Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Volgens de kustbewoners van de Marais Poitevin zijn de mosselen die hier worden gekweekt de lekkerste mosselen die er te koop zijn. Dat is voor iemand die zelf geen mosselen eet een beetje moeilijk om te beamen maar in Maras, gelegen nabij La Baie du Marais Poitevin (de baai van de Marais Poitevin) zijn ze er zelf wel heel erg zeker van. Net als dat de oesterkwekers op Ile d’Oleron dat van hun ‘huitres’ vinden. Of het chauvinisme of wat anders is kan ik niet bepalen maar gezien de reacties op een terras van een aantal Nederlanders ben ik geneigd ze maar te geloven.
De mosselkweek is hier een van de belangrijkste bronnen van inkomen. Om daar meer over te weten te komen kun je het beste een bezoekje brengen aan het Maison de La Baie du Marais de Potevin in het plaatsje Esanges. Hier vindt je een museum waar je in korte tijd alles komt te weten over de Franse mosselkweek. Het is duidelijk dat ze trots zijn op hun mosselcultuur. Nog steeds is een groot deel van de bewoners van dit deel van Frankrijk afhankelijk van de vangst.
Het kweken van mosselen gebeurt hier op een andere manier dan dat wij dat kennen in Nederland. Hier in Frankrijk worden de mosselen aan palen gekweekt (bouchots) en is de officiële naam Moules Bouchots. In Nederland worden de mosselen in kousvormige netten gekweekt die met name in de Oosterschelde en de Waddenzee hangen. Het heldere water is hier meer planktonrijk dan in Frankrijk waardoor het kweekproces ook sneller gaat.
De Fransen geloven echter heilig in hun kweekmethode en claimen dat deze manier een vollere smaak van de mosselen oplevert. Zonder ze zelf te eten denk ik dat de ‘smaak van de cultuur’, heerlijk onder een parasol met een glas wijn of een koud biertje op een terras in Frankrijk met 29 graden ook wel iets doet met je smaakvoorkeur. De Franse mosselkwekers zijn stellig in hun stelling, hun mosselen zijn de lekkerste ter wereld dus gaan we dat niet tegenspreken.
De palen met de jonge mosselen worden door speciale boten (platbodems) in het open water geplaatst. De zelfde boten halen met behulp van speciale kranen later de palen met de inmiddels volwassen mosselen weer uit de zee.
Tegenover het museum staat de Saint Martin kerk, bijzonder vanwege zijn architectuur uit de 12e eeuw. Wie wil kan er naar boven klimmen om over het landschap uit te kijken.
Carrelet pédagogique: je eigen mosselhuisje
Veel leuker is het natuurlijk om zelf op mosselvangst te gaan. Dat kan door een zogenaamde Carrelet te huren in zee. Deze mosselhuisjes waarvan er zo’n 500 nog steeds aan de kust staan kun je voor een aantal uren per dag afhankelijk van het tij van de zee huren met een gezelschap van maximaal 10 personen. Door het grote visnet te laten zakken kun je als je geluk hebt je avondmaal terug verdienen. Veel hoef je er niet voor te doen buiten het net met een katrol te laten zaken en later weer op te halen. De huisjes zijn overigens ook geschikt voor minder validen.
Gerelateerde artikelen
Ontspanning30.07.2016
Glamping in Normandië
De kust met de beroemde krijtrotsen rond EtrétatNatuur20.04.2016
Een nachtelijke wandeling met lama’s in de Franse Alpen
De meest unieke en leukste wandeling in ValloireLifestyle10.10.2015
Op een oester van Île d’Oléron moet je kauwen
Nederlands oesterkweker maakt furore in FrankrijkVerder lezen over Frankrijk
Zomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk
Zomer03.07.2024
Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk
Stedentrips03.06.2024
Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk
Ontspanning01.06.2024
Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape
Stedentrips29.05.2024
Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange
Zomer23.04.2024