Drinken!
Op elke straathoek koop je versgeperste sapjes. Met de hand staan de verkopers grote, ouderwetse ijzeren fruitpersen te bedienen en voor een shekel of 10 (ongeveer 2 euro) heb je een flink glas granaatappelsap, sinaasappelsap of zelfs nog exotischere drankjes als suikerrietsap (wel veel calorieën!).
Wijn!
In Israël wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. Sla de bijbel er maar op na. Alleen is de rol van wijn er door de eeuwen heen veranderd. In het joodse geloof was het niet gebruikelijk om wijn bij bijvoorbeeld de avondmaaltijd te drinken, maar werd de drank vooral gebruikt bij rituelen zoals de kidoesj. De wijn uit de oudheid zal naar alle waarschijnlijkheid zoet en gekruid geweest zijn. Dit komt doordat het klimaat in de regio weliswaar zeer geschikt waren om goede druiven te kweken en ook om goede druivensap te maken, maar niet om kwaliteitswijnen te maken. Hiervoor is immers een gekoeld proces nodig. Tijdens de Arabische overheersing verdween veel wijnbouw (alcohol is immers verboden in de islam), maar toen in de tweede helft van de 19e eeuw veel joden vanuit Oost-Europa naar Palestina emigreerden, begonnen ze te zoeken naar manieren om wijn te maken. Ze kregen hulp van Baron Edmond de Rothschild die een van de beste wijnen van Frankrijk maakte (Château Lafite). De Rothschild hielp ze op verschillende manieren, financieel en ook via het sturen van de beste wijnranken en wijnspecialisten uit de Bordeaux.
Met zijn hulp werd in 1882 het wijnhuis Carmel opgericht: inmiddels is dit naast de oudste ook de grootste en bekendste wijnmakerij van Israël. Carmel is tevens de grootste exporteur van koshere wijn in de wereld.
Ik kreeg een rijke selectie aan wijnen te proeven en was erg onder de indruk. Officieel vallen de Israëlische wijnen onder de noemer ‘Nieuwe Wereldwijnen’, maar dat vinden ze in Israël een gotspe en in alle eerlijkheid, ze zijn er inmiddels behoorlijk in geslaagd om de kracht van het klimaat te koppelen aan de klasse van Europese wijnen. Ongetwijfeld ook dankzij de invloed van de De Rothschilds, toch een van de grootste namen in de Europese wijnindustrie.
Mijn favoriet onder de rode wijnen: Carmel Single Vineyard Cabernet Sauvignon – 15 maanden gerijpt op Franse eikenhouten vaten, veel donker fruit en in de afdronk ook kruiden uit de regio.
De witte wijnen zijn ook zeer aantrekkelijk. Spannend, kruidig, veel geel fruit (sommige juist meer wit fruit) en erg afwisselend. Vervelen niet snel. Verrassende favoriet: de Gewurztraminer uit 2013 van Carmel Vineyards. Jong maar veel pit en fruit en kracht.
Tijdens de trip bevielen me de witte wijnen uit Upper Gallilee en uit de Golan erg goed. Prachtige Sauvignon Blancs die moeiteloos de concurrentie met Franse Sauvignon Blancs aankunnen.