Oesters eten: driedubbele smaaksensatie
Over het eten van oesters is Nicolas heel duidelijk, dat doen we gemiddeld niet goed dus. Je hebt even een aanloop nodig wanneer je je voor de eerste keer waagt aan ‘de smaaksensatie’ van een oester. Nadat je met een mes de schelp hebt geopend ligt er binnenin een levend weekdier te wachten tot het moment suprême, het moment waarop je hem vanuit de schelp je mond in laat glijden en hem verlost van zijn krappe woning waarin hij 3,5 jaar heeft mogen genieten. Vanaf dit punt gaat het mis want schrikkend van de zilte zee-smaak ben je geneigd het kleine diertje gelijk door te slikken. Stop, hier gaat het fout, want het doorslikken is een regelrechte doodzonde en zo mis je de vele smaaksensaties.
Nadat de oester is geopend maak je hem los met het puntje van je mes. Zodra de oester je mond binnenkomt is de opdracht vooral hem niet gelijk door te slikken. Wie dat wel doet gaat een hoop missen volgens Nicholas. Om echt te smullen moet je op gemak de oester fijn kauwen tussen je tanden en ervaar je smaaksensatie nummer twee. Pas als je ten volle hebt genoten van dat moment mag je hem doorslikken. Daarna blijft er een derde smaaksensatie over die blijft hangen in je mond. Alleen je op deze wijze geniet je ten volle van de smaak van de oesters.
Wie ze bakt, frituurt of er andere fratsen mee uithaalt kan natuurlijk ook genieten volgens de oesterkweker, want je eet er dan makkelijker meer, goed voor de omzet maar je gaat toch een hoop smaak missen.