De heerlijke wijnen uit Pouilly
Het tweede wijnhuis dat wij bezoeken is gelegen in het dorpje Pouilly sur Loire. Wanneer je zo’n typisch Frans dorpje binnenrijdt heb je aanvankelijk geen idee wat hier onder de grond afspeelt. Zo kom je er pas later achter dat in Pouilly sur Loire ieder huis toegang heeft tot de ondergrondse wijnkelders. Alles en iedereen in het dorp leeft en werkt voor de bekende Pouilly Fumé wijn.
Op Domaine Marchand et Fils spraken we Clement Marchand. Clement is een zeer kundige, kritische en een relatief jonge wijnmaker. Hij is inmiddels de 15e generatie wijnmaker binnen zijn familie (sinds 1650) en produceert 25.000 flessen wijn per jaar. In Pouilly worden enkel witte wijnen gemaakt. In Pouilly kom je 2 verschillende bodems tegen. De Kimmeridgian Marl (Marnes Kimméridgiennes) en de Kalk Portlandian (Calcaire Portlandien) bodem. Na zijn negen jaar durende wijnstudie heeft Clement veel gereisd en veel van de wereld gezien. Zijn passie en ongelofelijke focus op kwaliteit zijn aanstotelijk.
Zeer bijzonder is dat hij ons de verschillende wijnen rechtstreeks liet proeven uit de eikenhouten vaten. Als we het hebben over kwaliteitswijnen is eikenhout een zeer belangrijke grondstof. Het rijpen in eikenhouten vaten is immers een belangrijk onderdeel van de smaakontwikkeling van de wijn. Het beste hout is afkomstig uit het bosgebied in midden-Frankrijk. De Pouilly Fumé Prestige was onze favoriete. Een rijke, fruitige en lang gerijpte (5 tot 7 jaar) wijn. De Pouilly Fumé Kimmeridgian heeft 8 tot 10 jaar gerijpt en is een krachtige en smaakvolle wijn. Clement verstaat zijn vak maar is tegelijkertijd ook bewust van het feit dat de wereld vandaag de dag er totaal anders uitziet. Zo gaf hij bijvoorbeeld aan dat hij eerst een Facebook-pagina had en vervolgens een website.
Naam: Domaine Marchand et Fils
Bekendste wijn: Pouilly Fumé Prestige
Website: marchand-kerots.fr