Leonie is online marketeer, levensgenieter en gek op reizen! Daarnaast houdt ze van lekker eten, fotograferen, volleyballen en fietsen. Haar favoriete bestemming is zonnig en heeft een goede mix van cultuur en natuur!
Je kent het waarschijnlijk wel van de foto’s: strakblauwe luchten in combinatie met een oneindig witte zoutvlakte. Dit onwaarschijnlijke en unieke beeld vind je in Bolivia. Maak kennis met de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni.
Salar de Uyuni: de grootste zoutvlakte ter wereld
Salar de Uyuni strekt zich bijna uit tot aan de grens met Chili en bestrijkt in totaal 12.000 km², waardoor het met recht de grootste zoutvlakte van de wereld genoemd wordt. Ooit lag hier het enorme Minchinmeer, inmiddels zo’n 40.000 jaar geleden. Wat er overbleef waren Lago Poopó en Lago Urú-Uro en een paar zoutvlaktes waaronder deze. De zoutlaag is op sommige plekken wel 20 cm dik en dat vormt deze uitgestrekte witte vlakte. Dit maakt het gebied perfect om te doorkruisen met een jeep.
Er bestaat een mogelijkheid om de zoutvlaktes van Salar de Uyuni te bezoeken in één dag of in je kunt een meerdaagse tour boeken. Wij kozen voor de driedaagse tour, waarbij je niet alleen naar de zoutvlaktes gaat maar ook verschillen lagunes en geisers bezoekt. Je gaat echt back to basic. Dat betekent geen warm water, minimale beschikbaarheid over elektriciteit en geen WiFi of bereik. Dat klinkt best heftig, maar dat maakt de trip extra bijzonder!
Dag 1: Treinkerkhof, zoutvlaktes & Cactuseiland
Je vertrekt ’s ochtends rond 10.30 uur vanuit Uyuni. De eerste stop is een treinkerkhof, waar de oudste locomotieven van Bolivia te bezichtigen zijn. Vervolgens gaat de tour verder richting een zoutfabriek in Colchani, waar je kunt zien hoe het zout van de zoutmeren bewerkt wordt. Lunchen doe je aan het begin van de zoutvlakte op een gezellige plek, dichtbij het Dakar beeld. Het eten is bereidt door de chauffeur/gids en is eenvoudig, maar lekker.
Na de lunch begint het echt werk, want de reis wordt vervolgd richting de grootste zoutvlakte ter wereld. Je ziet dan ook alleen maar wit om je heen. In combinatie met een strak blauwe lucht is dat een unieke ervaring. Door de hoogte (3.665 meter) kan het verassend fris zijn, maar bedenk je wel dat de zon hier enorm sterk is. Dus vergeet niet om je in te smeren en je zonnebril mee te nemen!
Isla Pescado
Nadat de foto’s met perspectief gemaakt zijn (is veel moeilijker dan je denkt), rijdt de jeep door naar Isla Pescado. Dit is geen echt eiland, maar een omvangrijk rotspunt die boven de zoutvlakte uitsteekt. Opmerkelijk zijn de cactussen die op deze Isla groeien. Deze groeien slechts 1 cm per jaar, maar er zijn cactussen bij van wel 12 meter hoog.
Aan het einde van de dag overnacht je in een klein dorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Koffie, thee en koekjes staan klaar bij de aankomst in dit ‘zouthotel’. Overnachten doe je in een simpele kamer (die voor zover mogelijk is gemaakt is van zout).
Dag 2: Lagunes, flamingo’s en grillige rotsen
Deze dag start om 7.00 uur met een simpel ontbijt, zodat je klaar bent voor weer een vol programma. Op de planning staan verschillende lagunes, waaronder de Laguna Hedionda. Dit meer wordt ook wel ‘Stinkende Lagune’ genoemd, omdat deze veel zwavel en borax bevat. Ander lagune’s die je ook bezocht worden in de regio zijn Laguana Colorada (‘Gekleurde lagune’), Laguna Verde (‘Groene lagune’) en Laguna Blanca (‘Witte Lagune’). Door de hoeveelheid mineralen in de grond nemen de lagunes steeds verschillende kleuren aan.
Flamingo’s in Salar de Uyuni
Wat deze lagunes extra gaaf maakt is dat er groten getale flamingo’s te vinden zijn die je van redelijk dichtbij kunt bewonderen. Er zijn drie soorten flamingo’s die op de vlaktes broeden. Namelijk de Chileense flamingo’s, Andes flamingo’s en James flamingo’s. De gekleurde meren samen met de flamingo’s zorgen voor een prachtig en bijzonder uitzicht. Het waterniveau van de lagunes is overigens schrikbarend aan het dalen vanwege de grote droogte van de afgelopen jaren.
Van meer tot meer rijden we door de woestijn die wordt omringd door een groot aantal vulkanen. De meeste vulkanen zijn gedoofd, maar de Ollague (5.840 meter hoog) is steeds nog actief. Dit is duidelijk te zien aan de rook die uit de vulkaan komt. Vanuit de auto heb je ook uitzicht op de berg Siete Colores. Zoals de naam al zegt kun je in deze berg 7 kleuren terugvinden. Aan het einde van de dat wordt er nog een stop gemaakt bij Arbol de Piedra (‘Boom van steen’) die zich midden in de woestijn bevindt.
Na al dit moois brengt de jeep je naar de slaapplaats midden in het park, waar de tweede nacht zal worden doorgebracht. Warme kleding is aanbevolen, want ’s nachts kan het er goed koud zijn.
Dag 3: Zonsopkomst, geisers, warmwaterbronnen en Dali
Vandaag vroeg uit de veren, want rond 5.00 uur vertrekt de jeep richting Sol de Mañana. Dit zijn vulkanische geisers die ’s morgens vroeg op zijn mooist zijn. Dit aangezien de geisers dan het hoogste en indrukwekkendst spuiten. Hier wordt ook letterlijk het hoogste punt van de expeditie bereikt, want hier ben je op 5.000 meter boven de zeespiegel. Naast dat dat een prachtig gezicht is bij zonsopkomst is het een koude aangelegenheid (vooral in de wintertijd, dus tijdens onze zomermaanden).
In het vulkanische park is ook een warmwaterbron te vinden. Zin om een heerlijk bad te nemen? Het kan in een warmwaterbron met een wonderschoon uitzicht, dus vergeet niet je zwemkleren mee te nemen.
Desierto de Dali
Andere attracties van deze dag bestaan vooral uit speciale rotsformaties en Desierto de Dali, een stuk woestijn dat aan een schilderij van Dali doet denken. Rond 11.00 uur begint de terugweg naar Uyuni dat ongeveer 6 uur in beslag zal nemen. Een lange reis waarbij de jeep nog wel een aantal keer bij mooie uitzichten of opmerkelijke rotsformaties stopt. Maar meestal is de stop meer om even je benen te strekken.
Hier eindigt dan één van de mooiste 3-daagse tochten van heel Zuid-Amerika en keer je terug naar Uyuni.
Tips voor Bolivia en Salar de Uyuni
Overtuigd om naar deze prachtige plekken in Bolivia af te reizen? Dan hier nog een paar tips!
- Bij elk hostel of tour operator kun je terecht voor het boeken van je trip. Vergelijk het aanbod wel goed, want prijzen kunnen best uiteen lopen.
- Smeer je in met zonnebrandcrème. De zon is ontzettend fel en vooral op de zoutvlaktes, want dan worden de stralen ook nog eens weerkaatst.
- Neem genoeg warme kleren mee. Overdag is de temperatuur aangenaam, maar zodra de zon weg is koelt het snel af en is een extra jas of deken welkom.
- Neem genoeg water mee en drink genoeg. Meestal zit er in de buurt van het hotel wel een miniwinkeltje waar je wat kunt kopen, maar dit kan niet overal.
Op reis naar Salar de Uyuni
Wil jij op reis naar Salar de Uyuni in Bolivia? Dan kunnen deze reistips je wellicht nog helpen bij het plannen van je reis.
Boek je reis
- Goedkope vliegtickets vind je onder andere via Momondo.
- Bekijk alle hotels rondom Salar de Uyuni via Booking.com. Een hele toffe hoteltip is Casa de Sal - Salt Hotel midden in het zoutgebied.
- Een complete rondreis door Bolivia boek je het beste bij Djoser of via Van Verre Reizen.
- Of stel je eigen reis samen met de bouwstenen van Riksja Travel.
Verder lezen over Bolivia
Algemeen06.12.2023
De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist
Algemeen09.01.2023
Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken
de 9 mooiste stopsOntspanning23.11.2016
Salar de Uyuni in Bolivia: een buitenaardse plek op aarde
Stedentrips29.10.2016
24 uur in La Paz : wat doen in de hoogste hoofdstad ter wereld?
Algemeen15.06.2016
6 redenen waarom Bolivia bovenaan je verlanglijstje moet staan
Algemeen08.06.2015
Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten
Verder lezen over Zuid-Amerika
Algemeen06.12.2023
De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist
Zomer26.09.2023
10 tips om te doen in Rio de Janeiro
Algemeen09.01.2023
Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken
de 9 mooiste stopsOntspanning23.12.2020
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien
Stedentrips12.05.2019
Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika
Natuur06.03.2019
Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer
bucketlist avontuurAlgemeen27.10.2018
8 plekken die je niet mag missen in Chili
van de Atacama woestijn naar PatagoniëNatuur19.04.2018