Rondje Stein: een fietstocht door Rivierpark Maasvallei

Rondje Stein: een fietstocht door Rivierpark Maasvallei

Vorig artikel Volgend artikel

Wandelen en fietsen: het hoort bij het Limburgse Stein en Elsloo. Twee plaatsjes die samen met onder andere Urmond de gemeente Stein vormen, gelegen in Rivierpark Maasvallei. Dit is een groot natuurgebied van 40 kilometer langs de de Belgisch Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Centraal hierin ligt de gemeente Stein en het is daarmee een prachtig vertrekpunt voor het populaire 'Rondje Stein'.

Fietsen langs het water

Een fietstocht door deze regio onderscheidt zich door een wirwar van rivierarmen. Je fietst er door de stadskernen van de bovengenoemde plaatsjes en kom je ook door kleinere buurtschappen die allen samen de gemeente Stein vormen.

Zoals gezegd zijn wandelen en fietsen populair in dit gebied. Het landschap van Rivierpark Maasvallei is overwegend vlak waardoor het vrijwel voor iedereen heel toegankelijk is. Door de vele wegen, fietspaden en soms verrassend smalle paden door natuurgebieden heb je hier ook de mogelijkheid om even over de grens te gaan en de route naar eigen inzicht te verlengen. Het is het gebeid van de Maas, het is ook het gebied waar water nog steeds de baas is en dat zie je heel goed terug in het landschap.

Fietsen_Maasvallei
Fietsen door de Maasvallei
Grens_Maasvallei
Op de grens van Nederland en Belgie
Oud_Urmond
Oud Urmond
Ut_Bakkes_Maasbend
Onderweg Limburgse vlaai eten bij Ut Bakkes in Maasbend

Fietsroutes rond de Maasvallei

Het gebied wordt letterlijk doorkruist met fietsroutes. Langs de oevers van de Maas vind je overal vrijliggende fietspaden die je het gevoel geven dat de natuur even helemaal voor jou is. De 60 kilometer lange fietsroute 'Natuurlijk Maasvallei' brengt je aan weerskanten van de Maas en het Julianakanaal met behulp van pontjes en veerdiensten. Voor wielrenners is er ook nog de ruim 90 kilometer lange route langs de Maas.

De routes zijn afwisselend omdat je verschillende Maas-dorpjes, zoals Eijsden en Elsloo tegen gaat komen, een stukje gaat fietsen door de voerstreek en ook nog eens wat bekende colletjes mag opklimmen zoals de Fromberg. Hoewel de meeste routes een officieel startpunt hebben kun je natuurlijk overal je eigen rondje bepalen.

Maasbend
Het gehucht Maasbend, met de auto kom je er niet maar wel als je gaat fietsen

Het Rondje Stein

Een van de kortere maar niet minder populaire fietsroute is het 'Rondje Stein'. De naam is letterlijk wat deze route ook is. Je vertrekt in Stein en komt er verschillende keren langs en eindigt ook weer in Stein. De officiële route begint bij het veer van Berg aan de Maas (KP27, Maasstraat te Berg aan de Maas). Die plaats is goed gekozen vanwege de parkeermogelijkheden, net als de aanwezigheid van wat horeca. Wij kiezen er echter voor om het Rondje Stein te starten en te eindigen in de gelijknamige plaats.

Vanuit Stein kom je onderweg door Urmond en fiets je door naar de veerpont. Deze is op het moment van schrijven tijdelijk uit de vaart genomen als gevolg van schade aan de oevers vanwege de recentelijke overstromingen. Waarmee nog maar eens wordt bevestigd dat het water hier na al die eeuwen nog steeds de baas is. Je fiets soms over onverharde wegen (dat wordt steeds populairder) waardoor je wel moet zorgen je fiets of e-bike is uitgevoerd met goede banden.

Onderweg kom je genoeg plekjes tegen waar je lekker kunt genieten van een stukje Limburgse vlaai of voor de échte liefhebbers een koud Limburgs biertje.

Woodhenge bomencirkel

Langs de route bij Heers kom je langs een bijzonder plekje. In het Heerser Koegriend staan vijftien boomstammen in een cirkel. Wat het bijzonder maakt is dat deze bomen inmiddels meer dan 1.400 jaar oud zijn en tevoorschijn kwamen bij de afgravingen in dit gebied. Inmiddels zijn ze een bezienswaardigheid en hebben ze de toepasselijke naam Woodhenge gekregen.

Veerpont_Berg_aan_de_Maas
De veerpont bij Berg aan de Maas, goed is te zien welke schade de overstromingen hebben aangebracht
Fietscafe_de_Witte_Borstel
Het eerder Vlaams ogende fietscafe 'de Witte Borstel' in Heers
Bomencirkel_WoodHenge
Bomencirkel WoodHenge bij Heers

Liefhebbers fietsen natuurlijk meerdere fietsroutes

Wie de smaak te pakken heeft en vindt dat de 31 kilometer lange route van het Rondje Stein niet voldoende is kan met de grote keuze aan fietsroutes in dit gebied er na de lunch nog een andere route bij nemen. Een leuke en afwisselende route is bijvoorbeeld de 24 kilometer lange Geleenbeekdalroute. Deze korte route gaat onder andere langs de kastelen TerWorm, Kasteel Hoensbroek en Kasteel Terborgh. Hier kun je ook nog even een mooie wandeling maken. Met 400 fietsroutes in Zuid-Limburg is er echt keuze genoeg.

Augustus 2021: Als gevolg van de wateroverlast in Zuid-Limburg kunnen sommige routes nog steeds gevaarlijk en zelfs onbegaanbaar zijn. Wees daarom altijd voorzichtig als je op pad gaat.

Fietsroute_Stein
Fietsen rond Stein, keuze is hier genoeg
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....