Rijke eetcultuur
Dat alles wordt natuurlijk verwerkt in traditionele kruidige gerechten waar met name knoflook en kruiden als oregano, basilicum en tijm een grote rol spelen. Proeven van de regionale moussaka, gyros, souvlaki en tzatziki mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Griekenland. Aangevuld met kleine gerechten –mezzes- als kolokithakia (courgettes), heerlijk verse lauwwarme dolmadakia (gevulde wijnbladeren die echt niets smaken zoals de dolma’s uit blik hier in de supermarkt) en tiri saganaki (gebakken kaas). De smaken zijn krachtiger dan gewend uit de andere mediterrane keukens waardoor de vlees- en visgerechten toch weer heel anders smaken dan in Spanje of Italië.
Griekenland kent nog steeds een enorm rijke eetcultuur die stamt uit de oudheid en is bevat eigenlijk altijd graan, olijfolie en wijn. Inmiddels aangevuld met de vele luxe producten. Wat niet mag ontbreken is een nagerecht. De desserts bestaan uit rijke fruitgerechten of enorm zoete gerechten. De Griekse yoghurt wordt veel gebruikt in de desserts. Het meest bekend is toch wel de pavlova, maar er bestaat nog meer. Zo vonden mijn medereizigers het toetje opgebouwd uit lagen volle yoghurt, honing, walnoten en een krokant laagje erg lekker. Helaas ben ik hiervan de naam vergeten.
Zoals al eerder beschreven is eten in Griekenland geen overhaaste gelegenheid. Maar wie heeft haast als je op een warme zomeravond zit te eten op een gezellig terras van een van de vele tavernes? Zowel Thessaloniki als Halkidiki kennen vele eetgelegenheden waarvan vele echt heerlijke maaltijden serveren zoals de Ouzou Malthron, Mandola of Lena’s Bistro.
Niemand hoeft bang te zijn dat hij of zij in Griekenland trek krijgt. Wie geen vlees lust of eet, stort zich op het vlees. De vegetariër kan kiezen uit een overschot aan fruit en groenten en de gluten- of lactose-intolerantie reiziger kiest de vlees-, vis- en groentengerechten waar geen gebruik wordt gemaakt van kaas, yoghurt of tarweproducten en ja, dan blijft er nog voldoende over.