De 10 coolste dingen om te doen in Rome

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Vorig artikel Volgend artikel

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Rome te ontdekken. Dit is wat je niet mag missen: de 10 coolste dingen om te doen in Rome!

Stedentrip Rome

Een stedentrip Rome hoort op je bucketlist thuis. In hoofdstad van Italië raak je niet uitgekeken. De leider van de katholieke kerk heeft hier zijn zetel, je vindt er een van de zeven nieuwe wereldwonderen en verder barst deze stad letterlijk uit z’n voegen van monumenten en sculpturen. Rome zou je eigenlijk beter kunnen omschrijven als een groot openluchtmuseum. De overblijfselen van het Romeinse Rijk zijn overal in de stad zichtbaar. De geschiedenis van Rome gaat 2800 jaar terug en daar kun je nog heel duidelijk de sporen van zien. En tussen al die kerken, beelden en ruïnes in vind je ijssalons met het lekkerste ijs dat je ooit geproefd hebt. Knusse terrasjes, mooie pleinen en leuke winkels. Tijdens een stedentrip Rome ga je genieten van iedere seconde. Zeker wanneer je deze 10 dingen op je to do-list zet!

 • Het is slim om voor vertrek tours, entreetickets en activiteiten online te boeken via Tiqets of Get Your Guide
 • Via TIX boek je de goedkoopste vliegtickets naar Rome
 • Bekijk alle aanbiedingen voor een weekend Rome via TUI

1. Bezoek het Colosseum

Dé must see van Rome is het Colosseum. Het amfitheater uit de tijd van het Romeinse Rijk Het Colosseum werd gebouwd in het jaar 80 na Christus en staat nog steeds overeind. Tenminste, het grootste deel ervan: verschillende aardbevingen hebben delen van het indrukwekkende bouwwerk laten instorten. Ooit keken 50.000 toeschouwers hier naar gladiatorengevechten: gevechten op leven en dood. Via de grote poort, waar ook de gladiatoren hun entree maakten, kun je naar binnen. Het is zeer indrukwekkend om dit bouwwerk te bezoeken. Niet voor niets is het Colosseum verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Ga wel met een gids naar binnen, want over het Colosseum is zoveel te vertellen, dat het zonde is om er alleen naar te kijken, zonder het verhaal er achter te kennen.

Naast het Colosseum ligt het Forum Romanum: in de oudheid was dit het centrum van het Romeinse Rijk. De overblijfselen van dit oude marktplein zijn hier te bewonderen. Wandel er zeker ook even doorheen, want deze plek hoort bij de bezienswaardigheden van Rome.

▸ Tip: Koop vooraf online een kaartje voor het Colosseum, daarmee heb je ook direct toegang tot het Forum Romanum.

rome-doen-colosseum
Dé must see van Rome is het Colosseum

2. Op bezoek bij de paus in Vaticaanstad

Net buiten het oude centrum van Rome ligt Vaticaanstad. Het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Of je nu gelovig bent of niet; Vaticaanstad is een plek waar je geweest móet zijn in Rome. Er is echter maar één ding dat je van tevoren moet weten: je bent niet de enige toerist in Rome die Vaticaanstad wil zien. Ongeacht het seizoen waarin je je stedentrip Rome doet is het er druk - heel erg druk.

Wat je niet mag missen zijn eigenlijk drie dingen: het Vaticaan Museum, de Sixtijnse kapel en de Sint Pieter basiliek. Je kunt zogenaamde skip-the-line tours boeken die je wat voorrang geven bij de entree, maar aangezien bijna iedereen zo’n tour boekt is er nog steeds een wachtrij. Eenmaal binnen moet je even door de mensenmassa heen proberen te kijken, maar wanneer je eenmaal in de Sint Pieter staat besef je je dat er geen plek op aarde is als deze kerk. Zo ongelofelijk groot en indrukwekkend. En ook de kunstschatten in het Vaticaan Museum zijn bijzonder om te zien. Het hoogtepunt is de Sixtijnse kapel, de plek waar het conclaaf plaatsvindt om een nieuwe paus te kiezen. Naar de muurschilderingen van onder andere Botticelli en Michelangelo kun je blijven kijken!

Tip: Koop vooraf online een kaartje, dat scheelt lange rijen. En wil je de Sixtijnse kapel zien dan moet je sowieso een kaartje voor het Vaticaan Museum hebben.

rome-doen-vaticaanstad
Ga op bezoek bij de paus in Vaticaanstad

3. Slenter door Trastevere

In het oude centrum van Rome is iedere centimeter al vaak bewandeld door reizigers van over de hele wereld. De wijk Trastevere - aan de overkant van de rivier de Tiber - is daarom een verademing. De straatjes in deze kleurrijke wijk zijn charmant, authentiek en rustig. Oude scootertjes staan tegen de muur, bloemen hangen aan het balkon en klimop groeit tegen de muren omhoog. Trastevere is een heerlijke wijk om doorheen te slenteren. Terrasjes volop - en een plaatsje bemachtigen is hier vele malen makkelijker dan in het ‘echte’ centrum van Rome.

Je kunt een middagje slenteren door Trastevere overigens prima combineren met een bezoek aan Vaticaanstad of het Colosseum. Vanuit beide bezienswaardigheden in Rome is het een half uurtje wandelen naar Trastevere (tenzij je onderweg stopt voor al die mooie dingen die je onderweg tegenkomt).

Tip: het is ook super leuk om Rome op de fiets te ontdekken! Fietsen huren doe je het beste via Baja Bikes.

Of nóg leuker: huur een Vespa in Rome!

doen-rome-trastevere
Slenter door de gezellige straatjes van de wijk Trastevere

4. Kijk door een geheim sleutelgat naar de Sint Pieter

De Sint-Pieterbasiliek is de tweede grootste kerk ter wereld. Vanuit verschillende plekken in Rome kun je dit bijzondere gebouw zien liggen. Maar de allermooiste plek om de Sint Pieter te zien is door een geheim sleutelgat. Daarvoor moet je naar het Piazza dei Cavalieri di Malta. Daar vind je de Villa del Priorato, een prachtige villa waarvan de poort bijna altijd gesloten is. Kijk je door het sleutelgat van de grote, groene poort, dan zie je in de verte - aan het einde van een prachtig groen laantje - de Sint Pieter liggen. Om dit unieke uitzicht te kunnen zien moet je misschien een paar minuten wachten - het is niet echt een geheimtip meer - maar dat is het zeker waard. Ga zeker ook even naar het parkje ernaast: Giardino delgi Aranci. Daar heb je een wijds uitzicht over de stad dat zeker zo mooi is. Maar dan unieke kijkje door het sleutelgat wil je niet missen.

rome-doen-sleutelgat-sint-pieter
Kijk door een geheim sleutelgat naar de Sint Pieter

5. Hardlopen in Villa Borghese

Hoewel Rome aardig volgebouwd is, is er gelukkig ook ruimte voor groen. Het grootste stadspark van Rome - in feite een landgoed - is Villa Borghese. Het park is vernoemd naar de villa Borghese Pinciana, een bouwwerk dat nu een museum is. In het park vind je allerlei sculpturen en de leukste manier om er doorheen te gaan is op je hardloopschoenen. Stop deze dus sowieso in je handbagage voor een stedentrip Rome!

De rest van de stad Rome leent zich namelijk niet zo heel goed om te hardlopen. De straten zijn gemaakt van een soort kinderkopjes en de kans dat je daar je enkel verzwikt is behoorlijk groot. Daarom is hardlopen in Villa Borghese zo fijn: hier heb je wel fijne paden om te rennen. En onderweg kijk je je ogen uit! Mocht je met je hotel niet in de buurt van Villa Borghese zitten, neem dan de metro (kaartje kost 1,50 euro) en stap uit bij halte Bernini. Van daaruit sta je in een paar minuten in het park.

doen-rome-villa-borghese
Villa Borghese is de mooiste plek in Rome om te hardlopen © agnieszka - Adobe Stock

6. Op zoek naar het lekkerste ijs van Rome

Ben je in Rome, dan móet je ijs eten. Lekkerder ijs dan hier in Italië ga je namelijk nergens vinden. Nu zou je kunnen zoeken naar tips voor de beste ijssalons van Rome, maar het is veel leuker om zelf op zoek te gaan naar het lekkerste ijs. IJssalons zijn er in ieder geval volop: in het oude centrum zit in iedere straat wel een salon. Soms met een enorm uithangbord, soms helemaal verscholen in een straatje. Het is de kunst om te kijken waar de Italianen zelf hun dagelijkse dosis ijs halen, want daar moet je zijn.

Of dit de beste ijssalons van Rome zijn moet je dus helemaal zelf uitvogelen, maar de ijsjes die ik hier kocht waren echt mega lekker!

 • Il Gelato di San Crispino - Via della Panetteria
 • Gelateria La Romana - Via Venti Settembre
 • Gelateria Giolitti - Via degli Uffici del Vicario
rome-doen-ijs-eten
Op zoek naar het lekkerste ijs van Rome

7. Plof neer op Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is zonder twijfel het mooiste plein van Rome. De naam Piazza del Popolo betekent letterlijk 'het plein van het volk'. Wat je hier in 360º kunt zien is zeer bijzonder. Ga dus midden op het plein staan en draai eens een rondje!

Aan de ene kant van het plein zie je twee kerken die elkaar spiegelbeeld lijken te zijn, op een paar kleine details na. In het midden van het plein staat een hoge piek; een zogenaamde obelisk die nog stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer je naar Terrazza del Pincio klimt heb je fenomenaal uitzicht op de stad - en kun je als je geluk hebt even lekker op een bankje in de zon zitten. De terrasjes rondom Piazza del Popolo zijn ook zeer verleidelijk. Kijk niet raar op als je 16 euro voor twee glazen cola moet betalen!

doen-rome-piazza-del-popolo
Plof neer op Piazza del Popolo en kijk om je heen; op dit plein is zoveel te zien!

8. Wandel door de mooiste rozentuin van Rome

Aan de oevers van de Tiber vind je een van de mooiste plekjes van Rome: Roseto di Roma Capitale. Het is een stadstuin met meer dan duizend verschillende soorten rozen. Roseto Comunale is een heerlijke plek om doorheen te wandelen of om even op een van de bankjes bij te komen van een stadswandeling. Natuurlijk bloeien de rozen in deze tuin niet het hele jaar door, en dus moet je er in de maanden april-mei-juni naartoe.

De toegang tot deze rozentuin is overigens gratis. En als je hier dan toch bent, wandel dan ook even door naar het geheime sleutelgat om de Sint Pieter te zien (zie nummer 4). Het is vanuit de rozentuin tot aan het sleutelgat zo'n vijf minuten wandelen.

doen-rome-rozentuin
Wandel door de mooiste rozentuin van Rome

9. Mensen kijken bij de Trevifontein

Wanneer er helemaal niemand zou zijn bij de Trevifontein is dit een magische plek. Wanneer je door de smalle straatjes van het centrum van Rome aan het wandelen bent, sta je vanuit het niets voor een reusachtige fontein van 26 meter hoog en 22 meter breed. De Trevifontein is de beroemdste fontein van Rome en een plek die iedereen op zijn to do-list heeft staan.

Het is allen jammer dat er zoveel mensen rondom de Trevifontein hangen, dat de charme van dit indrukwekkende bouwwerk volledig verloren gaat. Bijna iedereen wil voor de fontein op de foto en een muntje in het water gooien (als je dat over je linkerschouder doet kom je ooit nog terug in Rome - voor de bijgelovigen). Het is een prachtige fontein om te zien, maar leuker nog is om aan de rand op een muurtje te zitten en te kijken naar al die mensen die hun best doen om de fontein te fotograferen. Vooral het muntjes-gooien is leuk om te zien.

rome-doen-trevifontein
Ga mensen kijken bij de Trevifontein

10. Kijk door het gat van het Pantheon

Het laatste bouwwerk dat je niet mag missen in Rome is het Pantheon. Deze voormalige Romeinse kerk is vooral bijzonder omdat het een heel oud gebouw is én omdat het een enorm gat in het dak heeft. Midden in de koepel van het Pantheon zit een oculus, een opening die het bouwwerk bestand maakt tegen aardbevingen. Sta je precies onder deze opening, dan is het voor de gelovigen ook een plek die hemel en aarde met elkaar in contact brengt.

Voor het Pantheon hoef je niet te betalen of in de rij te staan, je kunt er zo naar binnen. Zeker wanneer je aan het shoppen bent in de kleine straatjes, of gewoon lekker aan het struinen bent door het centrum, dan moet je zeker even bij het Pantheon gaan kijken!

doen-rome-pantheon
Kijk door het gat van het Pantheon

Op reis naar Rome

Heb jij zin gekregen in een reis naar Rome, de mooiste stad van Italië? Deze heb ik nog een aantal tips die je kunnen helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

 • Je bent er het snelst door te gaan vliegen. Goedkope vliegtickets naar Rome vind je bijvoorbeeld bij TIX.nl al vanaf 46 euro. Of boek rechtstreeks bij Transavia.
 • Hotels boek je natuurlijk bij Booking.com. Wij kozen voor Saint B. Boutique hotel, echt een aanrader!
 • TUI heeft hele goede aanbiedingen voor een complete citytrip Rome inclusief hotel en vlucht. Je kunt overigens ook al excursies naar bijvoorbeeld Vaticaanstad en het Colosseum bijboeken, mocht je dat willen.
 • Boek attracties in Rome goedkoop online via Tiqets en Get Your Guide.
 • Ook leuk: huur een fiets in Rome! Dat doe je het beste via Baja Bikes.
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies