Een roadtrip langs de mooiste plekjes in de Belgische Ardennen

Een roadtrip langs de mooiste plekjes in de Belgische Ardennen

de 12 leukste stops

Vorig artikel Volgend artikel

Een roadtrip door de Belgische Ardennen heeft je veel te bieden. Prachtige natuur en een geweldig landschap (zeker in het najaar), heerlijke stuurmanswegen en de kans om te genieten van je auto, want ook dat is onderdeel van een dagje rijden door de Ardennen. Het gaat in dit geval om de Ardennen in Wallonië. Vaak worden ze verward met de Vlaamse Ardennen, maar die liggen echt aan de andere kant van België. Dat zijn de Ardennen die bekend zijn van alle grote wielerklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen. De Ardennen in Wallonië zijn bekend van Luik-Bastenaken-Luik en een deel van dat parcours past ook in mijn roadtrip.

Tip: ben je gek op roadtrips? Bekijk dan dit nu reisboek Waanzinnige Roadtrips met 20 toffe routes!

Iedere keer dat je deze streek bezoekt besef je dat dit echt voelt als het buitenland. De natuur, het prachtige landschap met zijn hoge massieve rotspartijen, de rivieren, de pittoreske dorpjes en heuvels die hoog genoeg zijn (tot 600 meter) om in de winter te gaan skiën. En dan te bedenken dat deze streek in minder dan twee uur is aan te rijden vanuit Nederland, afhankelijk natuurlijk van waar je vandaan komt natuurlijk.

De Belgische Ardennen zijn Franstalig, het Nederlands is hier nog steeds een taal die men nauwelijks spreekt. Aan de oostkant is de voertaal zelfs Duits, maar daar kom je niet als je onze route gaat volgen. De Ardennen zijn door de vele dennenbomen ook in de winter groen. In het voorjaar lichtgroen en in het najaar een waar kleurenfeest als de bladeren van geel naar dieprood verkleuren. Het is misschien wel de mooiste tijd ook om dan deze roadtrip te rijden. De 12 mooiste stops langs de route heb ik voor je op een rij gezet.

Ook leuk: fiets de Transardennaise, de mooiste fietsroute van 160 km door de Belgische Ardennen!

Roadtrip Belgische Ardennen: kort of lang

Deze roadtrip in de Belgische Ardennen kun je op twee manieren rijden. De kleine lus die ligt tussen La Roche en Ardenne in het zuiden en Spa (op ene steenworp van Luik of Liège zoals hier op de borden staat). De langere route gaat nog zuidelijker naar Han sur Lesse en door naar Dinant. Ik denk echter dat je om die route te rijden er sowieso beter twee dagen over kunt doen - als je tenminste onderweg ook nog wat leuke dingen wilt gaan doen. Wie echt alleen wil toeren kan ook deze route in een dag rijden. Deze korte route kun je vinden via deze link in Google Maps. Onderaan dit artikel vind je nog een link voor een langere roadtrip.

Tip: Bekijk hier acht bijzondere accommodaties in Wallonië om te overnachten!

Travelvalley_Roadtrip_Ardennen_Wallonie
De korte versie van de roadtrip in de Ardennen van Wallonië met de 12 mooiste stops
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Natuur
Natuur: tijdens een roadtrip in het najaar wordt je getrakteerd op prachtige kleuren
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_wegen
Route: prachtige wegen kronkelen door het geweldige landschap van de Ardennen in Wallonië.
Peugeot_3008_SW
Auto: mijn Peugeot 3008 SW waarmee het heerlijk toeren is door dit gebied

1. La Roche en Ardenne

Of La Roche en Ardenne nu midden in de route ligt, aan het begin of aan het einde, het maakt niet uit. Tijdens een roadtrip door de Ardennen is dit een plaatsje wat je moet bezoeken. Net als Durbuy (zie verder) is dit een plek waar iedereen die gaat toeren in dit gebied even stopt om te genieten van het leuke plaatsje, en wanneer het even kan onderuit te zakken op een van de vele terrasjes. La Roche is misschien wel de beste plek ook als uitvalsbasis om de Ardennen te gaan bezoeken.

La Roche is wat je noemt de toeristische trekpleister voor de Ardennen. In de buurt vind je er nog steeds veel campings en is het ook de plek waar veel fietsers naar toe gaan om daar de heuvels te beklimmen. Verder zijn er veel wandelroutes en kun je zelfs in het dorp gaan kanovaren. La Roche is verder bekend vanwege zijn ruïne. De resten van een Middeleeuwse burcht die hoog boven het stadje uit steekt. Zomers is er roofvogelshow en spookt het er ‘s avonds. Belangrijker is dat je er het hele jaar een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Tip: camping Floreal La Roche-en-Ardenne ligt net buiten het dorpje op een prachtige plek aan de rivier.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_La_Roche
Misschien wel het meest gefotografeerde plekje bij La Roche
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_La_Roche_centrum
Gezelligheid in La Roche
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_La_Roche_en_Ardennes_Ruine
Le Château Féodal in La Roche in de avond, ook bekend als de Ruïne van La Roche

2. De grotten van Hotton

Onderweg richting Durbuy passeer ik het dorpje Hotton, vooral bekend door de grotten van Hotton. Deze grotten werden pas in 1958 ontdekt. Tegenwoordig kun je er rondleidingen krijgen en kun je diep in deze bijzondere grotten afdalen. Hier is het genieten van de vele druipsteenformaties met als hoogtepunt een stalagmiet van anderhalve meter hoog. Deze zijn zo mooi dat de grotten de toepasselijke naam Grotten van Duizend-en-een-Nacht hebben gekregen. Slim is om te reserveren want men werkt hier het liefst met kleinere groepen. De grotten zijn het hele jaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in de maanden juli en augustus tot 18.00 uur. Bijzonder is wel dat je goed moet zoeken om ze te vinden want ze liggen behoorlijk verscholen in de heuvels rond Hotton.

Verder is Hotton bekend vanwege de grote oorlogsbegraafplaats waar meer dan 600 soldaten liggen begraven die zijn gesneuveld tijdens de Slag om de Ardennen.

Tip: vakantiehuisje La Conciergerie in Hotton is een fijne plek om te overnachten.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Hotton_brug (1)
De brug over de Ourthe bij Hotton
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Grotten_Hotton
Verborgen in het landschap, de grotten van Hotton

3. Durbuy (niet de kleinste stad ter wereld)

Volgens velen wordt Durbuy de kleinste stad ter wereld genoemd maar is dat bij lange na niet. Zelfs niet in België maar voor buitenlandse toeristen klinkt het mooi. Net als dat Durbuy een mooie stop is. Het prachtige kleine dorpje is een ideale plek om even de benen te strekken en te wandelen door de smalle straatjes en een terrasje te pakken voor een heerlijke cafe latte met natuurlijk een Belgische bonbon. Dat doen overigens heel veel motorrijders en autoliefhebbers ook. Dit is wel de plek waar je bijzondere auto's en klassiekers kunt tegenkomen. In alle opzichten dus een plekje om even te stoppen. Durbuy is daarnaast een ideale plek voor een dagje outdoor want zo'n beetje alle sportieve activiteiten kun je hier zelf gaan ervaren.

Tip: midden in het centrum ligt Hotel Sanglier, met uitzicht op het kasteel van Durbuy.

durbuy-ardennen
Durbuy is een prachtig dorpje
kanoen-durbuy
Zeker doen in Durbuy: in een kano of kajak het water op!

4. Spa (rood en blauw)

Vanuit Hotton rij je door het prachtige landschap met heel veel bochtige wegen richting Spa, een mooi stuk om te rijden. Kijk goed uit in de blinde bochten want motorrijders willen op de ze weg nog wel eens gas geven.

De plaats Spa staat synoniem voor heel wat meer. Allereerst is het een wat meer chique plaats waar je naast luxe winkels en restaurants ook een aantal natuurlijke waterbronnen vindt die een genezende werking zouden moeten hebben. Misschien wel dé reden waarom ook sauna’s, whirlpools en zwembaden in resorts worden aangeduid als een 'spa'.

Spa is echter ook de soortnaam geworden voor 'bruisend' bronwater. Wie een 'spaatje' bestelt krijgt in ieder geval water met of zonder bubbels zonder dat het per se uit een Spa Monopole flesje komt. Spa is er in ieder geval bekend om geworden. En wie Spa bezoekt ontkomt er niet aan om ook even een kijkje te nemen bij het autocircuit van Spa-Francorchamps, al ligt dat wel op aantal kilometers buiten de plaats zelf.

Tip: neem in het centrum van Spa de panoramische kabelbaan omhoog voor mooi uitzicht over de stad. Bovenaan de kabelbaan vind je ook een wellness-oord, mocht je even lekker willen ontspannen. Voor 1,50 euro kun je omhoog. Het is overigens ook een mooie route om te wandelen, mocht je liever wat acties doen. Het is een pittige klim maar wel de moeite waard!

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Route_des_Sources
De beroemde motorroute Routes des Sources (van 130 km) komt ook o.a. langs de kuuroorden van Spa
spa-ardennen
Zeker doen in Spa: neem het kabelbaantje omhoog voor dit mooie uitzicht over de stad
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Spa
In Spa is alles Spa, zelfs de rotondes

5. Het circuit van Spa Francorchamps

Tijdens een roadtrip door de Belgische Ardennen ontkom je er niet aan om ook even langs het circuit van Spa-Francorchamps te rijden. In de racewereld wordt dit terecht het mooiste circuit ter wereld genoemd en is het net zo befaamd als het circuit van Le Mans en Monaco.

Sinds 1985 wordt hier de Grote Prijs van België Formule 1 gereden. Unieke is de bocht na het de tribunes omhoog de bossen in. De Raidillon, net zo vaak Eau Rouge genoemd is het hoogtepunt van dit circuit, aanbeden door de coureurs en iedere liefhebber. Tegenwoordig is het circuit hermetisch afgefloten. Tijdens trainingsdagen in het weekend kun je echter als je achterom rijdt richting Vielsalm via een zijweg toch dicht bij het circuit komen. Hier vind je een grote parkeerplaats die tijdens races vaak is afgesloten. Veel van deze trainingssessies en kleine races zijn gratis te bezoeken. De plek is uniek want hier kijk je letterlijk op de beroemde bocht. Een aanrader dus.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Spa_Francorchamps
Het circuit van Spa Francorchamps: 's werelds mooiste
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_SPa_Francorchamps_Raidillon
Dit is de beroemste bocht ter wereld, Raidillon ook bekend als l'Eau Rouge, aanbeden door iedere coureur

6. Stavelot

Onderweg naar Coo kun je even een uitstapje maken naar de prachtige Abdij van Stavelot. De abdij in Romaanse stijl stamt uit het midden van de 7de eeuw maar werd tijdens de Revolutie (eind van de 18de eeuw) volledig verwoest om daarna weer als nieuwnte worden opgebouwd. Zeker een bezoekje waard.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Ardennen_Stavelot
De Abdij van Stavelot

7. Brasserie de Bellevaux

Hoe leuk is het om tijdens roadtrip in de Ardennen ook nog een stukje puzzeltocht mee te pakken. Dat wordt het zeker als je even op bezoek gaat bij de familiale huisbrouwerij Brasserie de Bellevaux, een echt kleine bierbrouwerij verscholen in een dorpje wat weer verscholen ligt in het landschap. Bij Brasserie de Bellevaux kun je gaan proeven welk bier jouw favoriet is. Is dat de la Blonde, Brune, Blanche of Black? In de zomer kun je buiten zitten op het terras.

Let wel goed op met autorijden want de meeste biersoorten hebben een hoger alcoholpercentage. Ook hier bevind je je in een prachtige natuur. De brouwerij heeft zelf uitgezette wandelroutes die je natuurlijk kunt afsluiten met een biertje. Brasserie de Bellevaux is in 2006 opgezet door een Nederlands echtpaar en is o.a. bekend geworden door een tv-programma van de NCRV. Een heerlijk plekje om toch even langs te rijden.

Adres: Rue de la Foncenale 1 in Malmedy (Bellevaux). Zoals gezegd toch even zoeken.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Brasserie_Bellevaux
Brasserie Bellevaux ligt goed verborgen en is even zoeken
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Brasserie_BellevauxJPG
In de herfst de mooiste plek om een biertje te drinken

8. Watervallen van Coo

Na een bezoek aan het circuit van Spa Francorchamps rijd ik door naar de watervallen van Coo, één van de bekendste toeristische plekjes van de Ardennen. Toch heeft deze beroemde plek wel een gedaantewisseling gekregen. Waar lang geleden de toeristen plaats namen op een van de grote terrassen hebben deze het verloren van de commercie en is er nu een attractiepark voor terug gekomen. Het attractiepark Plopsa Coo is echt opgezet voor kinderen. De stoeltjeslift is gebleven en verder kun je ook hier kajakken, midgetgolf spelen of friet gaan eten bij een van de vele Belgische frietkotten die hier nu aanwezig zijn. Hoogtepunt blijft de 15 meter hoge waterval.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Watervallen_Coo
De bekende watervallen van Coo tegenwoordig omgedoopt in Plopsa Coo
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_PlopsaCoo
Geen gratis toegang meer, daarvoor zijn nieuwe terrassen aangelegd

9. Val de Wanne

Vanuit Coo rijd ik richting de Côte de Wanne. Favoriet bij iedere wielertoerist. Bovenop deze hoge pukkel in de Ardennen ligt de langste piste van België (ruim één kilometer) in de buurt van het dorpje Val de Wanne bij Trois-Ponts. De huidige uitbater heeft deze skipiste aangepast en aanzienlijk verbeterd. In de winter vind je hier meerdere skipistes (twee sleepliften), twee langlaufroutes, één beginnersroute van drie kilometer en een route van acht kilometer.

Bij Val de Wanne hebben ze ook een oplossing gevonden voor als er geen sneeuw ligt. Het hele jaar door kun je hier met zo’n beetje alles de skipiste af. Denk aan een Downhill step, met een BMX, Mountainbike of hardlopend. Alles kan hier, Verder kun je hier o.a. Weilandgolf spelen, Laser Kleiduifschieten een GPS wandeltocht maken en jeu de boules spelen. Op dit hoge deel van de roadtrip heb je een prachtig uitzicht van de heuvels in de Ardennen en is het genieten achter het stuur.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Val_de Wanne
Val de Wanne, skipiste in de zomer en wat leuk

10. La Chouffe: het bier met een rode puntmuts

Na het 'hooggebergte' bij Val de Wanne rijden we door naar de kabouters van Achouffe ofwel de bierbrouwers van La Chouffe. Een van de lekkerste speciaalbieren uit België. De geschiedenis van dit bier start het einde van de jaren zeventig, toen twee schoonbroers besloten om een eigen bier te maken in hun eigen brouwerij. Iets hebben ze heel goed gedaan want het bier is inmiddels in 40 landen verkrijgbaar.

Rond de brouwerij (met echt een rode puntmuts) vind je een aantal La Chouffe herbergen om het heerlijke gerstenat te proeven. Parkeergelegenheid is er ook volop, hetgeen betekent dat dit een populaire plek is. Brasserie d'Achouffe vind je in Wibrin. Onderweg kom je grote houten kabouters tegen die je graag de weg wijzen.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_La_Chouffe
Brouwerij Achouffe in Wibrin waar het La Chouffe uit de biertap komt
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_La_Chouffe_bier
La Chouffe, speciaalbier voor de kenners

11. Het stuwmeer van Nisramont

De laatste stop voordat we terugrijden richting La Roche en Ardenne is het stuwmeer van Nisramont. Niet echt bekend bij het grote publiek maar de toegangsweg is zonder meer fraai en rond het grote stuwmeer is het echt heerlijk wandelen.

De stuwdam zelf is 's nachts op een subtiele manier verlicht, De dam is 116 meter lang en 16 meter hoog. Het meer bevat 3 miljoen kuub water. De dam is gebouwd om de hele regio van drinkwater te voorzien. De toegang is gratis. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden en er is een gratis parking voor mobilhomes. De plek is vooral bekend vanwege een prachtige wandeling van 14 km rond het meer. Op het meer met een oppervlakte 47 hectare kun je vissen, zwemmen, kajakken en kanoën. Vanuit het stuwmeer is het nog een klein stukje omhoog voor de lange afdaling naar La Roche.

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Nisramont
Nisramont, prachtige plek voor een mooie wandeling
Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Nisramont_3
Je kunt ook de stuwdam te voet bezoeken

12. Eindpunt van de roadtrip: La Roche

Na een goede 200 kilometer keer ik terug in La Roche en Ardenne en zit deze korte versie van een roadtrip in de Belgische Ardennen erop. De Ardennen zijn net als de Duitse Eifel een prachtig natuurgebied dicht bij Nederland. Door de hoge heuvels, de fraaie bossen, mooie wegen en leuke stadjes is het een gebied wat bij uitstek geschikt is voor een roadtrip. Wat we ook tijdens deze autorit weer hebben geleerd is dat Ardennen net zo goed leuk zijn voor een lange weekend want er is echt genoeg te ondernemen.

Tip: Camping Floreal La Roche-en-Ardenne is een aanrader om te verblijven, op een mooie plek aan het water!

Roadtrip_Ardennen_Travelvalley_Peugeot_3008_SW
Roadtrip in de Ardennen, we raden hem iedereen aan.

Roadtrip Ardennen (de lange route)

Zoals ik al heb aangegeven kun je je roadtrip door de Ardennen ook langer maken via Han Sur Lesse (van de grotten) en Dinant. De route kun je downloaden via deze link in Google Maps.

Travelvalley_Roadtrip_Ardennen_Dinant_Luik
De langere roadtrip die je ook naar Han sue Lesse en Dinant brengt

Plan je Ardennen reis

Heb je nu ook zin gekregen om deze roadtrip door de Ardennen te maken? Dan kunnen deze tips je wellicht nog wat verder op weg helpen.

  • Reis je met je eigen auto naar de Ardennen, dan heb je in ieder geval een accommodatie nodig om te overnachten.
  • Bekijk alle hotels in de Belgische Ardennen via Booking.com.
  • Ga je liever kamperen in de Belgische Ardennen? De leukste campings vind je via Suncamp en Allcamps.
  • Een compleet verzorgde vakantie in de Belgische Ardennen boek je via TUI.
  • De mooiste huisjes op een vakantiepark in de Ardennen vind je via Landal.
  • In de Ardennen vind je volop wellness hotels. Dompel jezelf onder in wellness en luxe in R hotel Experiences in Sougné-Remouchamps. En ook Azur en Ardenne in Durbuy is een tophotel.
  • Liever een B&B in de Belgische Ardennen? La Monardiere is een topplek.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies