`

Ontspanning23.10.2015

De Moezel als onverwachte dicht-bij-huis-ontdekking


Dat was even een onverwachts weekendje-met-de-auto-weg-ontdekking. En nog wel zo dicht bij huis. De Moezel bij de Oosterburen ligt niet veel verder dan de Ardennen bij onze zuiderburen, waar zoveel Nederlanders hun ‘Into the Wild-moment’ beleven. Welnu, de Moezel is net zoiets, maar dan veel rijker aan cultuurkeuzes die je tussendoor kunt maken.

Zoals over iedere regio vooroordelen bestaan, zijn die er ook over de Moezel. Ik was vooraf gewaarschuwd. De Moezel is voor stram publiek, dat nog net een boot op kan lopen om zich urenlang over de Moezel te laten begeleiden. Maar wij stappen zonder vooroordelen in Trier toch die boot op, samen met inderdaad enkele ouderen.

Ontdek Trier

We verlaten al snel een van de rijkste culturele steden van Europa, Trier aan de rechteroever van de Moezel. Het is een van de oudste steden van Duitsland, ooit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en dat is te zien. De Potra Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort, is misschien wel het kroonjuweel van de stad die in het jaar 16 voor Christus werd gebouwd in opdracht van de Romeinse Keizer Augustus.

Maar goed we drijven af, ofwel we varen richting Neumagen-Drohn, want daar gaan we per fiets weer terug. En vooral vanaf dat moment wordt de Moezel een ervaring om niet te vergeten, sterker nog, om die zelfs rijk te maken. Dat zit ‘m dan toch in een combinatie van de natuur, de wijngaarden en de ligging ervan tegen die steile bergen, het slingerende fietspad langs die Moezel, het afstappen voor de aankoop van wat wijnen, het eten en de tal van andere mogelijkheden die je onderweg ziet, maar waar weer eens geen tijd voor is. Altijd haast, ook tijdens een weekendje weg.

Trier, een van de oudste steden van Duitsland\u00a9 Petair - Fotolia
Trier, een van de oudste steden van Duitsland© Petair - Fotolia

Fietsen in de Moezel

Het Moezelfietspad is 275 kilometer lang en voert niet alleen langs het water, maar ook langs de meest gastvrije dorpen en steden. Wij ‘peddelen’ door plaatsen als Trittenheim, Detzem, Mehring en Pfalzen. Toch blijft vooral Trier de boot die je in de Moezel niet mag missen, alleen al vanuit historisch perspectief. De Romeinen hebben daar de basis gelegd voor het moderne West-Europa, dromen wij met het zicht op de oude contouren van het amfitheater in de stad.

Wie Moezel zegt, zegt ook wijn. Al willen de Fransen uit chauvinisme de kwaliteit nog niet echt zien, wij zien ‘m gelukkig wel. De Rieslingdruif levert prachtige flessen op die we of drinken of snel in de auto leggen om onze vreugde ook met de mensen thuis te delen. We zijn blij dat we de wijntopper Markus Molitor uit Bernkastel-Wehlen pas aandoen op onze terugreis. De wijn die ze ons daar laten proeven is een haast orgastische ervaring dat de wijnen die we eerder hebben gedronken daarbij een beetje in het niet vallen.

Het was de dag nadat we in een wijnvat hebben geslapen op camping Rissbach in Traben-Trarbach, ook zo’n wonderlijke plaats langs de Moezel. Zo’n ontdekking waar je stomweg de weg naar Hamelen vraagt. In die sfeer. De Nederlandse eigenaar wist de juiste vertaling te maken van de Moezelcultuur naar het Nieuwe Overnachten. Het zijn weliswaar geen echte oude wijnvaten, maar gewoonweg nieuw gemaakt voor de overnachting, compleet met een heerlijk matras, uitschuifbare tafel, zitjes, warmte en licht. We slapen als druifjes tijdens het fermenteren.

In een gesprek met de eigenaar wordt nog eens duidelijk wat een mogelijkheden er zijn om van een Moezel-weekendje een hele vakantie te maken: van een bezoek aan oude wijnkelders tot de meest uitgebreide pret- en klimparken. Wij moeten naar huis en wel via die ene wijnboer, waarover we op de terugweg ons nog meerder keren verbazen. Wat een goud heeft Markus Molitor in handen.

Slapen in een wijnvat in de Moezel!
Slapen in een wijnvat in de Moezel!
Slapen als druifjes in een wijnvat
Slapen als druifjes in een wijnvat

Foto credits header: Dan Race – Fotolia.com.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Duitsland

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn

Een stedentrip naar de Duitse hoofdstad Berlijn is er eentje voor op je bucketlist. Er zijn weinig steden zo veelzijdig als Berlijn. En er zijn ook weinig steden zo groot, want voor een bezoek aan deze stad kun je het be...

Stedentrips19.01.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster

De allerbeste manier om in de ultieme kerstsfeer te komen, is door naar een kerstmarkt te gaan. Struinen langs kraampjes met kerstdecoratie en vooral veel lekkere dingen eten en drinken. En dan het liefst op een plek die...

Winter09.12.2022

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster

Zo mooi is een vakantie aan de Moezel

Een schitterende vakantiebestemming op slechts een paar uur rijden van Nederland? Plan een bezoek aan de Moezelregio, gelegen in het westen van Duitsland, niet ver van Luxemburg. De glooiende heuvels waar de Moezel doorh...

Algemeen29.09.2022

Zo mooi is een vakantie aan de Moezel

20 hoogtepunten