Ben jij ergens tussen de 20 en 45? Grote kans dat je dan nog nooit in een camper hebt gereden. Laat staan dat je eigenaar van een ‘ingebouwde sleurhut’ bent. Op 1 januari 2017 stond maar liefst 78 procent van alle campers op naam van een 50-plusser. De reden? Een camper kopen is prijzig of beter gezegd ronduit duur. De aanschaf van een nieuwe camper loopt al snel richting de 60.000 euro en laten we eerlijk zijn, die heb je als twintiger of dertiger meestal niet op de bankrekening staan. Het is dan ook niet heel vreemd, dat wanneer je aan een vakantie met een camper denkt, je automatisch verwacht dat dit iets voor ouderen is. Super zonde, want met de camper gaan heeft zo veel voordelen!
Of je nu naar Frankrijk of de Waddeneilanden gaat, jouw vakantie begint vanaf het moment dat je in de camper stapt. Een chille outfit aan, drankjes en hapjes voor onderweg en een gezellig muziekje op. Geen douanestress, waarbij je al balancerend op één voet (want de schoenen moeten precies bij jou weer uit) een flesje water leeg staat klokken. Geen vervelende huilende baby’s, tenzij het jouw eigen baby is natuurlijk. En vooral; ruimte! De stoelen van een camper zitten hoog en ruim en voelen qua comfort direct als businessclass. Tijdens de lunch draai je de autostoelen met gemak even om en kun je aan tafel eten. Goed je staat wel op een parkeerplaats bij een benzinestation, maar zonder een hoop gedoe kun je daarna wel weer snel de weg op.
Eenmaal op de camping aangekomen, zet je de auto uit. Het gordijn voor de voorruit. Stoelen uit de camper. Zonnescherm naar beneden. Koude cola uit je koelkast, chipje erbij en zitten maar. Gemiddeld genomen duren deze handelingen maximaal 10 minuten bij elkaar en zit je binnen no time volledig vakantie te vieren.
Een camper is eigenlijk jouw tijdelijke ‘tiny house’. Natuurlijk verschilt het per type camper, maar over het algemeen heeft iedere camper een keuken, een eettafel, een bed en een toilet. In de luxere uitvoeringen is er zelfs een douche aanwezig. De Sunlight T68 heeft het allemaal en biedt maar liefst plaats voor vijf personen. Er is er ook heel veel kastruimte en dat betekent dat je heel veel bagage mag meenemen! Travel light is niet nodig. Een paar extra schoenen, sportkleding, een regenjas voor het geval dat. Alles mag mee.
Iedereen die wel eens op een camping gestaan heeft, weet dat er altijd een positieve vibe hangt. Campinggasten zeggen elkaar altijd gedag. Of ze nu met een wc-rol naar het toiletgebouw lopen of in de ochtend met warme broodjes. Op een camping is het contact met de buren veel gemakkelijker en sneller gelegd. Dat komt alleen al omdat je veel meer van de buren ziet. Je ziet of ze thuis zijn of op pad zijn. Bij een hotelkamer is het veel anoniemer en kom je moeilijker in gesprek.
Een koelkast voor je eigen boodschappen, een kookplaatje voor het diner en misschien zelfs een oventje voor de warme broodjes in de ochtend. Dankzij alle faciliteiten van een camper, hoef je niet iedere avond uit eten. Sterker nog, lekker bij de camper aan de BBQ is menig favoriet tijdens de vakantie. Door je boodschappen bij de supermarkt te doen, bespaar je flink wat euro’s aan dure ontbijtjes, lunches of diners buiten de deur.
Met de camper op vakantie gaan is dus door bovenstaande punten heel praktisch, gemakkelijk en vooral leuk voor jou als vakantieganger. Tegelijkertijd ben je ook nog eens heel goed bezig. Een vakantie met de camper zorgt voor veel minder CO2 uitstoot dan een vliegticket naar de andere kant van de wereld. Zo kun je zorgeloos genieten van jouw vakantie, zonder je schuldig te hoeven voelen over jouw ecologische footprint.
Ben je nog lang geen 50 en lijkt een goed gevulde bankrekening nog veel verder weg? Niet getreurd! Ook als twintiger kun je gaan genieten van een roadtrip, zomervakantie of weekend weg waarbij je jouw eigen kleine huisje gewoon meeneemt. Via deelplatformen worden namelijk campers van particulieren aangeboden, die jij tijdelijk mag lenen. Tegen een vergoeding natuurlijk, maar over het algemeen zeer goed betaalbaar. Prijzen wisselen per type camper (luxe) en periode (laag- of hoogseizoen). Het platform werkt in principe net zoals AirBnB. Een win win situatie, want zo kan jij samen met vrienden die ene roadtrip maken en staat de camper niet onnodig stil. Want ook als 50-plusser kun je tenslotte niet 365 dagen per jaar met vakantie. Wanneer de vakantiezoeker aangeeft wanneer hij graag weg zou willen en vanaf welke locatie, blijven er alleen nog maar de campers over die aan de zoekopdracht voldoen. Vervolgens neem je contact op met de eigenaar en voor je het weet rij je jouw vakantie tegemoet. Een deelplatform zorgt als tussenpersoon dat de betalingen en benodigde verzekeringen tussen beide partijen geregeld worden.
Wij mochten de camper uitproberen en kozen voor een weekendje Ameland. Iets minder wild dan de roadtrip die we zouden kunnen doen, maar oh zo heerlijk om even weg te zijn van het drukke stadsleven. Check hier de tips voor een actief weekend op Ameland!