Ontspanning22.06.2016

Bij Ackerman in Saumur komen wijn, kunst en mystiek samen


In het plaatsje Saint-Hilaire-Saint-Florent, vlakbij Saumur vind je de grootste wijnmaker van de Loire. Ackerman, opgericht in 1811 door Jean Baptiste Ackerman afkomstig uit Brussel. De wijnmaker was ook een van de eerste wijnhuizen. Vandaag dragen zo’n 50 verschillende types (vooral mousserende wijnen) het label Ackerman en produceert de grote wijnproducent 25 miljoen flessen per jaar waarvan veel wordt geëxporteerd naar de UK, China, Azië en Zuid-Amerika.

Net als zoveel andere wijnmakers produceerden zij ooit Champagne maar daar waren ze het in de gelijknamige streek en in Parijs niet mee eens. Het rijpingsproces in de Loire voor het produceren van de populaire en sprankelende wijn was vele malen korter (en dus goedkoper) waardoor er sprake zou zijn van een oneerlijke concurrentie. Vandaag mag dan ook alleen de wijn uit de Champagnestreek dit label dragen. Bij Ackerman lijken ze er geen punt van te hebben gemaakt want het bedrijf biedt volgens hen voldoende alternatieven tegen aanzienlijk lagere prijzen al zullen de echte Champagnekenners waar wij ons ‘zogenaamd’ ook toe rekenen het hier niet helemaal mee eens zijn.

Een jurk van Mademoiselle Laurance, echtgenote van Jean-Baptiste Ackerman<span class=\
Een jurk van Mademoiselle Laurance, echtgenote van Jean-Baptiste Ackerman
Een verrukkelijke cr\u00e9mant van Ackerman, (bijna) net zo lekker als Champagne
Een verrukkelijke crémant van Ackerman, (bijna) net zo lekker als Champagne

Royal Ackerman

Toch kun je afvragen of in een blinde test iedereen de Royal Ackerman, een Crémant de Loire en een van de meest verkochte mousserende wijnen, weet te herkennen tussen een aantal niet al te exotische Champagnesoorten. De Royal Ackerman smaakt op de juiste temperatuur gekoeld heerlijk fris en fruitig en heeft wat ons betreft het meeste weg van een heerlijke Cava uit Spanje. Beide wijnen zijn zeker een goed en betaalbaar alternatief voor de aanzienlijk duurdere Champagne.

Een Krypton grot waar alleen Superman ontbreekt

De titel van deze alinea vraagt even een toelichting. Wie op bezoek gaat bij Ackerman komt via de wijnwinkel (uiteindelijk gaat het om de verkoop) in de 7 km sfeervol verlichte grotten van de wijnproducent. Naast de historie en de wijnen die er liggen te rusten houden ze bij de familie Ackerman ook van kunst. En dan niet een leuk beeld of een schilderij, nee gebruik onze grotten maar waarbij er geen limiet is op wat de kunstenaar lijkt te willen.

En zo loop je ergens in het grottenstelsel totdat je in een gang terecht komt waar ergens in het midden een groen verlicht kunstwerk staat waarbij de vergelijking met de Krypton-grotten uit de Superman films snel gemaakt is. Eigenlijk is het gewoon supercool want als we eenmaal zijn aangekomen bij het kunstwerk (de bedenker heet Vincent Mauger en niet Wayne Parker) en onszelf willen verrijken met bovennatuurlijke krachten blijkt dit staaltje moderne kunst te zijn gemaakt van lege groene kratten. Weg illusie, weg superman, maar we hebben wel de bovennatuurlijk beelden. Met Travelvalley kom je tenminste nog eens ergens.

Een beeld wat meer lijkt op een scene uit een Superman-film
Een beeld wat meer lijkt op een scene uit een Superman-film
Prachtige kunst in een ondergrondse natuur
Prachtige kunst in een ondergrondse natuur
Meer dan 100.000 spijkers zorgen met draad en licht voor een bijzonder schouwspel
Meer dan 100.000 spijkers zorgen met draad en licht voor een bijzonder schouwspel

Nog meer kunst

Wie denkt dat het daar dan wel bij blijft vergist zich, want om de hoek lopen we ook nog even tegen een gigantisch kunstwerk met paars licht aan, met vissen van wit touw wat is ontworpen door Fleuve Céleste. Het intense licht, de atmosfeer in de grotten en stilte zorgen ook hier voor een bijzonder beeld waardoor een bezoek aan Ackerman letterlijk extra kleur krijgt.

Verder vind je overal in de grotten grote hoeveelheden mousserende wijn. Deze werd vroeger iedere 4 weken met de hand een kwartslag gedraaid. In die tijd was dit bij een wijnmaker een van de beter betaalde banen. De beste (lees ook snelste) medewerkers draaiden zo’n 35.000 – 40.000 flessen per dag. Na 10 jaar was het exit voor je baantje omdat je polsen gewoon versleten raakten.

Naast alle soms zeer gedetailleerde weetjes over de productie van mousserende wijnen kregen we ook nog een paar ‘wist je dat echt niet’ Ackerman geheimen mee. Zo zou een kurk uit een champagnefles weer in dezelfde vorm terug komen als je hem in de magnetron stopt. Google even wel de duur en de temperatuur want die werd niet meegegeven. Verder waren de etiketten in het verleden op de hals van een fles mousserende wijn opvallend groot. Dit was om te verdoezelen dat niet in iedere fles dezelfde hoeveelheid wijn zat.

Een kurk zoals hij er uit ziet voordat hij in een `champagne-fles` wordt geschoten
Een kurk zoals hij er uit ziet voordat hij in een `champagne-fles` wordt geschoten
Kunst met wijnflessen
Kunst met wijnflessen

In de grotten lopen we ook nog even aan tegen een aantal verschillende soorten flessen waarvan de namen niet altijd even bekend zijn.

  • Quart 20 cl
  • Demie 37,5 cl
  • Bouteille 75 cl
  • Magnum 1,5 liter
  • Jéroboam 3 liter
  • Mathusalem 6 liter
  • Balthazar 12 liter
  • Nabuchodonosor 15 liter

Ackerman is zeker geschikt als gezinsuitje want terwijl je samen wijn loopt te nippen kunnen de kinderen zich prima vermaken in een speciaal voor hen ingerichte grot met een groot aantal spelen waaronder het vandaag nog steeds gespeelde Bowls (met een grote ovale bal).

Van een Quart naar een Nabuchodonosor, ooit van gehoord?
Van een Quart naar een Nabuchodonosor, ooit van gehoord?
De populaire wijnen van Ackerman
De populaire wijnen van Ackerman
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains