Kaas maken is een wetenschap
Zijn passie voor koeien is moeilijk uit te leggen. Hij vindt ze schattig en de koe is voor Miti een soort heilig dier. “Boer zijn is gewoon mijn roeping!”, zegt hij. Het maken van de kaas geeft hem het gevoel dicht bij de natuur te zijn. Het is een traditioneel en complex proces; het is bijna een soort wetenschap om kaas te maken. Elk detail, zoals het roeren van de kaas en de temperatuur, zorgt ervoor dat de smaak van de kaas net anders is. Ook de melk is niet elke dag hetzelfde.
Abondance kaas
Zijn eigen favoriete kaas is de Abondance, om te eten én om te maken. De kaas heeft een specifieke zachte en toch krachtige smaak en is zowel warm als koud lekker. De abondance kaas heeft een speciale status. Om de naam te mogen dragen, moet deze aan verschillende criteria voldoen. Zo mag hij bijvoorbeeld alleen gemaakt worden van melk van drie koeienrassen: Abondance, Tarine en Montbéliarde, en 60 procent van de koeien moeten Abondance zijn. De Abondance-koe is te herkennen aan haar ‘zonnebril’, oftewel de bruine vlekken rondom te ogen.
Met zijn Abondance kaas heeft Miti verschillende prijzen gewonnen: in Parijs op de grote vakbeurs Salon de l’Agriculture, maar ook lokale prijzen. Deze lokale prijzen zijn voor hem het belangrijkste, omdat dit betekent dat hij geaccepteerd is. Op de vraag of zijn droom is uitgekomen, antwoord hij dat dit voor een groot deel zo is. Toch zou hij ooit nog graag kaas willen maken op een échte boerderij, dicht bij de koeien.
La Fruitière des Perrières
Als je de kaas van Miti wilt proeven of hem aan het werk wilt zien, breng dan een bezoek aan La Fruitière des Perrières aan de rand van Les Gets. Caroline Pelvat is de eigenaresse van het familiebedrijf met de kaasmakerij en het restaurant. Boeren uit de omgeving brengen hun melk naar La Fruitiere waar er vervolgens door Miti kaas van gemaakt wordt. Om wat extra geld te verdienen werd de voormalige kaaskelder, omgebouwd tot restaurant. Hier kun je zowel in de winter als in de zomer dineren en de lekkerste kazen uit de streek proeven.