Ontspanning08.08.2021

Op de fiets door het Belgische Scheldeland


Scheldeland in België is een – voor ons – nog vrij onbekende regio. Met veel water, ruime natuurgebieden en gezellige dorpen is het de ideale Belgische regio om op de fiets te ontdekken. Wij ontdekten de stad Dendermonde, gelegen in het hart van Scheldeland, en stapten op de fiets om meer van de regio te zien.

Scheldeland in België: een waterrijke regio

De naam van deze regio heeft alles te maken met de rivier de Schelde die er dwars doorheen stroomt. De Schelde ontspringt in Gouy-Le-Câtelet in het noorden van Frankrijk, stroomt door België én door Nederland (door Zeeland) en mondt uit in de Noordzee. Typerend voor de regio Scheldeland zijn de rivieren. Daar stroomt namelijk nog meer, zoals de Dender en de Rupel. Een waterrijke regio dus.

Op een centrale plek in Scheldeland ligt de stad Dendermonde. Met een historische binnenstad is het de ideale plek om van hieruit de omgeving te ontdekken. Rondom Dendermonde vind je een hoop water. De stad ligt namelijk aan de oevers van zowel de rivier de Schelde als de Dender. In de stad zijn op verschillende plaatsen fietsen te huur – of neem je eigen fiets mee naar België. Vanaf hier kun je dus meteen de fiets op.

Fietsroutes vanuit Dendermonde

Vanuit Dendermonde kun je beginnen aan verschillende mooie 20 fiets- en wandelroutes. Het gebied is zo groot dat je er meerdere dagen kunt fietsen of juist korte ritten kunt maken. Je kunt je eigen route uitstippelen of een van de bestaande routes kiezen.

Zo is er bijvoorbeeld de Blauwborst Fietsroute van 37 kilometer die in Dendermonde begint. Deze fietsroute neemt je mee op een tocht waarbij je zowel de oost- als de westzijde van de stad ontdekt. Zo kom je langs de dorpen Baasrode, Mespelare, Vlassenbroek en Oudegem. De complete route kun je hier bekijken.

Naar het Donkmeer in Berlare

Zeker zo leuk is het om je eigen route door Scheldeland te fietsen. Wij kozen voor een fietsroute naar Berlare, een deel van de Dendermonde Fietsroute van in totaal 45 kilometer lang. Daar vlakbij vind je het Donkmeer, een van de grootste meren van Vlaanderen. De natuur om het Donkmeer heen is aangemerkt als beschermd natuurgebied, waar je mooie wandelingen kunt maken.

Je kunt er het water op – in de zomermaanden is dit een geliefde plek om een bootje te huren – maar het is vooral heel leuk om te voet de omgeving van het Donkmeer te ontdekken. Er loopt een wandelpad van zo’n vijf kilometer door een rustgevend stukje natuur.

Er zijn hier opvallend veel verschillende vogelsoorten te zien. De wandelroute komt ook langs de historische Eendenkooi, een soort openluchtmuseum waar je kunt zien hoe vroeger wilde eenden werden gevangen. De eerste vermelding dateert uit 1678 en werd gebruikt tot 1930. In de omgeving zie je volop (water)vogels, reigers en ooievaars. Loop zeker ook even langs de vlindertuin waar je meteen je kennis van vlinders kunt testen!

▸ Meer weten over deze regio? Via scheldeland.be vind je meer fiets- en wandelinspiratie.

Maak een wandeling van vijf kilometer rondom het Donkmeer
Maak een wandeling van vijf kilometer rondom het Donkmeer
Hier kun je tal van vogelsoorten spotten
Hier kun je tal van vogelsoorten spotten
Sluit je fietstour langs de Schelde af met en terrasje in het centrum van Dendermonde
Sluit je fietstour langs de Schelde af met en terrasje in het centrum van Dendermonde
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen