Ontspanning14.10.2016

De 3 mooiste dorpjes van Zwitserland


Net als in Oostenrijk laten de Zwitsers ieder jaar hun eigen mensen kiezen wat de mooiste plek in hun land is. In de verkiezing Das schönste Dorf der Schweiz werd gezocht naar de allermooiste dorpjes van Zwitserland, een initiatief van een Zwitsers tijdschrift. Men mocht dorpjes nomineren die maximaal 3.000 inwoners hebben en uit alle genomineerden werden 12 kandidaten geselecteerd. En dit is de uiteindelijke top 3: de 3 mooiste dorpjes van Zwitserland.

1. Morcote – Ticino

De winnaar en dus Das schönste Dorf der Schweiz] is Morcote geworden. Morcote ligt helemaal in het puntje van Zwitserland, letterlijk óp de Italiaanse grens aan en vlakbij Como. Morcote is een authentiek dorpje en is vooral zo mooi door de unieke ligging aan het meer van Lugano. Met name de middeleeuwse kerk die het hoogste punt van het dorp is, trekt veel toeristen. En zeg nou zelf Morcote is een plaatje om te zien toch?

Morcote is het mooiste dorp van Zwisterland\u00a9 fotoember
Morcote is het mooiste dorp van Zwisterland© fotoember

2. Saint-Ursanne – Jura

Het middeleeuwse dorpje Saint-Ursanne ligt in het Zwitserse kanton Jura, vlakbij de Franse grens. Het is een veel gefotografeerde plek. Het is piepklein: er wonen nog geen 700 mensen en de huizen zien eruit alsof er sinds de middeleeuwen niets meer is veranderd. En misschien dat de Zwitsers er daarom zo gek op zijn, het is authentiek en onaangetast.

Het middeleeuwse Saint-Ursanne, op de grens met Frankrijk \u00a9 bill_17
Het middeleeuwse Saint-Ursanne, op de grens met Frankrijk © bill_17
Saint-Ursanne, aan de oever van een kleine rivier\u00a9 bill_17
Saint-Ursanne, aan de oever van een kleine rivier© bill_17

3. Ardez – Graubünden

Het derde dorpje in de top 3 van Zwitserland is Ardez in Graubünden, in het oosten van het land tegen de Oostenrijkse grens aan. Ook Ardez is een kleintje: hier wonen nog minder dan 500 mensen. En ook hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan, alsof het nog steeds het jaar 1400 is. Omdat Ardez zó ontzettend klein is, bestaat de gemeente inmiddels niet meer en hoort het dorpje nu bij de gemeente Scuol.

Ardez in het Zwitserse Graub\u00fcnden\u00a9 Reinhold Einsiedler
Ardez in het Zwitserse Graubünden© Reinhold Einsiedler

Op vakantie naar Zwitserland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Zwitserland? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken. Ontdek de mooiste dorpjes en prachtige cultuur en natuur in Zwitserland!

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Zwitserland boek je rechtstreeks via Transavia.
  • Of reis (duurzaam) met de trein. De mooiste treinreizen boek je via NS International.
  • Bekijk goedkope aanbiedingen voor vakanties naar het mooiste Alpenland van Europa boek je via de Vakantie Discounter.
  • Ontspannen Zwitserse vakanties boek je via TUI.
  • Losse vakantiehuizen in Zwitserland vind je via Bungalow.net.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Zwitserland

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm - die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te...

Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

in de zomer
De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!

In het Berner Oberland in Zwitserland, ingesloten door mooie uitzichten op hoge bergtoppen, ligt het dorp Adelboden. Een verrassend mooie wintersportbestemming waar menig wintersporter warm van wordt. Adelboden is een a...

Winter23.02.2023

De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!