singapore

De langste treinreis ter wereld die je kunt maken beslaat meer dan 18.000 kilometer en loopt van Portugal naar Singapore.

Algemeen31.12.2023

Dit is de langste treinreis ter wereld: van Portugal naar Singapore

+ tips voor een mooie treinreis in Europa
De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

De trein is steeds vaker een goed alternatief voor het maken van een vliegreis. Treinreizen is een duurzame en comfortabele manier van reizen, die ook steeds betaalbaarder wordt. Vanaf eind april komt daar ook een stede...

Stedentrips24.03.2023

Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

7 geweldige stedentrips per trein

Ben je op zoek naar een bestemming voor je volgende stedentrip? Deze 7 steden zijn vanaf Nederland gemakkelijk per trein bereikbaar. Zo vermijd je de eventuele drukte op Schiphol en reis je een stuk duurzamer. Je doet er...

Stedentrips12.09.2022

7 geweldige stedentrips per trein

Met de nachttrein op wintersport: neem de TUI Ski Express

In Nederland in de trein stappen en de volgende ochtend (uitgerust) wakker worden in de bergen, klaar om te gaan skiën. Het kan deze winter, als je de nachttrein naar Oostenrijk neemt. TUI komt vanaf deze winter namelij...

Winter25.08.2022

Met de nachttrein op wintersport: neem de TUI Ski Express

vanaf december 2022