Een culinaire roadtrip door Brescia aan het Gardameer

Een culinaire roadtrip door Brescia aan het Gardameer

Vorig artikel Volgend artikel

Travelfoodies opgelet! Denk je aan Italië, dan denk je waarschijnlijk al snel aan pasta, pizza, wijn en gelati. Italië is dé culi vakantiebestemming bij uitstek. Het leuke daarin is het zoeken naar verschillen tussen de regio’s. Je kunt overal in Italië pizza eten, maar in Napels smaakt deze gegarandeerd anders dan in Milaan. De beste limoncello drink je op Sicilië en aan de Amalfikust. En ragù oftewel: bolognese? Daarvoor reis je naar Bologna. We gingen op roadtrip door Brescia aan het Gardameer en ontdekten alle culinaire verrassingen van deze provincie. Delizioso!

Ontdek Brescia en Salò aan het Gardameer

Brescia [bresja] is zowel een stad als een provincie in Lombardije, een grote regio in Noord-Italië. De provincie Brescia grenst ten oosten grotendeels aan het welbekende Gardameer. Andere provincies in de buurt zijn bijvoorbeeld Bergamo, Cremona en Mantua, maar Brescia is de grootste van de regio Lombardije. Naast het Gardameer liggen hier ook nog het Iseomeer en Idromeer. Het heuvelachtige gebied ten zuiden van het Iseomeer heet Franciacorta en is een geroemde wijnstreek. De stad Brescia ken je wellicht van de Mille Miglia: een autorally van duizend mijl van Brescia naar Rome.

Een goede uitvalsbasis voor een culinaire roadtrip door de provincie Brescia is bijvoorbeeld de plaats Salò aan het Gardameer. Zonder twijfel een van de mooiste dorpen aan het meer. Van daaruit kun je overigens ook veel andere mooie plekken aan het Gardameer ontdekken. Of plan dagtrips naar steden als Verona en Venetië tussen al het wijn- en fijnproeven door. Vanaf de boulevard in Salò heb je een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende bergen. Haal een gelato bij La Casa del Dolce en neem plaats op een van de steigers om het Italiaanse dorpsleven te observeren. In de dorpsstraat vind je diverse winkeltjes, waaronder Cedral Tassoni. Hier kun je een groot assortiment frisdranken kopen, die kenmerkend zijn voor Salò: Cedrata Tassoni Soda. Rond een uur of acht ’s avonds komt het culinaire leven hier pas écht op gang. Dan kun je aanschuiven bij een van de vele restaurants, zoals Osteria di Mezzo. Buon appetito!

Salo-brescia-bloemen
Salò is de perfecte uitvalsbasis voor een culinaire roadtrip langs het Gardameer
Salo-straatje
Dwalen door kleurrijke straatjes in Salò
Salo-hotel
Hoe mooi is dit hotel in Salò?
Brescia-italie-kaart
De kaart van de provincie Brescia in Italië
Salo-kerk
Salò is een fijn dorpje om doorheen te wandelen. Zo spotten we ook deze mooie kerk in het centrum.
Salo-italie
De lucht strak blauw: zo zien we dat graag!
Salo-pasta
Nergens smaakt de pasta lekkerder dan hier
Salo-Osteria-di-mezzo
Osteria di Mezzo in Salo is een aanrader!

Culinair genieten in de provincie Brescia

Italië kent verschillende landschappen en klimaten. Hierdoor heeft elke streek zo zijn eigen kenmerkende wijnen, olijfolies, kazen, pastasoorten etc.Denk aan de Barolo wijn uit Piëmont of Chianti en Brunello di Montalcino uit Toscane. Ook in Brescia kun je volop streekgerechten en specialiteiten vinden. Ideaal dus voor een foodtour! We zetten een aantal specialiteiten uit de streek op een rij:

Gevulde pasta: casoncello

In Oost-Lombardije is er vrijwel geen restaurant waar je geen gevulde pasta kunt bestellen. Hier in Nederland kennen we vooral de ravioli en tortellini. In Brescia is echter de casoncello (of casoncelli) favoriet. Of op z’n mooi Italiaans: ‘I casoncelli sono un piatto tipico di Bergamo e di Brescia.’

Elk jaar wordt er zelfs een heuse Casoncello Contest gehouden vanuit de Gusto: Food & Wine Experience Brescia. De winnaar van de ‘Best Casoncello Bresciano Award 2018’ dit jaar? Die credits gaan naar ondergetekende (we weten dus wel waar we het over hebben hier).

Formaggio, formaggio!

Liefhebbers van kazen kunnen hun hart ophalen in Brescia. Van de bekendere gorgonzola, Grana Padano, Taleggio en Parmigiano Reggiano tot onbekendere varianten als Bagoss, Quartirolo en Strachitunt. Ontdek alles over kazen tijdens een Food Experience in Gargnano aan het Gardameer. Dit kan met Maria Pasotti van Good Food Good Mood. Je bezoekt dan de artisanale kaasmakerij Bignotti, waar je uitleg krijgt over hoe een goede ricotta of mozzarella gemaakt wordt.

Veni Vido Vino

Niet geheel onbelangrijk in Italië – en dus ook niet in Brescia – is natuurlijk: wijn! Om de bewustwording en waardering van de typisch Bresciaanse keuken te verhogen, is ooit de Strada dei Vini e dei Sapori del Garda ontstaan. Een collectief van onder meer restaurateurs, kaasboerderijen, olijfgaarde en meer. Zij hebben diverse routes samengesteld die je ook bij een aantal goede wijngaarden in de streek brengen. Brescia is overigens geroemd vanwege de Franciacorta wijnstreek. Franciacorta is volgens velen dé lekkerste mousserende wijn van Italië. Ze produceren in Franciacorta de mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle onder de herkomstbenaming Franciacorta DOCG. Deze wijnen hebben zo’n aanzien in Italië, dat ze door de enorme vraag bijna niet geëxporteerd worden. Wijnproeven? Breng een bezoek aan het wijnhuis Il Mosnel Franciacorta in Camignone, Brescia.

Gargnano-Bignotti-2
Liefhebbers van kazen kunnen hun hart ophalen in Brescia
Gargnano-Bignotti
Kaasjes en worstjes proeven aan het Gardameer: life's gooood
mousserende-wijn-italie
Proost!
Mosnel Franciacorta wijn.JPG
Franciacorta is volgens velen dé lekkerste mousserende wijn van Italië
Gargnano
Met de bougainvillea in bloei wordt Gargnano nóg mooier

Andere culinaire hoogtepunten in Brescia

Wanneer je in Brescia bent, is het extra leuk om te gaan eten bij ‘de boer’. Oftewel: een agriturismo. Puurder en meer lokaal kan je eten niet worden. Nabij Salò heb je bijvoorbeeld Il Bagnolo Eco Lodge, waar ze werkelijk heerlijk voor je koken. Andere producten en gerechten uit de streek om te proberen zijn de vele visgerechten, torrone (nougat), polenta (maïsgriesmeel) en de extra virgine olijfolies. Voor een goede olijfolie tasting kun je terecht bij ‘Queen Maripa’, oftwel: Maria Paola Gabusi. Tot slot is het een aanrader om een citroengaard te bezoeken. De Limonaia La Malora in Gargnano is een hele bijzondere, met een fantastisch uitzicht. Bezoek je deze via de bovenstaande Food Experience tour van Good Food Good Mood, dan krijg je er bovendien een fantastische picknick tussen de citroenbomen bij. En mag je limoncello proeven. Klinkt als een idyllische afsluiter van een foodtrip, toch?

Gargnano-brescia
Het dorpje Gargnano is ook schitterend gelegen aan het Gardameer
Gargnano-scooter
Een klassieker: een rood scootertje in Italië
Gargnano-Limonaia
Een bezoekje aan de citroengaard Limonaia La Malora in Gargnano
Gargnano-Limonaia-limoen
Nog even en deze citroen zal gebruikt worden voor heerlijke limoncello
Kim Waninge

Kim is content marketeer en PR-adviseur bij het online marketing bureau Red Banana. Ze is expert in het schrijven van inspirerende blogs en helpt klanten...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies