Zomer15.05.2014

Dit wil je doen in de Griekse stad Thessaloniki


Naar Griekenland op vakantie zonder dat je om de vijf meter struikelt over een Nederlandse toerist? Het is mogelijk en het fijne is dat je er niet eens extreem lang voor te reizen of je volledig af te zonderen van de beschaving. In het noorden van Griekenland ligt de historische kuststad Thessaloniki waar je daadwerkelijk het gevoel hebt in een Griekse stad te zijn met hele eigen en karakteristieke cultuur. Ondanks dat het met inwoners zo’n twee keer groter is dan een stad als Utrecht en het begin van Thessaloniki al ruim 300 jaar voor Christus ontstond, moet het in haar onbekendheid concurreren met het befaamde Athene. Dat de stad nog relatief weinig bezocht wordt zorgt er echter voor dat de Griekse cultuur en tradities nog rijkelijk vertegenwoordigd zijn. Heb jij zin om deze stad te ontdekken, lees dan hier de leukste dingen om te doen in Thessaloniki!

1. Cultuur snuiven in Thessaloniki

Wie in Thessaloniki rondloopt en contact maakt met de inwoners van de stad, merkt al snel hoe trots ze zijn op hun (cultureel) erfgoed. Niet alleen is de hele geschiedenis doordrongen van heroïsche mythische verhalen waarbij personages als Hercules een grote rol spelen, ook de bijna even mythische leiders als Alexander de Grote hebben tot op de dag van vandaag nog impact op de beschaving zoals we die op dit moment kennen en dat leeft nog steeds.

Geschiedenis, tradities en ook religie spelen dan ook tot de dag van vandaag een belangrijke rol in het dagelijks leven. Waar we in Nederland al lang voorbij zijn gegaan aan de hervormende en heldhaftige daden van onze voorvaderen, heeft de Thessalonikische jeugd al dansend op een geheim event van de Griekse versie van MTV hier nog steeds contact mee. Hip geklede jongeren trekken vol overgave de traditionele dansmoves uit de kast op Griekse rock en pop. Internationale dans krijgt in deze stad nog weinig voet aan de grond en Engelstalige muziek wordt haast niet gedraaid. Als het al opstaat is de kans wel erg groot dat het uit de jaren 80 komt. Hiermee klinkt het misschien net alsof je in Thessaloniki honderden jaren terug in de geschiedenis stapt, maar dat is zeker niet waar.

Bloemen op de daken van Thessaloniki
Bloemen op de daken van Thessaloniki
Het strand is hier altijd dichtbij
Het strand is hier altijd dichtbij
Dobberende bootjes in het heldere zeewater
Dobberende bootjes in het heldere zeewater
De ondergaande zon kleurt de hemel
De ondergaande zon kleurt de hemel
Prachtig uitkijken over de kustlijn van Thessaloniki
Prachtig uitkijken over de kustlijn van Thessaloniki
Creatief shot met de kaart van Thessaloniki
Creatief shot met de kaart van Thessaloniki
Genieten van de Griekse zon
Genieten van de Griekse zon
We bezoeken een oude ru\u00efne in Thessaloniki
We bezoeken een oude ruïne in Thessaloniki
Ook de vogels genieten van de zonsondergang
Ook de vogels genieten van de zonsondergang
Dansen op Griekse muziek
Dansen op Griekse muziek

2. Ontdek de straatcultuur in Thessaloniki

Thessaloniki is een bruisende culturele studentenstad waar het ontspannen leven zich veelal op straat afspeelt. Zonder de rijke geschiedenis los te laten, heeft Thessaloniki zich ontwikkeld tot een moderne stad zonder de authenticiteit te verliezen. Dit komt voor een groot deel door de aanwezigheid van de vele studerende jongeren die ervoor zorgen dat het traditionele en moderne volledig met elkaar zijn geïntegreerd.

Naast de oude historische gebouwen, het Museum voor de Byzantijnse cultuur, de vele kerken en voormalige moskeeën als de Hamza Bey, is er ook hedendaagse cultuur te vinden. In de State Museum of Contemporary Art, op de pier aan de rechterkant van de boulevard niet alleen een fotografiemuseum en een cinemamuseum te vinden, maar zijn er regelmatig food & culturele festivals en biedt de ‘Kitchen Bar’, gezeten in gerenoveerd rustiek oud pakhuis, plek van vroeg in de middag tot laat in de avond te eten, te drinken en uit te kijken over de stad en het water.

De volledig gerenoveerde lange boulevard is de trots van de stad en biedt een idyllisch wijds uitzicht over de strak blauwe zee. Gebruikt door vissers die kijken of ze nog iets aan de haak kunnen slaan, joggers, fietsers en wandelaars. Wie door het aanlokkelijke uitzicht direct verleid wordt om een duik te maken in het helder blauwe water, komt bedrogen uit. In het centrum wordt dit afgeraden al zijn er wel plekken waar je dit wel kunt doen zoals aan het linkerzijde van de boulevard.

Het bruisende boulevardleven, met uitzicht op zee
Het bruisende boulevardleven, met uitzicht op zee
Thessaloniki is een van de `European Youth Capitals` van 2014
Thessaloniki is een van de `European Youth Capitals` van 2014
Prachtig uitzicht over de oude stad
Prachtig uitzicht over de oude stad
De strak blauwe zee
De strak blauwe zee

3. Omarm de dynamiek van de stad

Anders dan in vele andere steden speelt het sociale en culturele leven in Thessaloniki zich niet alleen achter deuren af, maar juist op straat. Waar het park onder De Witte Toren de perfecte relaxplek is voor de inwoners van de stad en iedere comfortabele plek gebruikt wordt om samen te komen. Gebruiken de vele jonge straatartiesten het voorbijkomende publiek op het Plateia Aristotelous als klankbord voor kun optredens terwijl het beeld van diezelfde Alexander de Grote aan de boulevard de ideale plek is voor skateboarders om hun skills te trainen. Iedereen is tot laat in de avond, zo niet diep in de nacht, nog buiten te vinden of in een van de vele tavernes zoals de Ouzou Melathron gelegen in een sfeervol straatje midden in het centrum.

De inwoners van Thessaloniki nemen uitgebreid de tijd voor hun maaltijden en sociale contacten. Kan een koffieafspraak met gemak 4 uur duren, het eten gaat de hele avond door. Waar er uitgebreid gegeten wordt van de vele verse streekproducten opgediend in kleurige en geurende mezzes onder begeleiding van Griekse live muziek, drinkend van de Griekse wijn en natuurlijk mag ook de plaatselijke ouzo of tsipouro niet ontbreken. Tavernes zijn er niet alleen om te eten, na een uur of elf gaat de muziek luid gaat en het begint het nachtleven. Niet alleen op een reguliere stapavond, nee, gewoon iedere avond van de week. Op ons Nederlanders komt dat nu al heel bruisend over, maar toch heeft de crisis in Griekenland hier wel enige impact op gehad. Niet iedereen is meer iedere avond in de stad te vinden.

Straatartiest op Plateia Aristotelous
Straatartiest op Plateia Aristotelous
Thessaloniki by night
Thessaloniki by night
Het culturele leven van de Grieken vind je voornamelijk op straat
Het culturele leven van de Grieken vind je voornamelijk op straat

Bezienswaardigheden Thessaloniki

Ben jij een trip naar Thessaloniki in Griekenland aan het plannen en wil je een lijstje met de mooiste bezienswaardigheden bij de hand hebben? Lees dan dit rijtje even goed door.

  • De Witte Toren
  • De Boog van Galerius (Galerius’ Rotunda), de prachtig oude triomfboog van de stad
  • Aristotelous Square
  • Het Archeologisch Museum van Thessaloniki
  • Het strand Peraia

Thessaloniki is een stad die niet overgenomen is door het toerisme, toeristen komen elders uit Griekenland of het Balkangebied en Nederlanders zijn er nog amper te vinden. Tot voor kort moest je er dan ook redelijk voor omreizen, maar tegenwoordig kunnen we vanuit Nederland met Transavia (weer) rechtstreeks vliegen naar Thessaloniki om zo ook het noorden van Griekenland te kunnen verkennen.

Avatar foto
Noesjka van der Helm

Noesjka werkt voor Coopr en schrijft voor DutchCowgirls, Travelvalley en op haar eigen blog justagirlsbrainwaves.nl/blog.

Verder lezen over Griekenland

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes
Deze kant van Kreta is het mooist

Het grootste eiland van Griekenland, Kreta, heeft een hoop moois in petto. Niet voor niets is het één van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor een vakantie in Griekenland. Kreta heeft alles in huis voor een heer...

Zomer10.11.2022

Deze kant van Kreta is het mooist

Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide

Athene is een ongelooflijk levendige, fijne en geweldige metropool. Niet alleen de mooiste stad van Griekenland, maar ook een hele goede tip voor een stedentrip. Wandelen in Athene is wandelen als in een openluchtmuseum....

Stedentrips19.10.2022

Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

De regen valt weer met bakken uit de lucht en de bladeren dwarrelen van de bomen. Wij begrijpen heel goed dat je juist nu snakt naar wat warmte en zon. Op vakantie gaan in de herfst en winter is alleen al om die reden ee...

Algemeen19.09.2022

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

Dit zijn de 12 mooiste stranden van Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland en kent ontelbare witte strandjes. Dit prachtige, groene eiland bezoek je het beste in het late voorjaar of in het vroege najaar. Dan heb je d...

Zomer11.06.2022

Dit zijn de 12 mooiste stranden van Kefalonia

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland, gelegen in de Ionische zee en ligt naast Zakynthos. De inwoners noemen dit bounty-achtige eiland ook wel 'de vlinder' omdat het van bovenaf d...

Zomer04.06.2022

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

5 x doen tijdens een vakantie in Chersonissos

Chersonissos is misschien wel de bekendste badplaats van heel Griekenland. En waar je ook naar op zoek bent tijdens je zonvakantie in Griekenland, er is genoeg te doen in deze bruisende badplaats. Als een van de meest po...

Zomer25.05.2022

5 x doen tijdens een vakantie in Chersonissos

De 8 mooiste plekken in het noordwesten van Griekenland

Bergen in Griekenland? Oh ja, dit land heeft zoveel meer dan zonovergoten eilanden. Het Griekse vasteland is waanzinnig mooi. In het noordwesten van Griekenland, tegen de grens met Albanië aan, ligt een spectaculaire re...

Natuur24.05.2022

De 8 mooiste plekken in het noordwesten van Griekenland