Ontspanning20.04.2017

De Harz is het perfecte alternatief voor de Ardennen


Ik Vertrek - Braunlage

Tien jaar in Braunlage en Ruurd de Jong draait zijn auto als een authentieke dorpeling door de straten van het toeristenstadje in de Harz van Duitsland. Hij zwaait en claxonneert naar verscheidene dorpsgenoten. En velen kennen Ruurd, ofwel Rudolf, “want Ruurd kunnen ze niet goed uitspreken“. Samen met zijn vrouw Erna runt hij nu vijf jaar Villa Brockenhexe waarin vier appartementen zijn gerealiseerd.

Decennialang had hij een fotozaak in Leeuwarden, het hart van Friesland. Hij was een van de eersten met een 1-uursservice. Als fotograaf maakte hij honderden bruiloftsreportages per jaar. “Dat was fantastisch om te doen, vooral omdat je bruidsparen alles kon laten doen voor de mooiste foto. Als je voorstelde om in het water te springen dan deden ze dat“, lacht hij.

Maar het was keihard werken. Niet gek dat plotsklaps de brandstof op was en Ruurd lange tijd niet meer kon bijtanken. “Ik raakte zwaar overspannen“. Twee jaar lang was hij uit beeld, tot hij besloot de zaak te verkopen. Op de top van de marktprijs voordat de crisis in het onroerend goed roet in het eten gooide, kon hij die van de hand doen. Met de opbrengst kon hij beginnen aan het Grote Gezinsavontuur dat tegenwoordig ‘Ik vertrek’ heet.

Braunlage, in het midden van Duitsland
Braunlage, in het midden van Duitsland
Villa Brockenhexe van bovenaf
Villa Brockenhexe van bovenaf
Villa Brockenhexe in de winter
Villa Brockenhexe in de winter

Voor een schappelijke prijs kochten ze een bouwval die ze zelf verbouwden. Ruurd het bouwen en Erna ontwerpen, schilderen en behangen. “Geen timmerman heeft hier een voet over de drempel gezet. Alles hebben we zelf gedaan.” Van de inkomsten uit de verhuur kunnen ze inmiddels leven. Zoon James en dochter Kelly zijn inmiddels het huis uit. Zij woont in Portugal. “Ze heeft een hekel aan de kou.” En zoon James is getrouwd met Linda en hebben inmiddels een dochtertje. Zij wonen niet ver van het ouderlijke huis in Braunlage. “Hij is volledig geïntegreerd in Duitsland.”

Ruurd is ondernemend. Hij wil de gang erin houden en het stadje met bijna 4.000 inwoners bekender maken onder de Nederlanders, want die komen er “veel te weinig“, vindt hij. Met een paar gelijkgestemde ondernemers in het dorp, onder meer een hotelier, restauranthouder en geluid- en lichtbouwer, heeft hij inmiddels en marketingclub opgericht om Braunlage op te stoten in de vaart der volkeren.

Alternatief voor de Ardennen

Het kan en moet anders“, vindt Ruurd. Natuurlijk staat de Harz op de Vakantiebeurs in Utrecht, maar hij denkt dat daar nog veel aan kan worden verbeterd door er bijvoorbeeld een Nederlands sprekende vertegenwoordiger in te zetten. Als het aan Ruurd ligt moeten Nederlanders er aan geloven die voor een lang weekend eens wat anders willen dan Sauerland of de Ardennen. Dan is de Harz het alternatief; voor zowel de zomer als de winter. En gelijk heeft hij, want alleen al met het grootste natuurpark in het hart van het gebied, is het een bezoek meer dan waard.

Overnachten bij Ruurd en zijn vrouw kan dus. Op hun website vind je meer informatie.

Een van de knusse kamers
Een van de knusse kamers
Sfeervolle living
Sfeervolle living

Op vakantie naar de Harz in Duitsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar de Harz in Duitsland? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

  • Met de auto is de Harz goed bereikbaar: het is ongeveer 500 km rijden vanaf Utrecht. Met de auto ben je ook het meest flexibel om de Harz te ontdekken.
  • Landal heeft in deze regio een mooi vakantiepark met bungalows.
  • Boek je liever een complete vakantie naar de Harz (al vanaf 4 dagen), kijk dan eens bij TUI.
  • Reizen met de trein? Bekijk de mogelijkheden via NS International. Daarmee maak je hele mooie treinreizen naar topbestemmingen in Europa.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Duitsland

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De beste tips om te doen in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen vind je hier. Zo verken je Hannover op een duurzame manier!

Stedentrips11.07.2024

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg