Ontspanning01.05.2019

De vijf leukste dingen om te doen op Ameland


Waddeneiland Ameland is een van de leukste plekken in Nederland voor een weekendje weg. Je kunt een heleboel doen op Ameland, maar het hóeft niet. Wil je een spannend weekend? Dan kun je kiten of golfsurfen, een rondvlucht maken of zelfs met een parachute uit het vliegtuig springen. Wil je vooral een actief weekend dan kun je wandelen, fietsen, wadlopen of zeilen. Ben je naar Ameland gekomen voor de rust? Dan kun je naar het strand, een tractortocht doen, een robbentocht maken of genieten van heerlijke wellness en yoga. Afhankelijk van wat je wilt en welke tijd van het jaar je komt, zijn er dus veel activiteiten te doen.

Ons bezoek aan Ameland was begin april, waarbij de lentezon zich voor één van de eerste keren liet zien. Wadlopen is in april nog niet mogelijk en de golven waren niet hoog genoeg om te gaan golfsurfen. We hebben ons echter geen moment verveeld.

Tip: heel bijzonder om te doen is een roadtrip langs álle Waddeneilanden. Hoe je dat doet lees je hier.

1. Fiets huren op Ameland

Natuurlijk verplaats je je op het eiland met een fiets. Je kunt misschien zelf een fiets meenemen in de camper, maar veel handiger (en vooral leuker) is het om de fiets ter plekke te huren. Direct naast de camping de Kiekduun is Metz fietsverhuur gevestigd. Ze verhuren hier werkelijk alle soorten fietsen. Gewone fietsen, E-bikes, kinderfietsen, bakfietsen, driewielers, tandemfietsen voor 2 personen of zelfs 3 personen (1 volwassen, 2 kinderen) en mountainbikes. Daarnaast hebben ze kinderstoeltjes, hondenkarretjes, bolderwagens en ga zo maar door.

Waarom zou je zelf met fietsen gaan slepen als ze hier bij Metz Fietsverhuur voor je klaar staan. Daarnaast zorgt een ‘bijzondere’ fiets ook direct voor grappige momenten. Hoe vaak rij je nu eenmaal op een elektrische tandemfiets? Op de fiets kun je met gemak van de ene kant van het eiland naar de andere kant. Omdat Ameland tóch echt groter is dan je denkt, is een elektrische fiets wel aan te raden. Zeker omdat er altijd wel een windje staat.

Maar als het eenmaal lukt\u2026
Maar als het eenmaal lukt…
Kun je met de fiets op de mooiste plekken van Ameland komen.
Kun je met de fiets op de mooiste plekken van Ameland komen.

2. Een robbenslok of nobeltje drinken

Vanaf Metz fietsverhuur in Buren kun je met zo’n 30 tot 40 minuten fietsen naar Hollum toe. Dit dorp ligt meer aan de westkant van Ameland. In het dorp zijn diverse horecagelegenheden waar je op een mooie zonnige dag, een nobeltje of een robbenslok nuttigt. Beiden zijn bijzondere Amelander likeurtjes.

De dorpskernen hebben allemaal gezellige terrasjes, zoals ook in Hollum
De dorpskernen hebben allemaal gezellige terrasjes, zoals ook in Hollum
Waar het op een zonnige dag, heel goed vertoeven is
Waar het op een zonnige dag, heel goed vertoeven is

3. Beklim de vuurtoren van Ameland in Hollum

Hopelijk is de robbenslok niet direct in de benen gaan zitten, want de vuurtoren moet nog worden beklommen. De vuurtoren is één van de bekendste plekken van Ameland en is dagelijks geopend voor publiek. Leuk om op een zondag te doen, want dan zijn de andere activiteiten vaak gesloten. De trap naar boven heeft 236 treden en brengt je op 55 meter hoogte een prachtig uitzicht. In de toren zelf is een kleine expositie over vuurtorens in Nederland te vinden. Een grappige conclusie; de vuurtoren van Ameland is eigenlijk de enige echte vuurtoren zoals we die altijd tekenen.

Een kleine expositie in de toren geeft wat meer achtergrondinformatie
Een kleine expositie in de toren geeft wat meer achtergrondinformatie
Met een drone kun je de vuurtoren van een afstandje bekijken, wat mooie plaatjes oplevert
Met een drone kun je de vuurtoren van een afstandje bekijken, wat mooie plaatjes oplevert
Maar het uitzicht vanaf de toren zelf is ook meer dan de moeite waard
Maar het uitzicht vanaf de toren zelf is ook meer dan de moeite waard

4. De natuur in

Voor veel mensen is het dé reden om naar een waddeneiland te gaan: de natuur. En dan vooral de langgerekte duinen en het strand. Op een mooie winterse dag of aan het begin van de lente kun je er goed uitwaaien. In de zomer geniet je volop van een warme zon. Vanaf buren kun je over het strand naar het naastgelegen dorp Nes wandelen, maar je kunt natuurlijk ook verder richting Hollum in het westen of richting het Oerd gebied in het oosten. Het Oerd is een drassig natuurgebied waar veel vogels leven. Je kunt hier natuurlijk alleen heen (al mag je niet overal wandelen), maar veel leuker is een excursie bij de Strandexpress. Opstappen doe je op het strand, vanaf Nes of Buren. In de verte zie je chauffeur en gids Piet van Tuinen al aankomen, want de Strandexpress is een heuse tractor met grote kar er achter.

Natuurlijk rijdt deze tractor op een fossielvrije duurzame brandstof, want Piet weet niet alleen alles van de natuur, hij doet ook alles voor de natuur. Zo vertelt Piet tijdens de excursie hoe ook Ameland op 2 januari 2019 werd overspoeld met spullen, doordat er 270 containers van een vrachtschip overboord sloegen. In de strandexpress zijn foto’s opgehangen van de ravage die dat achterliet. Door samen te werken met zijn team, vrienden en mede Amelanders en dankzij goede regie vanuit het bestuur, werden de stranden relatief snel schoon. Maar ook de natuur van Ameland zal de aankomende jaren en misschien zelfs wel tientallen jaren nog last ondervinden van deze ramp.

Tijdens de excursie kom je veel te weten over het natuurgebied de Oerd en de Hôn, het meest oostelijke puntje van het eiland. Piet neemt je mee naar de mooiste uitzichten en probeert tijdens de rit wat robben of zeehonden voor je te spotten. Deze dieren zijn echter zeer schuw en hebben een heel goed gehoor. De kans is daarom groot dat ze, bij het horen van de tractor, snel de zee induiken.

Veel mensen gaan naar Ameland om een weekend van de natuur te genieten
Veel mensen gaan naar Ameland om een weekend van de natuur te genieten
Je kunt er fietsen en wandelen in de duinen of op strand
Je kunt er fietsen en wandelen in de duinen of op strand
Ook als het weer de bikini nog niet toelaat, kun je even goed uitwaaien op het strand
Ook als het weer de bikini nog niet toelaat, kun je even goed uitwaaien op het strand

5. Maak een tocht met de Robbenboot

Toch wil je waarschijnlijk wel even een zeehond of rob gezien hebben terwijl je op Ameland bent. De Robbenboot biedt daar de oplossing voor. Het hele jaar door en in het hoogseizoen dagelijks, kun je een tocht richting de robbenbank maken. Deze robbenbank ligt tussen Ameland en Terschelling in en bij zowel laag- als hoogwater zijn er altijd robben te zien.

Omdat de boot weinig tot geen geluid maakt, komt de boot dicht bij de dieren. Uiteraard wel met gepaste afstand, zodat de robben en zeehonden er zelf geen last van hebben. Een aantal nieuwsgierige robben zal zelf richting de boot komen zwemmen, maar het gros blijft lekker liggen waar hij ligt. Al verplaatsen ze zich wel als het water verder stijgt.

Omdat de Robbenboot van Rondvaartbedrijf m.s. Zeehond vertrekt vanuit de haven van Ameland, is het wel een stukje varen naar de Robbenbank. De tour duurt daarom in totaal zo’n twee tot drie uur.

Met de robbenboot heb je 100 procent garantie om zeehonden of robbben te spotten
Met de robbenboot heb je 100 procent garantie om zeehonden of robbben te spotten
Zowel bij hoog- als bij laagwater ligt er namelijk altijd een groepje op de zandbank.
Zowel bij hoog- als bij laagwater ligt er namelijk altijd een groepje op de zandbank.
Heb jij zin gekregen in een weekendje Ameland? Ik zeg doen!
Heb jij zin gekregen in een weekendje Ameland? Ik zeg doen!

Op naar Ameland

Conclusie: er is dus meer dan genoeg te doen op Ameland. De VVV van Ameland helpt je graag bij het plannen en boeken van jouw weekend weg. Twijfel je nog of een camper huren wel iets voor jou is? Lees dan hier eens wat de voordelen van een camper zijn!

Een weekend weg naar Ameland

Heb je nu ook zin om een weekend weg naar Ameland te boeken, dan heb ik nog een aantal handige tips voor je.

Boek je reis

  • Om op Ameland te komen moet je de veerboot nemen. Deze vertrekt in Holwerd en het is slim om deze wel van tevoren te reserveren.
  • Overnachten op Ameland kan op een hoop verschillende manieren, van campings en knusse bed & breakfast tot luxe hotels. Via Booking kun je alle mogelijke accommodaties op het eiland boeken.
  • Het hippe Hotel Nobel in Ballum is echt een aanrader (mét toprestaurant). En ook Van Heeckeren Hotel in Nes is een topplek om te verblijven.
  • Wil je liever in een vakantiepark op Ameland verblijven? Kijk dan eens naar de vakantieparken van Landal en Roompot op het eiland.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes

Verder lezen over Nederland

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België