Stedentrips05.06.2018

9 praktische tips om een stedentrip naar Rome te plannen


Heb je een stedentrip Rome in het vooruitzicht? Lees dan deze praktische tips even door. Deze negen praktische tips helpen je om een stedentrip naar Rome te plannen. De mooiste stad van Italië ontdekken wordt hiermee wat makkelijker én leuker!

1. Van het vliegveld naar het centrum

Rome heeft twee vliegvelden: Rome Fiumicino en Rome Ciampino. Vliegveld Fiumicino is de grootste, officieel Leonardo da Vinci airport genaamd. Beide vliegvelden liggen een eindje buiten de stad. Gelukkig is het openbaar vervoer goed geregeld en kun je vrij eenvoudig en snel in het centrum van de stad komen. Maar er zijn nog twee opties die veel interessanter zijn.

Taxi’s van en naar het vliegveld hebben in Rome een vaste prijs – momenteel is dat 48 euro. Zolang je hotel in Rome binnen de oude stadsmuren ligt (die officieel de Aureliaanse Muur heet) dan valt een taxirit van en naar het vliegveld binnen dit vaste tarief. Ongeacht hoe lang je daarover doet. Wel zo prettig dus. Nu lijkt 48 euro misschien veel voor een taxi, maar het openbaar vervoer is ook niet goedkoop. De trein die je vanaf Rome Fiumicino kunt nemen kost 14 euro per persoon en zet je af op Termini, het centrale treinstation. Vanaf daar moet je nog weer verder reizen en dat kost ook weer geld – of je nu een taxi, bus of metro neemt. Zo heel veel duurder is een taxi dus niet. En het voordeel is dat het ook de snelste en meest ontspannen manier is om in de stad te komen.

2. Openbaar vervoer in Rome

Openbaar vervoer is in Rome niet echt heel goed geregeld. Tenminste in de echte binnenstad niet. Maar ergens is dat ook weer geen probleem want het centrum is redelijk compact en kun je heel goed te voet verkennen. Er rijden bussen maar die zitten allemaal helemaal propvol en zijn daardoor geen aanrader. Wat wel handig is, is de metro. Er rijden alleen maar twee lijnen die slechts een deel van de stad ontsluiten.

Mocht je naar Vaticaanstad of naar het Colosseum willen gaan, dan is het goed om te weten dat deze bezienswaardigheden wel een metrostation hebben. Maar dan moet jij dus wel met je hotel ook in de buurt van een metrostation zitten, anders heb je er nog niet zoveel aan. De metro in Rome is overigens ook heel goedkoop: je betaalt 1,50 euro voor een ritje en je kaartje is 100 minuten geldig.

3. Uber in Rome

In Rome rijden Ubers maar het is goed om te weten dat dat alleen Uber Black is, de luxere variant die ook iets duurder is. Het voordeel van een Uber nemen in Rome is dat je op ieder gewenst moment op iedere gewenste plek opgehaald kunt worden. Je opent de app en ziet ook meteen wat je moet betalen voor een ritje. Ideaal voor als je aan de andere kant van de stad bent, zere benen hebt en snel naar het hotel wilt gaan. De prijs van een rit met Uber Black in Rome varieert; het duurste ritje dat ik gemaakt heb is 24 euro (en dat was een behoorlijk lange rit van de ene kant van de stad naar de andere).

4. Welke wijk moet je kiezen voor je hotel?

Eigenlijk zijn alle wijken in de binnenstad van Rome – dus binnen de Aureliaanse Muur – een aanrader. Wij kozen voor een hotel aan de noordkant van het centrum, vlakbij stadspark Villa Borghese en praktisch naast metrostation Bernini, en dat was echt een hele goede plek. Redelijk rustig, veel leuke en goede restaurants in de buurt en binnen 10 minuten wandelen sta je bij hotspots als de Trevifontein of het Pantheon.

Mocht je overigens een leuk en goed hotel zoeken, dan kan ik je Saint B Boutique hotel echt aanrader. Het is een klein hotel in een rustige straat, met hele fijne, luxe en hippe kamers. Niet de goedkoopste plek om te slapen in Rome, maar wel een hele fijne!

5. Skip the Line tours

Voor veel attracties – zoals Vaticaanstad en het Colosseum – kun je een zogenaamde Skip the Line tour boeken. Een rondleiding waarbij je niet in de rij hoeft te staan voor je binnen bent. Maar daar moet je niet te veel van verwachten. Het is bijna altijd heel erg druk in Rome en ook al heb je een Skip the Line tour, dan nog moet je in de rij staan. Er is bij alle attracties sowieso een security check en daar moet je doorheen. Maar een tour doe je altijd in een groep en een mensenmassa in gang krijgen en houden kost tijd. Dus ook een Skip the Line tour betekent wachten en wachten. Goed om je daarop voor te bereiden. Ze duren namelijk daardoor ook altijd veel langer dan op papier staat.

Tip: Skip the Line tours boek je het beste via Get Your Guide

6. In Rome is een tour met een gids echt een aanrader

Deze stad heeft zoveel bijzondere verhalen te vertellen die je echt niet gaat ontdekken door hier zelf rond te wandelen. De geschiedenis van Rome gaat eeuwen terug en zit vol boeiende verhalen. Wanneer je bijvoorbeeld het Colosseum of Vaticaanstad gaat bezoeken, boek dan tour met een gids. Anders heb je echt geen flauw idee waar je naar staat te kijken. En het is ook leuk om wat meer te weten te komen over de historie en wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. Geen zin om op een gids te moeten wachten of om achter een groep aan te lopen dan is een audiotour ook handig. Klinkt ook misschien niet heel aantrekkelijk, maar met een oortje in kun je op je eigen tempo de stad ontdekken en leer je ook nog eens wat. Ik vond het in Rome in ieder geval echt leuk om te doen.

7. Het is er druk – écht druk

Waarschijnlijk plan je deze stedentrip ergens in de maanden dat het lekker weer is in Italië. In de maanden mei tot september smaken de ijsjes ook veel lekkerder, zeker wanneer je slippers aan hebt. Maar je moet je wel ergens op voorbereiden: het is er druk. Heel erg druk. Deze stad ontvangt zoveel toeristen dat het – zeker in de maanden juli en augustus – bijna niet meer leuk is. Probeer dus de allerdrukste periode te vermijden als je kunt. In mei is het ook al lekker weer en is het minder druk, maar ook dan moet je je voorbereiden op rijen en wachttijden. Het is niet erg zolang je er maar op voorbereid bent. De beste reistijd voor Rome is dus april-mei en september-oktober.

8. Vliegen naar Rome

Rome is een populaire bestemming voor een stedentrip en dus zit het met de bereikbaarheid ook wel goed. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tickets aan, zoals bijvoorbeeld easyJet. Vanuit Schiphol ben je binnen twee uur op vliegveld Rome Fiumicino. Wanneer je alleen reist met handbagage en voor de deur van het vliegveld een taxi naar het centrum neemt, sta je binnen 2,5 uur na opstijgen midden in de mooiste stad van Italië.

Vanuit Nederland kun je overigens alleen vanaf Schiphol vertrekken met easyJet, maar de vluchttijden zijn over het algemeen zeer gunstig.

9. De stad verkennen doe je te voet

Hoewel het openbaar vervoer soms wel handig is, kun je de meeste dingen heel goed te voet doen. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn helemaal niet groot en wandelen is in Rome ook heel erg leuk. Deze stad is namelijk net een openluchtmuseum; iedere straat en ieder plein heeft wel mooie fonteinen of sculpturen. En om iedere hoek staat weer een schitterende kerk of een ruïne uit de oudheid te wachten. Door lekker te voet te gaan zie je gewoon veel meer.

Piazza del Popolo is het mooiste plein van Rome, zeker niet overslaan
Piazza del Popolo is het mooiste plein van Rome, zeker niet overslaan
Gezellige drukte bij de Trevifontein
Gezellige drukte bij de Trevifontein
Het Colosseum is d\u00e9 plek van Rome die je gezien moet hebben
Het Colosseum is dé plek van Rome die je gezien moet hebben

Op reis naar Rome

Heb jij zin gekregen in een reis naar Rome, de mooiste stad van Italië? Deze heb ik nog een aantal tips die je kunnen helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

  • Je bent er het snelst door te gaan vliegen. Goedkope vliegtickets naar Rome vind je bijvoorbeeld bij Transavia.
  • Hotels boek je natuurlijk bij Booking.com. Wij kozen voor Saint B. Boutique hotel, echt een aanrader!
  • Heb je geen zin in gedoe? Dan is de makkelijkste manier om een stedentrip Rome te boeken kiezen voor een pakketreis (vlucht + hotel). Bij de Vakantie Discounter vind je de leukste stedentrips.
  • En ook TUI heeft hele goede aanbiedingen voor een citytrip Rome inclusief hotel en vlucht. Je kunt overigens ook al excursies naar bijvoorbeeld Vaticaanstad en het Colosseum bijboeken, mocht je dat willen.
  • Boek voor vertrek alvast toegangskaartjes voor bezienswaardigheden in Rome via Get Your Guide. Daarmee bespaar je een hoop geld!
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Italië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Italië is een zeer geliefde vakantiebestemming en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, veelzijdig land met sfeervolle steden vol historie, zonovergoten eilanden en heel erg lekker eten. De Toscaanse heuvels, de...

Zomer03.01.2024

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Zeg je wintersport in Val Gardena, dan zeg je Italië, zon, lekker eten, mooie vergezichten, waanzinnige rotsformaties en de beste pistes. Als je er eenmaal geweest bent, dan ben je het hier ongetwijfeld helemaal mee een...

Winter21.11.2023

De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Verder lezen over Rome

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Zo ziet Rome eruit als er bijna niemand op straat is

Rome is normaal gesproken een van de drukste steden van Europa. Zeker in de zomermaanden is het er heel erg druk. En dat is niet voor niets: er zijn weinig steden die op gebied van cultuur en geschiedenis de strijd met R...

Algemeen01.05.2020

Zo ziet Rome eruit als er bijna niemand op straat is

Rome heeft de eerste muurschildering die lucht kan zuiveren

Toffe streetart kom je in ieder wereldstad tegen, maar Rome heeft nu iets wel heel bijzonders. Een muurschildering die in staat is om vervuilde lucht te zuiveren. Deze luchtzuiverende muurschildering is een Europese prim...

Stedentrips16.11.2018

Rome heeft de eerste muurschildering die lucht kan zuiveren

Een stedentrip Rome in 50 foto’s

Een stedentrip Rome is een van die reizen die je ooit een keer gemaakt moet hebben. Deze historische stad heeft zoveel bijzondere plekken, gebouwen, en dingen om te doen. Rome is een stad waar je je tijdens een stedentri...

Stedentrips16.09.2018

Een stedentrip Rome in 50 foto’s

Dit zijn de beste tips om lekker te eten in Rome

Mamma Mia! Wat heeft Rome veel leuke, bijzondere en lekkere plekken om te eten en drinken. Eigenlijk kun je in deze stad geen verkeerde keuze maken, want de Italianen kun je wel vertrouwen als het op lekker eten aankomt...

Stedentrips31.05.2018

Dit zijn de beste tips om lekker te eten in Rome

Het Colosseum: het must see wereldwonder van Rome

Het Colosseum in Rome is een plek waar je een keer geweest moet zijn. Het Colosseum is uitgekozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, en wie door dit historische bouwwerk dwaalt begrijpt helemaal waarom. Het is d...

Stedentrips26.05.2018

Het Colosseum: het must see wereldwonder van Rome

Unieke beelden; Rome en Venetië onder een dik pak sneeuw!

Venetie in de sneeuw De winter mag dan weliswaar gisteren officieel - meteorologisch gezien dan - zijn afgelopen. Momenteel merken we daar in Nederland helemaal niets van. Niet alleen in Nederland is het momenteel met e...

Winter02.03.2018

Unieke beelden; Rome en Venetië onder een dik pak sneeuw!

bekijk de dronevideo’s