Culinair genieten in de provincie Brescia
Italië kent verschillende landschappen en klimaten. Hierdoor heeft elke streek zo zijn eigen kenmerkende wijnen, olijfolies, kazen, pastasoorten etc.Denk aan de Barolo wijn uit Piëmont of Chianti en Brunello di Montalcino uit Toscane. Ook in Brescia kun je volop streekgerechten en specialiteiten vinden. Ideaal dus voor een foodtour! We zetten een aantal specialiteiten uit de streek op een rij:
Gevulde pasta: casoncello
In Oost-Lombardije is er vrijwel geen restaurant waar je geen gevulde pasta kunt bestellen. Hier in Nederland kennen we vooral de ravioli en tortellini. In Brescia is echter de casoncello (of casoncelli) favoriet. Of op z’n mooi Italiaans: ‘I casoncelli sono un piatto tipico di Bergamo e di Brescia.’
Elk jaar wordt er zelfs een heuse Casoncello Contest gehouden vanuit de Gusto: Food & Wine Experience Brescia. De winnaar van de ‘Best Casoncello Bresciano Award 2018’ dit jaar? Die credits gaan naar ondergetekende (we weten dus wel waar we het over hebben hier).
Formaggio, formaggio!
Liefhebbers van kazen kunnen hun hart ophalen in Brescia. Van de bekendere gorgonzola, Grana Padano, Taleggio en Parmigiano Reggiano tot onbekendere varianten als Bagoss, Quartirolo en Strachitunt. Ontdek alles over kazen tijdens een Food Experience in Gargnano aan het Gardameer. Dit kan met Maria Pasotti van Good Food Good Mood. Je bezoekt dan de artisanale kaasmakerij Bignotti, waar je uitleg krijgt over hoe een goede ricotta of mozzarella gemaakt wordt.
Veni Vido Vino
Niet geheel onbelangrijk in Italië – en dus ook niet in Brescia – is natuurlijk: wijn! Om de bewustwording en waardering van de typisch Bresciaanse keuken te verhogen, is ooit de Strada dei Vini e dei Sapori del Garda ontstaan. Een collectief van onder meer restaurateurs, kaasboerderijen, olijfgaarde en meer. Zij hebben diverse routes samengesteld die je ook bij een aantal goede wijngaarden in de streek brengen. Brescia is overigens geroemd vanwege de Franciacorta wijnstreek. Franciacorta is volgens velen dé lekkerste mousserende wijn van Italië. Ze produceren in Franciacorta de mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle onder de herkomstbenaming Franciacorta DOCG. Deze wijnen hebben zo’n aanzien in Italië, dat ze door de enorme vraag bijna niet geëxporteerd worden. Wijnproeven? Breng een bezoek aan het wijnhuis Il Mosnel Franciacorta in Camignone, Brescia.